fredag 27 september 2019

”Sparken”

Kalmars landshövding Thomas Carlzon sparkas, enligt Text-TV, men det är långt ifrån den enda märkliga formuleringen i denna soppa. Han får nämligen inte sparken utan ”anställs” på den så kallade ”elefantkyrkogården”, en plats på Regeringskansliet där man sätter avdankade myndighetspersoner som ingen behöver och som självklart inte skulle ha en chans att skaffa ett riktigt jobb på en öppen arbetsmarknad.


Det som hänt är att han betalat serveringspersonal svart. ”Skatteslarv” heter det på regimmediesvenska. Om du eller jag hade gjort detsamma skulle det ha hetat fusk eller skattebrott och dömts därefter, men nu är det ”slarv”. Inte kan en landshövding behöva följa lagen, ge grabben ett nytt jobb och så vänder vi blad.

Den som ger honom det nya ”jobbet” är civiliminister Ardalan Shekarabi, inte heller han känd för att ta så där stenhårt på lagar och regler. Ni kanske minns det här, det här eller något annat klavertramp. Carlzons företrädare på landshövdingsposten, Stefan Carlsson, fick förresten gå efter att ha ringt ”sexsamtal” för 16000 skattekronor. Så här löd ”domen” den gången:
Stefan Carlsson kommer efter sin sjukskrivning att stå till regeringens förfogande och få andra arbetsuppgifter.

Alla är lika inför lagen, men en del är mer lika än andra.

27 kommentarer:

  1. Detta är så märkligt och ledsamt. Pust.

    SvaraRadera
  2. Jag skulle nog tycka att det var OK om Thomas Carlzon fick ett nytt jobb, typ miljöstationssanerare, uranstavsputsare eller fimpplockare.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ska man få betalt av samhället (dessutom riktigt, riktigt bra betalt) bör man få göra rätt för sig.

      Radera
  3. "som självklart inte skulle ha en chans att skaffa ett riktigt jobb på en öppen arbetsmarknad" -det stämmer egentligen inte, det finns många ställen som behöver arbetskraft. Problemet är att han skulle tvingas gå ner i lön. Rejält. Men det är ju en realitet för alla människor som inte redan är inne i politikernas skyddade verkstad. Varför har vi olika skyddsnät för politiker och övriga? Och när de som är "inne i värmen" bort sig, varför ser "straffen" ut som belöningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det jobb. Jag tänkte jobb som går ihop med deras självbild. De skulle inte ta ett jobb som telefonförsäljare. Minns t ex när Lars Ohly gick arbetslös år ut och år in. Till slut erbjöd Tino Sanandaji Ohly att läsa in hans senaste bok som ljudbok. Det dög inte. Inte heller hade han kontaktat sin gamla arbetsgivare SJ för att kolla om konduktörsjobbet han haft fanns kvar.

      Radera
  4. Sverige är relativt fritt från korruption och svågerpolitik men sånt här är det på tok för mycket av. Ska det vara så svårt att hålla rent och sluta anställa sina gamla politiker/fackpampar/näringslivspolare och istället ta den mest lämpade. Jag vägrar tro att genomsnittsvensken är så rutten att ett vettigt urval saknas. Shekarabi skulle inte ha i politiken att göra över huvud taget och ovanstående skulle vara portad för alltid att jobba inom stat/kommun/landsting!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller inte med om att Sverige är relativt fritt från korruption. Vi kan antagligen inte muta en polis att bortse från att vi kört för fort, men att politiker ger uppdrag till sina kompisar, vare sig det är generaldirektör eller konstutställare, verkar mer regel än undantag.

      Radera
  5. Detta är ju grovt skattebrott om du frågar mig! De båda ovan två nämnda borde få sitta av en tid, eller kanske bättre med samhällstjänst..
    Slöseri med skattepengar borde ses lika allvarligt som skattefusk, fiffel eller annat likvärdigt..I sådana här fall är jag faktiskt för bidrag, ge dem kicken samt ett socialbidrag att leva på. Inga fallskärmar i år eller annan befattning som inte behövs.

    Detta är ju en stor skamfläck för sverige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det konstigt att ett beteende som i bästa fall bara leder till sparken i den verkliga världen, men troligare kompletterat med en polisanmälan, ger nya jobb, höga löner och fallskärmar. Sen förundras de över att svenskarnas skattemoral sjunker. Vad trodde de liksom.

      Radera
  6. Ja det är väl inte konstigt att man blir förbannad av att höra sånt här eller? Det som är lite konstigt är att man inte hör mer av sånt här, det vill liksom inte skrivas så mycket i sådana liknande fall..

    Själv har jag inget emot att betala skatt, men när pengarna läggs på sådana här personer blir jag förbannad.

    Skulle vara kul att se en statlig utredning om hur många miljoner man kan spara in på överflödiga jobb inom den statliga sektorn :)
    Vetenskaplig och statistisk säkerställd :) av rätt beställare givetvis..
    Det skulle jag nog kunna betala nån extra procent för. Kanske inte statlig utredning men en utredning..;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör pengarna att de kan ha elementen igång på äldreboendet betalar jag gärna. Mona Sahlins Mauritius-timeouter - not so much.

      Bevisligen kan ju länder med lägre skattetryck erbjuda mer service, men framförallt är jag rädd för signalerna det skickar att de ska hålla någon halvkriminell byråkrat under armarna i 30 år.

      Radera
  7. Om man är byråkrat samt gjutit in fötterna på rätt ställe här i sverige så kan man nog aldrig bli kriminell. Iaf inte i den meningen att man kan skattefiffla, bidragsfuska för dubbla boende etc. Då kan man alltid (i värsta fall) skylla på nån annan om man blir påkommen. Som te x ett regelverk, eller partiets rådgivare, ;) Nu hittar jag på lite, men det är nog inte så långt ifrån..Det jag menar är att det i dessa fall sällan finns någon egen skyldighet att ha lite koll på hur det funkar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen som helt skyldighet. Alla rättigheter, inget ansvar. Själv råkade jag byta plats på två siffror i deklarationen ett år och fick jordens straffskatt trots att handläggaren mycket väl förstod att det var ett misstag. Tack för den :-(.

      Radera
  8. Jo men Micke!
    Vilket slarv! Då får du stå ditt kast och bita i sura äpplet. Vilket självklar borde vara lika för alla. Men som vi vet så är verkligheten annan än det man läser och får se på tv om.
    Men sakta så börjar fler få upp ögonen för detta nu, vad jag vet har vi bara en vänsterpartist kvar där jag jobbar, så det går sakta åt rätt håll :) (Det är han som alltid kommer för sent)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick ju det, men tycker än idag (det är nog tio år sedan) att de borde ha strukit ett streck över hela saken. Jag hade en släkting som i en beef med Riksskatteverket lovade dem att inte jobba vitt en enda dag till i hela sitt liv. Ett löfte han levde upp till fram till sin död. Det är där jag kommer ifrån, men har väl inte hans envishet ;-).

      Radera
  9. Svar
    1. Din sista rad var så lik ”Alla djur är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra” ur Orwells satir Djurfarmen där grisarna tar makten. (och beter sig som riktiga svin)
      Jag liknar bara herr Carlzon och herr Shekarabi vid dessa grisar.
      Ursäkta, var lite otydlig och ordfattig. :)

      Radera
    2. Aha! Ja, visst var den därifrån. Jag kopplade ändå inte, men med facit är det glasklart även för mig.

      Radera
  10. Haha!
    Jo man har ju tänkt den tanken ett par gånger..men det blir liksom inte slag i sak där. Knyter istället näven i fickan :)
    Nej vars! Man får helt enkelt hitta sina egna små knep och vägar så man trivs med tillvaron.

    SvaraRadera
  11. Nu fick du mig på dåligt humör igen. Suck... Intressant, men sorgligt.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror det är nyttigt att surna till lite ibland :-).

      Radera
    2. Haha! Ja, det har du rätt i.

      Mvh

      Egon

      Radera
  12. Det är tur att vi svenskar kan slå oss för bröstet i diverse internationella mätningar, med självbilden att vi saknar korruption?
    När den enda skillnaden på Sverige och andra är graden av öppenhet och metoder i korruptionen. Fast detta håller på att ändras snabbt i Sverige det med, nu skäms de inte ens att köra med öppna kort längre när det fifflas med andras pengar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att man lätt blir fartblind. Har man jobbat länge i ett system där allt går till på ett visst sätt blir det normalt hur galet det än är.

      Radera