Jag har gjort två eller tre försök
på att baka en vanlig jävla formfranska. Här kommer ett recept vars grund jag hittat i ”Lilla bakboken” (och nej, det är
inte Hans Scheikes bok jag menar).
I denna publikation från Juvel kallar
man Frankrikes befolkning för ”franskmän”. Troligen var det
inte därför de la ner för tjugo år sedan, men kan de inte ens
stava till fransmän kanske de inte är så himla bra på franskbröd
heller. Nåväl, nu ska det bakas och detta behövs:
vatten, 5 dl
margarin, 50 gram
jäst, 25 gram
salt, 1 tsk
honung, 1 tsk
vetemjöl, 12 dl
Smält
margarinet, blanda med vattnet och värm upp till 37 grader. Smula
ner och vispa ut jästen. Tillsätt salt och honung (eller ta sirap
eller socker om du inte har honung). I med mjölet och bearbeta till
en jämn deg. Själv använder jag maskin.
Låt jäsa under bakduk i minst en
timme. Dela degen i två delar, knåda som hastigast och lägg dem i
två formar.
Ny jäsning under duk, en timme till. Grädda i ugn, 200 grader tills den ser bra ut. En halvtimme borde räcka. Ut med bröden ur formarna. Låt dem svalna innan du skivar brödet och äter upp det eller lägger det i frysen.