torsdag 12 maj 2016

Varning för ras

Jag är visserligen född pessimist, men nu tycker jag att det är väldigt mycket som talar för att börsen ska ner ordentligt. Politisk oro både i Europa med Brexit och i USA med presidentval. I Asien är det allmänt darrigt och i arabvärlden... Ja, som vanligt tyvärr. Guld och silver har gått starkt, som de väl alltid gör när världen riktar in sig på allmänna börsfall, och även andra tekniska kännetecken på stormen efter lugnet finns där.


Jag har inte använt ordet på länge, men det börjar likna börsras, banne mig. Det är för övrigt ett känsligt ord, har jag förstått. Såg någon på Facebook andas om börsras och genast fick han påhopp och sura kommenterar från andra börsspekulanter som inte vill tro att det ska gå ner. Inte nu! Gemensamt för de flesta som alltid tror på en glad och stabil börs är att de inte varit med om tidigare ras. Med risk för att låta som en sur gammal gubbe vill jag påstå att de helt enkelt inte begriper bättre.

Vad säger då de som har mer koll än jag? Det finns såklart röster för både det ena och andra, men nog tycker jag att fler varnande fingrar dykt upp på sistone.


Vi ser ett potentiellt tapp på 30-40 procent” sa Ålandsbankens aktiechef Albert Häggström för ett par veckor sedan i en intervju med FinWire. För EFN Börslunch berättade han att bankens aktiefonder ligger ganska likvida eftersom det inte finns några vettiga aktier att köpa.

I ett annat avsnitt i Börslunch beskrev Kevin O'Dowd på Stifel & Nicolaus nyligen börsläget som att vi just nu ”pressar blod ur en sten”. På frågan om hans närmaste planer sa han att han funderade på att sälja allt och hålla sig ifrån börsen till Halloween (31 oktober om man ska ta det bokstavligt). Börslunch har förresten ända sedan månadsskiftet frågat alla gäster om det är dags att begagna sig av talesättet ”Sell in May and stay away”. Jag har inte lyssnat slaviskt, men hittills har jag inte hört någon slå näven i bordet och protestera. Frågan tycks inte vara om utan när.

First State Investments Kinafondförvaltare Martin Lau flaggade så sent som i måndags för att fjolårets kinesiska börsras riskerar att upprepas i år. Ett nytt ras i Kina kombinerat med det knepiga ränteläget i världen... Det är jobbigt nu.

Bland de stora investerarna ligger t ex Carl Icahn sedan ett par veckor tillbaka kort (på svenska: investerat i förlust) med sina 4 miljarder dollar. Hedgefonden Horseman Global låg vid månadsskiftet mars/april kort med 98 procent av innehaven.


Om framtiden vet vi inget, det gör bara spåkvinnor (för 19,23 kr/minut), och sedan toppen i april förra året har OMXS30 tappat ungefär 20 procent. Kanske var det hela raset den här gången, men jämfört med tidigare ras så är det en västanfläkt än så länge. 2000-2002 rasade börsen 69 procent, 2007-2008 föll vi 54 procent. Jag tror kort sagt inte att den senaste tidens sidledsrörelse är början på en ny börsuppgång utan snarare en andhämtning inför värre prövningar.

Så vad gör man om så är fallet? Det jag gjort rent konkret är att jag sålt av aktier och fonder och precis som Ålandsbanken låtit pengarna ligga mest för att jag inte hittar någonstans att stoppa dem. Jag funderar också både på terminshandel och fler blankningar. Satsat på olja, men kanske borde jag komplettera med silver. Visserligen är det ett tillgångsslag som gått väldigt bra i år, men det behöver inte innebära att det är för sent att hoppa på tåget. För några år sedan var priset det dubbla.

Visst kommer börsen hämta sig även den här gången och visst kan man sitta lugn i båten och allt det där, men som jag ser det är det heller inget självändamål att hänga med hela vägen ner bara för att man vet att det så småningom går upp igen. Att bli rik på börsen handlar lika mycket om att undvika dalar som att hänga med till toppen.

10 kommentarer:

  1. Jag har slutat köpa, men säljer gör jag inte. Att både sälja och spekulera i nedgång låter lika riskfyllt som blodpressandet ur stenar i mina öron.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är farligt att leva, man kan dö ;-). En tanke är att eftersom börsen går upp på sikt (c:a 10 % per år, lite beroende på hur man räknar) och aldrig vet när rasen kommer bör man aldrig sälja.

      Jag menar dock att det inte är helt omöjligt att förutspå de riktigt stora globala börsrasen och dumt att då följa med hela vägen ner. Men jag är inget orakel och har inte facit. Tyvärr. Det hade varit så mycket enklare då.

      Radera
    2. Ja, jo, men det var allt du som tänkte lite binärt där ;-). Jag är helt med på vad du säger om osäkert, både upp och ned. Riskerna förefaller vara på nedsidan som det så fint heter. Men så fånigt det skulle kännas att ligga i bara bear-instrument om börsen fortsätter upp. Det går sällan att rädda, iom urgröpning och avgifter. Till skillnad från ligga lång i aktier som gör djupdykning, där har man ju kvar tillgångarna. Jag vet vad jag väljer.

      Radera
    3. Jag är den binära typen :-). Men jag går inte heller all-in bear. Snarare 50 % likvid, 25 % lång, 15 % kort och 10 % råvaror, men det ändrar sig från dag till dag. Andra är modigare: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3973153.ece 150 % kort!

      Radera
    4. Ja det var han som sa APPL till ~200 när den stod ~115 och sen sålde på ~95? Tror jag köpte några av hans aktier :-)
      Ibland undrar jag om inte de där drakarna sysslar med pitt-mätning. Tror mer på din modell, men den är inte för mig. Du skriver väl en uppdatering hur du gör, kunde vara kul att följa?... pitt-mäta lite kanske

      Radera
    5. Jadå, jag erkände ju t o m på bloggen att jag blankade Volvo dagen innan deras fantastiska rapport och oljecertifikat inför Opec-mötet som sket sig, och jag kommer fortsätta att glatt visa upp mina klavertramp.

      Fast "for the record" sålde jag oljan med vinst någon vecka senare även om det såg mörkt ut där ett tag.

      Radera
  2. Det är ovanligt lugnt nu på S&P 500. Har spekulerat i att oron på börsen ska öka genom att köpa på mig Vix-certifikat. Men jag skulle kanske lika gärna kunnat satsa några tusenlappar på att nån blåbärsnation vinner fotbolls-EM? Vad vet jag? Hoppas på att kunna dubbla pengarna. Blir det av någon eller flera anledningar ett nervöst sammanbrott likt 2008, så hoppas jag på att minst kunna tiodubbla summan jag satsat. Hur som haver, ser certifikaten lite som en försäkring mot svajigare tider.

    Tror också att trenden på Stockholmbörsen kommer att hålla i sig, flera av storbolagen har ju det ganska tungt. Känns som att världsekonomins stora aktörer sitter stilla i båten, rädda för att utlösa dominoeffekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är det ännu värre, min okunskap om fotboll gör att jag inte ens vet vilka nationer som är blåbär :-).

      Ja, det känns bra att hedga och lägga några ägg i bägge vågskålarna för när stormen kommer blåser det ju sällan åt bara ett håll.

      Radera
  3. Hej!
    Varningen är på sin plats, men jag tror vi är ganska nära botten för denna gång. Synda att man inte blev varnad för ett år sedan :)
    Även om många klockor ringt, kanske lite för mycket hår i öronen nu för tiden.

    Jag tror det bli ungefär så här: http://gratisportfoljen.blogspot.se/2016/05/bottenkanning.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ain't seen nothing yet... tror jag. Och faktiskt sålde jag många av mina innehav mars-april förra året, så kan vi gå upp härifrån är ingen gladare än jag att få köpa tillbaka mina aktier och fonder.

      Jag rycker öronhåren med pincett och tycker mig höra fler och fler varningsklockor. Men okej, det kan vara tinnitus också ;-)

      Radera