söndag 21 maj 2017

"Ras"-analys

Enligt Dagens Industris retorik berodde nedgången på börsen onsdag-torsdag på Trump. Som vanligt. ”I spåren på skandalerna kring USA:s president Donald Trump” hette det. Va?! Det enda konkreta som hänt är att han sparkade FBI-chefen James Comey (eller rättare sagt tillstyrkte förslaget).

”You're fired!”

Demokraterna som hatade Comey strax innan valet låtsas nu vara djupt indignerade när denne får sparken, trots att han är ungefär lika impopulär i alla läger som vårt svenska stolpskott Dan Eliasson. När Comey utredde Hillary Clinton var han inte vatten värd, men kritik från Trump är tydligen fortfarande nog för att hamna på innelistan.

Och att Comey skulle ha någon ”hemlig information” om Trumps kontakter med Ryssland är så dumt att jag inte ens tänker kommentera det. Att Trump såg till att han sparkades borde vara motbevis så att det räcker även för de mest konspirationsteoretiska foliehattarna. Men tillbaka till ”raset” igen.


Det handlar såklart om att världens börser gått väldigt starkt och behövde en korrigering nedåt. Vinsthemtagningar ger fallande kurvor som skapar osäkerhet, som i sin tur överdriver reaktionen. Om det är början på en längre nedgång eller ett hack i uppåtkurvan vet jag inte. Förmodligen ett av flera hack, men det lär visa sig. Och oavsett hur lugnt och städat det blir är jag övertygad om att oseriösa ekonomijournalister kommer att förklara verkligheten med hysteriska överord, det verkar vara deras enda väg just nu.

18 kommentarer:

  1. Det kan inte vara lätt att vara journalist egentligen. Tänk dig själv den sinnessjuka uppgiften för dagen: "förklara börsens kollektiva rörelse idag" :) Fast än sjukare är ju att många faktiskt lyssnar på den dyngan. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker lyssna på åsikter från alla sidor, men de är mer intressanta när de inte bara är baserade på subjektivt tyckande.

      Radera
  2. Håller med dig, nästan tröttsamt läsa olika reportage när man ser den "explosiva" rubriken, som överdriver ordentligt ibland! Kul se Tintin, länge sedan:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, viktigast verkar vara att man klickar på länken. Om man strax efter släcker ner rutan svärande spelar ingen roll.

      Radera
  3. Tjena,
    Tycka vad man vill om Trump men artiklar om honom i svensk media är inte sällan knepigt vinklade. Svensk media verkar inte gilla Trump..

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är mycket för att ära den som äras bör. Jag har också synpunkter på Trump, men ALLT kan inte vara hans fel, och är det så måste det gå att förklara hur utan att bara gå på känslor och "enligt obekräftade källor".

      Jag lyssnade på Aktiespararnas podd Ekonomiska klubben i samband med franska presidentvalet och fick höra redaktionen konstatera att inför USA-valet gick svensk media inte att lyssna på eftersom allt var så vinklat och nu är det exakt samma sak i Frankrike (ganska korrekt citerat om minnet inte sviker mig). De hade inte ett enda exempel på någon som skötte sig bättre och jag tror ingen skulle få för sig att utnämna vare sig Aktiespararna eller Aktiespararen till högerextremister.

      Radera
  4. Att hacka ner på Trump är populärt, säljer och går som så ofta i sådana här sammanhang till överdrift i perioder. Nu gör han lite för ofta sig själv en björntjänst med överraskande uttalanden som går stick i stäv med tidigare versioner, men precis ALLT kan ju gärna inte vara hans fel.

    Baserat på det jag läst har den sparkade FBI chefen faktiskt gjort en del grova tabbar (t ex haft presskonferenser han inte borde bjudit in till osv.) och olikt andra länder *host* verkar detta kunna leda till att man får sparken (ett starkt sundhetstecken i mina ögon).

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och om Clinton hade vunnit valet tror jag att hans karriär slutat på ungefär samma sätt efter samma tid, med skillnaden att media inte hade skyllt nedgångar på börsen på henne i det läget.

      Jag vet inte hur populärt det faktiskt är att hacka på Trump. Jag tror att vi är många nyhetskonsumenter som skulle föredra en objektiv rapportering där han bara får skit för sånt han rår för.

      Radera
  5. Ett större ras å börsen, typ IT-bubblan o finanskrisen, kommer troligen först när "ingen" tror att det ska rasa. Först brukar man få s.k. parabolisk uppgång i index och när allt ser som ljusast ut och expressen har löpsedlar om hur medelsvensson ska bli mångmiljonär på börsen då smäller det snart. Vi är nog inte riktigt där..... än :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är svårt att förutse när man ska vara i ett läge ingen kunnat förutse ;-). Jag tror inte heller att vi är där än, men rimligtvis rycker vi allt närmare.

      Radera
    2. framtiden är det som är svårast att förutspå.... :-)

      Radera
  6. Svensk media är så vänstervriden så borgarblaskorna kan tas för sossespråkrör, åtminstone på kultursidorna,, 🙄
    Hamnade i en diskussion på fejjan om trumpen där jag ifrågasatte om det verkligen var hans fel allt som gått snett dom senaste 20 åren typ....
    Ett svar från en vän beskrev honom som ett inkompetent, racistiskt, narcissistiskt och självgott svin med ett temperament som en trotsig 5-åring som enbart tänkte på sin egna familjs vinning.......
    Rätt kul och träffande beskrivning till viss del kan man tro, mitt svar om att det lät som en rätt bra beskrivning av Hillary sågs inte som lika kul..... 😉
    Det är ett spel med väldigt höga insatser demokraterna spelar nu, undrar om dom har förmågan att inse det? 🤔
    Mvh snickar'n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kultursidorna är intressanta. Det senaste decenniet har de gått från att recensera film och teater till att bli lite som en känslobaserad ledarsida.

      "It's ok when we do it." Jag såg definitivt Clinton som den krigshetsande presidentkandidaten, inte minst för att hon arbetat i Obamaadministrationen, och hur man än vrider på sanningen är det svårt att snacka bort att Obama varit den mest krigande ministern i USA:s historia. Ingen amerikansk president har krigat mer.

      Sen väljer vi alla att ta in fakta som bekräftar våra teser, men det blir absurt när samma människor fördömer Trump för att han krigshetsar och samtalar, håller sina vallöfte och bryter sina vallöften. Lite intellektuell hederlighet i debatten vore önskvärd.

      Radera
    2. För att inte tala om Clinton foundation, ett djävla liv om trumpens bolag men hon såg ingen anledning att lägga ner fonden om hon blev president, när hon inte blev det så var det tydligen inte lika motiverande för feministiska och hbtqvänliga länder som saudi Arabien att bidra längre och dom la ner fonden........ 🙄

      Radera
    3. Ja, det där att affärsmän tjänar pengar är väldigt upprörande ibland. Jag tycker att det vore värre om de inte gjorde det.

      Radera
    4. Jo tack, människan utbrast med upprört darr på rösten på ett möte att trumpen var god för 4 miljarder och "tänk vad vi kunde gjort med dom!"
      Lite osäkert om hon menade familjen Clinton eller resten av befolkningen dock,, 🤔
      Och samtidigt har man samlat ihop 650millioner dollar i en skattebefriad "stiftelse" som dottern får leda, säkerligen med skälig ersättning med......
      Så det verkar onekligen som det är politikerna och inte företagarna som ska tjäna pengar..... 😏

      Radera
  7. Hmm, drar mig till minnes en intervju med Handelsbanken gamle chefsekonom som gick i pension på börslunch eller nått annat program, dom drog upp alla oroligheter i världen under hans nästan 30 år på posten och det var phaen inte många år som det inte var någon form av kris eller ras...... 😯
    Men som vanligt så fortsatte jorden att snurra runt solen och dom flesta fick det faktiskt lite bättre,, 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. För det mesta gör den ju det, och de som jobbar i branschen måste veta att politik sällan ger särskilt stora efterverkningar på börserna. Men väl på löpen.

      Radera