söndag 7 oktober 2018

Det bästa med att bo i bostadsrätt

Det finns mycket bra med bostadsrätt jämfört med hyresrätt. Man kan tjäna pengar på sitt boende. Man behöver inte fråga om lov för minsta lilla utan kan riva ut skåp, dörrar och till och med väggar. I en hyresrätt får man i princip inte ens tapetsera utan att först få klartecken från värden. Och då gäller det att ha en bra värd.


Och i ärlighetens namn... Även om det bor en och annan kuf även i bostadsrätt (jag gör ju det) går det inte att jämföra med hyreshus där det av kapitalistiska skäl bor fler människor utan arbete som kan få den käcka idén att anordna en ravefest en tisdagsnatt.

Sedan finns det en fördel som stämmer för alla lägenhetstyper – den gemensamma tvättstugan. Jag vet att jag tappade en del av er nu för det första många gör (”Ja, vänner till mig förresten...”) när de flyttar in i en ny bostadsrätt är att skaffa egen tvättmaskin. Jag har aldrig förstått varför.

I bostadsrättsföreningens tvättstuga finns flera stora tvättmaskiner, torktumlare och torkrum. Om något går sönder eller krånglar är det andra som får fixa det, fastighetsskötare eller reparatörer. Jag behöver bara sortera och tvätta. Och tömma filtret såklart, annars får man gängstryk.

Du grabben, är det du som använt mangeln?

Elkostnaden för att driva en tvättmaskin är visserligen bara ett par kronor per maskin, men det finns ju fler kostnader. En tvättmaskin kostar minst 2500 kr. Ska man ha inbyggd torktumlare (och det åker man väl nästan på när man inte heller har torkrum) börjar priserna på 4000 kr.

Sedan tar ju tvättmaskinen plats. Lågt räknat är det väl minst en kvadratmeter som inte går att använda till något annat. Där jag bor kostar en kvadratmeter 35000 kr. I centrala Stockholm kanske det tredubbla. Det är ganska dyrt för att inrymma en maskin som faktiskt inte behövs eftersom föreningen ändå har egna, som alla är med och betalar oavsett behov.

Flyttar jag till eget hus är den underhållsfria tvättstugan det jag kommer att sakna mest av alls. Det och centralvärmen. Jävlar vad jag frös när jag fick betala värmen ur egen ficka!

42 kommentarer:

 1. Där håller jag inte med dig, för mig är det självklart att ha tvättmaskin och tumlare i min bostadsrätt. El ingår i hyran för mig.
  Kanske är behovet orsakat att ha bott i villa med egen tvättstuga under 20 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger ju det, nästan ingen kommer hålla med mig. Men faktum kvarstår att de två stora tvättmaskiner, den stora torktumlaren och det 10 kvm stora torkrummet jag har tillgång till i föreningens lokaler inte finns plats för i min lägenhet.

   Jag är född som villaunge och har bott i villa till och från, men aldrig haft lika bra tvättutrustning där.

   Radera
  2. Klart den storleken på maskiner inte får plats eller behövs, liksom ett torkrum. Men vi har bara troligen olika behov på tvättmöjligheter, och det är ju helt normalt

   Radera
  3. Som ensamstående och barnlös tvättar jag mindre än de flesta, men när det väl görs vill jag ju att det ska gå snabbt och smidigt.

   Radera
 2. Jag hyr ut min hyresrätt i andrahand och det där med tvättmaskinen är slående träffsäkert.

  Min nya hyresgäst ville sätta in tvättmaskin och jag räknade på vad det skulle kosta, dyr och meckig historia. I en BR får du ju i princip installera den själv på egen risk (försäkring) medan jag som hyresgäst behöver en hel rad medgivanden men fortfarande tar all risk. Dessutom får man bara köpa den av det kommunala bostadsbolaget sanktionerade tvättmaskinen vilket utifrån storleken på mitt badrum råkar vara just ett enda alternativ som inte nödvändigtvis är vare sig billigast eller bäst. (efter att den nya hyresgästen har flyttat in och upptäckt att föreningens tvättstuga fungerar utmärkt har jag sluppit allt trassel det innebär inklusive att man som förstahandskontraktsinnehavare tar fullt ansvar för alla eventuella brister i installationen avseende el och vatten).

  Det där som du i diplomatiska termer kallar fler personer som kan komma på idén att ha en ravefest en tisdagnatt känner jag väl till. Tyvärr verkar den frekvensen ha ökat på senare tid sedan andelen HR blev färre vilket gör att andelen arbetande personer också tenderar bli färre av nämnda skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en riktigt dålig affär att sätta in tvättmaskin i hyresrätt. I bostadsrätt har man åtminstone fördelen av att det är ett säljargument (eftersom vi som hellre vill ha ytan ledig är i minoritet).

   Jag var rätt förskonad när jag bodde i hyreshus, men minns särskilt en efterfest som drog igång vid tretiden på natten :-(.

   Radera
 3. Vad jag känner till är det få som bor i lägenhet som har två tvättmaskiner installerade som de kan köra parallellt, plus en stooor torktumlare och ett torkskåp och en mangel. Kanske de med extremt stora lägenheter, eller de som har byggt om ett vanligt rum till tvättstuga, fast det blir ju lite jobbigt med allt vatten och avlopp som måste dras fram. Och även förstärkt ventilation är bra att ordna med.

  Jämfört med de tvättmaskiner som man kan köpa i vanliga affärer så är ju fastighetsmaskinerna ett under av snabbhet och effektivitet. Du känner väl till att anledningen till att ett vanligt tvättprogram tar två timmar eller mer i en konsumenttvättmaskin hänger ihop med att de maskinerna ska vara energisnåla och att fastighetsmaskinerna är undantagna från detta. Och naturligtvis så får inte fastighetsmaskiner säljas till konsument om du mot förmodan skulle vilja köpa en.

  Att under ett tretimmarspass hinna med att få tvätten ren, och torr och ihopvikt/manglad är svårslagbart. Min upplevelse med egen maskin är att det hänger fuktig tvätt på tork mest hela tiden, och att man kör maskinen i tid och otid.

  Upplevelsen av att ha knarkare boendes i tvättstugan var det som gjorde att jag hade egen tvättmaskin ett tag, men fastighetsägare såg till att knarkarna kom därifrån och vidtog åtgärder för att tvättstugan kunde brukas på normalt sätt av lägenhetsinnehavarna.

  Så kortfattat kan jag säga, är det lätt att boka tider i tvättstugan och att tider finns med ganska kort framförhållning, med modern utrustning och att då maskiner går sönder lagas inom kort/någon dag samt att de som använder tvättstugan håller ordning och plockar undan efter sig så är det svårslaget med en tvättstuga i fastigheten jämfört med att ha egen maskin i lägenheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, då är vi åtminstone två som tycker så här!

   Jag kan inte föreställa mig den människa som i en vanlig lägenhet skulle vilja ha en åttakilosmaskin (eller två).

   Här är det buslätt att få tvättider. Troligen för att de flesta har egen tvättmaskin, men även om jag skulle behöva boka en vecka eller två i förväg skulle inte det kännas som en större uppoffring. Man vet ju på ett ungefär hur många kalsonger man bränner på en vecka liksom.

   Radera
 4. Lite offtopic men kanske en förenklad förklaring till den värld du ibland beskriver: https://youtu.be/YwZ0ZUy7P3E

  Är tydligen från en äldre film så du kanske redan har sett den.

  För övrigt så håller jag med om det du skriver ovan. Sen finns det bra och mindre bra tvätt stugor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Så mycket tänkvärt där :-)

   Och visst är det skillnad på tvättstuga och tvättstuga. I ett område där man måste vakta tvättmaskinen förstår jag om man hellre vill tvätta hemma.

   Radera
 5. Den absolut största fördelen med br jämfört med hr är att du, speciellt i Stockholmsområdet, själv kan välja var och hur du vill bo när du väljer BR.
  Det är få förunnat att kunna välja på ett utbud av några hundra olika lägenheter varje vecka på hyreslägenhetssidan men det är en självklarhet på BR-sidan.
  Visst har banken sitt att säga, fast inte till Sparo förstås, men det finns ju inkomstkrav/ekonomiska krav även på hyressidan.

  Visst, lismande mäklare som försöker hetsa dig och blåsa dig på så mycket pengar som möjligt ingår liksom i dagens förutsättningar, men skulle jag säga är en förhållandevis obetydlig nackdel jämfört med att försöka få till ett byte mellan tex tre lägenheter eller för att inte tala om fyra lägenheter, här kan man tala om att ge sig i på något mycket tidskrävande, tålamodsprövande och enerverande. Om man redan har en HR vill säga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det bästa är valfriheten. Lätt att glömma.

   Lägenhetsbyte i HR har jag viss erfarenhet av (lyckligtvis inte egen) och håller med om att det är snudd på omöjligt. Inte minst för att hyresvärden skiter fullständigt i om alla hyresgäster vantrivs så länge hyran kommer in i tid. Han tjänar ingenting på att vara serviceminded.

   Radera
 6. Bor i HR och instämmer i allt du säger. Vi har förberett för tvättmaskin och tumlare i vårt badrum efter det att lägenheterna renoverades för några år sedan. Sedan dess är det otroligt lätt att boka tvättider i den gemensamma tvättstugan.

  Som värdens nästa steg hoppas jag på individualisering av el- och vattenkostnaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det "dampade" jag ju om häromdagen och tycker vore rimligt att det infördes överallt eller t o m lagstiftades om.

   Radera
 7. Ännu en som ej håller med.... :)

  Min tvättstuga ligger 100m bort samt senast jag nyttjade den (för 4-5 år sedan) kostade 8 kr /maskin o 4/tumlare. Ca 100 lägenheter ska dela på 2 tvättstugor samt 1 torkrum, varje tvättid är 6h (idioter). Nu vet jag ej hur fördelningen mellan gemensam/egna tvättmaskiner är men när jag skaffade min nuvarande för 12-13 år sedan var nog högst 10% som hade egen.

  Vilket gjorde att det var omöjligt att boka mer än 1/månad om man hade saker att göra på vardagar o då blev en full arbetsdag (dock mest väntande).

  Dels så har jag frigjort upplåst egen tid samt ej samma behova av antal kläder då jag ej behöver samla på mig smutstvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde, för mig tar min maskin upp dött utrymme (är ändå litet) samt ger mig den enda avlastningsyta i badrummet förutom tvättställ och toa.

   Radera
  2. Jo, det är ju skillnad att bara ta hissen ner till korridoren där tvättstugan ligger som i mitt fall. Berätta gärna mer om hur debiteringen går till rent praktiskt (det enda jag stött på är att i en äldre fastighet/brf hade de polletter man fick köpa i förväg för just tvätteriet)

   Tvättpass om 6h verkar vara från en helt annan tid, en tid då man eldade med ved under tvättkaren och man hade gasbelysning.
   Med 6h tvättpass hinner man med moderna maskiner ungefär 12 maskiner (8kg) och med två maskiner alltså 24 tvättar. Vem släpar ner 150 kg tvätt i tvättstugan? Är det ens någon som har 150 kg med kläder som de använder på månadsbasis, eller för den delen veckobasis?

   Radera
  3. Kan tyckas konstigt med polletter för tvättstugan men jag vill gärna påpeka att brf tog ut noll kronor i avgift, dvs ingen "månadshyra" av någon av sina boende/medlemmar i brf.
   Det var (naturligtvis) en mycket välskött förening med mycket stark ekonomi, uthyrda lokaler som tog in pengar och som betalade de utgifter föreningen hade i övrigt, inga lån i föreningen och en fastighet i tipp-topp byggd på 1890-talet i Stockholms innerstad.

   Radera
  4. Kan ju som sagt ändrats senaste 5 åren.
   Polletter, 2 st för tvätt 1 för tumlare.

   Visst 1 av de maskinerna är nog som 1.5-2 vanliga.

   Ena tvättstugan med 2 tvättmaskiner den andra med 1 samt tillhörande torkrum.

   Förening från -52... känns som samma styrelse nu som då...

   Även cylinderlås som bokning samt tuden kan ej upphöra om den ej nyttjas, samt folk var totalt värdelösa att ta bort den efter sig vilket även gjorde att de automatiskt bokade samma månaden efter.

   Radera
  5. Största orsaken att det kan ha gjorts om är att gamlingen som var ansvarig för försäljningen är död o ingen ville ta över samt lär knappast vara lätt att köpa in nya polletter till existerande system

   Radera
  6. Ja, sex timmars tvättpass låter helt idiotiskt. Klart att det blir svårare att få lediga tider då. Dyrt var det också.

   Radera
 8. Jag har en tvättmaskin i min br men föredrar den gemensamma tvättstugan. Där kan jag köra 3 maskiner och sen torka alltihop i tumlare och torkskåp, klart på totalt två timmar. Och av de 2 timmarna behöver jag ju bara vara där nere en kvart. Kör min egna maskin i akutfall bara. Men det är nog lite skillnad om man är ensam, har man en skock ungar hemma behöver man ju köra en maskin om dagen nästan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går ju mycket snabbare än hemma. Särskilt torkningen.

   Men har man en hel skock ungar får man lära de äldsta att tvätta - problem solved :-)!

   Radera
 9. En reflektion är att en dag sälja bostadsrätten och hyra bostad - och på så sätt frigöra bundet kapital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och få ravefester på köpet ;-). Dessutom har bostäder historiskt, men särskilt de senaste åren, varit en lysande investering.

   Radera
  2. Nått ska du väl göra på ålderns höst? ;)

   Radera
  3. Fördelen med ålderdom är att hörseln ger upp. Min mamma skulle inte märka om grannarna har rave. Min hörsel har om möjligt blivit ännu känsligare (och så är jag närsynt och långsint också...).

   Radera
  4. Man kan hytta med käppen i preventivt syfte? :)

   Radera
  5. Det är absolut ett skäl att skaffa käpp. En rullator är hopplös att hytta med.

   Radera
 10. Men seriöst, egen tvättmaskin är ju den bästa grejen sedan skivat bröd. Fy fn för att boka tider, släpa tvätt upp och ner för trappor etc.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid tyckt att även skivat bröd är lite överskattat :-).

   Radera
  2. Alla känner till att det med skivat bröd bara är en sägen, ingen bäring i verkligheten

   Radera
  3. Nej, jag har sett skivat bröd så det finns :-).

   Radera
 11. Tycker det är mer en skönhetsgrej att ha en egen tvättmaskin. Man slipper boka tider och oroa sig att de delade maskinerna är upptagna. Min bfr tvättmaskiner är i källaren 4 trappor ner så det är ganska skönt att slippa springa upp och ner för att tvätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönhetsgrej - "because you're worth it" typ
   4tr ner i källaren, då är det väl hiss i huset, så då kan du tvätta där istället för att tvätta när du springer ;)

   Radera
  2. UtdelningStudent, när du når min ålder kommer du se trapplöpning som nödvändig träning för att hålla vikten :-).

   Radera
 12. Jag kan hålla med om att när man bor ensam och inte har så mycket tvätt kan det vara helt ok med tvättstuga. Men när man har barn som plötsligt får magsjuka och spyr ner hela sängen så är det jäkligt skönt att kunna tvätta när man behöver utan tidsbokning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det finnas lägen, men som det är nu verkar nästan alla tycka att egen tvättmaskin är nödvändig, från barnlösa ungdomar i första lyan till pensionärer.

   Skulle jag av någon anledning ha ett nedspytt lakan hade jag börjat med att skölja det i badkaret. DÄR kan man snacka om en essentiell möbel för ett värdigt liv, men det misstänker jag att jag får med mig ännu färre på.

   Radera
 13. Har bott två år i hyresrätt innan villan och det värsta minnena jag hade var cykelförrådet och tvättstugan. Detta var tiden då det inte fanns elektroniska lås utan man bokade med sin nyckel och en sorts lås som sattes på en tavla. Givetvis sket folk i detta, och vägrade förstå. En gång fick jag nästan kasta ut en kärring från nånstans i världen som verkade tvätta till en familj på 10 personer. Min granne stod utanför tvättstugan när jag kom dit och hade försökt förklara för denna person att hon måste lämna då någon annan hade bokat (grannen), men vederbörande låtsades inte förstå utan fortsatte muttra och plocka och hålla på med sin tvätt. Det enda som funkade var när jag gick in med storm steg och skrek så högt jag kunde "UUUUT HÄRIFRÅÅÅÅN" och pekade på dörren. Då blev det minsann fart. Detta hände vid flera tillfällen och var faktiskt ganska störigt. Likaså kunde dessa personer inte heller sopsortera utan ställde sina äckliga rinnande sopkassar antingen i trapphuset eller i soprummet. Det fick jag också lösa då mina grannar och bovärd var aningen timida och verkade vara rädda för att bli kallade ras*****. Lösningen var att ringa på, och när de öppnade tog jag den äckliga soppåsen och släppte mitt framför dem i deras hall, med ett litet "plask" som följd. Det blev i alla fall tomt på påsar i trapphuset efter detta.

  En annan idiot bodde under mig med två små barn som skrek för jämnan och det spelades nästan dagligen hög rockmusik. Tydligen jobbade denna person som grundskolelärare. Efter ett antal diskussioner som inte ledde någon vart och två samtal med hyresvärden som bara sa "vi vräker aldrig barnfamiljer" fick det bli en anmälan till soc och efter två månader blev det tyst i lägenheten.

  Nä, det finns såklart skitstövlar i villaområden också men jag har nog aldrig vantrivts så som jag gjorde under dessa två år i hyres lägenhet. Skönast med att bo i villa är att jag slipper konflikter med andra människor just för att man sköter sig själv. De personer som ska se till att folk uppför sig i hyresrätter verkar ju i mitt fall i alla fall vara otroligt konflikträdda och inte förmögna att ta itu med de problem som ibland kan uppstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det system du beskriver i min brf-tvättstuga. På tretton år har mina maskiner varit upptagna en gång.

   När jag bodde i hyreshus och drabbades av en efterfest mitt i natten klagade jag hos det kommunala bostadsbolaget som följde upp med hembesök och sedan drabbades jag aldrig igen. Och där tror jag aldrig att min tvättid "lånades".

   Vet inte om det är du som haft otur eller jag som haft tur. Men okej, jag skulle inte ta risken med HR igen.

   Radera
  2. Har bott i HR sedan jag flyttade hemifrån för ca 15 år sedan. Aldrig haft problem med att någon granne stulit en tvättid. Fester störs jag inte av eftersom jag tycker att det är något som man blir få ha lite då och då. De flesta brukar informera i god tid innan så att man har kännedom.

   Radera
  3. Jag har sena vanor, så normala fester har jag inga problem med även om jag ibland önskar att folk sa "hej då" till varann inne i lägenheten och inte strax efter i trapphuset. Det är när man testar vad det nyinköpta surroundsystemet klarar klockan tre på natten jag blir lite trött. Lyckligtvis har det inte hänt sedan jag flyttade till bostadsrätt.

   Radera