tisdag 22 januari 2019

Statlig talboksaktivism

När jag var liten lånade min pappa talböcker på biblioteket. ”Och?”, tänker genomsnittlig ung människa, men det är för att ni är uppväxta med ljudböcker. På den här tiden fanns inte ljudböcker. Det som fanns var talböcker på kassett, inlästa av staten som service till synskadade och handikappade.


Min pappa var handikappad (ja, det är så länge sedan att det inte ens hette funktionsvarierad) och hade svårt att hålla i en bok. Jag lyssnade också ofta på de där böckerna, för det var min barndoms hitech. Nyligen fick jag höra att fenomenet fortfarande finns. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ombesörjer att de som inte kan tillgodogöra sig pappersböcker kan ”läsa” med öronen. Det verkar ju bra och behövs kanske ibland.

Men ibland inte. Det visar sig nämligen att det här görs även för böcker som ändå finns som ljudböcker för alla. Ett exempel är psykiatern David Eberhards bok Det stora könsexperimentet. Den lästes in av Eberhard själv, men MTM beställde ändå en statlig inläsning av en underleverantör.

Det är lugnt, det är bara skattepengar.

Dumheterna slutar emellertid inte där. Jobbet gick nämligen till inläsaren Benny Nilsson. Benny har en lite egen syn på sitt jobb. Tre gånger under inläsningen väljer han att göra egna tillägg där han bl a informerar läsaren om att han tycker att Eberhard missuppfattat begreppet postmodernism och berättar om sin egen tolkning. Det har han tydligen gjort i en egen bok utgiven på ett litet obskyrt kommunistiskt förlag, men nu tyckte han tydligen att det var läge att lägga ut texten för en större publik (ja, jag gör antagandet att Eberhards talbokspublik är större än Nilssons samlade fanbase).

Så vad händer nu? Jag skulle likt Tyko Jonsson vilja gallskrika: ”Fattar du vad du har gjort?! Du kan åka in på anstalt för det här!!” Men det här är Sverige, så det är klart att han inte gör. Han blir inte ens av med jobbet eftersom hans arbetsgivare har fullt förtroende för honom, trots att det nu framgått att han gjort så här förut!

MTM drar tillbaka den felaktiga inspelningen och gör ännu en beställning (på boken som redan finns som ljudbok inläst av författaren själv) på skattebetalarnas bekostnad.

46 kommentarer:

  1. Det är skillnad på talbok och ljudbok. Den förra får produceras utan författarens tillstånd och ska spelas in på en neutralt sätt och exakt följa den skrivna boken. Den den andra är en kommersiell produkt, inspelad utan den neutralitet som utmärker talboken. Istället märks mer dramatik och man kan ta ut svängarna och göra vissa ändringar, bara det är i linje med vad författaren tillåtit. Ljudböcker måste ha författarens tillstånd för sin produktion.

    Om ljudböcker är det enda t ex en synskadad person har tillgång till, är tillgången på böcker inte säkrad, inte heller neutraliteten, dvs garantin att det är exakta originalet som läses upp. Då har vi ett demokratiproblem.

    Att den där Benny Nilsson har förvanskat originalet på det sätt han gjort bryter tydligt mot reglerna om neutralitet och han borde få någon typ av påföljd, helst ekonomisk, eftersom det är skattepengar han förbrukat. Det skickar också en tydlig signal om vad det är som gäller. Neutralitet handlar inte om att låta enbart vissa åsikter komma fram. Det är heller inte demokratiskt. Det räcker nog inte heller att eventuellt bara konstatera att man lärt sig av misstaget, det behöver bli kännbart att detta inte är enbart ett ringa brott. Det strider tydligt mot de grundläggande intentionerna med talböckernas existens.

    Att beställa en ny inspelning är väl det enda MTM kan göra. Men den borde bekostas åtminstone delvis av Benny Nilsson själv. Man kunde också överväga att eventuellt godkänna den inspelning som redan gjorts och köpa den om den är neutral nog.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår skillnaden, men i de fall det ändå finns en kommersiellt inspelad ljudbok känns det som en onödig utgift att göra en (eller i detta fall två, eftersom varken neutralitet eller demokratiaspekten togs till vara i den första) statlig inspelning.

      Jag gissar att MTM ändå inte är i närheten av att göra inspelningar av alla böcker som ges ut på svenska, så då ser jag hellre att de fokuserar på de som saknar alternativ.

      När skadan är skedd, varför inte bara klippa bort Nilssons sjuka tillägg?

      Beträffande straff håller jag delvis med dig. Men även om jag normalt inte är killen som skriker på hårdare straff tycker jag att fängelse borde vara aktuellt, just med tanke på att det handlar om demokrati och yttrandefrihet. Att MTM inte skulle beställa fler böcker av det aktuella företaget innan de sparkar Nilsson är så självklart att det inte ens borde behöva sägas, så tusen spänn på att det inte kommer hända.

      Radera
    2. Erkänner att jag kan må lite illa av din och andras förtjusning i (eller åtminstone positiva inställning till) privata initiativ och aktörer. Gillar nämligen statliga monopol, upplägg och samhällelig uppfostran och pekpinnar - bara de är "de rätta". Älskar det mesta vars mål är högre än den simpla penningvinsten. Med dessa mål förutsätter att man använder skatteslantarna med stor vishet.

      Att inte kunna både vara idealistisk och pengasmart på samma gång är en stor gåta. Det verkar alltid som att dessa ting är varandras motsatser. Företagen framstår som gnidiga, självupptagna och utan samhälleliga visioner och det statliga och kommunala framstår som likriktade religiösa knäppgökar med ideal som skymmer sikten så att de inte ser när skattepengarna forsar igenom verksamheten, utan att ens alltid gjort den nytta som var syftet.

      Micke, litar du mer på vad företag producerar än på vad stat och kommun producerar vad gäller kvalitet? Antar att det är ja på den frågan. Borde det inte vara tvärtom? Målet är ju pengavinst för företag, medan målet för en skattefinansierad verksamhet är kvaliteten i själva verksamhetsmålet. Eller åtminstone uppfyllandet av de satta målen och att budget hålls. Om det är kvalitet är förstås en smakfråga. Men målet var åtminstone att uppnå andra värden än de som kan räknas med siffror.

      Och kom inte dragandes med att pengamålet skulle vara mer tillförlitligt på grund av floskeln "konkurrens driver kvalitet" för då skrattar jag bara. I så fall har kvalitet fått en ny innebörd. Och visst, vi behöver verkligen en diskussion i vårt samhälle om vad kvalitet i olika verksamheter verkligen innebär. Att ett företags kvalitet räknas i mängden vinst är naturligt. Om kvaliteten på en skattefinansierad verksamhet räknas med närmast tillämplig modell och med lägst mängd använda skattekronor i åtanke, har något gått riktigt snett och man tappat syftet med verksamheten. Men det blir ju lätt att tänka så om många verksamheter läcker som ett såll.

      Och tro nu inte Micke att påstår att jag vet hur du tänker om det här, det vet jag faktiskt inte. Är beredd på totalsågning. Jag ändrar mig nog ändå inte.

      /Eva

      Radera
    3. Så vad är då rätta pekpinnar i statlig uppfostran? På den frågan finns troligen miljontals svar bara i Sverige, och det är första problemet med en stark stat som försöker styra åsikter och monopolisera sanningen.

      På vilket sätt är den svenska statens mål högre än "simpel penningvinst"?

      Vad är din definition av idealistisk? Som statens, motståndare till åsiktsmångfald? I så fall är det nog nästan varandras motsatser eftersom en marknad alltid kommer vilja olika saker parallellt.

      "Micke, litar du mer på vad företag producerar än på vad stat och kommun producerar vad gäller kvalitet? Antar att det är ja på den frågan. Borde det inte vara tvärtom?"

      Jag litar inte på något av det, det är därför jag föredrar en fri marknad där alla kan få vad de vill. Och nej, man borde inte lita mer på staten, om inte målet är ett Kina eller Cuba.

      "Och kom inte dragandes med att pengamålet skulle vara mer tillförlitligt på grund av floskeln 'konkurrens driver kvalitet' för då skrattar jag bara."

      Skratta på du bara. Tycker du att statlig produktion driver kvalitet bättre än en fri marknad? Varför finns i så fall inte Trabanten kvar, det måste ju ha varit den bästa bil världen skådat?

      Radera
    4. Jag använder själv Legimus pga koncentrationssvårigheter (vilket kan klassas som en lässvårighet enligt den tolkning som används).

      I vissa fall, på framförallt icke-svenska inläsningar, så använd kommersiella ljudboksinspelningar. Till exempel engelska versionen av Harry Potter är samma på Legimus som Storytel.

      Dessutom, i rent skönlitterära verk ser jag det faktiskt inte som något större demokratiproblem att man inte kan veta att det är exakt samma text i inläsningen som i den tryckta boken. Så jag håller med, fokus borde absolut ligga på att läsa in böcker som inte finns inlästa på annat sätt och ha utlån av ljudboksversionen när det finns en sådan. Sen kanske det inte är prio ett frågan att driva, MTM är ändå inte någon superdyr verksamhet för staten, relativt sett (200 miljoner/år är ju ändå småpengar på en statsbudget på en dryg biljon. Det är ju dessutom en av de vettigare utgiftsposterna i just kulturbudgeten kan man ju tycka).

      Rörande företag och stater så skulle jag säga att det finns bra och dåliga versioner av båda. Det finns stater där ledaren bara försöker leva lyxliv på folkets bekostnad och det finns företagare som försöker leva lyxliv på sina kunder. Sen finns det varianter av båda som faktiskt jobbar för nytta för sina medborgare/kunder först. De flesta hamnar nog någonstans i gråskalan.

      Radera
    5. "Dessutom, i rent skönlitterära verk ser jag det faktiskt inte som något större demokratiproblem att man inte kan veta att det är exakt samma text i inläsningen som i den tryckta boken."

      Det är ju ett demokratiproblem, åtminstone på principplanet. Att det handlar om en skönlitterär bok tycker jag inte borde spela roll. Skönlitteratur behöver ju inte heller vara så oförarglig, var det i alla falla inte förr. Men förstår om det inte berör just dig Anonym 2, på individplanet så kan man ju, precis som du säger, inte alltid veta man missat och lider då inte märkbart av det heller.

      Har upptäckt överraskande skillnader i skönlitterära textutdrag jag använt i skolan som jag fått av kollegor. När jag av en slump läst originaltexten har jag upptäckt stora betydelsefulla luckor som dessa lärare inte velat visa upp för eleverna. De tyckte tydligen att Tove Jansson var alldeles för kontroversiell i sin syn på barnuppfostran trots att temat för lektionsserierna var just det! Gjorde en kupp och satte in dessa textställen igen utan att säga något. Eleverna var inte alls uppjagade över "våldsinnehållet". De tyckte istället att det löste situationen en gång för alla. Den åsikten fick inte framföras i något annat klassrum än mitt. Är så nöjd och stolt över sådant där att jag gillar att berätta det här.

      Att gömma undan allt "obehagligt" är att aldrig få utmanas och dessutom strider de mot författarnas mening med vad de skrev, ja det blir en orättvis förvanskning av en hel tankefigur. Att hela tiden tänka på att gynna en viss agenda har inget med vilja till sanning och kunskap att göra. Det är snarare att arbeta med politik och det har inte i skolan att göra!
      /Eva

      Radera
    6. Så bra! Jag menar, det finns ju ingen anledning att uppfinna hjulet två gånger. Kanske var det Eberhards skånska som ansågs för grötig.

      "Dessutom, i rent skönlitterära verk ser jag det faktiskt inte som något större demokratiproblem att man inte kan veta att det är exakt samma text i inläsningen som i den tryckta boken."

      Jag har aldrig både läst pappers- och ljudversionen av samma bok, men är det ett vanligt problem att de inte är identiska? Jag fattar att ljudboken hoppar över sid- och kapitelnummer till skillnad från pappersboken och talboken, men plockar ljudboken någonsin bort något som saknas?

      Och i just det här fallet (och tydligen i fler av Benny Nilssons inläsningar) är ju problemet snarare att det är i talboken man inte kan vara säker på att texten inte diffar mot originalet. Möjligen framgick det tydligt vad som var Eberhards text och vad som Nilssons, men det kan ju tänkas att läsupplevelsen går lite grann förlorad av att inläsaren upprepade gånger försöker slå författaren på fingrarna.

      Jag håller med om att det antagligen inte är den viktigaste skattefrågan. Jag ser hellre att Jämställdhetsmyndigheten avvecklas, men så länge det finns böcker som aldrig läses in av någon tycker jag att det är bättre att börja med de som inte redan har en ljudboksversion. Betala då hellre förlaget för att få kopiera ljudboken rakt av om det av demokratibehov behövs för att tillgängliggöra inspelningen.

      Radera
    7. "Att hela tiden tänka på att gynna en viss agenda har inget med vilja till sanning och kunskap att göra. Det är snarare att arbeta med politik och det har inte i skolan att göra!"

      Skönt att höra, Eva, att du inte gått all-in fullblodssocialist. Tyvärr känns det där som ett reellt problem när studenter i dagens Sverige lyckas stoppa föredrag i skolan med motiveringen att föreläsaren har åsikter de inte delar.

      Radera
    8. Eva - "Gillar nämligen statliga monopol, upplägg och samhällelig uppfostran och pekpinnar - bara de är "de rätta"."
      Då måste du formligen älska det fd etermonopolet SR och SVT. De kan man nog med säkerhet uppfyller minst två av tre. Och nu när det är skatt som går direkt till denna koloss känns det väl ännu bättre?

      Och hur var det nu - teknik slår politik? Det finns sedan många år tillbaka något som kallas för talsyntes:
      "Idag finns drygt 100 av Sveriges dagstidningar som taltidning. Tidningen läses upp av en talsyntes med en tydlig och lättlyssnad röst. Du kan bläddra mellan olika artiklar och sidor med en enkel navigation."

      Det vore antagligen mycket enkelt att tekniskt även se till att böcker även kunde använda motsvarande teknikplattform. Att böcker finns i elektronisk textform redan är väl hyfsat välkänt även bland de som är helt ointresserade av teknik, dvs de som köper Aftonbladet och Expressen i pappersformat i Pressbyrån fortfarande.
      Nåväl, för oss som inte är socialist-kommunister och anser att privata företag är grunden för vårt välstånd skulle nog många se att det vore rätt och riktigt om staten i huvudsak erbjöd talsyntes och drog ner på MTMs verksamhet ordentligt. Och ja, aktuell bok finns i elektronisk form, du kan till och med låna den i elektronisk form på bibliotek

      "litar du mer på vad företag producerar än på vad stat och kommun producerar vad gäller kvalitet?"
      Hur kommer det sig egentligen att det som är en av de absolut viktigaste sakerna för alla samhällen - matproduktion, mattransport, matlogistik och matförsäljning - görs uteslutande av privata företag. Tittar man i historien så verkar det nästan uteslutande att så fort staten lägger sig i något av de uppräknade leden så slutar det med katastrof och människor dör av svält eller sjukdomar.

      "Men målet var åtminstone att uppnå andra värden än de som kan räknas med siffror. "
      Du menar att om något kvantifieras till siffror, tex upplevd hälsa, mentalt tillstånd, antal röda blodkroppar, upplevd lycka, antal självmord osv osv är felaktigt eftersom det räknas "med siffror"? Det är ju så man fullständigt häpnar!

      Det är alltid intressant att ta del av hur en socialist-kommunist resonerar, de är ju inte så många av den sorten som kommentar hos bloggar av den karaktär som Sparo representerar. Antagligen av förklarliga skäl - de är ju för det mesta intresserad av en helt annan samhällsutveckling en där man väl får säga att staten ska ta mer "ansvar" och där det är den övergripande lösningen på de flesta frågeställningar.

      Långt nog, avslutar här. Det är ju Sparos blogg och jag anser att det vore oartigt att skriva kilometerlånga kommentarer.

      Radera
    9. Ja, det kan vara den hittills längsta kommentaren efter drygt 900 inlägg ;-).

      Talsyntes måste ha tagit stora kliv om det nu är "en tydlig och lättlyssnad röst". Senast jag hörde det lät det som Stephen Hawking.

      "Tittar man i historien så verkar det nästan uteslutande att så fort staten lägger sig i något av de uppräknade leden så slutar det med katastrof och människor dör av svält eller sjukdomar."

      Ja, problemet med socialism (förutom det uppenbara, att man så småningom får slut på andras pengar) är att staten inte arbetar i ett vakuum. Om staten driver eller finansierar ljudboksförlag, musikfestivaler eller cykeltillverkning kommer det direkt påverka privata konkurrenters möjligheter. De som måste ta hänsyn till marknaden och inte ta mer betalt än vad kunderna betalar. I förlängningen kan det mycket väl leda till att produkterna blir sämre och dyrare för kunderna, eller helt försvinner.

      Radera
    10. Vad roligt att jag blir kallas socialt-kommunist, det har aldrig hänt förut! :) Har aldrig tänkt på mig själv på det sättet, inte någon annan heller, möjligen som någon sossetyp någon gång men inte mer vänster än så. Folk brukar utgå från att jag röstar på KD med mina värderingar och synsätt. SD har också dykt upp som alternativ.

      Det är dock sant att jag gillar SVT och SR, men inte allt det gör, långt därifrån. Nya upplägget med skatten stödjer jag också. Tycker det ofta är svårt att lyssna på P1, för mycket ideologisk smörja där. SVT är också alltför starkt påverkat av socialistiska värderingar. Men SVT som tanke gillar jag, man kan ju byta innehåll, mer bildning och mindre trams vore kanske en god idé?

      Överhuvudtaget tycker jag det är synd att så mycket statligt upptagits att socialistisk agenda, främst av mångfaldstrams, identitetspolitik, feminism, rädda hela världentänk genom att ta emot alla som vill komma hit och hela HBTQ-grejerna. Inget jag står för alls, tvärtom tar jag starkt avstånd från allt sådant. Och det är väl ingen hemlighet att konservativa gillar staten? Verkar inte många tänka på ändå har jag märkt. Identifierar mig inte som någon socialist direkt, men intressant att det är så jag kan uppfattas.

      Och, Micke, om Trabant var bra har jag ingen aning om, haha! Och något Kina och Cuba vill jag inte ha! :D

      /Eva

      Radera
    11. Jag vet inte om du tyckte att jag etiketterade dig. Jag försöker låta bli sånt. Vad du röstar på har jag inte funderat över (folk röstar ändå så märkligt, har t ex hört folk som kallar sig liberaler rösta på Liberalerna, vilket såklart är helt uppåt väggarna), men jag reagerade på den här formuleringen:

      "Gillar nämligen statliga monopol, upplägg och samhällelig uppfostran och pekpinnar - bara de är 'de rätta'."

      Den tycker jag till punkt och pricka stämmer in på den gängse definitionen av socialism, oavsett allt annat. Och att jag nämnde den östtyska statens folkbil Trabant var inte för att Östtyskland var ett socialistiskt land utan i samband med frågan om privata företag eller stater driver fram kvalitet.

      Radera
    12. Nej, just du etiketterade inte mig alls. Naturligtvis förstod jag att formuleringen om statliga monopolen osv skulle väcka tankar om socialism. Är heller inte rädd för sådana etiketter, är så van att bli tolkad på olika sätt, dock ej just politikt faktiskt.

      Systembolaget får gärna vara kvar, tycker också att staten ska ta över all utbildning upp till och med gymnasienivå. Landstingen ska sköta vården, privata alternativ begränsas. Det handlar för min del inte om socialism, utan om att skattepengar inte ska användas av profithungriga riskkapitalister.

      Kvalitet drivs fram av människor som agerar klokt, oavsett om de jobbar i privat företag eller inom staten. Poängen med kvalitet är att den enligt mig är beroende av aktiva tankar och handlingar hos levande människor som tar eget ansvar och som har kvaliteten som mål, inte vinsten. Vinsten i ett företag är då snarare en frukt av kvaliteten och inte tvärtom. Då är det möjligen inte alltid så lönsamt med just den företagsverksamheten och den kan kanske övergå i statligt ägande om funktionen ändå är viktig för samhällets fortbestånd. Kvaliteten är således inte beroende av ett statligt system egentligen, men staten bör vara en starkare garant för den eftersom målet inte är vinst, utan att säkerställa ett värde, en funktion i samhället för dess medborgare. Pengar blir således mer ett medel i och för staten, något man kan få in genom statliga vinstdrivande företag och skatt. Målet är att säkerställa nationen Sveriges fortsatta existens.

      /Eva

      Radera
    13. Är det profithungern som är problemet med privata företag? För sånt begränsas ju på en fri marknad, till skillnad från en marknad som manipuleras av staten med fem miljoner skattebetalare i ryggen.

      "Poängen med kvalitet är att den enligt mig är beroende av aktiva tankar och handlingar hos levande människor som tar eget ansvar och som har kvaliteten som mål, inte vinsten."

      I ett privat företag på en fri marknad hänger kvalitet och vinst ihop. Det är när en klåfingrig stat är inblandad som det blir fel, som varken har vinst eller kvalitet som mål, åtminstone inte kvalitet. När det gäller "vinster i välfärden" syns det inte minst på alla vårdskandaler i kommunala bolag.

      Radera
    14. Profithunger är okej för privata företag. Men varför ska vissa av dem finansieras av skattemedel? Om de är privata företag får de klara sig själva, annars riskeras utsugning av offentliga medel. Det riskeras även inom offentliga verksamheter, men målet är där ändå inte vinsten, utan verksamhetsmålet, som jag nämnt tidigare. Ledningen för många offentliga verksamheter behöver nog bytas ut och sluta styras som företag. Skolor och sjukvård är inte fabriker.

      Behövs mycket upprustning inom stat och kommun, syftar inte på nybyggnationer eller floskligt värdegrundarbete för rollstyrda robotmänniskor, utan på att riva ut "modernt tänkande" ur folks huvuden och bygga om och möblera med ljusinsläpp för nygamla tankar om tradition, historia gemenskap och stolthet över att förvalta vårt arv från tidigare generationer och så bevara landet Sverige för framtiden.

      Kvalitet och vinst hänger ihop på en fri marknad? Jaha, tror inte på det. Fri marknad = fri girighet. Staten ska vara klåfingrig.

      Vi har olika uppfattningar, helt okej, men nu orkar jag inte diskutera saken mer. :) Du har klart mer tålamod än de flesta! /Eva

      Radera
    15. "Men varför ska vissa av dem finansieras av skattemedel?"

      För att de tillför en prisvärd tjänst! Är du emot att privata byggbolag bygger skolor eller måste vi ha statliga byggare som gör det och statliga elektriker som drar elen för att allt annat vore utsugning? Om en privat skola producerar bättre elever för samma peng tycker jag att det är bättre än att en kommunal skola producerar analfabeter.

      "Kvalitet och vinst hänger ihop på en fri marknad? Jaha, tror inte på det."

      Jag tänker fortfarande inte etikettera dig, men i den frågan gick du just ett steg till vänster om Karl Marx.

      Radera
    16. En skola kan inte producera elever eftersom det inte är en elevfabrik. Inte heller producerar den resultat, åtminstone inte elevresultat. Tänka sig att jag hamnade till vänster om Marx, inte förvånande eftersom höger och vänster måste mötas någonstans i slutänden. Känn dig fri att spotta på mina uppfattningar! :D/Eva

      Radera
    17. Jag anser inte att jag spottar. Jag ville mest uppmärksamma att anledningen till att du kallas för socialist kan vara att du uttrycker socialistiska idéer.

      Synd att du inte svarade på mina frågor om statliga byggare och elektriker. Jag har ställt dem till flera som propagerat mot vinster i välfärden eftersom jag är uppriktigt intresserad av hur man kan dra gränsen mellan skol- och vårdbolag kontra alla andra privata aktörer inom välfärdssektorn och har hittills aldrig fått svar.

      Radera
    18. Skola och vård handlar ju om väldigt speciella saker, det handlar om möten med människor och därtill sjuka och svaga. Det är skillnad på byggande och eldragning, hantering av andra SAKER, OBJEKT och verksamheter som berör människor direkt som vård och omsorg. Så mycket viktigare att profithungern inte slår till just där!

      Och om jag låter som en socialist, så okej då. Bryr mig inte om det. Tycker alla partier har något bra att erbjuda, ja precis alla faktiskt. Men inget omfamnar alla mina uppfattningar även om några få gör det klart mer än andra. Att det möjligen skulle vara vänstern är dock ytterst förvånande. Det har du visserligen inte påstått heller, du bara noterar att det jag säger låter som socialism. Och du har inte spottat, jag erbjöd dig bara. Nu ska jag sova, men du har bidragit till en trevlig dag för min del, tack för det! /Eva

      Radera
    19. Om en skola rasar ihop eller brinner upp som kan bli följden av att byggare/elektriker sjabblar tycker jag nog att det riskerar att drabba människor väldigt direkt, men då förstår jag åtminstone hur du tänker.

      Nej, jag vet inte om du är socialist, men det här staten-är-bäst-tänket låter åtminstone väldigt vänster. Jag delar åsikten att t ex Systembolaget fyller en funktion, men för att jag ska fördöma privata vård- och skolföretag vill jag först se att deras verksamhet är sämre. Hade jag barn skulle jag inte tveka att sätta dem i skola hos Academedia eller Engelska Skolan. För att det skulle gynna mina barns skolgång utan att det kostar samhället en enda krona mer än den kommunala. Om ägarna får vinst eller om lärarna tjänar mer stör mig inte alls.

      Radera
    20. Eva, ok, så då är du även för att privata tandläkare ska förbjudas, privata naprapater och även sjukgymnaster - för de träffar alla människor, håller på med vård och omsorg och håller inte på med objekt eller saker?
      Hur är det med psykologer, psykoterapeut - är de privata så ska även de förbjudas?
      Och de som utvecklar nya läkemedel och nya behandlingssätt, tex höftleder, knäleder, ögonlinser, designade njurar, lever osv. Det görs framförallt i privata företag, på och med patienter - med det ska väl förbjudas för det kan staten göra mycket bättre?

      Har du kanske även en uppfattning om hur det för hela mänsklighe bästa ska ordnas, ska det i såväl i både EU som i FN tas fram riktlinjer om hur vård och skola ska organiseras jorden runt? Jag har, efter att ha lyssnat på SR P1 och sett på svenska nyhetsprogram på SVT, förstå att Sveriges ställning inom FN är mycket stark, att vi är en stor pådrivande kraft och att vi är ett föregångsland som så gott som nästan alla övriga länder ser upp till och vill efterlikna. Så det borde vara en smal sak i så fall.

      Radera
    21. Vill komma in med ett litet påpekande rörande saker som pratades om tidigare:
      MTM använder sig av talsyntes i vissa böcker, framförallt kurslitteratur för typ högskolan. Skönlitteratur är dock nästan alltid inläst av en människa.

      Rörande att man man upphandlar vissa verksamheter är för att man gör bedömningen att det privata kan göra detta mer effektivt än det offentliga och då är det bättre att betala det privata än att göra ett sämre/dyrare jobb själva. Om det alltid är så? Svårt att veta.

      Radera
    22. Micke, skulle inte sätta mina barn i en av de skolor du nämner efter att ha sett dem (en av dem) från insidan. (Har tagit upp en del tidigare om det här.) Och som lärare tjänar man mindre där än i kommunal skola, det är inte ens något de förnekar. Skillnaden låg där jag var på runt 4500 kr/mån. De hävdar istället att lärarna där är större idealister (kanske använder de inte just de ordet dock) som faktiskt vill jobba som lärare och är professionella och inte bara tänker på sin lön. Sanningen är ju att de pressar lönerna för högre vinst, andelen väldigt unga är hög och icke legitimerade lägre och då sjunker lönerna natturligt. Att tänka så är naturligt och ekonomiskt eftersom det är ett företag i första hand. Lärarna får, istället för marknadsmässig lön, lugnare elever eftersom föräldrar valt skolan och därmed är chansen större att barnen har starkt stöd hemifrån och tradition av att plugga hårt. Att det är lugnare är helt sant, skulle som sagt ändå inte sätta barn i sådan skola. Märkte inte av något genuint intresse för kunskap där, heller ingen långsiktighet med något. Allt blir korta projekt och lärarna byts ut hela tiden. De flesta anställningarna är ju inte tillsvidare och dessutom kanske de vill slippa övertid och ha högre lön?

      Och allt det där med tandläkare och FN, har inte så mycket uppfattningar om sådant. FN är i alla fall något jag inte litar på, verkar genomsyrat av ideologi som jag inte delar. Tandläkare privat eller ej, har ingen uppfattning om vad som är bättre. Jag går hellre till en offentligt anställd, och det bara av en enda orsak, nämligen att jag kan vara säker på att tandläkaren får samma lön oavsett min tandstatus. Tänker att den privata (om det är ägaren) kommer med förslag som den tjänar på, vilket faktiskt hände mig tidigare. Då gick jag direkt till en annan som inte kom med dessa dyra förslag. Sparade mig många tusen.

      Det handlar om tillit och jag råkar vara allergisk mot profithungern. Har faktiskt aldrig använt ordet profithunger före jag gjorde det på denna blogg. Men alla mina åsikter grundar sig på obehag av just detta. Staten är däremot inte automatiskt "godare", men som sagt, jag litar mer på människor som inte direkt tjänar på att agera enligt en personlig vinstagenda. Pengar kan bli lika mycket religion som socialistisk agenda eller vilken religion som helst. Är jag då bättre själv? Nej, men jag driver inte företag och det skulle nog vara en frestelse att, när man tappat geisten i själva jobbet, bara tänka på att jobba för pengarna istället. Som jag ser det är omåttligt pengafokus en brist på ett högre värde att leva med och efter. Pengar bör vara medel och inte mål. Nu tror jag ni har tröttnat på mitt prat för länge sedan, själv är jag bara trött på detta. Märker att det inte leder någon vart alls. /Eva

      Radera
    23. Jag har hört exakt motsatsen av föräldrar med barn i aktuell ålder, vilket stämmer överens med köerna till dem.

      Nu börjar vi komma rätt långt från talböcker, men du litar på FN?! Varför det? Om du inte specifikt gillar korruption och maktfullkomliga höjdare som kör över allt och alla på jakt efter just den profit du säger dig ogilla.

      Radera
    24. Litar inte på FN skrev jag. Föräldrar ges naturligtvis annan bild än vad personal ser, men det finns förstås olika uppfattningar där också. Om skolan inger status och ger bra betyg blir den populär!

      /Eva

      Radera
    25. Eva, nej jag har inte tröttnat, snarare tvärtom, ser det här som att knappt börjat skrapa på ytan.
      F.ö. är det många frågeställningar du undviker att svara på men som är viktiga av principiell natur. Är det kanske för att du inte tänkt igenom din ståndpunkt ordentligt?

      Om du fortsatt hänger kvar här hos Sparo är jag ganska säker på att vi kommer att få tillfälle att återkomma till motsvarande diskussion även framöver, då Sparo återkommande tar upp frågor av grundläggande natur

      Radera
    26. Okej. Har verkligen inte tänkt igenom en massa saker jag bara häver ur mig här, det är ett som är säkert! Har ingen som helst ambition att verka genomtänkt, ha goda argument och åsikter värda att ta efter eller överväga! Mina uttalanden, främst på bloggar, är därför i högsta grad inte mycket annat än självupptaget prat. Jag undviker således inget avsiktligt här, det är bara ganska ansträngande att uppleva sig som att man inte blir uppfattad på det sätt som skulle vara trevligt, även om jag är van vid just det. Jag har ju dessutom absolut inget att dölja. Står ju helt och fullt för mina uppfattningar, den som inte gör det är ju bara dum eller väntar på vad som fungerar socialt att tycka eller tro. Jag är inte ute efter att övertyga någon om något, men upplever (fastän sällan) att jag just därför blir föremål för andras vilja till ifrågasättande och påverkan. Då blir det stopp, tappar intresset, försöker ju inte övertyga och om någon inte håller med så struntar jag i det. Grundläggande värderingar sitter hårt. Mitt behov av att rättfärdiga mig är därför lågt, är dessutom som sagt så van vid att ändå inte tas på allvar. ;)

      /Eva

      Radera
    27. Ja, där läste jag galet. Beträffande skolvalet hoppas jag att föräldrar väljer efter utbildning och inte efter status.

      Radera
  2. Skulle säga att det här är en tidstypisk markör.
    Intressant är även den tydliga skillnaden i rapportering kring händelsen, skiljelinjer mellan fria medier, reklammedier och statsmedier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, möjligen hade övergreppet fått större medial uppmärksamhet om författaren hetat Åsa Linderborg och översättaren varit nazist än som nu skedde med David Eberhard och en kommunist :-).

      Radera
  3. Lite OT men ändå äckligt: MP fick 4,4 % av rösterna men 22 % (5 av 23) av ministerposterna.....Bra utdelning för dem :-(

    Man kan ju fekalievomera för mindre!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Newman, fekalievomera är ett ord som borde komma med i nyordslistan 2019 från Språkrådet ;-)

      Radera
  4. Jag har lyssnat på ljudboken med Eberhard som inläsare. Jag kan ha viss förståelse för att de inte tog den som talbok. Hans inläsning är ofta komisk och hans röst verkligen dryper av ironi. Satt och skrattade högt när han ifrågasatte om ökad reumatism hos kvinnor kontra män berodde på patriarkala strukturer. Halva underhållningen är Eberhards lite dryga sarkastiska skånska intonation. Jag kommer också ihåg när Tino Sanandajis bok "Massutmaning" skulle släppas som ljudbok att jag läste en kommentar att någon önskade Lars Ohly som inläsare. 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här blir lite filosofiskt, men Eberhard skriver ju sina ord med ett syfte, han vill förmedla dem på ett särskilt sätt. Då är det väl inte helt fel att man får hans dryga sarkastiska intonation på köpet?

      Sandaji-historien var ännu lite roligare. Lars Ohly levde på samhället eftersom han inte fick något jobb som skulle ha dragit ner ersättningen. Han hade nämligen bara sökt diverse chefsjobb (som han trodde att han inte fick pga sin politiska övertygelse). Sanandaji gick då ut offentligt med att han ville anlita Ohly som inläsare till sin bok eftersom han har en bra och tydlig röst som skulle lämpa sig väl för uppdraget. Vet inte om Ohly någonsin svarade, men han tog i alla fall inte jobbet.

      Radera
    2. Intressant nog är att Eberhard redan vid författandet sannolikt innefattade denna sarkasm och ironi i sin text men att det "inte hörs" genom bokstäverna.
      Det är ju bla därför det är så intressant att höra författaren själv ge uttryck för det han skrivit.

      Betydligt mindre intressant är ju att höra alla dessa kritiker och uttolkare, men tyvärr lyfts allt för många av dessa fram, exempel på det är ju medias kultursidor.

      Radera
    3. Just det så var var det! Inget fel på Sanandajis humor! 😀 För övrigt är även den inläsningen lite komisk när han slänger sig med "ghettoformuleringar".

      Radera
    4. Jag tror inte att det var tänkt som humor (Sanandaji slår mig mer som autist än humorist) utan att Ohly har en behaglig röst (det håller jag med om) så att det inte vore katastrof om han mot alla odds skulle ställa upp. Annars såg han det nog mest som reklam för boken.

      Radera
  5. Blir ju egentligen inte förvånad men ff lika förfärad över hur en myndighet anser att det finns behov av att för skattepengar läsa in en statlig version av något som redan finns på marknaden. Den sista idioten är inte född än det fastslås med ditt exempel ytterligare en gång. Att inläsaren dessutom passar på att använda forumet till att sätta sin egen personliga tolkning och prägel på inläsningen rimmar även det tyvärr alltför väl med tidsandan.
    Bra att du uppmärksammar sådant här Micke och kommer en offentlig omröstning till ny "slöseriombudsman" kommer jag att rösta på dig! :-)
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, extra "lustigt" att anledningen för att staten ska behöva göra det här redan gjorda jobbet är för att garantera att det blir neutralt och autentiskt, och neutraliteten består i att innehållet förvanskas.

      De slöseriombudsmän jag följt har gjort ett bättre jobb än jag skulle göra.

      Radera
    2. Tror det är samma slöseriombudsman vi tänker på, Micke, då jag har för mig vi skrivits om det tidigare med. Tycker ni är lite lika både utifrån resonemang och utseende faktiskt så jag tror du skulle funka ypperligt i rollen på alla sätt & vis :-). Hälsar Lars D

      Radera
    3. Den mest kända slöseriombudsmannen är kanske Rebecca Weidmo Uvell och där ser jag inte många utseendemässiga likheter. I ekonomibloggkretsar är nog Lars Wilderäng mest i ropet. Vi har åtminstone hårfärg och närsynthet gemensamt. Troligen menar du Martin Borgs. Ingår hans bil i jobbet ska jag överväga det :-).

      Radera
    4. Haha, däremot ska vi kanske anmäla MTM även till den äkta slöseriombudsmannen. :-)

      Radera
    5. De har förmodligen MTM på radarn redan. Allt annat skulle förvåna mig.

      Radera
  6. Det finns tydligen inget stopp alls på dumheterna i dagens Sverige? Det är värre än den sämsta komedi.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  7. "och hela HBTQ-grejerna. Inget jag står för alls, tvärtom tar jag starkt avstånd från allt sådant. "

    Hjälp.

    SvaraRadera