lördag 22 april 2017

Minimalism

Jag blev kallad minimalist i en bloggkommentar. Jag har blivit kallad värre (kommunist, nazist, jävla idiot, feminist...), men värjer mig ändå lite mot begreppet. Mest att det blivit ett trendbegrepp. Man titulerar sig minimalist och säger därmed: ”Jag har stora tankar och andliga visioner. Mitt liv har ett högre syfte och därför nedlåter jag mig inte till att dyrka ägodelar och fysiska ting.” Några av dem kanske menar vad de säger, men även de flesta av den lilla minoriteten har fel.

Problemet är att folk kallar vad som helst för minimalism. Enligt Wikipedia är minimalism ”en konstriktning inom bildkonst och musik som avser producera konstverk som är befriade från konstnärens subjektiva uttryck och använder sig av så begränsade uttrycksmedel som möjligt”. Ingen svensk som inte jobbar med barnteater på Södermalm använder den definition.


Några – ytterst få! – strävar efter att komma ner till hundra ägodelar eller bor på åtta kvadratmeter, men de flesta har bara rensat lite i bokhyllan eller slängt ut en fåtölj ingen längre satt i. Inget fel i det, men jag vill inte vara med i deras klubb.

Jag har svårt för ägodelar som inte har en funktion. Prydnader måste åtminstone ha ett affektionsvärde, men helst en funktion också. Jag gillar saker som kan användas, annars förstår jag inte riktigt vitsen, och det som inte passar in försöker jag att sälja. Gör det mig till minimalist? Jag tycker inte det. Jag gillar bara inte att dammtorka.


29 kommentarer:

  1. Jag tror att det för många som för dig, att de inte gillar att städa, men det blir lättare att sätta ett tjusigt epitet på sin städaversion, utan att egentligen sätta sig in i vad som menas med minimalism. På så sätt urholkas ords innebörd och blir just till ingenting.ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folk gillar tjusiga epitet och just nu är det en populär image att inte fästa sig vid prylar.

      Radera
  2. Det jag tänkte på när jag benämnde dig minimalist var mer Steve Jobs vision om att skala ned på färger, nyanser och delar, för att skapa ett mindre, simpelt och enkelt innehåll. Se bild på Jobs: http://www.perfect-sense.se/wp-content/uploads/2014/11/Artiklar_Steve_Jobs_vinyl.jpg.

    Kan också tänka mig att dra paralleller mellan dig och amishsamhället. Klädstilen och inredningen "Plain" torde du och amisherna ha gemensamt. Typ så här: http://3i2lq13pvwgh2ffbbxk9da411le.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/11/amish1.jpg.

    Bra film på amishtemat: http://www.imdb.com/title/tt0090329/?ref_=nm_flmg_act_38.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wikipedia förklarar vad som karaktäriserar "plain people":

      "Plain people are Christian groups characterized by separation from the world and by simple living, including plain dressing. Most Plain people have an Anabaptist background with the exception of the Old German Baptist Brethren and Old Order River Brethren. All are of German, Swiss German or Dutch ancestry.
      ...
      Plain clothes, usually in solid, normally dark colors.

      Plain church buildings, or no church buildings whatsoever.

      A utilitarian view of technology, similar to the precautionary principle of technology in that unknowns should be avoided, but the emphasis was on the results in the eyes of God. If they were unsure of how God would look upon a technology, the leaders of the church would determine whether it was to be avoided or not.[6] The degree to which this principle was supported varied among the congregations, but in general, the Amish people believed that the Mennonites had not done enough to separate themselves from the rest of the world."

      https://en.wikipedia.org/wiki/Plain_people

      Radera
    2. Jag hör vad du säger (som man brukar säga när man inte håller med om en enda punkt). Varken ifråga om kläder, möbler eller på något annat sätt känner jag mig besläktad med amish ovilja att ta till sig "nymodigheter" eller Steve Jobs sitta-på-golvet-i-lustusställning-tänk. Att jag inte använder smartphone är inte detsamma som att jag skulle rata knappar och dragkedjor :-).

      Radera
  3. Sambon och jag tänker väldigt olika där faktiskt.
    Hon älskar att ha saker framme som prydnad och fyller mer än gärna på. Jag vill ha så lite som möjligt... en dator och en kaffekokare. Oj just det, mitt höj och sänkbara bord också :)

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. Det hör inte till de vanligare tillmälena, men har hänt. Troligen för att jag är för jämställdhet, vilket ibland misstas för feminism, som ju i praktiken är raka motsatsen.

      Radera
  5. Den som har flest prylar när man dör vinner!

    SvaraRadera
  6. Jag känner många som typ jobbar ihjäl sig, för att dra in stålar till de där "lyx"prylarna, som de sedan ändå inte har tid att nyttja. På min dödsbädd så tror jag inte att jag kommer ångra alla skitprylar jag valde att inte köpa.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag helt med på. Ställer man alternativen mot varandra, pryl eller fortsatt sparande med avkastning, är det sällan skitprylar kommer med på inköpslistan.

      Radera
  7. Herr Snålgris rensar ut och stoppar undan i kartonger, Fru Snålgris fyller på med nya "smarta" grejor som är utmärkta dammsamlare... do while true... :=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som fru Kronantillmiljonen här ovanför. Jag anar matriarkala strukturer :-).

      Radera
  8. Får man undra en sak? Vad spenderas det pengar på? Möbler köps på myrorna. Maten lagar man själv. Har man ett jobb kan man alltid jogga dit om det inte ligger för långt bort. Är vägen det ända målet?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågar du mig så har jag aldrig köpt möbler på Myrorna och jobbar i ett arbetsrum fem meter från sovrummet.

      Men jag prioriterar frihet rätt mycket. Genom att inte konsumera behöver jag inte jobba ihjäl mig och kan dessutom engagera mig i projekt som inte nödvändigtvis behöver ge avkastning från första timmen eftersom jag har råd att äta mig mätt ändå.

      Och det du nämner är ändå inga uppoffringar. Jag tycker om att laga mat och tycker den blir godare, nyttigare och billigare om jag gör den från grunden. Jag behöver motion och istället för att göra ärenden per bil slår jag ibland ihop dem med träningspasset och spar på så vis både tid och pengar.

      Radera
  9. Tack. Ett mycket bra svar. Ligger väl något i den sanningen. De flesta är upptagna med att konsumera en massa saker som man inte behöver för pengar som man egentligen inte har. Allt för att imponera på någon som man egentligen inte gillar.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv! Så är det nog många gånger, men älskar man verkligen konsumtionen ser jag egentligen inget fel i det. Men då ska man ha tänkt igenom det och kommit fram till att det verkligen är värt priset, inte handla bara för att grannen gör det.

      Radera
  10. Kände inte till den lite krystade definitionen för konstnärlig minimalism utan använder mig trots det av begreppet minimalistiskt vilket för mig är synonymt med minimalism i formen enkelt, avskalat, utan onödiga extravaganser. Att använda funktionsdugliga produkter utan onödiga extra finesser eller att försöka hålla saker enkla, att inte krångla till allt för mycket kan för mig ingå i minimlism. En enkel måltid bestående av några biffar, ugnsstekta rotfrukter och lite sallad - enkelt, snyggt, funktionellt och minimalistiskt men inte stört på något sätt.

    SvaraRadera
  11. Har du sett dokumentären "Minimalism" på Netflix? (Jag gissar att du äger en dator åtminstone och inte bloggar med hjälp av röksignaler). Den definierar aldrig vad minimalism är, mer är hur de olika personerna i dokumentären har definierat det, alltså lite det som du klagar på här. Jag gillar också definitioner, desto tydligare desto bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dator (tillbringar i snitt tolv timmar om dagen framför den), men Netflix håller jag inte på med. Låter annars intressant.

      Radera
    2. Du kan söka upp dem på YouTube eller läsa deras blogg (http://www.theminimalists.com/). Du kommer få en ganska bra känsla för vad dokumentären handlar om.

      Radera
    3. Jag sökte på Youtube och fick upp den där hemsidan, men jag hittade bara en trailer på ett par minuter. Verkar som sagt lovande, men inte tillräckligt för att jag ska skaffa ett Netflixabonnemang.

      Radera
    4. De har ett par TED Talks som är riktigt bra och innehåller mycket av det de talar om i dokumentären. De är bra att börja med :)

      Radera
    5. Tack för tipset! Det ska jag absolut göra.

      Radera
  12. Minimalism... för mig handlar det om att skala bort sånt som inte tillför något i mitt liv, för att få tid för det jag vill göra. Jag skulle exempelvis kunna bo större och dyrare och "finare" - men jag har inte lust att städa fler kvadratmeter, jag kan inte använda mer än ett begränsat antal kvadratmeter på ett meningsfullt sätt, och jag vill inte jobba livet ur mig för att ha råd med dessa kvadratmeter. Jag vill ha tid att sitta och slösurfa, läsa, titta på dokumentärer... listan på vad jag hellre lägger min tid på är ganska så lång. Det är lite mer i linje med vad den där Netflix-dokumentären också talar om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som att jag får försöka hitta den där Netflix-dokumentären (utan att gynna Netflix). Jag håller med om ditt resonemang och den definitionen av minimalism ställer jag mig bakom, men för många har petat in för mycket i begreppet för att det ska kännas meningsfullt för mig. Särskilt en och annan författare som skrivit om sina "köpstopp" och fått mig att tänka att om de är minimalister är jag supermikromalist :-).

      Radera