lördag 14 maj 2016

Se över avgifterna

I förra veckan slopade Avanza sitt aktiecourtage och nu har Nordnet följt efter. Det låter bra, men är verkligen ett storm i ett vattenglas. De som slipper betala courtage är de kunder som har mindre än 50000 respektive 80000 kr i sina depåer. Med det innehavet gör man rimligtvis affärer på max några tusen åt gången, vilket hos bägge bolagen tidigare kostade 1 kr per affär. Jag fortsätter gissa att dessa kunder knappast satt och daytradade kapitalet utan gjorde mindre än en affär i veckan. I så fall sparar de knappast ens en hundring om året på dessa reklamkampanjer.


Men men, jag ska inte klaga på företag som slopar en avgift. Tvärtom har vi Avanza och Nordnet att tacka för att priset för aktiehandel är betydligt lägre än på 90-talet. Fast som alltid gäller att vi konsumenter måste rösta med fötterna för att marknaden ska funka. Gnäll inte över höga bankavgifter om du nyttjar storbanker till sånt andra aktörer gör både bättre och billigare, på samma sätt som att du inte bör gnälla över dyr mat om du handlar på Konsum och Ica istället för exempelvis Willys och Lidl.

Så om du inte skaffat en depå hos Avanza, Nordnet, De Giro eller någon annan lågprisaktör, börja i den änden. Välj därefter rätt courtage. Förutom den nya 0-visionen finns fyra courtageklasser hos både Nordnet och Avanza. Den lägsta, från 1 kr per affär, är mest ekonomisk om du gör små affärer, den högsta, 99 kr i fast avgift, bäst för den som genomgående gör riktigt stora affärer. Alla vi andra får kolla vår historik och räkna efter lite grann, och det är det värt.

De fyra storbankerna har i runda slängar 30 procent högre avgifter. Ännu mer för de allra minsta kunderna eftersom storbankernas minimicourtage ligger på 59-69 kr förutom hos Handelsbanken som fläskar i med hela 99 kr. Jag betalade visserligen flera hundralappar per affär hos SEB, tidigt 90-tal, men det känns ändå som att de inte ens försöker konkurrera.


Inte i handling, men i ord. Exempelvis kan vi läsa följande på Nordeas hemsida: ”Nordea har ett av marknadens bredaste utbud av fonder.” Eeh... nej, det har ni inte. Tvärtom ser storbankerna helst att man i alla lägen köper deras banks fonder.

Ännu ett exempel på det från just Nordea. Jag hjälpte en kompis med PPM-valet. När jag plockat ihop en samling fonder föreslog jag att hon skulle ta med sig listan till sin bank Nordea för att få ett allmänt omdöme. Helt enkelt en second opinion för att hon skulle känna sig säkrare på sin PPM-korg. Hon var ändå både privat- och företagskund hos dem sedan många år, så nog hade de kunnat ge lite allmänna råd av typen ”Oj, Latinamerika tror vi inte på” eller ”Tänk på att den där läkemedelsfonden har en hög förvaltningsavgift”. Men nej, de vägrade att uttala sig överhuvudtaget om fonder som inte hade Nordea i namnet.

Så agerar en bank som ger låg inlåningsränta eftersom de (oavsett ränteläge) anser att de inte tjänar tillräckligt på sparkonton, som har hög utlåningsränta eftersom de tar så stora risker, som vill avgiftsbelägga precis allting trots att vi som kunder numera redan gör större delen av arbetet själva, och som varje år rapporterar tiotals miljarder i vinst.


Och det är verkligen inte meningen att Nordea ska få en större släng av sleven än övriga tre. Handelsbanken är inte bara dyrast på aktiehandel, de har snålast inlåningsränta och den klart sämsta internetbanken. Swedbank behöver väl knappast ens kommenteras efter vårens lekstuga och själv är jag med och betalar SEB:s Annika Falkengrens lön på 30 miljoner om året (runt 15000 kr/timme). Känner ni stanken från Enskilda banken...

Men som sagt, se över dina avgifter så blir ditt samvete lite renare. Det gäller förresten inte bara banker utan även försäkringsbolag, elleverantörer, teleoperatörer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar