onsdag 12 oktober 2022

Lamottet är rågat?

Joakim Lamotte la ut ett inlägg påTwitter, utstuderat provocerande för att få reklam och på ett ganska ocharmigt sätt.

Jag är rätt säker på att han har fel i sak eftersom ETC:s Johan Ehrenberg skrivit tretton böcker under fyra decennier och en del av dem har uppmärksammats ganska bra. Men det går ju inte att kolla eftersom Lamotte inte anger någon källa till sitt påstående eller berättar hur många förhandsbokningar han fick under helgen. Han förstår spelet, troligen gör ett faktafel (och det felaktiga ordvalet ”mer exemplar” istället för ”fler exemplar”) bara att han får mer respons.

Och som det lyckades! En av dem han vevade igång var ETC-medarbetaren och fullblodsrasisten Bilan Osman. Jag är inte säker på om hon på allvar inte förstår att tidningen hon jobbar på är bidragsfinansierad eller verkligen inte begriper skillnaden på frivilliga bidrag och tvångsindrivna skattemedel, men jag skulle vilja påstå att inte heller hon kom närmare en status som folkkär mysjournalist med följande svar.

Jag har visserligen aldrig uppfattat henne som överdrivet vässad i pannloben, men jobbar man på en tidning som uppenbart gör allt för att maximera sina bidrag och inte heller drar sig för att fuska borde man känna till det.

Till skillnad från Lamotte hyser jag inget personligt agg mot ETC. Innan de konsekvent började låsa alla sina artiklar tyckte jag tvärtom att det var en av de mer läsvärda publikationerna på vänsterkanten. Men affärsidén, att sprida ut sina texter över ett antal tidningar med påstått lokal profil i syfte att få så mycket presstöd som möjligt, är såklart helt förkastlig.

Med det sagt gråter jag inte blod över att inte längre kunna läsa ETC och jag har inte heller förhandsbokat Lamottes bok även om jag tror att han skulle kunna vara mindre enerverande utan dialekt.

25 kommentarer:

  1. Jag lever, som alltid, i min lilla bubbla här i Norrland och har endast rudimentär kännedom om både Lamotte, ETC och Bilan Osman. Däremot finns det nog alldeles för många bidragsfinansierade verksamheter där skattemedel kan användas till något bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bubblor har sina fördelar. För mig får folk tycka och göra väldigt mycket, men det är när andra ska betala jag tröttnar. Och när de låtsas eller eventuellt inte fattar att så är fallet. Ett företag som inte fått ihop ekonomin på 44 år har i mitt tycke inget existensberättigande även om de påstår sig hålla på med journalistik.

      Radera
  2. Den där Lamotte är en en dubbelnolla. Vet inte riktigt vad som är värst, hans utseende, dialekt eller åsikter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fina är att du varken behöver lyssna på honom, titta på honom eller betala för hans existens. Tyvärr kan man inte säga detsamma om Johan Ehrenberg, Bilan Osman och övriga ETC.

      Radera
  3. Ser att Joakim Lamottes användarbild på Twitter är en bild från när han medverkade i SVT med vit T-shirt och svart skottsäker väst. Om det beror på självdistans eller brist på självdistans låter jag vara osagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag noterade också det och tänker att det antagligen är väldigt medvetet. Om det är vettigt vet jag däremot inte.

      Radera
  4. "Innan de konsekvent började låsa alla sina artiklar tyckte jag tvärtom att det var en av de mer läsvärda publikationerna på vänsterkanten."

    Vilket väl för övrigt ingår i bidragsfinansieringen? Tydligen finns det någon regel som säger att en viss andel av artiklarna måste vara låsta för alla utom prenumeranterna.
    https://www.dn.se/kultur/bulletins-interna-mejl-tyder-pa-sifferfusk-for-att-fa-bidrag/

    SvaraRadera
    Svar
    1. DN-artikeln är såklart låst. :) Den handlar om att Bullentin låst artiklar i efterhand för att få bidrag så någon form av koppling mellan bidrag, prenumeranter och låsta artiklar verkar finnas.

      Radera
    2. Jag tycker att det borde vara precis tvärtom. Om alla skattebetalare är med och finansierar tidningen borde också alla skattebetalare få läsa den.

      Ja, DN låser också i stort sett allt. Det känns däremot som ett mindre problem för mig eftersom jag ytterst sällan har lust att läsa den. Jag läser som sagt var hellre andra vänstertidningar.

      Det där med att låsa artiklar i efterhand är inte unikt för Bulletin. Jag kommer att tänka på DN:s systertidning Expressen som hade en intervju med mig tidigare i år. Eftersom den var låst länkade jag inte till den, men efter en tid låste de upp den. Då länkade jag till den, vilket antagligen höjde intresset för artikeln så pass mycket att den låstes på nytt.

      Radera
    3. "Till skillnad från Lamotte hyser jag inget personligt agg mot ETC. Innan de konsekvent började låsa alla sina artiklar tyckte jag tvärtom att det var en av de mer läsvärda publikationerna på vänsterkanten. Men affärsidén, att sprida ut sina texter över ett antal tidningar med påstått lokal profil i syfte att få så mycket presstöd som möjligt, är såklart helt förkastlig."

      Min poäng är att jag tror att anledningen till att ETC har börjat låsa sina artiklar också handlar om att ETC vill få så mycket presstöd som möjligt. Det framgår nämligen av artiklen som handlar om Bullentin att 80 % av artiklarna måste vara låsta för alla utom prenumeranterna för att tidningen ska få presstöd.

      "Han har via Kungliga biblioteket kontrollerat hur många artiklar som faktisk är gratis. För stöd gäller att 80 procent av innehållet ska vara låst och därmed endast tillgängligt för tidningens betalande prenumeranter."
      https://dagensopinion.se/artikel/bulletins-huvudagare-darfor-polisanmaler-jag-de-andra-agarna/

      I övrigt håller jag med dig om att det borde vara krav på olåsta artiklar för presstöd.

      Radera
    4. Jo, jag förstod det. Jag hade bara ingen aning om det där upplägget.

      Radera
  5. Vänsterföreträdare har ibland ett motsägelsefullt sätt att agera. De hatar "kapitalister" som gör allt för att tjäna pengar och själva, som ETC, gör de allt för att tjäna pengar genom att sprida hat mot de som försöker tjäna pengar.
    De har också fördomar mot och sprider också hat mot personer pga deras grupptillhörighet (exv Sveridemokrater) som de tycker har fördomar mot och sprider hat mot andra människor pga deras grupptillhörighet. I alla sin godhet är de väldigt lika de grupper som de föraktar.

    Jag har läst artiklar i ETC tidigare, ibland trots att jag vet att jag kommer att bli provocerad, men saknar verkligen inte att läsa dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fördomsfulla personer, det vet man ju hur de är ;-)

      Visst är det märkligt när någon kan göra en sak och samtidigt fördöma att någon annan gör exakt samma sak.

      Radera
  6. Skänkte man 10000 kr får man sitt namn och tack tryckt i Lamottes bok. Kan det vara värt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte som privatperson, men kanske för att pusha ett varumärke.

      Radera
  7. Skulle vara på plats med ett till inlägg om onödiga myndigheter. Läste precis att SCB har 1000 anställda! En myndighet som tvingar företag till mängder av administration för att samla in uppgifter som ingen bryr sig om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En variant på det:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/05/hur-manga-myndigheter-har-sverige.html

      Fast just SCB tycker jag är en myndighet med existensberättigande. Jag är hyfsat ofta inne på SCB och letar statistik. Harpsundsnämnden och Delegationen för folkrättslig granskning av vapenprojekt har jag däremot aldrig haft något behov av.

      Radera
  8. Nu har jag nog aldrig läst ETC även om jag tycker det är nyttigt att följa vänstermedia, men däremot mycket OM dem genom åren. De säger att kackerlackor är det sista som dör ut på jorden, men jag har ett annat för(s)lag.
    Kul klipp btw! 👍
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan Ehrenberg är inget dumhuvud. Även om jag ofta inte håller med honom kan jag lyssna på hans argument. Bilan Osman verkar däremot svagbegåvad.

      Tack! Jag är verkligen ingen imitatör, men tycker att jag fick till både dialekten och formuleringarna i Lamotte-anda.

      Radera
    2. Nej Johan Ehrenberg är inget dumhuvud. Jag klickade runt på youtube och hittade Hoppet. Tänkte att kunde se några minuter men det slutade med att jag såg hela filmen. Jag vet inte om det Johan säger stämmer men det är en fascinerande vision han har. I filmen påstår han att han inte längre är socialist utan han är SOLcialist.
      https://www.youtube.com/watch?v=HgxbXLB05IQ

      Radera
    3. Tyvärr överensstämmer hans intressen påfallande ofta med var i samhället det är möjligt att tjäna pengar i form av bidrag, så då vet man aldrig riktigt vad som är genuint och vad som är det han själv kallar bidragsentreprenörskap.

      Radera
    4. Sparos imitation i all ära men inget slår originalet.
      https://www.youtube.com/watch?v=0IsxVwDqGLU

      Radera
    5. Han verkar lite hetsig, den där.

      Radera
  9. "Ja, fördomsfulla personer, det vet man ju hur de är ;-)"

    Den var grym, den snor jag!
    /Jonas B

    SvaraRadera