onsdag 11 maj 2016

Gratis är gott

Snart sommar, den tid på året då svenska folket bränner mest pengar, möjligen med undantag för julhandeln. Under sommaren dricker vi mer alkohol, äter ute och åker på semester. Vi har helt enkelt tid att konsumera.

Dessutom tycker en del att priset är en del av upplevelsen man vill unna sig. Genom att betala för något blir det mer värt. Jag ska inte säga att jag tycker precis tvärtom, men jag njuter absolut av gratisupplevelser, delvis för att de är just gratis.

Och som ett förtydligande, när jag säger gratis menar jag att man inte betalar aktivt. Är det skattefinansierat är det ändå vi alla som står för kostnaden, men eftersom vi har denna kostnad oavsett om vi tar del av utbudet kallar jag det ändå gratis här.


Många gratisaktiviteter finns tillgängliga hela året, som bibliotek. En hel del museer har fri entré, antingen jämt eller vissa tider. Om vi fortsätter på utbildningstemat kan man gå gratis på föredrag och kurser. Många träningsformer finns i ”prova på”-form, där man kan gå gratis åtminstone en gång och testa om det är något att ha. På sommaren erbjuder t ex Friskis & Svettis gratisträning utomhus. Personliga tränare och träningsanläggningar erbjuder gratis grupplöpning som en marknadsföringsstrategi, men själv har jag bara gruppsprungit i privata initiativ. Det finns gott om dem på nätet.

Även kulturella gratisaktiviteter finns det ett rikt utbud av med såväl konserter, filmfestivaler, ståuppkomik och teater. Och det behöver inte vara bottenskrap som inte kan ta betalt. I Stockholm kan man till och med se gratisteater på Dramaten genom att gå på genrep eller agera provpublik. På sommaren svämmar åtminstone de större städerna också över av gratis parkteater, även den med en och annan namnkunnig aktör (om nu det skulle vara en kvalitetsstämpel).

Ett gratisområde många tycks ha glömt bort är naturen. Den finns i och för sig på plats hela året, men nog görs den lite tillgängligare av sommarvärmen. Att gå till ett badhus kostar 50-100 kr, men i sjö och hav är det gratis. Och varför inte packa en ryggsäck eller picknickkorg? Nej, det är inte gratis, men ni kanske hade tänkt äta den dagen i alla fall. Tack vare allemansrätten kan man till och med bo gratis om man gräver fram det där tältet som garanterat finns där nere i källarförrådet. Måhända finns det ett stormkök där också. Det lustiga med stormköksmat är att allt är vrålgott. Även typ makaroner och ketchup som går fetbort om man har tillgång till riktig spis smakar kanon i en fuktig skogsglänta.


I Sverige finns 29 nationalparker och över 4000 naturreservat från Skåne i söder till Lappland i norr, men natur med skogar, sjöar, vackra miljöer och ett aktivt djurliv finns lite överallt. Det är säkert, jag har kollat!

Sådärja, det var ett axplock av gratisaktiviteter, och om du som jag gillar att hålla plånboken stängd finns betydligt fler på internet, för Stockholm, Göteborg och övriga världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar