måndag 17 april 2017

Odla med skägg

Förra året gnälldes det högljutt om det ständiga tjatet här på bloggen om min odling av chilipeppar, men häromdagen blev jag ombedd på Twitter att berätta hur jag går tillväga. Tänkte leta upp blogginlägget där jag går igenom processen från A till Ö bara för att märka att... jag inte gjort ett sådant. Så trots att jag vet att jag får skit för detta kommer det här.

Första steget borde vara att köpa en påse chilifrön. De vanligaste sorterna kan man köpa i valfri mat- eller trädgårdsbutik. Ytterligare flera hundra varianter finns på nätet. Jag skojar inte, det finns sjukt många märkliga sorter.


Själv ville jag bara ha vanlig hederlig chili, den enkla variant som sälj i alla matbutiker för strax under hundringen per kilo. Så jag fick en annan idé. Istället för att köpa en fröpåse borde man väl kunna peta kärnorna ur en köpt frukt, torka dem ett par dagar och spara pengarna (kostar ju bergis tjugo spänn ju!).


Så det gjorde jag. Och i min bostadsrättsförening har vi fri tillgång till jord. Eftersom vi komposterar våra sopor får vi jord från energibolaget som någon slags återbäring. Den här jorden blir ganska stark. En del grödor behöver en mildare såjord, men chilifröna hade inga problem att slå rot i min gratisjord.

Först förkultiverar jag i småbyttor innanför ett fönster i söderläge för att se vilka växter som har mest överlevnadsinstinkt. Gärna med lite plast över för att öka temperaturen, eller i denna fiffiga tomatförpackning som växthus. Sverige är inte chilipepparns naturliga miljö.


Se till att vattna, lite och ofta. När växterna blivit några centimeter höga flyttar jag över dem till riktiga krukor. Fortfarande inomhus och i söderläge. Ju mer jord desto bättre, men även om jag har gratis jord är det ju en utrymmesfråga också. Och även i kruka är det bra om man kan dra plast över plantan ett tag till.

Ibland kan man behöva staga upp plantorna med blompinnar. Sådana hittar man gratis i skogen. Själv kör jag med kinesiska ätpinnar, som jag ändå aldrig har lärt mig att äta med. När växten är ett par decimeter hög är stammen tillräcklig stabil för att hålla uppe plantan. Och plötsligt händer det!


Först en diskret knopp som utvecklar sig till en vacker vit blomma, som därefter trängs bort av en grön frukt. Ha inte för bråttom nu om du vill ha lite styrka i den (och om du inte vill ha styrka är chili fel frukt att odla). Särskilt de första frukterna är väl diskreta i smaken. Låt den bli röd och låt den sitta kvar ända tills ytan nästan blir lite rynkig.


Skörda med sax eller kniv. Frukten håller sig sedan några veckor i kylen. Funkar i alla typer av såser med undantag för vaniljsås. Särskilt bra gör den sig ihop med tomat. Men det allra bästa med denna chili är den underbara smaken av gratis.

Det tråkiga är att jag har så svårt att dra gränsen och plötsligt står jag där med tjugo plantor och undrar om jag kan starta en gårdsbutik i trapphuset.

32 kommentarer:

  1. Grymt inlägg, nu blev man sugen på att testa! Hur många chilisar får man på ett ungegär per planta? Tänkte om det är värt att köra 3-4 st plantor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidigt att svara på. Förra säsongen var min första och då körde jag bara fem plantor. Om ett halvår vet jag mer, gissningsvis upp till max tio frukter per planta.

      Men nu skrotade jag förra årets odling och den sista plantan gav frukt för bara ett par veckor sedan, så antagligen kan man köra dem år ut och år in. Bara det att de blir trötta på vintern. Eftersom frön från gammal frukt är gratis och jag har gratis jord valde jag att börja från scratch.

      Radera
    2. Bra guide till chili! Jag har testat lite olika sorter och det blir helt klart olika mängd frukt. Habanero brukar ge 10-20 frukter. Jag har också sett att det blir olika resultat beroende på jorden som används. Men det är högst ovetenskapliga observationer.

      Radera
    3. Jag har inte ens ovetenskap att luta mig emot, men jag suger åt mig alla era erfarenheter. Det här ska bli intressant!

      Radera
  2. "Funkar i alla typer av såser med undantag för vaniljsås." - Denne mening fick mig att börja skratta högt här. Humor!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det var avsikten :-). Fast överanalyserar man tror jag inte heller att kolasås skulle vinna på chiliinblandning.

      Radera
  3. Avklippta mjölkkartonger funkar också utmärkt som krukor att odla i (fördelaktigt den nedre delen utan hålet i). Äggkartonger ska tydligen funka bra att så frö i :)

    Får hoppas på bra skörd i år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen och lyckönskningen!

      Äggkartonger har jag provat. De ser ju ut som sådana små pappkrukor så det borde ju funka. Någon gång ska jag testa tidningspapper: http://www.hemodlat.se/wp-content/uploads/2014/01/krukor-av-tidningspapper.jpg. Lågbudget ftw!

      Radera
    2. Wow, tidningspapper som krukor var något nytt! Men tja, det funkar säkert :)

      Radera
    3. Jag skulle vilja testa i alla fall, det fanns någon Youtubefilm om hur man ska göra. Men det får inte vara för bökigt, då kommer jag att tröttna fort. Det är ju inte så att jag har brist på plastbyttor och mjölkkartonger.

      Radera
    4. Risken finns ju att pappret vittrar sönder ganska fort, vilket känns bökigt. Jag tänker att gamla konservburkar, glasburkar, mjölkkartonger och liknande är enklare och lika billigt :)

      Radera
    5. Det är där min tvekan ligger. Samtidigt gillar jag tanken att få någon glädje av alla förbannade lokaltidningar som dimper ner i min brevlåda. Jag har ingen katt och eldar inte med ved, så i nuläget är fönsterputsning enda användningsområdet.

      Radera
    6. Jadu, det är det eviga dilemmat. Jag använder det som underlag när jag pysslar eller planterar om blommor. Annars är det väl mest vid flytt som de kommer till användning.
      Jag har haft katt och då använde jag inga tidningar. Eller menar du akademiska katter som gärna läser om området?

      Radera
    7. Haha! Ja, jag trodde katter ville hänga med i lokalnyheterna :-). Nej, jag tänkte att man har tidningar i botten på kattlådan, men det kanske bara avslöjar min totala okunskap om katter.

      Radera
    8. Min katt var mest nöjd om hon fick ligga med kattherrarna i området och dra hem några möss då och då ;)
      Jaha, ja, det kanske man har. Jag har alltid haft utekatt så det fanns ingen kattlåda i hushållet. Jag tycker det är nära på djurplågeri att ha katter inomhus, men vissa katter verkar klara det utan att bli knäppa :)

      Radera
    9. Så du hade kvarterets slampkatta ;-)?

      Jag känner människor som knappt går ut. Men okej, de är nog ganska knäppa.

      Radera
    10. Helt korrekt! När hon dog hade hon väl avlat ca 100 ungar, men säkert minst 10 olika karlar. Inte skämdes hon för det heller :P

      Lite frisk luft någon gång per vecka tycker jag ändå är rimligt.

      Radera
    11. Oj, det var värst! Ja, jag tror att katter i allmänhet har en ganska avslappnad syn på sex :-).

      Radera
  4. Det funkar jättebra att göra samma sak med paprikafrön och tomatfrön. Bara att torka lite innan. Chili fungerar jättebra att frysa in också, ta ut den fryst och skär den i mindre bitar och ner i sås och grytor. Ifall du skulle få en fantastisk skörd. /EJA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomat har jag försökt odla tidigare, men alltid blivit besviken på skörden. Paprika är ofta rätt billigt att köpa, men det är klart, kan man odla dem från frön man ändå har är det värt ett försök.

      Någon föreslog att man kunde torka chili också. Det har jag inte testat, men när det gäller svamp gillar jag torkning. Vi får se, förra årets skörd från fem plantor kunde jag konsumera färsk.

      Radera
  5. Bra tips! Kreativt med tomatkartong som miniväxthus. Och vilken lyx med gratis bra odlingsjord. Ska prova med avsågade pet-flaskor (här får man inte pant).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om odlingsjorden är så bra, men chili verkar okänslig. Och det är väldigt praktiskt att kunna knalla iväg med ett par hinkar och hämta hem jord på ett par minuter. Och gratis är alltid gratis :-).

      Radera
  6. Vi har odlat chili i några år nu och jag kan säga att det varierar mycket på antal frukter per planta beroende på chilisort! Sorter med stora frukter brukar ge max 10-15 st per planta, och de med små frukter kan ge upp emot 50-80 st om odlingssäsongen blir bra.

    Vi har både starka och svaga chilisorter, och brukar både frysa in hela frukter, torka och mala till chilipulver. Även chilisås har vi provat att göra egen.

    Vi bor i villa och komposterar allt här, så matkomposten blir bra gödning till chilin efter några år.

    Tryggpension

    SvaraRadera
    Svar
    1. 50-80 frukter per planta skulle göra 1000-1600 för mina tjugo plantor. Du skulle jag verkligen behöva börja sälja :-). Det tror jag inte är någon risk för mig, men jag ska försöka hålla räkningen så att jag vet var det landar.

      Radera
    2. Chilimarmelad funkar också finfint. En väninna till mig brukar göra det: https://akelaslair.wordpress.com/2013/09/29/chilimarmelad/

      Radera
    3. Kul med chili i marmelad, men en del chili och fyra delar annan frukt låter som det skulle vara i starkaste laget för mig. Men ska det kallas varulvsmos får det väl inte vara för klent :-).

      Radera
  7. Jag minns tyvärr inte vilken sorts chili vi har hemma - har gjort den på samma sätt som du gjorde nu, med frön från en köpt frukt. Den är inne på sin tredje säsong och har levererat 70-80 frukter båda sina säsonger hittills. (Det är flera plantor som sitter ihop i samma plantering).
    Vi får mer än vi hinner göra åt och brukar torka de som blir över en längre tid - funkar alltså utmärkt med både torkning och övervintring :)

    //Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir de starkare för varje år? För de frukter jag fick nu i februari-mars var minst dubbelt så starka som frukterna från samma planta i somras.

      Hur gör ni med övervintringen, underhållsvattnar och har dem i rumstemperatur eller ställer dem i någon slags dvala?

      Radera
  8. Jag tycker inte att det varit särskilt stor skillnad i smaken faktiskt, möjligen något starkare.

    Vi har chilin i rumstemperatur och kör lite underhållsvattning, sen kör vi en omplantering och rensar sådant som eventuellt dött av under vintern vid vårkanten.

    //Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför jag frågade om styrkan var för att mina var opraktiskt starka i slutet av året. Maten blev för stark nästan hur lite chili jag än tog.

      Men jag gillar tanken på att slippa starta från noll nästa vår, så ser mina plantor bra ut i höst skulle jag vilja testa att försöka få dem att överleva.

      Radera
  9. Haha gillar sparsamheten i val av material för odlingen! Har gått i tankarna på att själv odla chili i år och blev inte mindre sugen efter det här inlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska väl inte odla kryddor eller grönsaker i lägenheten för att spara pengar, men hur det än är... En chilifrukt kostar ungefär en krona. Om man måste köpa en fröpåse för 20 kr och jord för lika mycket måste man helt plötsligt skörda 40 frukter för att ens gå +/-0.

      Radera