Men om du har tillstånd eller egna granar kan skotten syltas eller stekas, användas till att smaksätta snaps eller för att göra te, sirap, glass, sylt eller sallad. Råa har skotten en frisk smak av citrus och innehåller höga halter av c-vitamin, men också lite olika mineraler. Den som är gravid eller har problem med njurarna bör dock stå över.
Själv är jag varken eller, så jag
gav mig ut i en närliggande skog. När jag plockat granskott
bestämde jag mig för att göra två olika grejer, sylt och te.
Granskottssylt
Här snodde jag helt skamlöst ett
recept härifrån, men valde
som vanligt bort syltsockret.
granskott, 4 dl
vatten, 2 dl
strösocker, 3 dl
citron, 1 st
vatten, 2 dl
strösocker, 3 dl
citron, 1 st
Skölj av skotten för att slippa
ohyra. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med vatten, socker
och saft från en citron. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter.
Granskottste
Lägg en näve granskott i en mortel.
Krossa dem.
Häll kokande vatten över dem.
Låt det dra i fem minuter, sila av
teet och drick.
Eller söta först med maskrossirap. Eller socker, om du inte vill krångla till det.
Hur blev det då? Som lite av en
syltkännare måste jag erkänna att sylten inte var min bästa någonsin. Men det är en smaksak, så är du nyfiken
föreslår jag att du testar.
Teet var desto bättre, men jag kan
banne mig inte beskriva smaken. Lite surt, på ett bra sätt. Äh, ni
får testa det med om ni är nyfikna. Jag kommer att göra om
det i alla fall.