fredag 20 maj 2016

H&M – alltid rätt

H&M-aktien har gått trögt på börsen sedan förra sommaren. De senaste dagarna har det gått sämre än vanligt och efter J P Morgans sänkta riktkurs har vi nu nått den lägsta nivån sedan hösten 2013.

Förutom säljrekar och sänkta riktkurser har H&M på sistone nämnts ihop med barnarbete. Jag ska ärligt säga att jag inte vet om deras underleverantörer har högre eller lägre moral än konkurrenterna och ifall världen vore bättre eller sämre om de barn som jobbar med att sy kläder inte skulle göra det. Världen är en orättvis plats och det är inte okomplicerat.


Vidare vet jag inte om H&M:s modeller är mer anorektiska än andra modeller och om farsoten religion eller kvinnoförtryck sprids av att de haft modeller med slöja. Och med detta sagt tänkte jag ägna resten av texten åt aktien.

Så gott som alla svenskar som handlar med aktier har ett förhållande till Hennes & Mauritz. Jag har själv handlat med den sedan 90-talet. Vissa år har jag köpt och sålt den tio gånger, andra inte alls. Och så lite warranthandel på det. H&M har alltså åkt in och ut ur depån eftersom jag aldrig varit en förespråkare av ”buy & hold”. Men här kan jag bara konstatera att jag har haft fel.

Den som köpte en aktiepost för 1000 kr vid H&M:s börsintroduktion 1974 hade 35 år senare haft aktier värda 4,2 miljoner. Då har jag inte räknat in utdelningen och sedan 1974 har utdelningen aldrig sänkts, utan varje år varit oförändrad eller högre än året innan.

Vid årsskiftet 94/95, ungefär när jag började handla H&M stod B-aktien i 9,50 kr. Hade den sedan dess följt OMXS30 hade den varit värd runt 40 spänn, men den står i 258 kr. Ibland anses den billig, ibland dyr. Oftast gnälls över det höga P/E-talet, även av analytiker som tycker att aktien är köpvärd. Och under tiden tickar H&M på. De bygger sina butiker, växer ständigt, utvecklar sin näthandel och tjänar alltid pengar.


Jag har ju varit inne på rådet att man ska handla aktier i företag man gillar och begriper. Här är ett företag där det faktiskt funkar för mig. Jag fattar vad H&M gör och jag fattar varför de tjänar pengar. Oavsett mode och trender lyckas de alltid vara ”rätt” hos många målgrupper samtidigt, både de unga modeintresserade tjejerna och de prismedvetna pensionärerna.

Själv ligger jag mittemellan både i ålder och modemedvetenhet. Jag tycker inte att det är jättekul att handla kläder och när jag gör det vill jag varken besöka femton olika affärer eller spendera en förmögenhet. Ändå vill jag ha kläder som funkar i alla sammanhang. Alltså, olika kläder för olika sammanhang, inte samma. Ja, ni fattar…


Då blir det ofta H&M. Först kollar jag efter det jag vill ha på deras webbsida och jämför lite priser. Sedan beger jag mig till en närbelägen, stor H&M-butik där det mesta på nätet också finns i fysisk form. Vanligen är jag in och ur butiken på en kvart.

Jag äger H&M-aktier nu. Troligen kommer jag sälja dem, förr eller senare. Men varje gång jag gjort det har jag efteråt tänkt att det här var ju dumt. Även utan siffror på det har jag känt att H&M alltid fyller sin plats i depån. Det tar åtminstone emot mer att sälja dem än det gjorde tidigare, eftersom det bevisligen, på lite sikt, alltid varit fel beslut.

Därmed vill jag hävda att ryktet om H&M:s död antagligen är överdrivet den här gången också. Då har jag ändå inte nämnt att John Skogman säljrekade H&M i Börspoddens senaste avsnitt, och den karln har ju inte haft en siffra rätt på flera år.

10 kommentarer:

 1. God kväll!
  Ja denna aktie är nästan alltid "dyr" Bra bolag ska väl vara dyra antar jag. Jag har också handlat lite HM nu, sist jag handlade var den under 200 kr och kändes dyr då med :)
  Välskött bolag med bra ägare helt klart köpvärd, går den ner mera, säg mot 200 kr kan man ju bara köpa fler snitta ner.
  På tal om John kan jag hålla med men jag gillar deras podd. Alla får fel ibland även de bästa, så är det helt enkelt, han dissade även Opus sist, där tror jag också han får fel på lång sikt. Svårt att veta vilken tidshorisont de menar men säg ett par år iaf.


  Tycker också att Wal Mart är intressant just nu.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, H&M är ett sånt där bolag som alltid känns dyrt :-). Jag känner mig fulltankad där nu, men visst, ner mot 200 har jag ju ändå minskat mitt innehav med 20 procent.

   Ja, alla får fel ibland, men hela behållningen av Börspodden för mig är Johan Isaksson. Hr Skogman kan väl söka jobb på Lugna Favoriter eller nåt.

   Jag hoppas också på Opus. Tror att de har mycket skoj på gång. Wal Mart har jag noll koll på. Är däremot nöjd med utvecklingen i Clas Ohlson, även om jämförelsen kanske haltar.

   Radera
  2. Ja Clas Ohlsson likt Nibe är bra bolag likt HM känns de också jämt dyra..alltså säker bra bolag då.

   Bra inlägg igår om delad ekonomi, mitt i prick! Har fått mig en liten funderare där, då jag är mer av spara än slösa..:)
   Nu ska jag nog ta men en liten wirre och se hur det avslutas i USA.

   Radera
  3. Tack! Inte min mening att pricka eller peka finger där, men stör mig på alla vansinnigt dåliga förhållanden som skulle bli så mycket bättre om folk bara satte sig ner och pratade med varandra.

   Radera
  4. Kan vara bra med ett litet finger ibland. Jag gillar när folk tycker annat än jag gör, då får man sig en funderare.
   Jag sparar gärna medans min fru gärna vill passa på att göra saker inte enbart köpa möbler. Hon har en viss poäng där då livet är kort. Alla har olika nivåer av vad som upplevs som bra liv. För mig räcker det gott med att ha mat för dagen, just nu har vi långt mycket mer än så. Så jag ska inte klaga men då jag är nöjd kan jag tänka mig spara en del till barn och pension (om man lever då..) medans hon vill uppleva..Tycker det finns en ganska bra mix i det hela..

   Radera
  5. Ja, särskilt i diskussioner är olika åsikter att föredra.

   Låter som ett sunt förhållande med bra dialog. Man kan ju inte ha exakt samma syn på pengar. Det vore nog också lite tråkigt.

   Radera
 2. Med tanke på att John Skogman lever på börsen och du har ett vanlig jobb (och en misslyckad ekonomutbildning bakom dig) så misstänker jag att jag vet vem av er som är bäst på aktier...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! När jag lämnade min senast anställning (sexton år sedan) gick Skogman fortfarande i skolan, så det där med "vanligt jobb" kanske du kan förklara. Berätta också gärna om min misslyckade utbildning, för om den vet du mer än jag.

   Men min poäng här är att jag - till skillnad från Skogman - aldrig utgett mig för att vara aktieexpert eller ens bra på aktier. Mina aktieinkomster täcker med råge mina samlade utgifter och det räcker för mig.

   Radera
 3. Nu har jag slagit till och köpt lite HM på 170 Kr. Det måste kännas lite drygt för Stefan att tappa 40 miljarder i portföljvärde på en enda dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen inte tillräckligt drygt för att göra sig av med vd:n. Själv har jag bara förlorat tusenlappar på H&M idag och skulle inte tveka en sekund på att ge KJP respass. Men så är vi inte släkt heller.

   Radera