måndag 27 april 2020

Bärkultur

Har du tänkt semestra i Sverige i sommar (just nu verkar det inte finnas så många alternativ) kanske bärplockningsmuseet Bärens Hus kan vara något. Är ni rädda för folksamlingar tror jag Glommersträsk är perfekt.


Det ifrågasätts ibland vad svensk kultur är, ifall man inte går ännu längre och hävdar att den i stort sett inte finns, som Mona Sahlin (”Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”) eller Fredrik Reinfeldt (”Ursvenskt är bara barbariet.”).

Men bärplockning tycker jag definitivt kvalar in. Det var en självklar sysselsättning för tidigare generationer. Min mamma och hennes syskon plockade varje år från tidig ålder blåbär, lingon och hjortron. Inte långt från Glommersträsk förresten. Det var självklart att ta tillvara denna naturresurs som fanns att hämta helt gratis.


Och gör så än idag! Det är bara det att nästan ingen svensk plockar. De få människor jag träffar med bärplockare i skogen är i regel asiater eller östeuropéer. Nu plockar jag inte bär som en kulturgärning utan för att jag gillar gratismat, men hade jag haft barn hade jag definitivt försökt lura med dem till skogs varje sommar. Det är nyttigt, rofyllt och trevligt. Både att plocka och att glädjas åt en frys full av bär.

21 kommentarer:

  1. Att nästan ingen svensk plockar bär stämmer absolut inte. Kanske det stämmer för befolkningen i större städer eller ungdomar? Här på vischan plockar i stort sett alla över 30 bär och även många barn. Inga jättemängder dock, utan bara för eget behov. De som jobbplockar brukar vara Thailändare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nästan ingen" var onödigt hårt uttryckt, men i procent av befolkningen lär siffran vara låg och dessutom i en tydlig nedåtkurva.

      Jag plockar själv blåbär varje sommar sedan många år tillbaka och skulle gissa att jag i snitt träffat en bärplockande svensk per år. I Stockholmsområdet i sin helhet tror jag att långt färre än en promille någonsin plockar bär annat än på Ica.

      Radera
  2. 100000 svenskar beräknas vara arbetslösa. En effektiv arbetsförmedling bör kunna dirigera några av dessa till bärplockning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har själv tänkt i de banorna, men framförallt hoppas jag att folk med tid tar chansen att plocka i egen regi, arbetslösa eller inte.

      Radera
    2. 100000 förresten? Nog måste det vara betydligt fler nu när arbetslöshet börjar räknas tvåsiffrigt.

      Radera
    3. En svensk som nog skulle ha tillräckligt med krafter att plocka bär är nog iraks försvarsminister Najah al-Shammari, iallafall om bärplockandet skett i irak. Nu är det så att han faktiskt är sjuk då han anträder svensk mark så då går det ju inte.
      Kanske drabbad av någon slags bärplockarallergi, inga bär i irak = frisk och arbetande, bär i sverige = sjukskriven.

      Radera
    4. Min poäng med texten var ungefär den motsatta, att det är just invandrare som plockar bär medan svenskarna inte orkar. Dock är väl inte just irakier kända för sitt naturintresse. Min högst subjektiva undersökning tyder snarare på att asiater, östeuropéer och en och annan finländare plockar medan svenskarna har slutat.

      Radera
  3. Micke, du vet sannerligen hur du ska få en stackars läsare tvärförbannad redan i inledningen :) Den där vidriga Reinfeldt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Är det så lätt att hitta bra med blåbär och lingon i Stockholm? Jag har aldrig sett några ställen som är i närheten att jämföra sig med det man plockar mer norrut. Jag är nog för bortskämd helt enkelt med bärtillgången här uppe så väldigt sällan det blir någon bärplockning när jag är hemma i sthlm (delar min tid mellan sthlm och norrut). Jo, en enda gång kan jag komma ihåg att vi hade bra bärplockning där nere - lingon på en slänt vid Norrtäljeviken - det kunde man faktiskt kalla OK bärtillgång, men annars för dåligt..

    Ska bli spännande att se vad bärpriserna kommer ligga på iår om det inte kommer utländska plockare. Runt 25kr/kilot skulle kännas vettigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska lätt att hitta blåbär här. En bra sommar plockar jag en liter på tjugo minuter. Värre med lingon.

      Jag har ingen aning om priser, men det låter ju som att thailändarna är lite rädda för att komma hit i år och hittar man inga andra som tar över borde det bli en rejäl prishöjning.

      Radera
  5. Trots att vi bor ute i skogen plockar vi inte speciellt mycket bär. Vi har helt enkelt fullt upp med det som den egna trädgården producerar, körsbär, rabarber, hallon, jordgubbar, äpplen. Har några buskar med amerikanska blåbär, som får duga till paj. Men håller med, bärplockning är ett äventyr i sig och absolut något för barn som sitter vid surfplattan eller datorn hela dagarna. Sen är det ju en helt annan smak (och pris) på bär från skogen än importerat skit från Spanien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att ni bor i en skog där det finns blåbär, men ändå gör blåbärspaj med amerikanska förvuxna blåbär som ju är praktiskt taget smaklösa?!

      Jag skulle också vara för bekväm för att plocka bär professionellt, men det egna husbehovet känns som en win-win eftersom det ger frisk luft och motion också.

      Radera
  6. Om jag möter något överhuvudtaget i skogen är det oftast svenskar. Tätt följt av tyskar och norrmän.
    Varierar nog mycket över landet.

    Vill bara påminna: Nu är ju också säsong för nässlor.
    Plus en hel del olika växter till te.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, tror varken jag sett norrmän eller tyskar här. Det är balter, finnar och thailändare, tror jag. Mest kvinnor. Svenskar ser jag också, men aldrig med bärplockare. Någon gång med svampkorg.

      Bra tips! Jag hoppar nog nässelsäsongen i år. Har faktiskt kvar lite från förra året, men mest handlar det om tid.

      Radera
  7. Kreativt semestertips!

    Men romantisera nu inte bärplockandet för mycket, det ger krum rygg och mygg. Gillar också att plocka bär för eget bruk. Första litern är en sådär lagom mysig naturupplevelse, men bara att få med sig 3-5 liter blåbär är ett ordentligt dagsverke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att resa på sig och sträcka ryggen mellan varven. Och så brukar jag lägga ner efter två liter, precis när jag börjar ledsna. Jag bor bara hundra meter från blåbärsskogen så jag kan lika gärna gå ut fler gånger istället.

      Vad myggen beträffar har jag bott där det är värst i hela landet, där de brukar göra tv-reportage och intervjua folk som står med femtio myggor i ansiktet. Här blir det aldrig mer än ett par stycken åt gången. Men visst, även för dem kan det vara smart att göra korta plockningar för myggen går på värme, så börjar man svettas blir de fler.

      Radera
  8. Jag är tyvärr inte byggd för bärplockning. Hjortron kan jag möjligtvis tänka mig, eftersom man blir lite förblindad av begär. Men små runda miniatyrer funkar inte. Däremot tillreder jag gärna bär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Små runda miniatyrer"? Har du bärplockare behöver du inte fokusera på vartenda bär, det är bara att räfsa till åt rätt håll och gå vidare.

      Radera
  9. Nog alltid plockar vi bär, men aldrig med bärplockare. Tyvärr var det senast ett dålig blåbär år där vi håller till så det blev inte mycket. Men lingon blev det och hjortron har vi så skulle nog klara oss ytterligare ett år.

    Vi håller jo till gränsen mellan björkskog och kalfjäll och på våra vandringar har vi alltid med några hinkar för att ta hand om de bär vi hittar. Det blir kanske inte så mycket varje gång, men det blir fina vandringar. Mängderna blir när vi kommer över en bra hjortron myr.
    Så bärplockningen är en del av vandringen och då tycker jag inte en bärplockare tillför något

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte plockat hjortron i hela mitt liv och (nu kommer jag få mycket näthat) jag tycker att det är ett ganska smaklöst bär. Men när det gäller blåbär tycker jag att bärplockare tillför volym. Jag tror att jag hade fått en tredjedel bär på samma tid om jag plockat för hand. Okej, det kräver lite rensning också, men det är ändå värt det.

      Men visst, är man ändå ute och får de bär man vill ha kan man ju plocka för hand. Det är själva plockningen jag tycker fler skulle ge en chans, oavsett hur man väljer att göra det.

      Radera