tisdag 12 november 2019

Jämlikhet är ett knepigt ord

Nicole uppmärksammade mig i kommentarsfältet om en debattartikel av en av mina favoritkomiker, Vänsterpartiets Ulla Andersson.


Först av allt ska jag säga att jag verkligen uppskattar bloggtips i mejl och kommentarer. Dels för att det tyder på att tipsarna tror att jag kan skriva något intressant i ämnet, vilket känns stort. Och dels för att jag (kanske särskilt just nu) knappt hinner hitta på ett eget uppslag varje dag, sju i veckan och 30 i månaden. Att skriva ett blogginlägg kan ta tid, men ofta är det ännu mer tidskrävande att överhuvudtaget komma igång.

Till artikeln då. Ulla ”kräver verklig jämlikhet”, säger hon, men det hon beskriver är samma resultat för alla människor, oavsett arbetsinsats. Det låter inte ett dugg jämlikt i mina öron och det här är vänsterns problem, att man inte skiljer eller ens verkar förstå skillnaden mellan lika möjligheter och lika resultat, eller det som på engelska heter ”equality of opportunity” respektive ”equality of outcome”.
Rika invånare i Danderyd och Djursholm måste dela med sig av sin rikedom”.

Okej då, kan vara skönt att bo lite anspråkslöst...

Den meningen säger en hel del om hur Ulla tänker. Det är som att människorna ”i Danderyd och Djursholm” (för ordningens skull: Djursholm ligger i Danderyd, så det där blir lite som att säga ”folk i Skåne och Helsingborg”) bara hamnat där, i ett dyrt hus och fått ett jobb med hög lön. För det första finns det faktiskt både hyresrätter och fattiga människor även i Djursholm, men visst tjänar Danderydsborna mer än folk i allmänhet. De jobbar också hårdare och mer än genomsnittet, kanske finns det ett samband.

Och redan betalar de mest till det kommunala utjämningssystemet, faktiskt mer än dubbelt så mycket som tvåan Solna. Men det räcker inte, för Ulla kräver nu ”myndigheter som tvingas samverka för människors bästa”, ”skattepolitik som omfördelar från höginkomsttagare till låginkomsttagare och med en progressiv och omfattande kapitalbeskattning” samt ”aktiv arbetsmarknadspolitik med riktade insatser som anställningsstöd”.


Alltså högre skatt för dem som jobbar och mer allmosor till dem som inte gör det, samt ännu mer politiska styrmedel för att sådana som Ulla ska förstöra och snedfördela marknaderna. Skapar det fler jobb och minskar andelen fattiga och bidragsberoende? Eller blir det tvärtom?

23 kommentarer:

  1. Saxat ur Ulla Anderssons partiprogram:

    "De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former. "

    " Genom kommunalt eller statligt ägande ges de demokratiskt valda församlingarna ett övergripande ansvar för produktion av varor och tjänster. "

    " Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande."

    samt

    " I samma utsträckning som socialismen förverkligar människans rätt att bestämma över sitt arbete upphävs ägandet av produktionsmedlen överhuvudtaget, såväl det samhälleliga som det privata."

    Det kanske är en överraskning för några, de som enbart lyssnar till reklampropaganda från vänsterpartiets kommunikatörer?

    https://www.vansterpartiet.se/resursbank/partiprogram/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är både tragiskt och sorgligt att vuxna människor kan tro på ett sådant partiprogram. Kanske är det ett naivt försök att flytta fram sina egna privata positioner. För ingen ska inbilla mig att någon röstar på något som inte på något sätt gagnar en själv.

      //nils

      Radera
    2. Jag håller med om att vi inte borde bli förvånade över att ett socialistiskt parti vill införa socialism.

      Det som förvånar mig är den blinda tron på att det som inte funkat tidigare ska funka om man provar igen. Man kan diskutera om skattehöjningar och ökad politisk styrning på pappret låter som en medicin för minskade klyftor, men faktum är ju att det aldrig fungerat, någonstans, någonsin.

      Radera
  2. Kommunismen lever och frodas. Själv begriper jag inte den formen av "rättvisa". Kommunisterna verkar tro att det en dag bara damp ner pengar från skyn till "de rika". I ett land som Sverige där en universitetsexamen är i princip gratis ger jag inget alls för argumenten att vi är ojämlika. Dessutom finns det inget direkt samband mellan höga utbildningar och entreprenörskap och jäklaranamma. Det finns hur många som helst som skapat rikedom utan speciellt många år i skolan. Bara viljan finns där...

    Vi ska ha ett grundstöd så att handikappade och folk som tillfälligt drabbats av någon form av olycka ska kunna försörja sig, vare sig mer eller mindre. Vägrar man ta jobb eller utbilda sig, då dras bidragen in. Det fungerar inte att som många gör idag struntar i att ta arbete som ligger lite långt borta, och sen gömmer sig bakom sina barn.
    Folk får gärna gå hemma, vi ska inte tvinga iväg någon att jobba som inte vill, men då blir det inte en krona från staten heller. Detta gäller svenskar såväl som invandrare, där den senare gruppen har en tio gånger jobbigare resa att göra då de saknar språk och i många fall utbildning. Men det är ingen som har tvingat dem till Sverige heller, vilket man ibland kan tro i debatten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi har ju redan ett samhälle där folk inte behöver svälta för att de saknar pengar, men ska grundskyddet sträckas till att alla ska kunna göra vad de vill oavsett arbetsinsats och talang skulle inte hundra procents skatt vara i närheten av att räcka.

      Radera
  3. Jag blir alltid full i skratt när jag tänker på henne. Ekonomisk talesman, jo jag tackar. Själva definitionen av en vänsterpartist är att han inte förstår sig på ekonomi. Den som förstår sig på ekonomi blir inte vänsterpartist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan ligga något i det, även om jag misstänker att de flesta vänsterpartisterna tycker sig ha bra koll.

      Radera
    2. Sparo, för en vänsterpartist räcker det med att kunna säga "dina pengar tillhör staten" (vilket innefattar alla sorts tillgångar) och så är man ekonomisk talesperson för partiet ifråga

      Radera
    3. Fast om man vänder på det blir det ju en himla massa fördelningspolitik att utföra. I så fall lättare att vara libertarian eller anarkokapitalist och säga "Lägg ner staten, allt ska vara privat och tillhöra folket".

      Radera
  4. Här kommer ett bloggtips som handlar om högskolan (och även berör gymnasie och grundskola samt lärarutbildningen), baserat på Axess och Henrik Höjers intervju med Magnus Henrekson.

    Sveriges förmåga att utbilda människor som i förlängningen utgör landets möjlighet att vara ett, som det flesta människor tycket, bra land för dess invånare.

    https://www.youtube.com/watch?v=KCd4TwD-H8U

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, även om jag inte riktigt förstår kopplingen till Ulla Anderssons debattartikel eller jämlikhet i allmänhet. Mer än att allt handlar om ekonomi och att Henrekson (till skillnad från Vänsterpartiets ekonomiska talesman) är ekonom.

      Radera
    2. Glömde "OT"-mäkningen ;-)
      Annars som framgår av tipset är skolan just slagfältet för jämlikhet på riktigt - och inte enbart de sorten som Ulla A predikar för.

      Radera
    3. Okej, då är jag med. OT är definitivt tillåtet.

      Radera
  5. Det viktigaste med jämlikhet är bara att komma ihåg att vissa är mer jämlika än andra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att jag tror att du har rätt där.

      Radera
  6. Högre skatt för de som jobbar, högre pensionsålder för de som jobbar, lägre pension och sämre allmänt när allt fler ska skörda deras frukter.
    Hm, låter det som en hållbar deal i längden för Sveriges del? Eller låter det helt enkelt som att någonstans finns det en gräns då parasiterna ombeds ta ut pinnen ur röven och istället börja bidra till samhället (eller att vi andra drar annars)?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns onekligen lite jobbigt att Sverige inte kan gå plus ens i högkonjunktur trots högre skattetryck än nästan hela övriga världen.

      Radera
  7. Nu triggade du min research-ådra med flygbilden på på villan i Djursholm. Det är tydligen Gamla Djursholm: https://sv.wikipedia.org/wiki/Gamla_Djursholm
    Används som privatbostad idag enligt Wikipedia. Har lyckats hitta några som bor där, dessa har ett ovanligt men obekant namn. En kvinna verkar vara juridisk höjdare på HM och en man har intressen i flera företag. Någon av förbindelserna via bolag har samma ovanliga efternamn men med tillägget Bernadotte. Denna namnkombination bor också på den ö/halvö strax söder om aktuell halvö. En tredje person som också verkar bo på Gamla Djursholm har varit kompis med KJ Persson, HM. Det var väl mitt snaskigaste fynd. Kanske inte förvånande att man hittar kopplingar till både Bernadotte och HM-familjen godtycklig boende på Strandvägen Djursholm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för insikten. Själv nöjde jag mig med att konstatera att "där är det nog ganska dyrt att bo". Typ.

      Har sprungit i Djursholm några gånger och det är ganska underhållande att springa förbi tomt efter tomt på tio hektar med en snudd på obligatorisk tennisbana.

      Radera
    2. Men jösses. Vad har det för allmänintresse, vem som bor var? Sök hjälp för guds skull, innan det är för sent.

      Radera
    3. Allmänt och allmänt? Blir du aldrig nyfiken på något du inte har med att göra? Någon nytta ska det väl vara med att allt går att gräva fram på internet.

      Radera
    4. Triggades av att det skulle vara ABBA-Björn eller -Benny som bodde där. Har för mig att någon av dem skulle bo på en halvö i Djursholm.

      Har också sprungit mycket i Djursholm. Ett stort nätverk lågtrafikerade villavägar. Lite trivsamma småbackar och lätt att springa vilse. Härligt.

      Radera
    5. Du har rätt. Björn Ulvaeus bor tydligen på halvön bredvid, kanske 200 meter därifrån.

      I Djursholm har jag nog aldrig sprungit vilse. Täby däremot, där lyckas jag varje gång.

      Radera