fredag 19 oktober 2018

Skattar bäst som skattar sist

Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, hade länge monopol på svensk hästbetting. Det har de inte längre, men jag antar att de har en betydande marknadsandel. Antar, för jag vet verkligen ingenting om trav, galopp eller hästar överhuvudtaget. Men jag såg en reklamfilm som fick mig att fundera lite:


Okej, jag tror att jag fattar budskapet. Ni är schyssta va? Men vad är detta för argument:
Spelbranschen då? Vissa betalar inte skatt i Sverige och ringer upp kunder fast de inte vill. Då känns det schysstare att betala miljarder till hästnäringen och finnas för kunderna med tvåtusen butiker. Vad tycker du är schysst?

Själv tycker jag att det är schysst att framhäva sig själv utan att racka ner på konkurrenterna genom att antyda saker om dem utan att leda påståendena i bevis. Det är inte min uppgift att försvara utländska spelbolag, men vi kan ju vara lite sakliga här. ”Vissa betalar inte skatt i Sverige”. Det skulle ju kunna bero på att de inte har sitt säte i Sverige. ATG betalar inte skatt på Malta, det är inte oschysst, bara rimligt.

Då känns det schysstare att betala miljarder till hästnäringen”. Ja, ni ägs ju av hästnäringen, så det blir lite som att säga att det känns schysstare att betala miljarder till sina ägare än att inte betala skatt i ett land där företaget inte är registrerat. Allt annat vore bakvänt.


Det är antagligen bara jag som sitter och analyserar reklamfilmer på det här viset, men att framhålla att man betalar mycket skatt som ett mått på framgång, undrar om det finns ett enda land i världen förutom Sverige där det skulle funka.

Funkar det ens här? Ja, det tror jag faktiskt. Med någon slags omvänd logik tycker svensken att höjden av kreativitet är att själv undkomma skatt genom att köpa taxfreesprit, smuggla öl från Tyskland eller betala svart, men när andra skatteplanerar är det bara omoraliskt.

Kanske är det därför trav är populärt, för att vi inte ifrågasätter skattetrycket utan betalar snällt varpå många ser spelvinster som enda möjligheten att bli rik. Är det schysst?

17 kommentarer:

  1. Det de säger är sant, och är formulerat på ett skickligt vis.
    Sedan räknar de med att målgruppen inte genomskådar detta.
    Man brukar ju säga att 'spel är skatt på dumhet', så reklamen lär nog funka så som de har planerat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, gemene man har kanske rimliga liv och därmed inte tid att analysera reklamfilmer :-).

      Radera
  2. Jag hörde följande under en lunch för inte så längesedan...

    "Spel är för idioter som inte förstår sig på sannolikhetslära."

    Klockrent!

    I övrigt mycket fin reflektion och det är nog tyvärr som du säger att Sverige måste vara enda landet i världen som skryter om hur mycket skatt vi betalar.

    Har en sambo som kommer från Tyskland och hon bara skrattar och skakar på huvudet när hon allt-eftersom lär sig att vi har skatt på allt. Speciellt saker man äger (bostad, bil, tv osv).

    Helt obegripligt tycker hon - jag också och nickar instämmande varje gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Professionella spelare skulle nog säga tvärtom, att spel är för dem som förstår sig på sannolikhetslära medan alla andra borde låta bli.

      Ibland är det nyttigt att höra vad någon med ett utanförperspektiv har att säga. Har man levt hela livet med svenska skatter tycker man till slut att det är normalt med moms på punktskatter.

      Radera
    2. OT Nu kan du släppa sargen Sparo! Willys öppnade sin första butik på Södermalm. Nu har du inga anledningar kvar att inte flytta till rödvinsvänsterns högborg, tänk att frottera dig med journalister och rättänkande dagarna i ända, det borde vara som himmelriket för dig.

      Radera
    3. Butiken ligger på Hornsgatan, vid Bysistorget, och öppnade häromdan

      Radera
    4. Jag skulle hellre storhandla på Pressbyrån än att bosätta mig i Stockholms innerstad, men lyckligtvis har jag sjutton Willys och tio Lidl närmare än Södermalm :-).

      Radera
  3. Staten har alltid varit de största hycklarna när det kommer till spel. Nu är ju förvisso inte ATG statligt ägt, men har statlig representation i styrelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De verkar ändå med statens goda minne, precis som exempelvis socialdemokratiska A-lotteriet.

      Radera
  4. Socialdemokratiska A-lotteriet måste vara värt ett inlägg i sig själv, om det inte varit uppe på bloggen innan. Hittade just hit. https://www.expressen.se/nyheter/s-saljer-lotter-pa-kredit-till-skuldsatta/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer ihåg det där. Riktigt obehagligt. Och tänk tanken att det hade varit något annat parti som stått bakom, hur hade det spelbolaget behandlats av staten och av media? Det är skillnad på folk och folk.

      Radera
    2. Ja helt sanslöst tänk om MUF hade varit avsändare då hade vi fått se drev!
      Visst var och en har ett eget ansvar för att inte spela för mycket och att just lotter nog inte är det vanligaste sättet att hamna i spelmissbruk , har inga källor på det men enarmade banditer, roulett och hästar känns spontant värre. Men till sossarnas försvar är att dem iaf är konsekventa, ska man bli rik i Sverige så är det genom spel och då kan man ju lika gärna köpa deras lotter....

      Radera
    3. Nej då, det går utmärkt att bli rik i Sverige utan att spela. Bara att sänka sina omkostnader till en i världen rimligare nivå.

      Radera
    4. Jag var otydlig, menade att enligt socialdemokraterna är det endast möjligt att bli rik på lotterivinster. Sänker man sina omkostnader innebär det troligen/förhoppningsvis minskad konsumtion. Det är ju en stor anledning till att sossarna inte vågar röra ränteavdraget.

      Radera
    5. Aha! Mm, det där med ränteavdraget är ändå lite av en gåta. Att minska det när räntan är på den här nivån skulle ändå gå rätt smidigt. Om man förutsätter att de blir tvungna förr eller senare är det därför obegripligt att de inte tar tag i det nu. Nästan som att de vill att folk ska fastna med skägget i brevlådan...

      Radera
  5. Finns det ingen spelreklam som kan visa några begåvade alternativ till vad man kan göra med pengarna? Jag menar förutom att köpa en finlandfärja, oligarksize yacht, gigantisk thomas ravelli fallos, sladda med supersportbil, köpa en hus i Saudisk Prins strlk etc. Kreativiteten flödar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finlandsfärjan är min personliga favorit. Men jag är lite jävig för jag känner "båtägaren". Har sovit på hans soffa några gånger, men det var innan han köpte Finlandsfärja och åkte till Rivieran :-).

      Och så har jag gått på kurs med Lotto-Åke (längst till höger här: http://www.fulmenkul.nu/bildKs.jpg) och den reklamen beskriver nog mångas speldröm, att kunna be chefen dra åt skogen.

      Radera