lördag 26 januari 2019

Verkligheten anropar vänstern

Jag fattar att Vänsterpartiet har ett knepigt läge nu. De har lagt sig platt och röstat fram en regering som säger sig vilja vägra Vänsterpartiet allt inflytande. Sjöstedt fick femton sekunder i rampljuset och ”ett hemligt avtal” som senare skulle korrigeras till minnesanteckningar. Jag gissar att deras väljare hade tänkt sig lite mer utdelning.

Det gissar partiet också, och som alla vet är anfall bästa försvar. Vad passar då bättre än ett kaxigt (om än lite diffust) utspel på Twitter med tillhörande debattartikel?


Jag vet inte hur djupt man ska analysera en attack från en bevisligen tandlös tiger, men vi kan väl göra ett försök. Wallenberg har man jagat ända sedan partiets medlemmar stod på Första maj-demonstrationer och skanderade ”Känner ni stanken från Enskilda banken?”, så det är en bra start för att få folk att känna igen partiet från fornstora dagar.

Att kalla C och L för ”småborgarna” är lite fyndigt, även om det riskerar att slå tillbaka på partiet som gjorde alltihop möjligt. Men sedan har de otur med verklighetsbeskrivningen. ”Inte minsta försök att beskatta bolagsvinsterna”? Har svenska företag blivit skattebefriade?! Och plötsligt blev Investors aktieägare liktydigt med ”Sveriges rikaste”. Räknar man in alla som äger svenska indexfonder är gruppen ”Sveriges rikaste” flera miljoner.


Det är just detta som gör Vänsterpartiet helt irrelevanta trots att de kunde haft en ganska stark ställning om de spelat sina kort rätt. När de skrek ut sitt hat mot Enskilda banken på 70-talet såg Sverige och hela världen annorlunda ut och ibland låtsas V ha missat att nästan varenda svensk är aktieägare idag, med eller mot sin vilja.

De flesta företagsledarna är ganska långt från Wallenbergare. Det är snickare, målare och dagisfröknar på kooperativa förskolor som är de nya företagarna. En gång i tiden var de VPK:s självklara väljarbas, men vad ska dessa människor med Jonas Sjöstedt till? En försmådd partiledare som är bitter över att de tjänar pengar. En partiledare som vill upphäva det privata ägandet och använda arbetarnas pensioner till att köpa upp företag för att driva dem i statlig regi.


I väntan på att Sverige ska bli ett nytt Venezuela är sparande den stora chansen för vårdbiträden, socionomer och truckförare att få makt över sina liv. Varför hatar Vänsterpartiet den tanken? Skit i Wallenberg, de lär nog klara sig oavsett.

14 kommentarer:

  1. Det är sånt här som får mig att tvivla på demokrati som begrepp. Ska man låta väljare välja sånt som uppenbarligen inte fungerar och gör tillvaron sämre för de själva? V förespråkar att ALLA ska ha det fattigt och eländigt framför att de allra flesta har det bra och vissa har det väldigt bra. Kommunism ungerar enligt mig endast i små grupper där man står personligen nära de andra som i en familj. Endast då är (tyvärr) människan tillräckligt osjälvisk för att fördelning ska fungera ordentligt. 5-årsplaner fungerar på familjenivå annars blir det för komplext att behålla effektiviteten och det blir lättare att komma undan och inte dra sitt strå till stacken. Jag tycker det är trist att låta den mänskliga girigheten vara motorn för vårt välstånd men hittils är det som fungerat bäst. Någonstans blir man tvungen att överge idealen och bli pragmatiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, demokratins svaghet är att den hela tiden måste slås vakt om och kräver kunniga och svårmanipulerade medborgare. Och att en del själva kan förespråka mindre valfrihet för alla.

      Ett aktuellt exempel är ju gruppen "influencers" som inte själva klarar av att ta ansvar för sitt miljömässiga handlande och därför vill att staten ska göra det åt dem. Fint... Men blanda inte in mig i det, jag vill ta ansvar för mitt eget liv.

      Radera
  2. Micke, är du inte lite orättvis nu? Jag menar det hade kanske gått oerhört bra för just Venezuela eller tex Kuba, om det inte vore för den ondsinta kapitalismen? Det säger de på oberoende SVT.
    Och det verkar gå bra för partiledaren, Jonas bor väl på Östermalm än i dag, ett av Sveriges rikaste område och hans barn går i privatskola , du vet det han vill hindra andra från.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hörde den teorin. Måste vara otroligt enkelt att ha en ideologi som så fort den misslyckas i praktiken går att vifta bort med att just det exemplet inte var på riktigt och berodde på något helt annat.

      Jonas Sjöstedt har flyttat från Östermalm till Midsommarkransen. Ingen aning om han ens har barn, men de borde i så fall vara vuxna. Däremot minns jag att företrädaren Ohlys barn gick på privatskola. Dessutom köpte han loss sin bostad när den gick från hyresrätt till bostadsrätt. Leva som man lär är svårt när man tillhör den makt man säger sig vilja bekämpa.

      Radera
  3. Jag tycker löfven är värre, med sina två miljoner i årslön är han världens högst betalde statstjänsteman. Och han har ju mage att svara ett barn som undrar "nej, jag är inte miljonär" ....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skrev några rader om det (https://sparosverige.blogspot.com/2018/05/lofven-inte-miljonar.html) där jag funderade på vilket som vore värst - att han ljuger för barn eller att han lyckats med konststycket att inte spara några pengar alls efter ett helt höginkomstliv.

      Radera
  4. Svårt att förstå hur vänsterpartiet kunde lägga sig så platt faktiskt. De hade verkligen guldläge efter att sossarna agerat över sin befogenhet och ingått i överenskommelsen med C och L.

    Trodde verkligen att C och L skjutit sig i foten där iom att deras förslag riskerade att falla, samtidigt som man spräckt sin egen allians. Men som Carl Bildt sade i Agenda samma kväll "Nu återstår att se om Jonas Sjöstedt är den dörrmatta som socialdemokraterna utgått ifrån. Jag tror det, men det är bara min personliga teori". Se så rätt han fick.

    Bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Svårt att säga för oss som inte varit med i diskussionerna eller ens fått läsa de hemliga avtalen, men jag delar bilden av att de sålde sig billigt. Frågan är om V får ett lika bra läge inom överskådlig tid.

      Radera
  5. Man tycker ju för övrigt att Vänsterpartiet borde applådera företagen just nu i utdelningssäsongen. Här har ju arbetarna verkligen chansen att genom delägarskap realisera sina drömmar om deltagande i allt det värde våra företag skapar. Men icke... bättre att drömma om en kolchos i Venezuela som sakta ruttnar bort, allt medans ledarskapet njuter av sin egen champagne?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, utdelning av samhällsägda företag har de väl inget emot, men så fort företaget är privat blir det ett problem. Fast hade Wallenbergarna stoppat pengarna i egen ficka hade de väl inte heller jublat av glädje.

      Radera
  6. Sluta nu! Jag vet att du vet varför vänstern skriker om utdelningar. I synnerhet när de landar i fickorna hos arbetarna. En arbetare med sparade pengar och minimalt med skulder är fri och en fri arbetare är farlig. ;)

    Det sista ett arbetarparti vill ha är arbetare som inte känner sig förtryckta av arbetsgivarna och kapitalet. En sådan arbetare kanske får för sig att den inte behöver Partiet för att leva ett rättrådigt och rättvist liv. Och utan arbetarna finns inte Partiet (eller facket... eller a-kassan).

    // https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din teori är lika god som min, men det där borde väl alla partier ha gemensamt? Och arbetarparti... Vore intressant att se hur många arbetare V har i röstboskapen. Kan tänka mig att det börjar bli fler akademiker och färre kroppsarbetare.

      Radera
  7. Ytterlighetspartier fyller en viktig funktion i en demokrati. Dvs att vi som inte sympatiserar ska förstå vad vi riskerar genom att gå för långt till höger eller till vänster.
    Europa har provat nationalism och kommunism under förra seklet. Det gick åt helvete. Miljontals människor dog och flera länder låg i ruiner.
    Ekonomi är viktigt men fördelningen är minst lika viktig. Därför är kunskap om finansiell utveckling där alla kan ta sitt ansvar oerhört viktigt. Jodå jag handlar med aktier och har haft en bra utveckling men förstår också sambandet mellan utveckling och det öppna demokratiska samhället. Något som är viktigt att vi alla värnar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om mycket, men tycker att vänster/höger-skalan är svår, liksom definitionen av demokrati och ytterlighet. C och L som traditionellt kallats mittenpartier är ju på många sätt ytterlighet idag, exempelvis med L:s federalism där de går längst av alla i att vilja ge bort makten över vårt land till EU och Nato. Och det demokratiminister Bah Kuhnke menade med att värna om demokrati var oftast mer makt åt regimmedia och ökade juridiska möjligheter att hindra meningsmotståndare från att sprida sina åsikter (https://www.regeringen.se/4a029f/globalassets/regeringen/dokument/kulturdepartementet/till-det-fria-ordets-forsvar.pdf). Vore det demokrati vill jag ha motsatsen.

      Radera