Jag brukar göra sylt av blåbär, rabarber och svarta vinbär. Blåbär för
att det rent objekt är det bästa bäret, rabarber för att det ger
en syra som gör att sylten funkar lika bra som ersättning för söt
jordgubbssylt som för för lite syrligare lingonsylt, och slutligen
svarta vinbär för att de innehåller pektin som gör sylten
tjockare.
Blåbär hämtar jag i skogen, rabarber
har jag på tomten, men vinbär har jag inte haft tillgång till
sedan jag flyttade för två och ett halvt år sedan. Eftersom jobbet är minimalt borde jag väl
ha skaffat vinbärsbuskar redan första året, men nu har det
äntligen blivit av. Mat- och odlingskedjan Lidl hade extrapris på
en buske vid namn Titania som ska vara motståndskraftig mot diverse
ohyra. Dessutom kostade de 79 kr/st vilket var mindre än halva
priset av vad jag hittade på Plantagen, Blomsterlandet etc.
En grop med 40 cm diameter och lika mycket djup på
en solig plats, eller i mitt fall två soliga platser eftersom jag
tänkte att det var smart att sätta dem på olika ställen. När
groparna var grävda hällde jag ner gödsel i form av kodynga. Jord
och plantor på det.
Och så kom jag på att jag ska täcka
med bark för att slippa ogräs. Bark kan man köpa, men det kostar
40 kr säcken och det tyckte jag var onödigt när jag bor i en skog
full av nedfallna träd som inte behöver sin bark längre.
Nu återstår det bara att vänta. Och
vattna, vinbär vill ha fuktig jord. Mognadstid juli-augusti, men
mitt mål för första året är bara att buskarna ska överleva väder och rådjur. För det sistnämnda använder jag plastnät som
jag fått helt gratis av en granne som inte hade användning för
dem.
Skulle rådjuren ändå lyckas komma åt
buskarna kan jag tänka mig att fånga in dem, gjuta in
deras klövar i betong och sedan sänka dem i närmaste fjord.