fredag 9 oktober 2020

”Behåll din världsbild, jag bygger en egen”

För att förstå sin omvärld, vare sig det gäller börsen, tant Beata eller den knäppa lönekontoristen, är det oerhört viktigt att lyssna in meningsmotståndare. Jag har två exempel som visar hur fel det kan bli annars.

Det första var en paneldebatt i TV4. Eftersom TV4Play är en usel tjänst och jag inte har tv tittar jag i stort sett aldrig på dem, men min känsla av alla paneldebatter i tv är att man samlar tre personer som tycker nästan likadant. Påfallande ofta är en av dem Göran Greider.

Denna gång var det den gamla SVT-chefen Eva Hamilton, Anna Herdy, politisk redaktör på Flamman, och liberalen Jasenko Selimovic, som diskuterade den amerikanska presidentvalsdebatten och Trumps Covid-diagnos. Ställer du 100 frågor om amerikansk politik är de antagligen ense om 97, det gäller även programledarna.

Den enda som visade lite empati med Trump var Selimovic. De övriga i studion skulle jubla om Trump dog idag, det var helt uppenbart. Hamilton t ex var inte ett dugg rädd om presidentens liv. Däremot rädd att smittan skulle kunna gynna honom. Anna Herdy var istället rädd att Biden skulle ha smittats av Trump vid deras debatt (tänk om det var tvärtom då?). Avslutningsvis fastslår Hamilton att ”ingen gillar ju Trump i Sverige”. Att ingen Hamilton umgås med gör det betvivlar jag inte, vilket säger mer om henne. Det bor 10-11 miljoner här. Skulle ingen av dem gilla den president som ungefär hälften av väljarna röstade på senast?

Hamilton vann för övrigt dumskallepokalen (imponerande i ett samtal med Steffo Törnqvist) när hon recenserade debattens moderator Chris Wallace, som är uttalad demokrat och har fått skit från precis hela världen för sin urusla insats att försöka leda debatten någorlunda opartiskt. Hamilton konstaterar ”Jag kan inte se hur han kunnat göra det bättre” och får givetvis inget mothugg. För i deras värld är deras egna åsikter normen, allt annat extremism.

Över till nästa exempel som jag fick tips om från den aktive kommentatorn ”Surgubben”. Det rör sig inte oväntat om Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson som aldrig upphör att förvåna när hon målar upp en alldeles egen bild av världen där alla som inte håller med henne är jättejättedumma rika svin som bär monokel, hög hatt och aldrig missar en chans att trycka till fattiga arbetare.

Hennes budget går som vanligt ut på högre skatter som kommer att resultera i ”färre Porschar i Saltsjöbaden”. För det är såklart (i hennes värld) vad kapital- och fastighetsägare använder de pengar de får kvar när skatten dragits, att köpa Porschebilar i Saltis.

Vad enkelt det vore om de enda som någonsin tyckte annorlunda än jag vore idioter jag slapp lyssna på. På minussidan skulle det innebära att jag aldrig skulle utvecklas eller lära mig något nytt, men det får man ta.

31 kommentarer:

  1. Nu för tiden är det främst två personer som syns och hörs lite då och då som får mig att grina lite illa, det är Ulla Andersson och Annika Strandhäll. De har ett så märkligt och överaggressivt sätt att formulera sig som jag inte riktigt förstår bakgrunden till. Moderaterna hade ju sin Hanif Bali, men han har tonat ner sig ganska rejält på senare tid. Ärligt takat tror jag att just Strandhäll gör mer skada än nytta med sina extremt sura och överaggressiva twitterinlägg. Och Ulla, ja hon är som hon är, det är väl helt enkelt den värld som V lever i, där alla som tjänar pengar är rika knösar i cylinderhatt med en Porsche på uppfarten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, Strandhäll är en bra valarbetare för sina motståndare. Hon har alltid varit galen kombinerat med lätt dum i huvudet. Andersson tycker jag spårat ur mer och mer.

      Radera
    2. Snålgrisen, ja de flesta som röstar på V är ju från burgna medelklasshem så de känner mycket väl till det där med Porsche eftersom de har en dylik antingen själv eller i sin nära bekantskapskrets. Cylinderhatt är väl något de har på sina maskeradpartyn där de klär ut sig just i sådana, eller så refererar de helt enkelt bara till cylindrarna i porschemotors överdel, där andra skulle benämt det med cylindertopp/huvud ;-)

      Radera
    3. Nu avslöjar jag mina fördomar om vänsterpartister, men jag tror inte att de diskuterar bilmotorer eller ens vet hur man öppnar huven ;-).

      Radera
    4. Ulla Andersson gör mig alltid full i skratt. Ekonomisk talesperson... Som om vänstern överhuvudtaget begrep sig på ekonomi.

      Radera
    5. Det är kanske lite talande att deras ekonomiska talesperson är utbildad barnskötare. Inget fel i det, det är säkert en bra utbildning på många sätt, men ger nog inga meriter för att kandidera till finansministerposten.

      Radera
  2. Vafalls! Lära sig och utvecklas genom att lyssna på andra?
    Det går inte att förbättra perfektion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du förstås rätt i, men jag ser förbättringspotential hos mig själv även om det givetvis handlar om småjusteringar.

      Radera
  3. "Vad enkelt det vore om de enda som någonsin tyckte annorlunda än jag vore idioter jag slapp lyssna på."

    De ÄR idioter. Problemet är att vi måste lyssna på dem eftersom det är de som bestämmer. Hamilton tar ändå på något sätt priset när hon säger att ingen i Sverige gillar Trump. Vem har gett henne rätt att uttala sig å allas vägnar? Jag gillar Trump och hoppas innerligt att han, för världens bästa, vinner valet. Men det är väl så att hon lever i sin egen lilla bubbla. Mångfald, Hamilton? Mångfald i åsikterna? Kan det vara något att tänka på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del är idioter som kan avfärdas, men avfärdar man alla missar man allt.

      Jag tycker att Trump lät mer lovande på pappret än hans första fyra år visat, men i uttalandet ligger det väl också att ingen tycker att han är ett bättre alternativ än Biden (eller Harris som troligen skulle ta över rätt snabbt) och det är ett helt galet utspel.

      Med mångfald menas ofta att man vill att många ska tycka likadant.

      Radera
    2. Jag misstänker också att Harris är den som i praktiken kommer styra. Förstår faktiskt inte varför Biden är presidentkandidaten. Tror inte demokraterna att en kvinna kan vinna?

      Radera
    3. Jag tror att många kvinnor vore konkurrenskraftiga kandidater, men Harris skulle nog anses för extrem för de breda massorna. Det är min gissning.

      Radera
  4. Bra summerat, och ännu en anledning som förklarar varför kommunisterna måste exponeras ännu mer. De står för en väldigt farlig utveckling. Min spaning är dock att folk vågar yttra sig mer nu än tidigare. Sanningar måste sägas, särskilt när det gäller sanningar om människor som inte skulle tveka att se andra människor dö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, allt fler vågar tala ur skägget (om de har skägg) och bryr sig inte om ifall de målas ut som barnätande mördare.

      Radera
  5. Appropå valdebatten så är inte USA detsamma som Sverige. De inskränkta debattörerna och programledarna inbillar sig att alla är som dem och resonerar som svenskar.

    Diskuterade nyligen med bekant med inblick i det amerikanska livet och han förklarade att saker som är helt främmande för oss är helt naturliga att alla försök att förändra dessa vore löjliga.

    Att förbjuda rätten att bära vapen vore som att ta bort allemansrätten eller rätten attt källsortera i Sverige. Att kunna försvara sig själv eller sin familj och att inte tveka inför att skjuta en aggressiv inkräktare i sitt hem är för många amerikaner en ryggmärgsreflex. Givet sådana och liknande (kulturella) preferenser röstar givetvis inte alla på demokraterna oavsett vad MSM:s programledare tycker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när det kommer till personlig frihet verkar såväl höger som vänster i USA befinna sig långt ut på "högerkanten" (om man ska använda denna skala, som inte blir helt vettigt). Att svenska Liberalerna för bara ett par år sedan kallade sig för ett högerparti blir i det perspektivet löjeväckande.

      Radera
    2. Ur många perspektiv är inte ens moderaterna lika mycket höger som demokraterna. Republikanerna skulle då på "nysvenska" behöva beskrivas som högerextremt. Detta visar på komplexiteten och att den svårligen kan förenklas för att passa godtycklig TV-soffa.

      Radera
    3. Jag skulle säga att Republikanerna redan beskrivs som högerextremt av SVT, TV4 och några andra medier med starkt vikande popularitet.

      Radera
  6. Någon yttrade att följa svenska gammelmedias rapportering från amerikanska presidentvalet är som att lyssna på schimpanser som diskuterar månlandningen. Vinklingen är ALLTID att Trump är ond, illa omtyckt och gör fel. De försöker inte ens lyfta fram de saker som utvecklats positivt under Trump och där hans beslut spelat roll. Har slutat lyssna på regimtrogen media för länge sedan. Blir bara förbannad!
    Tur att det finns både svenska och utländska alternativ som faktiskt ger en mer nyanserad bild, oavsett om det gäller USA, Estoniakatastrofen, svensk migrationspolitik, trygghetfrågor generellt, islam, klimatfrågans bredd eller faktiskt alla samhällsfrågor. Det enda public service gör hyfsat bra är väl själva väderpresentationen. Men den finns ju på nätet nu också.
    Härligt att ha hittat en "aktieblogg" utan pk-skygglappar. Uppskattar detta.
    Mvh Marius

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore intressant att höra några exempel på annan media du tycker är mer nyanserad. Ta exemplet Sverige, var kan jag hitta nyanserad media som inte är ”gammelmedia”?

      Radera
    2. Därför blir det så knepigt när Trump vinner eller samlar sympatisörer, för är han en galen dårar måste ju det betyda att alla hans anhängare är svagsinta idioter. Svårt att få ihop public services verklighetsbeskrivning med verkligheten.

      Håller inte med dig om deras väderpresentation. SMHI:s prognoser är alldeles för ofta helt uppåt väggarna. Två gånger den senaste veckan har jag hamnat i fullständiga skyfall trots att SMHI i så kallade "säkra prognoser" redovisat att det ska vara nederbördsfritt flera timmar före och efter, så inte ens där går jag till staten för info.

      Jag strävar efter att inte ha några skygglappar, vare sig politiskt korrekta eller andra. Kul att det uppskattas!

      Radera
  7. På tal om detta så är väl frågan om man ska bli förvånad över att Sveriges så kallade "opposition" låter detta fortgå? De väljer medvetet att kröka rygg och låta oss alla finansiera detta vänstersvammel i media via skatten.

    Ingen skulle ju sörja, förutom vänstern och media, om mediastödet togs bort helt och istället gavs till vården/skola/omsorg/rättsväsende. Att så inte sker säger väldigt mycket om Moderater och KD.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oppositionen väntar väl till nästa val, så jag gissar att de tror att det ökar deras chanser att få ta över. Och det är ju det enda som betyder något för politiker, makten.

      Radera
  8. Ibland får man vara tacksam att vissa politiker är som de är, så att de genom sitt naturliga agerande gör antalet potentiella väljare som de attraherar är begränsat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och i tydliga fall (t ex Annika Strandhäll och Veronica Palm) är det lite märkligt att inte partiledningen tystar dem. För de borde väl också förstå att galna utspel får motsatt effekt.

      Radera
  9. Jag tycker att SVT och SR gör bra nyhetsrapportering. Gillar public service. Men självklart har alla solar sina fläckar.

    En risk och fälla som många går i är att totalt såga personer som man inte gillar. Jag gillar inte Trump, Åkesson och Palm men måste erkänna att samtliga desss ändå kan ha vettiga synpunkter ibland. Tja, Palm undantaget då. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den solen tycker jag tyvärr är i fläckigaste laget. Vilket är synd för de samlar onekligen ihop en hel del människor jag aldrig håller med och som jag därför kan lära mig något av.

      Trumps sätt att spela ut media ständigt och jämt måste man imponeras av vad man än tycker i sak. Och som fredsförhandlare är han onekligen framgångsrik. Kanske inte så svårt när man tar över efter krigspresidenten Obama och hans skjutglada utrikesminister Clinton, men ändå.

      Åkesson får man ge att han tog sitt parti till riksdagen och gjorde det till ett tjugoprocentsparti trots ett massivt medialt motstånd. Efter sjukskrivningen och skilsmässan känns han lite trött, som att han väntar på sin efterträdare och det kan jag känna sympati med. Men jag sliter också med att se något vettigt eller positivt med Veronica Palm.

      Radera
  10. Jag ska bygga min egen världsbild med BlackJack och horor! hehehe

    SvaraRadera
  11. Varje gång jag ser Eva H så poppar denna upp i skallen, kan inte hjälpa det :) https://www.youtube.com/watch?v=MiwkceiGE7E&ab_channel=VictorNordquist

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man borde skratta, men det är så uppenbart när han påpekar att filmen inte heter Robocock att hon inte har en aning om vad den egentligen heter. Research kan inte ha varit hennes starka sida.

      Radera