fredag 17 april 2020

Kommentarsfält utan Jante

Jag blev nyligen tipsad av Minimalisten i kommentarsfältet om Youtubekanalen Exploring Alternatives, och där hittade jag en intervju med Tim Stobbs som gick i pension vid 39,5.


Inget uppseendeväckande med det. Jag känner igen många av tankegångarna från mitt eget liv, men kanske ännu mer från andras, som Farbror Fri som tog samma beslut vid samma ålder. Nej, det intressanta var istället kommentarsfältet och då inte vad som stod där utan det som saknades – Jante. Motsvarande intervju/reportage/artikel med en svensk FIRE-person hade riskerat att dränkas i kommentarer av typen:
Han lever på sin fru, den jävla parasiten!
Vem är han att döma mig?!
Skitsnack, klart att han tjänar en massa pengar och/eller lever som en kyrkråtta.
Ett tag går det kanske, men vänta bara till nästa lågkonjunktur. Då kommer du stå där med mössan i hand hos din gamla arbetsgivare som då antagligen inte vill ha dig :).
Ja, det är ju lätt för honom! Själv har jag [sjutton anledningar] att jag inte skulle kunna göra likadant. Förresten vill jag inte – så det så!

Nu har jag inte lusläst alla kommentarer, det är över 1300, och visst får han utstå enstaka kritiska inlägg om trovärdighet, hobbies och utseende, men de flesta är bara positiva:
I like this guy.
Seldom you see smart people these days. Refreshing. Inspiring.
This guy is awesome!! What practical, useful, genuine advice!
Tim is really likeable. He has great energy.
Respect to this guy for being authentic and creative with his choices.

Säger man att jantelagen är typiskt svensk får man svaret att ”den är faktiskt dansk”, vilket snarare bekräftar än motsäger poängen. Inte ens negativa fenomen får vi ta åt oss äran av. I ekonomibloggarnas kommentarsfält blir det sällan krig, där är ju många redan frälsta. Men när jag ser kommentarerna efter en del artiklar i vanlig media är det desto mer.


När jag var gäst i Sparpodden stålsatte jag mig därför för en skitstorm och blev förvånad när den helt uteblev. Jag fick den obligatoriska invändningen ”Skulle alla göra som han skulle alla företag gå med förlust”, vilket var lite märkligt när jag till och med besvarat den under intervjun, men de flesta var snälla och uppmuntrande, både på Youtube och Shareville.

Och även om jag fått mer av den kritik och ilska som jag sett att andra som lyft dessa frågor har fått hade jag kunnat leva med det. Det tråkiga är att det allmänna samtalsklimatet drabbas när människor dömer. De allra flesta lever liv jag inte vill ha, men varken deras eller mitt liv blir ju bättre av att jag går i försvarsställning. För kanske finns det ändå något att lära där.

16 kommentarer:

  1. "Skulle alla göra som han skulle alla företag gå med förlust”. Intressant reflektion är att nu gör ju alla som han och alla företag går ju med förlust. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, mitt går med vinst :). Men visst, det här är nog så nära min konsumtion samhället kommer och det talar absolut för att ekonomin skulle dippa OM alla levde som jag (vilket ändå inte skulle kunna hända).

      Men då ska sägas att troligen inte ens de som skriver den typen av kommentarer tänker att det ska hända snudd på över natten. Om förändringarna sker gradvis tror jag inte att det vore katastrof om en del konsumtion fick stryka på foten. Jag tror t o m att det kan komma en del gott ur det även på samhällsnivå.

      Radera
    2. Folk i min närhet antyder ibland att jag är något av en asket, som bland annat kände mig rik under studenttiden. Jag trodde ärligt att de andra var ironiska när de kallade sig själva för fattiga studenter. Men inte ens jag lever som du ;-)

      Radera
    3. Det märkliga är att jag inte känner att mitt liv är fattigt. Jag köper allt jag vill, när jag vill det. Det händer bara inte så ofta.

      Radera
    4. Nej samma här. Har alltid haft allt jag velat. Men andra har skrattat åt mig när jag sagt det. Tror att våra skillnader mest består i mer bilpendling för mig. Plus att jag ibland köper falukorv om jag vill festa lite extra.

      Radera
    5. Falukorv har jag för mig går lös på runt 30 kr/kg, så det borde inte vara ett hårt slag mot någon matbudget.

      Bilpendling är ett elände. I alla fall för mig när jag testat. Biltid känns helt förlorad och vintertid även besvärlig.

      Radera
    6. Apropå att "kolla nurå vad som hände, när alla slutar konsumera" så håller jag med Sparo om att tiiiden är nyckel givetvis. Omställningar måste ske gradvis, inkrementellt som man säger på corporate bullshitiska. Nu finns det ju en viss samling inom industrin för att ta det här tillfället att växla om till en mer hållbar, grön produktionsprocess. Vidare tror jag att pandemin kommer att speeda på mot såväl gigekonomi som hemifrånjobb i större utsträckning än idag. Folk kommer gå mot lägre intjäning, mer deltid, men högre livskvalitet. Tror jag tralala.

      Radera
    7. Min corporate bullshitiska börjar bli rostig (lite som tyskan jag läste för 30 år sedan), annars hade jag givetvis skrivit inkrementellt :-).

      Hoppas att du har rätt i din framtidsvision. På en bra dag tror jag det. Detta är en annan slags dag.

      Radera
  2. Med risk för att ytterligare bekräfta din poäng så kan jag inte hålla mig ifrån att påpeka ”den är faktiskt norsk” ;) Aksel Sandemose som introducerade Jantelagen i sin bok ”En flykting korsar sitt spår” räknas som en norsk författare (även om han både föddes och dog i Danmark)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt, men eftersom den skrevs i Danmark (om än på norska) tycker danskarna att den är deras. Vår är den hur som helst inte, men vi gör vi kan för att ta över den.

      Radera
  3. Majoriteten av alla människor kommer alltid att använda all sin energi, kunskap och tid till att övertyga sig själv och andra om varför inte dom kan göra saker.

    Istället för att lägga motsvarande kraft på om det går anpassa något för att göra det bästa möjliga för egen del!

    Kalle56

    SvaraRadera
  4. Svaret på Sparpodden-funderingen är ju att även dess lyssnare är redan frälsta. Hade du intervjuats i Aftonbladet hade det varit en helt annan femma...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag också. Har för mig att det var precis så när nyss nämnde Farbror Fri (fan vad jag gör reklam för honom nu då, snart skickar jag en räkning) intervjuades just i Aftonbladet.

      Fast jag trodde inte att Sparpodden-lyssnarna skulle vara så frälsta på sparande. Jag håller t ex sällan med dem i privatekonomiska sparfrågor.

      Radera
  5. Tim i videon, är nog ett problem för många politiker: han tänker och han gör, han undersöker och funderar. Han drar slutsater. Han har jobbat som ingenjör, är det inte en klar överrepresentation av ingenjörer inom FIRE-rörelsen och de som rör sig nära densamma?
    Reklam och vanliga gamla reklambudskap har verkar ha väldigt liten påverkan på Tim och hans familj. Att styra alltfler som tar ett bestämt tag över sina egna liv och sina egna möjligheter är onekligen ett problem för politiker, det här är jue en grupp som tänker själva. Hujaligen.
    Men det kanske kommer en lag snart som förbjuder slikt? Hoppas kan man alltid göra - om man är politiker vill säga ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara för politiker, för alla som vill kapitalisera på andras dåliga (eller brist på) beslut.

      Huruvida ingenjörer är överrepresenterade har jag faktiskt inte tänkt på, ingen aning. Själv har jag bara läst ekonomi och komik, men så känner jag mig inte riktigt som en del av någon rörelse heller.

      Radera