tisdag 3 maj 2016

Aktivt blåst eller passivt lurad?

Aktiefonder är antingen passivt eller aktivt förvaltade. De passiva följer något slags index och handeln är i princip automatiserad. Aktivt förvaltade fonder har fått mycket skit så länge jag kan minnas eftersom de har åkt med i skitstormen mot felaktigt prissatta indexfonder.

För idén med aktivt förvaltade fonder är det inget fel på. En bra förvaltare med målsättningen att slå den marknad han/hon handlar på kan mycket väl erbjuda en bra produkt med fin avkastning genom smarta val. Problemet är om man säger sig handla aktivt, men i själva verket har en skvätt i varenda aktie på marknaden. För då är det en indexfond, som kommer att utvecklas som en sådan, men med en betydligt högre avgift än vad som är rimligt för en fond vars affärer görs av en dator.


Vill man ha en fond som följer Stockholmsbörsen kan man köpa Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige, helt avgiftsfritt. För andra index får man oftast betala några tiondels procent. Aktivt förvaltade fonder har runt 1 procent eller mer i förvaltningsavgift. Det kanske inte låter som någon större skillnad, men det blir mycket över tid. Sparar du 1000 kr/månad med 5 % ränta har du 837000 kr efter 30 år. Skänk bort en halv procent i avgift så ger dina 4,5 % 765000 kr, alltså 72000 kr mindre eller ett snitt på 200 kr/månad.

SVT Plus tog i vintras upp två exempel på sådana här påstått aktiva fonder som slaviskt följer index både i upp- och nedgång, Swedbank Roburs fonder Kapitalinvest och Allemansfond Komplett. Bägge har en förvaltningsavgift på 1,25 %, vilket borde vara mindre än hälften för de indexfonder de ju faktiskt är.

Men jag har alltså ingenting emot aktivt förvaltade fonder förutsatt att de är aktivt förvaltade och ger bra avkastning, som Simon Blechers Carnegie Sverigefond (1,40 %) och PriorNilsson Sverige Aktiv (1,00 %). Didner & Gerge Aktiefond (1,22 %) var en given favorit så länge Henrik Didner och Adam Gerge själva stod för förvaltningen.

Sedan ska vi komma ihåg att för många index, både för branscher och geografiska områden, finns inga indexfonder att välja. Vill man exempelvis fondspara i Pakistan finns i Sverige bara Tundra Pakistan, med en förvaltningsavgift på 2,5 procent. Jag vet inte vad ni tycker, men med en utveckling som denna känns avgiften överkomlig:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar