onsdag 18 maj 2016

Snitta ner

Jag har en kompis... Det brukar ju heta så, men jag talar alltid sanning. Utom när jag ljuger. I alla fall, den här kompisen började precis som jag att handla aktier i större skala år 2000, alltså strax innan IT-kraschen. Men till skillnad från mig hade han dille på att snitta ner sig i sina aktieaffärer. Att sänka GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde) var lite av en religion för honom. Köpte han på 100 och aktien gick ner till 90 köpte han ofta lika många till för att få ner sitt GAV till 95. Fortsatte aktien till 80 köpte han ännu fler osv.

Redan då var jag avig till taktiken, kanske mest för att jag ville tro att jag var en bättre trader. Fast samtidigt, förutsatt att aktien går upp någon gång (och de flesta gör ju det) kommer det ofta funka. Vi översätter det till roulette-taktik:


Roulettehjulet har 37 nummer, 0-36. 18 svarta, 18 röda och nollan är grön. Sätter du 10 kr på svart vinner du 18 gånger av 37. Då fortsätter du, 10 kr rikare än när du började. Förlorar du sätter du 20 kr på svart. Vinner du är du också 10 kr rikare än när du började. Blir det rött eller grönt är du istället 30 kr back. Då satsar du 40 kr på svart. Vinner du är du 10 kr upp, förlorar du sätter du 80 kr...

Problemet med taktiken är att du inte får sätta hur lite eller hur mycket pengar som helst, så du kan inte leka kvitt eller dubbelt i oändlighet. Förr eller senare (i snitt var 106:e gång) blir det rött/grönt sju gånger på raken och då förlorar du 1270 kr. Men på börsen finns inte den begränsningen. Teoretiskt kan du snitta ner dig så hårt att du kan sälja med vinst vid första bästa hack i nedåtkurvan.

Fast i praktiken är det inte alltid jättebra att skyffla in så mycket pengar att ditt största innehav är en aktie i fritt fall. Även om börsen inte har kasinots maxbetsregler är ingen plånbok outtömlig.


Ska man ens bry sig om anskaffningsvärdet? Om du äger en aktiepost i Jonssons Klet AB och aktien står i 100 kr blir den inte mer prisvärd för att du köpt för 90 kr än om du gett 110. Det intressanta är om den ska upp eller ner, vilket beror på priset på klet, den potentiella marknaden framöver, Jonssons kletlager, ledningen och personalen i bolaget, konkurrerande kletföretag osv. Kanske det politiska läget: kommer de styrande i Europa ens tillåta klet i framtiden, och vad händer när den kinesiska staten börjar tillverka syntetiskt klet...?

Jag sänker GAV emellanåt, men senast jag byggde på ett befintligt innehav (Advenica) höjde jag faktiskt GAV ganska kraftigt. Tänk bort innehavet och fundera på om du skulle ha köpt ifall du inte redan ägde. Om svaret är nej tror du inte tillräckligt mycket på bolaget för att köpa in dig i det. I alla fall inte på den här nivån.

Så hur gick det för min kompis? Idag jobbar han som arkeolog, en profession där det inte nödvändigtvis är av ondo att hugga i sten.

3 kommentarer:

 1. Lysande avslutande mening! Jag skrattade högt.

  Mvh

  Myttinge 94

  SvaraRadera
 2. Lysande avslutande mening! Jag skrattade högt.

  Mvh

  Myttinge 94

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Helt sant dessutom. Vi har en hård men hjärtlös jargong.

   Radera