måndag 20 april 2020

Sådan husse, sådan hund

Läste ni broschyren ”Om krisen eller kriget kommer när den damp ner i brevlådan? Jag gjorde det inte, men jag har kikat på den nu när krisen kommit.
Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.


Intressant att staten sa till oss att vi ska vara förberedda när vi samtidigt kan konstatera att den själv avvecklat både medicin- och livsmedelslager. Budskapet är helt klart ”Gör som vi säger, inte som vi gör”. Därför sticker följande mening ut som den mest provocerande i hela texten:
Du som privatperson har också ett ansvar.

Vadå också?! Det antyder ju att staten har ett ansvar för landets krisförberedelser. Hur gick det då? T ex hade det extralager med över tvåtusen respiratorer som fanns på 1900-talet kommit väl till pass. Det statliga medicinlagret är avvecklat och när sjukvårdspersonal inte har utrustning för att klara hygienkraven sänker man kraven. Miljontals andningsskydd valde man att bränna upp. Är det något av dessa exempel som åsyftas med ”också”?

Bara lugn, vi ska trycka ett nytt armband!

Inte många klarar sig mer än några dagar utan el, vatten, fungerande matbutiker och bankomater, men med tanke på vilka signaler Pappa Staten skickat ut genom sitt eget agerande kanske vi borde vända på det och imponeras över att ens någon gör det.

36 kommentarer:

  1. Ja men är det verkligen så mörkt? Vi har ju ändå i utbyte erhållit ett migrationsverket med den största budgetposten och tillväxten av alla? Dessutom nya genusmyndigheten. Utan dessa stannar Sverige nog.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där genusmyndigheten vet jag för lite om för att kommentera, men kan konstatera att Sverige och övriga världen klarat sig utmärkt genom världshistorien utan genusmyndighet. Plötsligt var det livsnödvändigt att inrätta en - underligt.

      Radera
  2. Jag började läsa dig för jag är en snål jävel och det står mig så klart fritt att sluta precis när jag vill. Det är dock tråkigt att du mer och mer fokuserar på politik och tar inspiration från Rush Limbaugh och Joakim Lamotte. Visst det genererar säkerligen klick men det är jäkligt tröttsamt när du faktiskt har en unique selling point med att vara en snåljåp av stora mått och istället siktar in dig på att vara en liten del av den enorma massan ledsna kränkta män som på något sätt lyckats övertyga sig själva om att de är en utstött och missförstådd minoritet samtidigt som deras talking points upprepas i oändlighet vart man än vänder sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först vill jag säga att jag konsumerar väldigt lite Limbaugh och Lamotte, att jag skiter högaktningsfullt i vad som "genererar klick" och att jag inte känner mig ett dugg kränkt. Så ja, på det sättet känner jag mig missförstådd av din kommentar. Jag kan ha fel, men det känns som att du dragit en massa (felaktiga!) slutsatser om mina åsikter och värderingar och sedan väljer att tolka allt jag skriver för att passa in i den mallen.

      Med det sagt. Jag skriver sju blogginlägg per vecka, vilket är ungefär fem gånger fler än snittet bland ekonomibloggar. Det vore jättekonstigt om alla inlägg skulle falla alla läsare i smaken, men om du tycker att jag mest upprepar det andra "upprepar i oändlighet" gör du antagligen klokast i att släppa bloggen helt och hållet.

      Jag försöker skriva om aktuella ämnen med fokus på ekonomi. Just nu finns det i de flesta medier bara ett aktuellt ämne, viruspandemi, och det vore konstigt om jag ignorerade det ämnet, som i stor utsträckning formas av politiker och myndigheter.

      Radera
    2. Jag instämmer med Joakim. Dina utfall mot landets olika samhällsfunktioner är uttröttande. Om du tror att det land du ämnar flytta till har märkbart bättre institutioner än Sverige kommer du tyvärr bli gravt besviken.

      Radera
    3. Ett bra sätt att få till en blogg med allt man önskar är att starta den själv. Det är gratis! Allt som krävs är ett par timmars jobb om dagen och så får du stålsätta dig för kommentarer om att det du skriver är uttröttande ;-).

      Radera
    4. Haha! Det var precis vad jag gjorde, men jag läser hellre din.

      Radera
  3. Håller med till 100% Intressant insändare från anders Björck också i dagens Expressen, där han rasar över hur dålig totalförsvarsförmågan i Sverige här. Låt gå för att man inte behöver ett invasionsförsvar med en miljon man och 350 jas-plan, men försvar innebär så mycket mer än vapen och krigsmateriel. I Sverige valde vi att avveckla allt precis som om vi trodde oss vara immuna mot allt från världskrig till pandemier och terrorism. Allt som vi vanliga invånare anser är viktigt är bantat till ett absolut minimum. Tråkigt men sant. Jag hoppas denna kris gör att man vågar satsa igen på totalförsvaret, beredskapslager och annat, då får annat som asylmigration, genusmyndigheter vackert stryka på foten, oavsett vad C och MP har att säga om saken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det påstås ibland att lagom är ett svenskt ord, men ofta är det allt eller inget som gäller.

      Radera
  4. Håller med Joakim faktiskt. Mer ekonomi och mycket mindre politik. Skulle vara intressant att höra mer om dina emigrantplaner Sparo. Hur går det? Hur tänker du på lite sikt? Ser fram emot nya blogginlägg på det temat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrivit rätt många gånger (DÄR hade jag förstått om någon tyckt att jag är tjatig) kommer jag inte återkomma i det ämnet förrän jag åtminstone har ett datum. Är tyvärr inte där än, vilket även det delvis kan beskyllas denna pandemi.

      Radera
  5. Jag måste vara en skitstövel som gillar att läsa dina klarsynta inlägg om puckon som gör precis tvärt emot vad de borde :-) Började följa dig för att jag är snål. Blev kvar för att jag är en surgubbe.
    För övrigt, när sjukvården drog ner på hygienkraven skrockade jag bara för det gick helt i linje med vad jag sett inom sjukvården tidigare i karriären. Exempelvis när de drog avloppet med toxic waste från laboratoriemaskinen genom taket pga brist på bygglov. Jag undrade ju lite blygt om det skulle regna aids på oss om slangen fick läckage. Men partiet intygade att slangen inte kunde gå sönder. En månad senare fick en likadan slang läckage i grannstaden. Jag tog då upp min poäng om aidsregn igen. Men grannstadens slang hade bara fått läcka i kopplingen till maskinen så det räknades inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla kommer aldrig bli glada över alla inlägg. Jag tror inte ens att det vore en bra målsättning.

      Själv har jag tyvärr svårt att skrocka åt den typen av kortsiktiga beslut. Allt är ju inte politiska läger, i sista ledet drabbas enskilda människor, ibland hårt.

      Radera
    2. Sannolikheten för att det ska inträffa är helt osannolikt.
      Fritt snott från Hasse & Tage./Horsewood9

      Radera
  6. Fortsätt som vanligt, skit trist om det inte finns variation !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag försöker själv variera mig, men när jag blir beskylld för att ta alltför mycket inspiration från namngivna personer jag överhuvudtaget inte läser/ser är det inte så himla mycket jag kan göra åt det.

      Radera
  7. Trodde i min ungdoms enfald på begrepp som "kompetens" och "ärlighet". Håller det fortfarande som någon form av riktlinje för mig själv. Däremot så tappar jag mer och mer tron på våra många ledare och inte minst våra folkvalda. Det är en farlig framtid vi går till mötes om framgång och makt bedrivs av personer som har ett fantastiskt munläder och kunskapsimmunitet. Gång på annan visas att personer kan komma långt på att slicka i rätt riktning, uttrycka intetsägande floskler och ljuga utan omsvep. Om någon tycker jag är en sur och grinig gubbe för dessa tankar så må det vara hänt!
    Som redan nämnts så är det ju fritt att läsa, tycka och kommentera. Själv uppskattar jag blandningen av bloggens inlägg som kopplar till ekonomi, politik och Sparos egna åsikter. Det är inte alltid jag håller med, men förbaskat viktigt att belysa och debattera olika skeenden i samhället för den som endast vill ha spartips, tankar om börsen finns det ju flera andra bloggar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärlighet tycker jag alltid att man kan kräva, särskilt av folkvalda. Som framgår av ordet är det ju oss de ska stå till svars inför.

      Kompetens är svårare. Politiker ska inte behöva vara experter, de ska vara den vanliga människans representant. Men när politiker saknar specialkompetens (som blir fallet när man t ex har en försvarsminister som inte gjort lumpen och en finansmarknadsminister som aldrig jobbat med finanser utan istället är utbildad biolog) är det ännu viktigare att de experter de omger sig med verkligen ÄR experter och inte uppnått sina positioner genom att säga det politikerna vill att de ska säga.

      Visst kan det ses som grinigt att kritisera, men det går också att vända på det. Man säger till och kritiserar människor och samhällen man bryr sig om och har en förhoppning om. Någon man gett upp på ger man ju inga goda råd.

      Radera
  8. Det är alltid lättare att i efterhand inse vad man borde ha gjort. Du verkar verkligen vara väldigt bitter, Bittermicke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst vore livet enklare med facit, men mycket av det jag rabblar upp ovan har jag inte hört politiker eller ansvariga myndighetspersoner beklaga sig över. Det var snarare en naturlag att Sverige t ex tappade sitt medicinlager trots att Finland med en liknande privatiseringsutveckling ändå har kvar sitt, och de verkar mycket mer intresserade av att peka finger åt andra partier för den uppkomna situationen än att kavla upp ärmarna och försöka ställa saker och ting till rätta.

      Det tycker jag är tråkigt, men särskilt bitter är jag inte. Tack vare en massa omständigheter är det inte jag som drabbas av samhällets nedskärningar. Inte heller tillhör jag någon riskgrupp för att drabbas extra hårt av Covid-19. Jag är bara en vanlig medborgare/skattebetalare som vill ta bladet från munnen och ibland konkretisera vad jag tycker går att göra bättre.

      Radera
    2. Ja, och har en börjat så stämmer andra in i kören med sin fula trynen, usch.
      Det är ju helt riktigt att Sverige har gjort sig av med sina beredskapslager till skillnad mot Finland t ex som har förberett sig väl i kris, varför ska inte det kritiseras eller tas upp här, att Sverige i många fall är beter sig naivt och dumt som om aldrig något skulle kunna hända oss.


      Radera
    3. Fula trynen? Vi kan väl inte hjälpa om vi är fula ;-)?

      Men ja, att inte kritisera sånt man tycker är fel är inte samförstånd.

      Radera
  9. Vilka kommentarer du har fått idag.Skall man bara hålla käft och följa med lämmeltåget ner i avgrunden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite förvånad själv. En del av kritiken förstår jag inte ens och då kan jag inte göra något med den. Generellt tycker jag att om man överhuvudtaget inte gillar inriktningen på en blogg/podd/webbsida bör man lägga energin på att hitta andra eller göra något bättre själv.

      Radera
    2. De där bittra kommentarerna ovan, bara strunta i det. Ingen blogg kan tillfredsställa alla. Och gillar man inte ett inlägg så behöver man ju inte läsa som sagt var. Stå på dig och fortsätt med ett bra jobb Micke. Det du kritiserat är sådant som förtjänar hård kritik! Och vi vet ju att övrig media aldrig ens skulle tänka tanken att skriva det du uttrycker, dvs det som många faktiskt anser och tänker.

      Radera
    3. Ja, jag tycker verkligen inte att jag sparkat nedåt, men jag vill inte vifta bort all kritik. Den jag inte förstår, där man antyder ditten och datten eller bara skriver att jag är dålig eller ointressant kan jag naturligtvis inte göra något med, jag är inte tankeläsare. Men jag uppskattar öppna diskussioner med högt i tak och hoppas kunna fortsätta att ha det här.

      Radera
  10. Självklart ska man kritisera det man tycker är fel! Men det också väldigt mycket enklare att vara efterklok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller nedmonteringen av försvaret, mat- och medicinförråd går det att hitta många röster som var kloka redan före, men dessa viftades bort som alarmister och domedagsprofeter. Ödmjukhet är en bristvara.

      Radera
    2. Jo, så var det nog, och såhär i efterhand får vi ge dem rätt. Men så ansåg inte merparten, tyvärr. Ödmjukhet är en underskattad egenskap som, tror jag, även du ibland skulle tjäna på att ägna dig åt.

      Radera
  11. Läser med nöje din blogg. Håller inte alltid med dina åsikter men det är ju det som är det intressanta. Vart är vi på väg om alla alltid har samma åsikt, ja inte sker det någon utveckling i varje fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! På samma sätt tar jag gärna mothugg i kommentarsfältet förutsatt att de är tydliga och konstruktiva.

      Radera
    2. Samma här, och hade annars inte bemödat mig om att kommentera.

      Radera
  12. Hallå Sparo, fortsätt göra ditt bästa. Alltid kommer en del att bli besvikna, struntsamma. Tröttsamt att många alltid stämplar folk som tänker efter, folk som är kritiska och inte superpositiva i tidens nya anda som sura, negativa o bakåtsträvare... Sen att vi ofta blir både förbannade och ibland sura över hur saker sköts är ju inte konstigt när så mycket sköts direkt dåligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Ja, om människor dör helt i onödan hoppas jag att jag alltid kommer reagera, och när det dör klart fler i Covid-19 än i hela övriga Norden hur man än räknar ser det inte bra ut.

      Radera