lördag 16 september 2017

Ord

Jag är väldigt intresserad av språk och ordval. Det var jag faktiskt redan som barn. Barnsligt road. Vilka ord man väljer säger mycket om en människas åsikter och värderingar.

De flesta som säger snål menar någon som är egoistisk, missunnsam och nästan besatt av pengar. Jag är undantaget, jag är stolt över min snålhet och håller inte med om något av det där (möjligen besattheten då). Snåljåparna själva kallar sig oftast sparsamma och den andra sidan får etiketten slöseri när slösarna själva antagligen skulle säga att de ”uppskattar livets goda” eller något i den stilen.

I kommentarer kring utspelet om höjd skatt på ISK och KF kunde man se vilken sida folk valde på ett enda ord, investera eller spekulera. Aktiesparare, som generellt ogillar skattehöjningar på sparande, säger sig investera på börsen. De som tvärtom tycker att de människor som satsar pengar på börsen har det för bra och behöver sättas dit använder ordet spekulera. Genast låter det lite som lotto eller roulette.


Spekulera har även andra mer eller mindre negativa betydelser. ”Man ska inte spekulera i människors olycka”, brukade en kompis säga. Att han magplaskat i ett stort antal säljwarranter i bolag som gått upp hade säkert inget med det hela att göra.

Inom politiken används spekulation för att visa att motståndare inte vet vad de pratar om utan bara gissar – spekulerar. Politiken och journalistiken är bra att kidnappa ord och fylla dem med vad de vill. ”Fake news” vann mark i senaste USA-valet och användes frekvent av bägge sidor och alla andra. Idag betyder uttrycket oftast ”åsikter jag inte delar”. När det inte används ironiskt, vilket nog är det allra vanligaste.


Populism är en annan höjdare. Enligt Svenska Akademien är det ”politisk riktning som säger sig i särskilt hög grad företräda (små)folkets intressen gentemot eliten och ofta kanaliserar folkligt missnöje med t.ex. skattepolitiken”. Men alltid negativt, därför kallar sig ingen själv populist, trots att ordet härstammar från populär, vilket brukar ses som något ganska bra.

Men inte i politiken. Där är allt lite tvärtom. ”Jag är inte intresserad av att bli partiledare” betyder ”Ja, ta mig, välj mig, MIG!!!” och det sämsta som finns är ”enkla lösningar på svåra problem”. Varför då, det är mina favoritlösningar.

16 kommentarer:

  1. Det som är otroligt klassiskt är ju:
    "Du är så snål jämt och ständigt!"
    "Jag är inte snål...jag är ekonomisk"

    Har alltid funderat vart gränsen går, om det ens finns någon :D

    SvaraRadera
  2. Åhh, ord, det bästa som finns!
    Jag måste få klaga på allmänheten (alla har rätt att känna sig träffade här). Ordet 'spendera', ett användbart ord i rätt sammanhang. Men sätt det inte före ordet 'tid'. Man spenderar inte tid, man tillbringar tid. Spendera gör man bara med pengar. Spendera inte för mycket pengar bara, då får man tillbringa tid med Lyxfällans programledare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man inte spendera tid om det var rent slöseri, alltså som bränd tid?

      Radera
    2. När jag läste till journalist (en bana jag snabbt övergav) så fick jag lära mig att 'spendera' och 'tid' inte hörde ihop. I engelska säger man 'spend time' och det är därifrån vi har fått det. Dock är det väl som vanligt, språket utvecklas och man får ge vika för nymodigheter (även om just detta inte är så nytt.

      Radera
    3. Med tanke på svenska journalisters kunskaper om svenska språket skulle jag inte hålla det för otroligt att föredragshållaren blandat ihop det där, men jag ska försöka mig på en kompromiss. Jag håller med om att spendera tid inte behöver vara samma sak som engelska spending time, men om man slösat bort tid (som din journalistutbildning) tycker jag fortfarande att man borde kunna säga spendera. Fast sedan används det såklart i en massa andra sammanhang också.

      Radera
  3. Det finns massor av galna människor även i Sverige, som faktiskt inbillar sig att: "Du valde detta ord. Därmed är du si och så, jag vet allt om dig... du är en usel människa". Sedan finns det de som nyttjar detta för att trycka ned andra, som bekant. Det sistnämnda är särskilt vanligt förekommande i vår Riksdag, numera. Och i media ses det numera som ett fullkomligt normalt agerande. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir som en avancerad halmgubbe att först lägga värderingar på någon annans ordval och därefter döma ut hela tankegången.

      Radera
  4. "Fri sikt mot en å är lika bra som en åsikt"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det där är en vattendelare ;-).

      Radera
  5. Ej relaterat till inlägget men du har ju nämnt Lyxfällan tidigare. Här är den version vissa verkar anse att du/vi läsare borde genomföra.
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=140&v=kAOrQKmtZ3Q
    // Erik G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Den hade jag missat. Men jag grubblar lite på om hon verkligen behöver lägga 4000 i månaden på skämtartiklar nu när hon är gift med Johan Glans :-).

      Radera
  6. Därför att den som tilldelas epitetet snål brukar vara någon som tycker andra ska betala istället för att göra rätt för sig. Frågar jag runt i bekantskapskretsen är det få som ger exempel på en överdrivet sparsam person utan berättar istället om när de känt sig utnyttjade och när någon annan passat på att roffa åt sig på deras bekostnad. Ove i Solsidan-typen.

    Jag är supersnål mot mig själv (bara att kalla sig Snålcoachen säger väl en hel del) men är oerhört petig med att min snålhet handlar om mig och mina vanor. Inte om att andra ska bjuda och betala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det som en uppgift för oss vettiga snåljåpar att ta tillbaka ordet från Ove Sundberg och hans gelikar :-).

      Annars är jag som du och räknar hellre till min nackdel om något ska delas så att ingen ska tro att jag är missunnsam. Jag tror dessutom att den som hänger med mig någon dag har mer pengar med sig hem än om de hängde med någon annan eftersom jag ser till att hitta de billiga ställen och undvika utgifter både för mig själv och andra.

      Radera
    2. Ja, jag är mer noggrann nu med att betala för mig och inte ligga andra till last på något sätt än när jag tillhörde gruppen "vanligt folk". Så blir det nog lätt i sociala sammanhang när man är en snålis.

      Väntar dock fortfarande på deras tacksamhet när de förstår att sådana som vi hjälper dem att inte slösa genom att dra med dem till billiga ställen och undvika utgifter. Det har hittills inte hänt. Folk är så otacksamma ;)

      Radera
    3. Otack är världens lön. Men även vår :-(.

      Radera