fredag 13 september 2019

Hänsyn till specialkost

Var drar man gränsen för specialkost i skolan? Själv var jag vegetarian ett tag på högstadiet och har för mig att jag behövde söka tillstånd hos skolsköterskan, men det var ingen komplicerad utredning. Det var mer jobb med det fåtal som skulle ha vegetarisk skollunch, så jag gissar att portionerna kostade lite extra.

Men någon stor kostnad för kommunen var det nog inte på 80-talet. Skulle tro att det är betydligt värre nu när allergierna ökat och många dessutom kräver specialmat av religiösa skäl. I Järfälla har kommunen den här terminen slutat servera halalkött. Officiellt av djurrättsskäl, men de sparar nog en slant också. Islamiska föreningen gick i taket och menade:
Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur. Det finns religionsfrihet och den gäller inte bara andlig verksamhet. Där ingår även kultur och matvanor.

Neeeej, inte korv stroganoff igen!!

Jag betvivlar inte att kommunen kommer backa, men mitt svar är att religionsfrihet inte alls gäller kultur i största allmänhet. Religionsfrihet är förresten lika mycket frihet från religion (som alla barn i Sverige har rätt till enligt lag). Jag skulle tycka att man har ett bättre case om man vill slippa halalkött i skolbespisningen med hänvisning till religionsfriheten. Men ät vegetariskt om det inte passar. Jag tror inte att någon religion (möjligen undantaget pastafarianismen) har problem med vegetabilier.

Men det är inte bara religiös tro som sätter käppar i barnmaten. Det här brevet har florerat i sociala medier och efter lite grävande insåg jag förvånat att det tycks helt äkta, ”utan syntetiska tillsatser”:


Jag skulle inte tveka att hänga ut föräldrarna, men för att skona lille W (som jag antar har det jävligt nog ändå) har jag anonymiserat brevet och önskar att ni respekterar detta i kommentarsfältet även om det inte kräver så mycket letande att hitta dessa människor.

Till brevet då. W ska tydligen leva mer eller mindre på ekologiska dadlar. Det finns förresten en del mindre uppenbara konstigheter här, som att W inte äter havregryn men väl ”havremjölk”. Vad är den framställd av då, ekologiska havrekapslar från Semper? ”Dolt socker” går bort, men fruktsocker går bra, om det sitter i ekologisk frukt.


Vi är aldrig omöjliga” säger föräldrarna, men självklart kan vi inte ha en skola där varje elev kommer med en kravspec på att de ska slippa få i sig alla former av vanlig mat (”med mera” och ”etcetera”). Jag har förstått att lärandet är en ren bonus om det hinns med i skolan av idag vid sidan av allas lika värdegrunder och genuscertifieringar, men med sådana här föräldrar blir skolan ett dårhus.

Därför tycker jag att vi bestämmer att vi gör så här istället. Allergier och andra medicinska skäl ska givetvis tillgodoses i skolbespisningen. De elever som i samråd med sina föräldrar kommit fram till att de vill ha lakto-ovo-vegetarisk kost ska också få det. Men där stoppar min välvilja. Religiösa barn kan äta vegetariskt de dagar köttet inte funkar med deras religion och hipsters med ekologinoja får skicka med en matlåda med biodynamiska dadlar och virvlat vatten.

Frågor på det?

57 kommentarer:

  1. Dottern nämnde detta med specialkost för någon vecka sedan. Hon var trött på att en annan elev pratade skit om den vanliga maten medan hon fick annan mat.

    Naiv som jag är så försökte jag med att specialkost innebär att man är allergisk.

    Nej, det är allergikost, och det har jag inga problem med, svarar dottern. De som är allergiska kan ju inte rå för det. Men i X fall så har hon ingen lust att äta skolmaten så hon har fått specialkost och får äta vad hon vill.

    "Det är ju inte så att man dööör om maten råkar vara något annat än hamburgare och pannkakor typ..." Är min 12 årings kommentar kring det hela.

    (Kan säga att jag tycker min unge är ganska petig i maten även hon...men tydligen är det inget mot andra barn)

    Tror att det är samma beteende som skiner igenom även i andra områden.
    "jag har rätt till/ jag förtjänar - känslan"

    Nu får kommunen inte ta betalt från elever, men kanske erbjuda en basmat och sedan en kostnad för allt extra. Skulle tro att det skulle bli färre som skulle kräva saker när det svider i plånboken. Skulle dock kräva lagändring.


    Med vänlig hälsning
    THZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så hon har alltså fått specialkostnad, inte för att hon är allergisk, inte för att hennes föräldrar har religiösa vanföreställningar utan för att hon är bortklemad? Vansinne!

      En avgift som täcker merkostnaden skulle inte alls kännas orimlig. Dock undrar jag hur stor den avgiften skulle behöva vara för att täcka mitt andra exempel ovan. Vore antagligen billigare att köra hem ungen i taxi till mamma varje lunch. Ja, jag utgår ifrån att hon inte har något annat jobb än att instagramma lotusställningar hela dagarna.

      Radera
    2. Kan bekräfta att detta stämmer som THZ skriver om. Det kan vara typ pannkaka eller pasta med köttbullar som serveras i dessa fall. Övriga barn får långa i nosen äta det som serveras eller vara hungriga om det inte passar.

      Radera
    3. De där "pannkaksbarnen" blir säkert alldeles underbara att ha att göra med på en arbetsplats efter att de fått allt de pekat på i tjugo år :-(.

      Radera
    4. Pannkaksbarnen vägrar låta sig styras av andra så de startar därför egna företag och gnäller sen högljutt på skatter resten av sina liv.

      Radera
  2. Men herregud. Detta brev alltså... Vi är vegetarianerish (äter fisk - pescaterian). Skit samma. I Sverige är mat farligt och det läggs så stor fokus på mat.

    Vår son äter det som bjuds i skolan och hos vänner. Hemma får han inte kött men jag vill inte att han ska känna sig utanför SAMT att han ska få välja själv.

    Brevet ovan är väl, förutom att hästar får gravstenar, ett bevis på att vi lever i ett välfärdsland där man verkligen inte har bekymmer och kan gå ner i detaljerna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite grann så, man kräver för att man kan och för att man har tid att lägga på det.

      "Vi är vegetarianerish". Varför inte använda termen hycklerianer ;-)?

      Radera
    2. Det är också så totalt egocentrerat utan någon fundering på hur det påverkar barnet eller skolan. Om det är så viktigt får man väl leverera med ett matpaket och så får barnet tjuväta bambamaten. Är det det nya tjuvröka på söder?

      Radera
    3. På vår tid (min i alla fall) hade man blivit mobbad om man var för krånglig och udda. Idag kanske man blir mobbad om man kan dricka vanlig komjölk.

      Radera
  3. När jag läste detta gula papper så tänkte jag kan detta vara sant? Svårt att säga. Blir lite som dessa första april skämt i tidningarna. Ingen kan skilja inläggen från den övriga texten.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte likadant, men hittade det sedan på mammans sociala mediekonton. Är det fejk är det ett avancerat skämt hon jobbat med i flera år.

      Radera
  4. Allergier och andra medicinska skäl ska givetvis tillgodoses i skolbespisningen, skulle stanna där. Kräv medicinskt intyg från en doktor (och endast en riktig doktor) och erbjud ett vegetariskt alternativ varje dag. Om det inte passar så får föräldrarna skicka med matlåda till barnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så. Jag vet inte hur bökigt det är att erbjuda ett vegetariskt alternativ för alla varje dag (beror nog på skolkökets storlek), men resten känns lätt att bara införa direkt.

      Radera
    2. Att ha en salladsbuffe är knappast något jättejobb. Varenda Ica, Coop och Willys har ju en. Det hade kunnat duga som enda alternativ för alla ungar också. Själv hade jag föredragit det framför det jag erbjöds: lagat i något centralkök på morgonen och sedan varmhållt i 4 timmar. Fast förmodligen är det högre klass på maten nuförtiden.

      Radera
    3. Beror lite på buffén (och den övriga maten). Mitt bestående minne av skolmat är potatisen som varmhållningen gett ett c:a en centimeter tjockt, segt skal :-(. Vet inte om det är bättre nu, men varför skulle just skolmaten blivit bättre när allt annat verkar ha blivit sämre, från lärare och miljö till studiemateriel och elever.

      Radera
  5. Jobbar som skolsköterska och i vår kommun gäller läkarintyg för specialkosten. Det är en extra kostnad med specialkost men också av omtanke för barnen, de ska inte behöva utesluta något bara för att föräldrarna tror att de inte tål det eller tycker att de ska följa en viss diet. Det serveras även jättegod vegetarisk mat varje dag som alla får äta av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktig aspekt att det är med omtanke för barnen. Den biten kommer ofta bort i debatten där det blir en dragkamp mellan föräldrar och lokalpolitiker, eller möjligen en rektor. Får föräldrarna en fix idé om att exempelvis gluten är onyttigt behöver de fakta från vårdpersonal och inte Expressen.

      Radera
  6. I Norge står ju föräldrarna för näringen till telningarna och jag tror inte jag läst om något norskt barn som svultit ihjäl eller ens att gaddarna ramlat ut av undernäring för att de inte fått skollunch. I många år har jag sagt att det är dags att lägga ned skolmaten och låta föräldrarna stå för den. Det vore bara nyttigt för Sverige att återinföra en del personligt ansvar igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart lättare i ett land där lunchen för de flesta människor är liktydigt med "matpakke" bestående av smörgåsar, men vet inte om jag skulle föredra den norska varianten. En del barn ser inte röken av bra, lagad mat hemma. Kanske skulle de inte svälta ihjäl, men jag kan tänka mig att skolresultaten för utsatta elever skulle påverkas högst betänkligt.

      Radera
  7. Verkar vara svårt att källgranska denna tyvärr. Hittar bara några snubbar på Twitter som inte kan härleda till källan. Så i nuläget tolkar jag detta som fejk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annars kan du välja att tro på mig när jag säger att jag gjort skärmdumpen från mammans egna konto.

      Radera
    2. Man har ju god lust att svara:

      W äter: hemma

      W äter inte: i skolan

      Punkt.

      Radera
    3. Eller ge W chansen att äta vad han vill i skolan. Jag har en känsla av att han inte skulle leva på ekologiska dadlar om han fick välja.

      Radera
  8. Hemma hos oss serveras det alltid tre alternativ till middag:

    1. ÄT DET SOM SERVERAS
    2. ELLER LAGA TILL MATEN SJÄLV
    3. OCH KNIP IGEN OCH GÅ DIN VÄG

    Det kan jag rekommendera alla skolbespisningar oavsett kulturell eller medicinsk bakgrund.

    Det man måste pränta in i ungar (och ouppfostrade vuxna) är följande ramsa (som präntades in till oss som var värnpliktiga förr i tiden): MAT ÄR FÖDA OCH FÖDA BEHÖVER INTE VARA GOTT.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 90-talets specialkost (när en annan gick i skola) såg ut såhär:

      Rätt det fanns ingen. Muslimen i klassen fick äta det han kunde av maten. Vegetarianerna (som under några få veckor var rätt många) fick välja ut två elever som på rasten fick gå in i köket och laga till egen mat. Detta åt ibland även den ende muslimen på skolan. Ibland valde dock muslimen att äta lite av fläsket eftersom han inte stod ut att äta enbart potatis med löksås.

      Så himla orent är inte gris att det inte går att äta om man är riktigt hungrig.

      Jag har sett många muslimer som ätit gris både medvetet och omedvetet. Nej, titta inte på mig. Det var inte jag. Jag har bara tittat på - inte varit skyldig till något. Att tiga är guld.

      Men flyr man till ett land där vi alla en gång på blodigt allvar trodde på svinets (tänker på Särimner) återuppståndelse från de döda så tycker jag ändå att man faktiskt får skylla sig själv. Sen blev det ju Jesus återuppståndelse och nu har det blandats in ytterligare några som dör och återuppstår var och vartannat. Det är lätt att blanda ihop allt det där när man ändå bara är en enkel viking i grund och botten. Skit smakar skit och gris smakar gott. Det kan inte vara farligt. Jag har tryckt i mig både gris, surströmming och groda och jag står fortfarande upp - livs levande.

      Radera
    2. Ja du, Frihet, det påminner mig om Nils-Ude. Han sitter hemma hos moffar och petar i maten. När moffar frågar säger Nils-Ude att maten inte är god. Då säger moffar att om maten inte är god så svälj den då.

      Radera
    3. Stackars barn som har fått det namnet. Nästan så att jag skulle gjort ett undantag för just den grabben bara för det.

      Jag förstår ju poängen, och kan inte annat än att hålla med morfar. Svälj och knip igen. Det är tyvärr ett utdöende släkte, vi som äter vad fan som än serveras. Isterband får jag förvisso kväljningar av. Det serverade de ofta i skolmatsalen på min tid. Men ja, jag äter ju om någon serverar det. Häromdagen råkade jag dricka lite möglig saft när jag hittade en flaska i bilen jag städade. Lite orolig blev magen men jag överlevde.

      Smör som blivit grönt sa min far att det var inga bekymmer - ät. Han lärde mig att alla matrester kan bli till morgondagens pålägg. Mor lärde mig att hushållsosten som möglat - det skär man bort det värsta på sen äter man. Hur många gånger har man inte råkat tugga i sig mögligt bröd? Mjölk som luktar surt - gör pannkaka av det. Och kyckling som luktar illa är inte så farligt som det sägs - krydda den lite extra. Det går ner det med. Allt går ner om man är tillräckligt viljestark. Men vill man lyxa till det rejält så tar man fram en gammal guldburk med lapskojs ur skafferiet.

      Radera
  9. Utan att ha koll på hur det fungerar i alla skolor så vet jag att det ofta krävs läkarintyg om du är allergisk men behöver specialkost. (Ngt som ofta kostar ngn hundring att få) Men att få igenom krav på specialkost av andra skäl kräver sällan intyg då det inte "finns att få". Men det blir kanske en framtida fråga att hantera i takt med ökade kostnader för måltider samt sparkrav från politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir lite märkligt om allergiker behöver bevis medan religiösa och andra foliehattar får igenom sina krav för att det inte går att resonera med dem.

      Radera
  10. Ja, vad säger man? Det räcker inte ens med ord som dårhus längre för att beskriva Sverige av idag. Kräv din rätt, med slagord som den kan Sverige leva gott framöver?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kräv din rätt är en sak, men "kräv din (alldeles egna) maträtt" blir orimligt i längden.

      Radera
  11. Inga frågor alls på det hela!

    Ät vad som serveras annars får man vara utan! Punkt slut!
    Vilket jävla trams!
    Mitt barn kom hem här om dagen och sade att de fått lära sig om barnens rätt i skolan, jag frågade vad det var..
    <jo man fick inte slå barn (vilket jag håller med om såklart) Sen kunde man ringa bris om man ville prata med nån vuxen..

    Ja ok sade jag låter bra, Fråga din fröken om inte barn också har skyldigheter..;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar på din fråga om barn har skyldigheter: nej. Varför ska de ha det?

      Barn får inte arbeta, de får inte lön, de får inte rösta i valet, de kan inte läsa alla lagar och regler, de har inga möjligheter att flytta från sina föräldrar. De får lov att anpassa sig till sin omgivning.

      Kort sagt så har de därför inte heller några skyldigheter. De är inte skyldiga någon något. Däremot har de rättigheter.

      Vuxna har däremot skyldighet att ta ansvar för sina ungar. Lägg inte över dina skyldigheter på dem.

      Radera
    2. Visst har barn skyldigheter. De ska t.ex. lyda sina föräldrar, uppföra sig ordentligt och fullfölja sin skolplikt.

      Radera
    3. Nej, du har fel.

      Barn är inte skyldiga någonting. De kan ju inte ens skriva under en Kalle-Anka prenumeration utan att ha målsmans underskrift så varför skulle de ha skyldigheter?

      Ska barn lyda vuxna? Haha. Problemet är när de lyder vuxna. De borde lyssna mer på sig själva. Dumheterna de kommer med härstammar från vuxna (oftast föräldrarna). Du ser väl vad ”W” har för föräldrar? Det vore bra om ”W” gjorde revolt mot de där dumheterna. En vacker dag så gör han det.

      Har barn skyldighet att fullfölja skolplikten? Det var det värsta. Något nytt för mig. Då får vi läsa i lagen vem som har skyldighet att ungen fullföljer skolplikten - som handlar om att barn har rätt till utbildning:

      ”Vem ansvarar för att skolplikten uppfylls?

      Ansvaret för att skolplikten uppfylls är delat mellan flera parter. Barnets vårdnadshavare ansvarar för att barnet kommer till skolan. Huvudmannen för den skola som eleven går i ska se till att eleven fullgör sin skolgång. Huvudman är kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse om det är en fristående skola. Staten är huvudman för sameskolan och specialskolan.

      Barnets hemkommun ansvarar för att barn som inte går i grundskola eller grundsärskola får den utbildning de ska ha. När en skolpliktig elev börjar eller slutar vid en fristående skola, eller utan giltig orsak har omfattande frånvaro, ska skolans huvudman snarast informera hemkommunen om detta.

      Källa: 7 kapitlet 20 − 22 §§ skollagen.”

      Radera
  12. Margarinet håller jag med om,
    men resten känns som överkurs.

    Ingen kött fisk eller kyckling,
    snacka om torftigt liv för W.

    Visst om det är hens eget val så
    är det ju lugnt men det är ju mer
    troligt att det är föräldrarnas
    åsikter som har blivit inpräntade
    i ungen än att hen själv har gjort
    ett aktivt val genom att välja bort
    nästan allt som man behöver för
    och växa och bygga upp kroppen
    med under sina unga år.

    Som uppbyggt för och utveckla
    ätstörningar är det ju också.

    Nä, bara lägg ner alltså.
    Vad less man blir på allt.

    Lägger föräldrarna ner lika
    mycket engagemang vad gäller
    deras barns utbildning
    som vad gäller deras matvanor?

    I så fall kanske det skulle
    finnas hopp för dagens ungdom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ingen kött fisk eller kyckling,
      snacka om torftigt liv för W."

      Jag har levt så "torftigt i snart 30 år, men jag tog beslutet själv, som vuxen. Det har inte W (som för övrigt är en han och inget odefinierbart mellanting). Han går som framgår i första klass och borde vara runt sju år, så de aktiva val som gjorts är föräldrarnas.

      Bra fråga om utbildningen. Jag tvivlar på att föräldrarna orkar uppbringa mer engagemang än maten, men jag kan ha fel.

      Radera
    2. Köpte några paket fint ekologiskt kaffe på konsum häromdagen för ynka 10 kronor per paketet. Bäst före datum höll nämligen på att passera. Här hemma har jag färska, ekologiska grönsaker som är näst intill gratis. Potatisen gräver barnen upp ur landet - gratis. Frukt har vi i våra fruktträd. Bananer brukar barnen få äta gratis på konsum om de följer med och handöar. Kött är ofta billigt nu på hösten - bara att frysa in. Annars kan man ju jaga själv mycket av köttet om man har möjlighet till det. Fisken fiskar jag ofta själv på resor till Norge och fryser in så jag har något år framöver. Bakverk bakar ungarna och sambon så det räcker. Fika på stan blir det ibland på Biltema Café och ibland i bilen med termos. Bröd tillverkning hemma i köket. Mycket av pasta, ris och annat handlas in till skafferiet när det är kampanjpriser i veckobladet.

      Inte behöver man leva särskilt torftigt för att leva billigt, klimatvänligt och hälsosamt. Allt handlar om planering och att man gör det till en sport att försöka minska kapitalisternas möjligheter att håva in hårt arbetande folks pengar.

      Radera
  13. Mat i alla ära, men utbildning då?
    Där väljer jag kost alla dagar i veckan före utbildning. har blivit ett jävla tjat om utbildning sista åren!
    Jag sticker ut hakan, utan några statistiska grunder..

    Utbildning är icke så viktigt som man tror,,tror jag. Enligt egen erfarenhet (vilket jag lägger mycket större vikt vid än scb, eller forskning) Så har de som jag gick i grundskolan med och som då ansågs som störiga elever (kanske ADHD idag eller a-ö i vissa fall) Lyckats bättre i det verkliga livet efter skolan. 3 av dessa 4 bråkstakar vet jag har det helt ok idag. En markentreprenör, en elfirma, en "uppfinnare" som jobbar med nån firma i USA. Alla dessa som idag har egna firmor och anställda bidrar mer till vårt samhälle, än "duktiga" Lasse som idag jobbar på en myndighet..iaf enl mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nog att utbildning är rätt viktigt ändå, även om den inte behöver vara formell. Men snackar vi lågstadium tycker jag att det finns alla skäl att hänga med.

      Radera
    2. Har också hört att utbildningens betydelse minskar i länder som USA. Ex. Google, Disney och andra större firmor med resurser att ha lite nytänkande har börjat anställa mer normalt folk framför högutbildade men verklighetsfrånvarande nördiga akademiker. Kan de inte plocka upp läskpapret från golvet i väntrummet så får de inte anställning på Disney oavsett hur många hundra akademiska poäng de har i botten, enligt nån chef på Disney. Företagen vill ha människor med lite sunt förnuft igen.

      Nej. Nördiga, bossiga och tråkiga akademiker utan social kompetens och som hela tiden hänvisar till senaste resultaten och sina poäng hör hemma på ett litet instängt kontor i källaren på något universitet. Där gör de mest nytta. Inte här ute bland vanligt folk.

      Radera
    3. "...mer normalt folk framför högutbildade men verklighetsfrånvarande nördiga akademiker."

      Det finns ingen motsättning i det. De mest nördiga och verklighetsfrånvända jag träffat på har varit tämligen outbildade. Däremot har de trott sig besitta en stor mängd sunt förnuft, vilket fått dem att bete sig på ett mindre begåvat sätt.

      Radera
    4. Kanske det. Men de är åtminstone ofarliga för andra än sig själva. De får inga höga positioner.

      Värre är det med s.k. ”välutbildade” som inte kommit så långt i sin utbildning att de kommit in på de stora filosofiska frågeställningarna om allt och ingenting. De är bara halvt stuprörsutbildade om de inte ifrågasatt vad kunskap och sanning egentligen är för något. De tror sig veta och kunna allt men ändå förstår de inte vad ”ingenting” är för något. De vet inte vad som händer efter döden. De vet inte hur stort universum är. De vet egentligen ingenting om ingenting. Allt hänger ihop och ska man begripa någonting överhuvudtaget måste man förstå hur allt samspelar med varandra.

      Akademiker behöver utbildas tills de förstår att de ingenting egentligen begriper.

      Radera
    5. "Akademiker behöver utbildas tills de förstår att de ingenting egentligen begriper."

      Det ligger något i det.

      Radera
  14. Du har så rätt, Sparo! Skolmaten är en förmån och passar den inte kan man avskaffa skolbespisningen och göra som i Norge där ungarna får med sig en matpacke hemifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rädd att det landar där om var och varannan elev kommer med en A4-lista över vad de äter och inte äter för att mamma och pappa hängt för mycket med foliehattar.

      Radera
  15. "för att skona lille W (som jag antar har det jävligt nog ändå)..." Dagens gapskratt framför skärmen för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att kunna glädja, men jag menar det. Han har inte valt sina föräldrar.

      Radera
    2. Tack för detta fantastiska inlägg! Detta gjorde min dag! Tack!
      Helt galna vanföreställningar det finns bland vuxna föräldrar det finns där ute. Arbetar själv i förskola och har kollegor som arbetar i kommunala tillagningskök, och har mötts av sådana listor över "önskekoster". Kan intyga att dessa typer av galenskaper har kommit att bli ett så stort och kostsamt "problem" att man i åtminstone min kommun nu stramar upp detta.
      Läkarintyg för allergier alternativt synnerligen goda skäl till specialkost krävs! De s.k "önske-kosterna" kommer förhoppningsvis att försvinna. Mat är en stor kostnad för skattebetalarna, olika typer av specialkost gör det ännu dyrare både själva maten men också i att fler personer krävs för att tillaga den; helt galet att låta dessa ytterligheter tillåtas.

      Mitt jobb är att äta tillsammans med "mina" barn i förskolan, och där ingår att uppmuntra, provsmaka, samtala, dela med sig av erfarenheter kring mat, kan även genomföra odlingsprojekt tillsammans med dem, besöka lantgårdar, undersöka var mat kommer ifrån osv. Just nu i hösttider är det skördetider. Häromdagen hade en del av våra tomater mognat och barnen gavs möjlighet att klämma och känna och provsmaka, som de själva har planterat för några månader sen som små frön... Kort sagt, att skapa förståelse och utveckla kunskaper kring mat och jag vill också påstå att det skapar en sundare inställning till mat och goda matvanor hos våra barn.

      Exemplet W finns risk att man utvecklar en dysfunktionell inställning till mat och värsta fall ätstörningar. Helt galet tillvägagångssätt. Det är också helt möjligt att föräldrarna tycker sig ha helt kloka, sunda intentioner i all välmening, men det blir samtidigt ett slags uttryck för att vilja utöva en alldeles överdriven kontroll över saker andra aktörer har ansvar för. Det blir ett tillitsproblem mellan föräldrarna och de som ansvarar för tillagningen av maten.

      Ungefär som barnet som klättrar upp på bordet för "femtioelfte" gången och återigen slår i huvudet varpå ena föräldern tycker alla bord ska tas bort, men har inget svar på frågan var vi då ska sitta och äta mat. På golvet?

      Radera
    3. Tack själv!

      Ja, det säger sig självt att om alla storköksfördelar tas bort pga att många ska han sin egen meny så spricker alla kalkyler.

      Det är säkert välmening som fått W:s föräldrar att göra listan, men förutom att logiken i den haltar blir det kanske som du också är inne på signaler till W att mat är ytterst tvångsmässigt och beskuret av regler. Vuxna får gärna sätta upp sådana regler för sig själva, men lämna barnen utanför.

      Även om barn inte ska fara illa kan jag se en poäng i att barnet i ditt exempel slår i huvudet när han/hon gör något dumt. Att anpassa omvärlden efter alla barn ger inte friska människor.

      Radera
    4. Det finns faktiskt en barnbok om det där som jag läst för mina barn. Lilla spöket Labans lillasyster som skriker för allt hon snubblar på. Pappan plockar bort det ena efter det andra, gräsmattan, slottet, mm. Sen snubblar hon även på pappan. Hela familjen flyger iväg. Då blir Labolina ensam. Hon hämtar hem familjen, slottet, gräsmattan och allt det andra. Hon snubblar fortfarande, men det är inte längre hela världen för hon vill ju inte ta bort allt så att hon blir helt ensam. Läs den.

      Jag förstår dock inte att ni pedagoger låter en unge klättra upp på bordet. Det är väl bara att lyfta ner ungen och säga åt denne ”Blir inte din mamma och pappa oroliga att du ska slå dig när du klättrar omkring så här? Det är i alla fall jag. Jag bryr mig om dig, och därför lyfter jag ner dig för jag vill inte att du ska slå slå ut dina fina tänder eller slå i skallen så att du måste gå omkring med blöja resten av livet”.

      Sen är det inget snack om saken. Låt ungen grina, skrika och slåss om den nu gör det men du lyfter ner ungen oavsett. Du gör det för att du bryr dig. Det kan ingen förälder, kollega, rektor, massmedia eller myndighet stå och bli upprörd över. Då gör de sig själva extremt dumma och då är det deras problem.

      Jag skulle också bli djävligt orolig om jag hör att min unge får klättra fritt på borden i skolan. Finns det inga vuxna som kan förklara varför man inte klättrar på bord? Kan man inte ändra på lärares engagemang och omtanke för ens barns säkerhet så får man väl försöka att ändra på miljön då, tänker jag.

      Föräldrars ansvar upphör när barnet lämnats på skolan. Då är det ERT ansvar att ta hand om dem när de väl är där. Lämnar jag in en bil på verkstaden så vill jag att bilen är i bättre skick än när jag lämnade in den. Detsamma när jag lämnar mina barn på skolan. Ni ansvarar för deras säkerhet.

      Radera
    5. Sen att W har dysfunktionella föräldrar det är en sak, och ska väl inte han behöva lida av på skolan. Nicka glatt när föräldern kommer med den långa listan. Kasta den sen i papperskorgen när föräldern har lämnat över ansvaret över ungen och säg sen åt ungen att detta är ingen lyxrestaurang utan en skolmatsal här äter vi vad som serveras eller går hungriga resten av dagen. Vill föräldrarna inte acceptera denna verklighet är de fria att få byta skola. Jag tror knappast att Janne Josefsson rycker ut bara för att försvarar något så dumt.

      Radera
    6. Är det ingen som kan göra en orosanmälan så att socialtjänsten kan kolla upp hur W har det där hemma. Det skulle jag göra om jag var lärare och får en sådan lista överlämnad. Han kan ju knappast få i sig det han behöver. Och med tanke på att det var några veganer nyligen som åtalades eftersom ungen var alldeles undernärd.

      Radera
  16. Vuxna gapskrattar åt att ett oskyldigt barn i beroendeställning till dysfunktionella föräldrar troligen far illa. Svårt att se det roliga när man tänker på det.

    SvaraRadera
  17. Jag vet föräldrar som har försökt skaffa specialkost till sina barn bara för att ungen inte tycker något är godast i världen. Några bekanta till mig försökte t ex tjata så att deras barn skulle få vegetariskt alternativ och enbart äta fisk då barnet inte gillade kött. Dock så åt barnet bara fisk om det var fiskpinnar med panering (detsamma gällde kött med panering, t ex chickenbits). Den mamman var väldigt upprörd över att de inte fick igenom sitt specialkostkrav.
    En kompis som jobbar i en skolkök blev uppringd av ett par arga föräldrar för att deras barn som inte var förtjust i pannkaka fick våfflor istället.

    Om jag någon gång skulle få ungar ska de också ha specialkost i skolan. De ska bara behöva äta hummer, anklever, rysk kaviar och champagne (och då inget billigt skit).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har det definitivt gått för långt. En del av uppfostran och utveckling från barn till vuxen handlar ju också om att inte alltid få sin vilja igenom.

      Radera