tisdag 4 juni 2019

Dyrare storpack säljer stort

Min matbutik säljer den här veckan 250-gramsburkar med champinjoner för 9,90 kr. De verkade sälja bra, jag såg själv flera kunder plocka åt sig en eller flera lådor bara under den korta tid jag var där.

Det faktum att lösviktschampinjonerna bredvid precis som vanligt kostade 36,90 kr/kg verkade inte hindra någon. Är det för att det går snabbare att ställa en burk i vagnen än att hämta en påse och plocka själv? Knappast. Lösvikt blir dessutom ännu billigare om man räknar bort plastburken och har fördelen av att man får välja egna svampar och granska dem från alla håll innan köp medan färdiga kartonger blir mer av ”grisen i säcken”.


Jag tror snarare att det handlar om att butiken genom att ”erbjuda” burkar med ”extrapris” lurar kunder att det är en bra deal. Många orkar inte räkna ut att tillbudet är 7 procent dyrare än det ordinarie utbudet.

Kanske inte så konstigt, det är ju egentligen vad all reklam går ut på, att antyda att här är en bra affär, så bara köp! Vi tänker inte ”Vänta här nu, ger den här krämen verkligen håret 18 procent mer lyster?”. De har ju gjort ”oberoende tester” i producentens labb och där kunnat fastslå att produkten är bättre än ”en ledande konkurrent”.


Jag fortsätter nog ändå att plocka ner svamparna i engångspåse. Ännu bättre vore såklart att plocka dem i skogen.

27 kommentarer:

  1. Ännu värre är det med vitlök. Den förpackade varianten är ungefär dubbelt så dyr som den i lösvikt och vill man ha den ekologiska varianten så får man dubbla det dyrare priset. Kolla in Willys (...som troligen ändå inte är värst i klassen...): https://www.willys.se/sok?q=vitl%C3%B6k

    SvaraRadera
    Svar
    1. det gäller att vara uppmärksam. gul lök har jag flera gånger köpt i 10-kilossäck trots att jag vet att den inte håller så länge när det är varmt. men det är billigare att slänga de kanske 3 kg som hinner bli dåliga än att köpa det jag ska ha i lösvikt.
      däremot är det tvärtom med morötter. då är det billigare i lösvikt.
      ibland är ekologiska bananer billigare ibland inte.
      det gäller som sagt att vara uppmärksam och inte bara plocka första bästa man ser.

      Radera
    2. Det skumma är när det finns klara felprissättningar - som när den näst minsta förpackningen grädde kostar 5kr mindre per liter än de andra.
      Ibland verkar det hänga på om någon konkurrent har ett lägre pris just den veckan eller så. Men, i fallet grädde, saknar Sverige den schweiziska dubbelfeta grädden på 45%.

      Radera
    3. Tur man inte köper vitlök :-).

      Ja, ekologiska bananer har jag också sett billigare i lösvikt än i enkilospåse.

      Det kan mycket väl vara felprissatt. Inte minst på extrapriserna händer det att den utannonserade varan inte är billigare i kassan, bara på hyllkanten. Eller att de sänkt priset på en konkurrerande vara istället.

      Radera
  2. Ja man ska alltid kolla på styckpriset. Det är ofta ICA lägger något som ska se billigt ut i mittgången, t.ex. 3 för 25 kr. Tittar man sen på vad man sparar kanske det är 10 öre.

    Marknadsförare är smarta, som konsument gäller det att vara ännu smartare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där känner jag igen från matolja och vetemjöl på Willys. 5-kilos/liters är bara några ören billigare än mindre förpackningar, men det går åtminstone åt rätt håll för det mesta.

      Radera
    2. Just ICA premierar alltid sitt egna ICA-märke. Tar man tre steg till kommer man till ICA Basic, som alltid är billigare. Men som med alla superbilliga märken bör man läsa innehållsförteckningen. Finns mycket skräp i det billigaste, som t.ex. palmolja och andra billiga substitut. Kolla bara på glassen, den billigaste är ju ett skämt.

      Radera
    3. Appropå just olja ser jag ofta billig 3L-"matolja" för 29:95 på Netto. Det borde kunna vara ett utmärkt (och billigt) drivmedel. Vissa bönder kör ju sina traktorer på rapsolja. Även frityrolja verkar fungera.

      http://www.barometern.se/kalmar/robin-kor-bil-pa-frityrolja/

      Visserligen måste kanske matoljan behandlas på något sätt men ändå verkar den väldigt billig jämfört med andra drivmedel. Ny Teknik hade en artikel om detta.

      https://www.nyteknik.se/energi/sa-gor-du-din-egen-biodiesel-6421075

      Radera
    4. Jag handlar inte på Ica. Aldrig, utan undantag. Upplevde dem som så mycket dyrare på nästan allt att det bara inte gick.

      Killen som kör sin bil på frityrolja förtjänar en staty!

      Radera
  3. Tror ditt svampexempel och de hugade intressenterna kan ha att göra ned "scarcity principle". Det har då lite att göra med rationell beslutsteori utan handlar mer om nedärvda, betingade mönster som tagit oss dit vi är idag i evolutionen (typ "... jag vet inte riktigt varför jag ska köpa men alla verkar veta något jag inte vet och nu när det dessutom är så få kvar måste jag nog också ha en..." :-) https://www.investopedia.com/terms/s/scarcity-principle.asp Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant teori, men jag tror att de flesta inte kollar vad andra köper. Själv hade jag noterat "extrapriset" redan hemma vid datorn och tänkte att om de inte har chockhöjt lösviktspriset är det där inte billigt, så då ska det bli intressant att se hur många som går i fällan :-).

      Radera
  4. Såg en gång på ica maxi små (minsta modellen) ketchupflaskor till extrapris (ej kort datum etc), lägre kilopris än de största.

    Jag har fortfarande kvar i skafferiet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och de har inte bara Felix eller andra svindyra märken i storpack?

      Radera
  5. Har haft det där fenomenet i lin lokala ica i flera år, personligen väljer jag hellre själv även vid samma pris då det ökar kvalitén på det jag köper o minskar soporna.

    Brukar även kunna hända vid ex handtvål med pump kontra samma men dyrare refill/liter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man blir ju skitsur när man öppnar en inplastad burk när man kommit hem och upptäcker att de är ruttna på undersidan eller i botten.

      Jag köper bara hård tvål, men den där refill-grejen har jag sett på sylt. Dyrare att hålla på och slabba med en korv än att få en riktig plastförpackning.

      Radera
  6. Kan vara så att man inte vill att kleti o pleti ska kladda på allt med. Jobbar själv i butik och skulle aldrig handla tex lösviktgodis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lösviktsgodis skulle inte jag heller köpa, men champinjoner känns rätt riskfritt. Tror att det är sällan någon tar tag i en svamp, ångrar sig och lägger tillbaka den.

      Radera
  7. Med tanke på hur många i dagens Sverige som varken är läs- eller skrivkunniga ordentligt, så lär vi nog få se mer av dessa trix?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skulle det inte funka skulle det försvinna i morgon.

      Radera
  8. Ja det är ett fenomen som förbryllar mig också. Jag förstår inte varför det ska vara dyrare att köpa ett kilo morötter eller äpplen än att köpa den i lösvikt? Man betalar för den rätt onödiga förpackningen som dessutom belastar miljön.

    En annan observation är att man tenderar rea ut dyrare substitut och ofta finns substitut av lägre kvalitet som fortfarande är billigare även när rean är avräknad, t.ex. ostar, konserver osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan så att man vill vara den där dryga jäveln som stannar sina medmänniskor för att höra hur de tänkte. Men bara nästan.

      Det tydligaste sådana exemplet jag såg var när de sålde "pizza-kit" (pizzadeg, tomatsås och lite kryddor) till extrapris och dessutom skrev typ "Gör din egen pizza ännu billigare". Mm, för det är ju så himla krångligt att köpa vetemjöl och krossade tomater...

      Radera
    2. Haha eller hur! :) För att inte tala om fryspizzorna. När jag var student kunde jag äta 3-4 dagar till samma kostnad som en enda fryspizza. Och sedan undrade korridorsgrannarna hur jag fick råd att äta ute på helgen...

      Radera
    3. Och fryspizzor är ju inte ens goda! Annars kan jag förstå om folk vill unna sig, men att unna sig dåligt OCH dyrt är inte det.

      Radera
  9. Låt mig se om jag förstod detta. Jag tjänar alltså 67 öre på att själv stå och plocka ihop mina 250g champinjoner.
    Låg timpenning men nåja, det är ju inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna....
    Nej, problemet här är det extra förpackningsmaterialet.
    Men å andra sidan så brukar faktiskt dessa färdigpackade champinjoner vara av god kvalitet och håller förmodligen längre än sina lösa kompisar som blir mer illa åtgångna i hanteringen. Inte så enkelt...
    Men visst finns det märkliga prissättningar på många varor. I flera år noterade jag t ex att det var billigare att köpa Serlas toapapper i 6-pack än 18-pack. Tror de har justerat det nu.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, du tjänar 7 procent på att välja ut de champinjoner som ser bäst ut, helt utan skador och har den storlek du föredrar, jämfört med att köpa en färdig kartong som du efter konsumtionen måste lägga tid och energi på att (till ingen timpenning alls) sopsortera.

      Radera
  10. Nångång i min ungdom så såg jag att smaksatt mineralvatten var billigare vid köp av 1.5l jämfört med 0.5l, alltså inte bara literpriset utan per flaska med. Spara nån krona och få 3ggr så mycket. Helt klart en no brainer för oss som kontrollerar jmf priset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre gånger mer för samma pris låter onekligen bra (även om jag gissar att inget av alternativen kom ikapp kranvatten). Inte utan att man undrar hur de tänkte där, och om någon ändå köpte den lilla flaskan.

      Radera