Matbröd och matbrödsrecept kan man
aldrig få för många av. Dagens uppgift: Ciabatta. Det lär betyda
toffel på italienska, men det kan ju vara gott ändå. Detta behövs:
vatten, 5 dl
jäst, 25 gram
vetemjöl, 8 dl
rågsikt, 3 dl
vetekli, 1 dl
matolja, 2 msk
salt, 2 tsk
Mjölet kan man laborera med, men för
att få den seghet i brödet som är karaktäristiskt för ciabatta
krävs gluten och då vill man inte ha för lite vetemjöl.
Värm upp vattnet till 37 grader, lös
upp jästen i det och häll därefter på alla andra ingredienser.
Sedan är det viktigt att bearbeta
degen länge för att få sega glutentrådar. Jag som har en slags
bakmaskin nöter på i fem minuter. Med vanliga degkrokar bör man nog lägga på några minuter till, och med tanke på hur kladdig degen
blir skulle jag inte rekommendera att knåda för hand.
Jäs under bakduk i minst en timme.
Stjälp sedan ut degen på ett mjölat bakbord. Snåla inte med mjölet, då kommer du få skrapa loss degen. När degen ligger på
bordet mjölar du även ovanpå degen och klappar ut den till en jämn
kaka med 1-2 cm tjocklek.
Skär den i fyrkanter, typ.
Upp med bitarna på en plåt. På med
en handduk och jäs en timme till, eller mer.
In i ugnen på 225 grader och låt den
stå där i c:a en halvtimme, tills du är nöjd med färgen.
Ett relativt enkelt bröd att baka, inga konstiga ingredienser och lätt att få till. Jag kommer definitivt att göra det igen.