söndag 12 april 2020

Straffbeskatta till ”rätt” beslut

Jag läste en osedvanligt korkad debattartikel om att momsen på vegomat borde sänkas ”för att locka vegoskeptikerna”.

Bilden som illustrerar artikeln visar helfabrikat jag inte skulle ta i med tång, men jag antar att artikelförfattarna från KTH och KI menar alla vegetabilier och i så fall skulle förslaget gynna mig. Men det kvittar. Momsen är en omsättningsskatt (eller, om man så vill, en konsumtions-dito) och ska inte vara ett politiskt påtryckningsmedel för klåfingriga batikhäxor i forskarvärlden.

Ge hit!

Vill ni att folk ska äta mer vegetariskt bör ni istället visa varför, något de inte ens försöker här. ”Av både miljö- och hälsoskäl” står det, men inte ett ord om varför vegetabilier skulle vara bättre för varken det ena eller andra. Är det helfabrikaten på artikelbilden som avses tror jag inte på det. Särskilt inte biffarna från Dafgårds, företaget som måste skriva sina sina innehållsförteckningar i font 0,3 för att få plats med alla tillsatser.

Istället klumpar artikeln ihop befolkningen i fem olika grupper. Fast egentligen ligger de så nära varandra att det hade räckt med två: kvinnor som gör kloka (alltså vegetariska) val, och norrländska män, lågutbildade, lite korkade och mycket ”vegoskeptiska”. Om det är artikelförfattarnas taktik att måla ut dem som inte håller med som lite dumma i huvudet förstår jag att de vill använda skatten istället.


Förresten tycker jag att momsen är krånglig nog som den är. Själv har jag tvingats fakturera tre olika momssatser till mina kunder, som ofta inte fattar varför och jag förstår dem. Det är knappt så att Skatteverket kunnat förklara. Jag skulle föredra en enda momssats på allt, helst 0 procent. Låt oss få använda alla våra nettoinkomster till att handla vad vi vill, så kan den som vill köpa industriprocessad sojakorv, medan vi andra slipper.

28 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att momsen är krånglig och att det borde räcka med en skattesats.
    Däremot tycker jag att skatt på förbrukning är vettigare än många andra skatter. Den gynnar oss sparsamma och därmed också samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gynnar det verkligen samhället? Om den eviga tillväxten avstannar blir det kanske svält, eldsvåda och översvämning. Eller ännu värre - folk tvingas anpassa sina liv.

      Radera
  2. Att de ska in och styra i folks matvanor med skatten, fattas bara annat. Men det är väl så det naturligen borde vara i det Miljöpartisterna skulle kalla för sin miljödiktatur?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske tycker de att det är bättre att vi lämnar över tänkandet till "experterna".

      Radera
  3. Dax att svära lite i kyrkan!

    Näringslära är nog den minst vetenskapliga forskningsområdet vi har.

    Handlar mest om tyckande och känslor.

    Kanske därför 90% av vegetarianer är av ett genus?

    Sedan ökar det med kvadraten av avståndet till jorden och producenter av föda! Desto mer urban, så ökar procenten av utopiveganer!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi ändå ifrågasätter "sanningar" undrar jag varifrån siffran 90 % kommer. Den låter hög.

      Jag har själv valt att vara vegetarian och även om jag inte har någon referensgrupp tycker och känner jag att min hälsa vunnit på det. Men, som sagt, då innehåller inte min kost några av de industriellt framställda helfabrikaten som det pushas för i artikelbilderna.

      Radera
    2. Kalle: veganism handlar inte om näringslära. Att vara vegan är ett etiskt ställningstagande.

      Radera
    3. Det behöver det inte alls vara. För övrigt skrev Kalle vegetarianer, inte veganer, och där är gissningsvis andelen som ser det som en renodlat etisk diet ännu lägre.

      Radera
    4. Han skrev ”utopiveganer”. Jag skulle säga att den ursprungliga definitionen handlar om etik. Och den ursprungliga definitionen av vegetarian är en person som inte äter djurprodukter, dvs inte ägg eller mjölk.

      Sen förstår jag inte på vilket sätt kalle56 menar att näringslära inte är en vetenskap. Han får gärna utveckla det.

      Radera
    5. Jag läste "Kanske därför 90% av vegetarianer...". Sedan spetsade han mycket riktigt till det. Men håller med om att han gärna får förklara sig själv istället för att jag ska tolka. Jag reagerade mest på att du skrev "Att vara vegan är ett etiskt ställningstagande", vilket inte alltid stämmer.

      Ursprungliga definitioner vågar jag inte bestämma, men för mig är en vegetarian någon som åtminstone undviker att äta djur som levt, alltså kött och fisk. En vegan väljer också bort alla produkter där djur varit inblandade i produktionen, som mjölk, ägg och honung. Sedan kan man avgränsa med ord som lakto- och ovo-, men de är sällan till någon hjälp för allätare.

      Radera
  4. Rätt tröttsamt när man bygger en artikel på ett påstående som inte är sant. ”Av både miljö- och hälsoskäl”

    Det går ju hitta exempel på det motsatta också trots att det inte är lika många, vilket du tar upp när när du nämner Dafgårds.

    Att skatta, förbjuda eller påtvinga egna eller andras åsikter. Kan ju tyda på att man själv kan ha fel eller dålig förståelse för andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara sant, men då får de försöka leda det till bevisning, inte låtsas som att det är obestridlig fakta.

      Ja, att försöka tvinga människor istället för att övertyga deras fria vilja med argument är en dålig idé.

      Radera
  5. För att göra det enkelt tror jag att sund mat är mat som inte har någon innehållsförteckning eller möjligtvis en kort sådan. Har man den tanken i huvudet när man handlar slipper man de sämsta produkterna samtidigt som det blir billigt.

    Prångla ut det budskapet istället för att ändra momsen. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag strävar ofta efter att hitta korta innehållsförteckningar och några produkter/företag undvek jag av den anledningen redan innan jag blev vegetarian. Är allergiker och läste därför noggrant redan nu.

      Jag tror inte att det är det budskapet de vill prångla ut. De är bara intresserade av att folk ska sluta äta kött och så låter de ändamålsenliga argument helga medlen. "Bra för miljön och hälsan" låter ju bra. Ingen vill ju äta sånt som är dåligt för miljön och hälsan, "så det skriver vi".

      Radera
  6. Jag äter nog ungefär hälften vegetariskt och hälften kött av olika slag. Dock är jag inte intresserad av halvfabrikat oavsett om det är av den köttsliga eller vegetariska varianten. Jag tror att vegetariska rätter skulle vara populärare om man inte försökte fejka korv, hamburgare eller annat. Då jämför man obönhörligen med den riktiga varianten och det är inte till den vegetariska rättens fördel. Det vore bättre att erbjuda enkla och goda vegetariska rätter. Faktiskt har jag nu köpt min första kokbok på länge från portioner från under tian-författaren som gör goda och billiga vegetariska/veganska recept. För en gångs skulle fanns det många recept som jag ville testa i en kokbok och då ska man ha i åtanke att jag inte ens gillar matlagning utan ser det snarare som ett nödvändigt ont om man inte vill äta en massa äckligt halvfabrikat.

    Jag tycker också att det är ibland för stor hallå om man serverar vegetariskt på konferenser. Gör det bara och gör ingen stor sak av det så blir det normaliserat fortare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig som vegetarian är produkter som fejkon (ja, det finns) ointressanta av ett annat skäl, jag VILL inte ha mat som smakar kött. Dessutom tycker jag att vegetabilier står sig bra på egna ben.

      Och ja, jag är också hjärtligt less på människor som ska göra en grej av att de äter vegetariska, som att de är finare människor.

      Radera
    2. Korv som korv, man kan t ex säga bajskorv, helt annat innehåll än Kabernossen men likväl en korv.
      Korv, biff eller hamburgare är ju bara ett uttryck för själva utformningen av varan, inte för innehållet. Det är ju inte så att köttindustrin har monopol på dessa ord.
      Har varit vegetarian i snart trettio år och är en baddare på att laga från grunden men stör mig inte på vegetariska korvar eller hamburgare så länge de smakar vegetabilier och inte som Burger Kings "vegetariska burgare" de smakar och har konsistens som kött, känns ganska meningslöst.Men de kanske vill lura inbitna köttätare.

      Radera
    3. Ja, jag har alltså inget emot att man kallar en vegetarisk korv för korv eller en vegobiff för biff. Det jag ogillar är när man försöker efterlikna produkterna och t ex få tofu att smaka som kyckling. Jag vet inte vem som skulle kunna vara målgruppen för sånt, köttätare, vegetarianer, Södermalmsbor eller småstadskvinnor. Jag är det i varje fall inte.

      Radera
    4. Det blev otydligt inser jag. Jag menade när man försöker få de vegetariska alternativen att smaka som kyckling eller den nya hamburgaren som ska smaka som kött trots att det är någon sorts fejk från fabrik.

      Radera
    5. Ja, men från köttätare har jag hört den kritiken förr: "Varför vill ni kalla det biff när den inte består av kött?" Så jag tycker att det var bra att även jag fick förtydliga mig.

      Radera
  7. Det här är ju oerhört intressant. Författarna har kommit fram till att 35% av sveriges män bor i norrland! Det är ju demografiskt sprängstoff, helt revolutionerande siffror mot vad vi hittils lärt oss om Sveriges demografi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de ser vad de vill se. Ungefär som när olika politiska läger slår fast att sverigedemokrater är lågutbildade eller sossar är faktaresistenta gamlingar. Det blir enklast så.

      Radera
  8. Jag är för alla korvars lika värde, speciellt sojakorv. Anser att de borde få amnesti och få gymnasieutbildning, alla niotusen.

    Hälsar
    Annie Lööf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är neutral och vill varken tala för att få hit fler korvar eller att utrota de nyanlända ensamkommande korvar som redan är här.

      Radera
  9. Japp - vänstertokerier med plastpåseskatter & subventioner av sk*t - där alla som inte tycker som såssar & MP-mulletroll ändå ska vara med & finansiera deras stolleprov som inte bär sig på en öppen marknad.
    Och just då ÖKAR stödet för detta styre. Lust & vilja att emigrera när detta styre ökar sina väljartal i detta läge kan inte vara större än det sker... Svenske har ett behov av att trampa på sig själv så fort tillfälle ges & slöseriombudsmannen kommer aldrig få ont om uppslag i ett land lett av såssar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr verkar det inte vara typiskt svenskt att ty sig till rådande ledare i krislägen, men jag håller med om att det är märkligt.

      Radera
  10. Min kära hustru, som jag förövrigt älskar djupt, får ibland idéer om att köra vegetariskt. Jag som är en korv-med-bröd gourmet har lite problem med hennes middagar ibland.

    Märk väl, jag har inget som helst problem med linsgrytor, grönsakssoppor, vegetariskt lasagne etc utan mitt problem är de fejkmaten. Oumph är nog det värsta. Sojakorv och sojabiffar går ner med mycket ketchup etc. Fejkkötthamburgare gick ner pga osten men just oumph är det jävligaste.

    Detta var en fas som pågick i drygt ett år sen fick jag faktiskt damp och förklarade för henne att jag har inget emot vegetarisk men om det ska vara dessa dyra halv/helfabrikat så får vi köra delad ekonomi och hon får stå för matkostnaden helt själv.

    (ja, jag lagar också mat men är inte så intresserad så det blir någon variant av samma gryta jag alltid gör och jag serverar riktigt ris till vilket i hennes ögon borde varit mathavre el dyl istället)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår dig, håller med och jag tror inte att vi är ensamma. När jag som ung och dålig på att laga mat blev vegetarian fanns inte Oumph (jävla uselt namn för övrigt) och det var kanske tur. Annars kan jag ha vant mig vid den typen av processad smörja. Även om jag tvivlar.

      Radera