torsdag 11 oktober 2018

Boyta – mest för förvaring

Den genomsnittlige svensken bor på 42 kvm, gissningsvis mindre ju fler personer i hushållet. Behöver vi det? Själv sitter jag vid datorn och jobbar, äter där osv. Jag har ett sovrum som står tomt från att jag klivit upp på morgonen tills jag går och lägger mig och ett vardagsrum jag i princip aldrig använder. För att få någon nytta av det byggde jag för ett par år sedan en walk-in-closet där.


För går jag till mig själv är det just förvaringsytor jag behöver. Vore det inte för garderober och skåp skulle jag klara mig med några ynka kvadratmeter, det är ju den yta jag rör mig på. Förutom lägenheten har jag två källarutrymmen som också bara används till förvaring.

Jag har gjort flera inlägg om människor som bor i husbilar och minihus. Det senaste om tanten som funnit sig tillrätta i en släpvagn på 6 kvm. Så långt skulle jag aldrig gå, men precis som jag funderar över vad jag ska med tomma ytor till grubblar jag på hur mycket av sakerna jag förvarar som kommer till användning.

Få se, hade jag inte en tidningsartikel om det här nånstans...?

Om varje kvadratmeter kostar en hög med tusenlappar är det inte klokt att bo stort för att kunna rymma en massa bra-att-ha-saker som sällan eller aldrig kommer till nytta. Det går ju till en gräns när jag kan köpa grejerna och kasta dem efter en enda användning hellre än att inrätta mitt liv efter att förvara dem. Tänker jag rätt här eller håller jag bara på att bygga på knaskvoten?

24 kommentarer:

 1. Något jag har funderat över är att göra mig av med alla mina ägodelar och sedan köpa en lägenhet på typ 20 kvm. Då skulle jag nehöva nagelfara varje liten pryl som jag behöver införskaffa till (det begränsade) boendet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är antagligen lättast att göra när man ändå tänkt flytta. Samtidigt tror jag processen för de flesta av oss tar längre tid än så. Det är inte riktigt tid för nagelfarande när flyttbilen är på väg. Åtminstone har jag vid flytt haft en förmåga att ösa ner skiten i flyttkartonger och tänkt att det där tar jag tag i sedan.

   Radera
 2. Jag har liksom fått för mig att du är en minimalist och inte har några saker, mer än det du använder varje dag. Menar du att du har två förråd fulla med saker också?! Jag måste andas i en påse några minuter... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kämpar för att komma dithän. Än så länge har jag en jävla massa skit.

   Hjälper det att andas i påse? Har bara sett det göras i teatraliska filmscener.

   Radera
  2. Ha, ha Ja man får liksom inte ihop det, Sparo påstår ju att han är en snåljåp av rang, samtidigt verkar han ju ha en hel del grejer. Döljer det sig ett missbruk bakom den snåljåpiga fasaden? Allting rämnar, jag tar och andas i en påse jag med i flera minuter.
   Skulle också definitivt kunna tänka mig ett minimalistskt boende, man lever efter flerfamiljsnormen, och har typ servis för ett dussin, fastän man väldigt sällan har så många på mddag. jag skulle typ kunna göra mig av med hälften av mitt bohag och det skulle funka hur bra som helst ändå./Elsa

   Radera
  3. Absolut bottnar det i ett missbruk, men inte mer än folk i gemen. Det tog ganska många år innan jag såg fördelar med att inte spara på en massa bra-att-ha-grejer. Egentligen skedde det först när jag insåg att det går att sälja dem. Att sedan vända på utvecklingen och bli av med mer än jag skaffar tar också sin tid. Det är som med allt annat, man blir inte smal när man börjar äta hälsosamt och blir inte elitidrottsman så fort man reser sig upp ur soffan. Tvärtom tar det ofta längre tid att vrida tillbaka en felaktig utveckling än det tog att ställa till det.

   Jag har förresten sålt två kompletta serviser (arv från farmor respektive mormor). Ska jag ha middag för tolv personer blir det definitivt problem. Tror inte ens att jag har någon såsterrin kvar :-).

   Radera
  4. Jag trodde redan du var där. Hur har du samlat på dig alla dessa saker? Trodde att du alltid har varit en minimalistisk snåljåp? Jag lär mig så mycket :)

   Haha, ja, i ångestsammanhang kan det hjälpa för att fokusera andningen. Men nej, i detta fall hjälper det inte :)

   Radera
  5. Absolut inte, förut var jag ung och dum.

   Men blir andningen mer fokuserad av påsen? Att det kan hjälpa att andas är jag helt med på.

   Radera
  6. Påsen används för att öka andelen koldioxid i inandningsluften, vilket har lugnande effekt :)

   Radera
  7. Ah, äntligen en begriplig förklaring på ett irrationellt beteende. Tack!

   Radera
  8. Skalex har i princip rätt men jag måste utveckla lite (antagligen ett fel hos mig).

   Mängden Koldioxid i kroppen är det som styr om du behöver ta ett andetag eller ej. Så om du börjar hyperventilera så andas du ut för mycket koldioxid. Koldioxid är också en syra vilket gör att "syra/bas-balansen" i kroppen blir fel vilket påverkar bla cellmembrans funktion.

   Så när du andas för mycket börjar det komma nervpirr i fingrar, läppar vilket upplevs mkt obehagligt. Du kan till och med hyperventilera dig till en svimning.

   Genom att andas i en papperspåse så "återanvänder" du den koldioxid som du andas ut så att du inte drabbas av en brist.

   Koldioxid är dock inte lugnande, men bristen ger neurologiska fenomen som kan förvärra ångesten.

   För mycket koldioxid är dock värre, det gör dig irriterad, trött osv redan vid mycket låga nivåer. Det är just diskreta ökningar av koncentrationen i ett rum som du upplever som dålig luft/ ventilation.

   (om du vill testa att du inte alls andas för att få syre utan för att bli av med koldioxid. Så pröva att andas normalt och sedan håll andan. Ta tiden tills du inte kan hålla andan längre.
   Vänta en stund och sedan hyperventilerar du en stund...och håller sedan andan igen....mät tiden och jämför.

   PS överdriv inte detta vid dyk, du kan svimma av syrebrist i hjärnan innan den kommer på att du behöver andas DS)

   / nu skall jag krypa ner under min sten igen och vara tyst..../

   Med vänlig hälsning
   Thz

   Radera
  9. När jag såg den här kommentaren tänkte jag först att nej, här kommer det komma en irrelevant utläggning som kommer att gå en mil över mitt huvud, men jag hade fel. Det här var faktiskt intressant, och jag fullkomligt älskar hur kommentarsfältet kan spreta iväg till offtopic-nivåer jag inte trodde möjliga :-).

   Radera
  10. /sticker upp huvudet från under stenen/

   Så länge inte kommentarerna eller inläggen handlar om kroppsfunktioner så brukar jag vara tyst...

   Hustruns hälsning till de som råkar ut för mig (hennes beskrivning) in "föreläsar-mode" är :
   -Begär den KORTA versionen!

   Försöker dock förklara så folk förstår...långt ifrån alltid jag lyckas...

   /lurk-mode on/

   Med vänlig hälsning
   Thz

   Radera
  11. Haha! Du får hälsa frugan att det lyckades den här gången.

   Radera
 3. Nu får du förklara dig! 😉 Du bor själv på 60(?)m2 om jag minns rätt och har utöver det fyllt upp 2 förråd? Berätta mer, vad samlar du på? 😉✌️

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har gott minne, 58 kvm. Bl a samlar jag på döda släktingar. Sedan 2005 (och det var antagligen ungefär då jag började komma underfund med att jag inte vill fylla upp mitt hem med saker) har min far, farmor och mormor dött och lämnar efter sig en massa grejer.

   Vidare har andra släktingar och vänner slängt på mig gratisgrejer som jag antingen försökt sälja (med deras goda minne alltså) eller först tyckt varit bra att ha, men ändrat mig.

   Radera
 4. Att gå från ord till handling inom minimalismen är verkligen inte helt enkelt, kan jag personligen intyga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att fler har den erfarenheten. Hittills har jag försökt hålla skillnaden mellan ord och handling så liten som möjligt genom att prata minimalt om mina strävanden :-).

   Radera
 5. Du verkar, minst sagt, ha ett begränsat umgänge. Åtminstone verkar vänner och bekanta inte släppas in i någon större omfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, var kom den ifrån? Jag tror inte att jag är unik i att mer umgänge än tidigare sker på nätet eller ute på stan. Sedan är jag väl inte typen som arrangerar månatliga hemmafester med dans, men det betyder inte att jag aldrig får besök eller att vänner och bekanta "inte släpps in".

   Radera
  2. Det kom ifrån formuleringen om ditt vardagsrum som du i princip aldrig använder. Det är ju som bekant annars en yta man ofta nyttjar när man ägnar sig åt umgängeskonsten i hemmamiljö.

   Radera
  3. Men är det fortfarande det? Jag tycker att köket blivit den naturliga samlingspunkten för allt fler. Här blir det ofta vid datorn.

   Och som sagt, man kan ha vänner utan att träffas just i mitt hem. Jag har faktiskt vänner :-).

   Radera
 6. Du har mer prylarsparutrymme än vi har tillsammans i min familj ivartfall :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera