måndag 30 september 2019

Vad bidde det då?

Här är en tweet som väl inte kommer med något revolutionerande avslöjande, men som jag ändå tycker är väl värd att lyfta fram.


Ni ser frågeställningen själva. En företagare vill ge sin medarbetare en engångsbonus och det slutar med att två tredjedelar försvinner i skatter. Och det är värre än så. Om medarbetaren använder sin del av kakan till att köpa något med normal moms på 25 procent försvinner tre fjärdedelar i slukhålet. Tankar han bilen för pengarna får han bensin för 1222 kr av företagarens ursprungliga 13142 kr, drygt 9 procent.

Frågan om det är ”rätt” har setts som retorisk av såväl skatteförespråkare som skattehatare (eller heter det skatteförnekare?) och många däremellan, som svarat ett rungande ”ja!” eller ”nej!”. Några tycker att företagaren borde ha fuskat eller åtminstone planerat genom att ge medarbetaren något avdragsgillt eller ledighet istället, men företagaren står på sig och förklarar att han ville ge just pengar och var villig att ta kostnaden för det.

En annan värdegrund.

Det närmaste jag själv kommit en bonus är att jag fick presentkort på en cd när jag blev ”månadens medarbetare” i början av 90-talet. Det var väl trevligt i och för sig, men pengar är ju alltid pengar. Eller ja, ibland är pengar liktydigt med pengar minus skatt, och den här historien visar med all tydlighet att det är något helt annat.

23 kommentarer:

  1. Det var mycket pengar som gick i skatt. Den förra Scania bossen skulle nog svära och ifrågasätta vad han skulle få för det. Har knegat i 20 år men aldrig fått någon bonus. Däremot har jag fått sparken då tidigare arbetsgivare skulle outsourca.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Outsourca till ett land med lägre skattetryck? För det är ju nästa problem med svenska skatter, att det är svårt att locka kompetent personal när tre fjärdedelar av det man lockar med försvinner.

      Radera
  2. Att "resten tillfaller alla andra" blir en sanning med modifikation den dagen man blir sjuk eller behöver stöd på annat sätt. Med samma resonemang är försäkringspremien alltid ett "rip off" om jag inte blir ett försäkringsärende.

    Men det är aldrig fel att ifrågasätta hur skatterna används, det borde egentligen vara en skyldighet. Vid en viss punkt ger man upp, skiter i att gnälla och konstaterar bara att vi har det ändå rätt bra i det här landet.

    Sen finns det dem som bara inte kan hålla truten och det är ju rätt bra (om det görs med värdighet och finess). Vem skulle annars driva på utvecklingen?

    /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var slarvigt uttryckt. Å andra sidan, jag betalar t ex för att polisen ska skydda mig, men får jag inbrott svarar de: "Ring försäkringsbolaget, vi spelar innebandy." Nej, okej, det där med innebandy säger de nog inte högt, men i det fallet tillfaller resten inte ens andra skattebetalare.

      Radera
  3. Jag brukar få 40% av min årslön i bonus varje år. Då dras det runt 62% i skatt direkt (som jag får tillbaka delar av nästa år eftersom jag inte kommer upp i den skattesatsen). Mycket skatt, ja, men att använda 10 000 som exempel känns vridet. De flesta med bonusar får betydligt mer och har redan höga löner (jag själv ligger på 1,4 mille/år). För mig känns det som pengarna gör mer nytta inom vårt gemensamma än att jag ska kunna shoppa fler dyra middagar/skor/teknikprylar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett autentiskt exempel, så då hade det snarare känts vridet att manipulera med siffrorna. Huruvida de flesta med bonusar "får betydligt mer" är jag faktiskt inte alls säker på. Bonussystem finns för såväl telefonförsäljare som lagerarbetare, alla är inte fallskärmsbärande direktörer.

      Fint att du är nöjd med att betala skatt. Hör av dig om du vill betala mer så kan du få ta en andel från en som stör sig på att osubventionerad samhällstjänst i andra länder är billigare än vad vi får subventionerat med skattemedel.

      Radera
  4. Ett exempel med 10000 kr är inte alls vridet, utan något som jag varit med om själv. Att alla kontantbonusar är "höga" är nog bara en myt.

    Det jag stör mig mest med i Sverige är inte att betala skatt utan att folk i allmänhet inte verkar fatta hur skattesystemet är utformat samt att vi verkar sponsra en stor del av världens befolkning med tjänster som främst borde gå till de som faktiskt bor i landet. Jag undrar om USA, Kina, Japan och andra länder sponsrar svenskar på samma sätt? Bistånd ja tack, men någonstans måste man dra gränsen för vad som är vettigt. Kolla t.ex. senast på detta utbredda fusket med arbetskraft från arabländer, som utan problem kan plocka hit sin släkt efter att ha fått ett påhittat jobb som personlig assistent. Tjänstemännen är frustrerade, men lag är lag.

    Polisen tror jag inte ett skvatt på längre, tyvärr. Man skjuter ihjäl en handikappad man som inte utgör något hot över huvud taget i en kontrollerad miljö (innergård), men vågar knappt fingra på tjänstevapnet när brottslingar blir fritagna av "aggressiva ungdomsgäng". Ett exempel av många när vår vän polisen tycks kapitulera inför buset.

    Själv har jag för länge sen slutat jobba övertid. Har ingen lust att ge över 50% till en så pass dålig förvaltare av kapital som regeringen är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Systemet med personliga assistenter har väl till stor del tagits bort efter allt fusk, men med det tillägget håller jag med dig om det mesta. "Vi" tror att vi har bra service för att våra medier - som jobbar i symbios med makthavarna - säger att det är så. Samtidigt vet jag folk som betalat för vård i andra länder och fått mer vård för pengarna som turister än de får i Sverige som skattebetalare.

      Radera
    2. Har du läst om assistanfusket att assistantbolag letar upp personer i tredje världen med barn med behov av LSS? Anställer föräldern som sen kan ta hit familj och då bli assistent till sitt barn. Staten betalar bolaget som ger lön till föräldern. En artikel av Anna Dahlberg om ”brukarimport”. Läste om detta nyligen och pratade med en vän som arbetar med att hjälpa invandrare med språket. Enligt personen så var inte detta något nytt utan kännt till detta i tio år. Det blir win win för assistentbolaget och för den anställde. Samtidigt läser man om fall där assistans dras bort för familjer för att pengar inte anses finnas. Jo tacka för det när det tillåtits fusk och ”brukarimport”, då blir inga pengar över sen till de som faktiskt ska ha assistans.

      Radera
    3. Läste artikeln nu (https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sa-mojliggjorde-alliansen-brukarimport-till-sverige/). Låter onekligen helt galet.

      Radera
  5. Om företagaren ville ge den anställde pengar och var villig att ta kostnaden för det, varför inte ge den anställde tillräckligt med bonus så att summan blev vad han nu tycker den anställde skulle få? Om man tycker att 4500 är för lite, ge mer i bonus. Snicksack. Naturligtvis ville företagaren göra ett statement om våra skatter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske för att han inte var beredd att betala 30000.

      Det vore ganska märkligt om han eller någon annan förnekade att han ville göra ett statement i samband med att han gör ett statement. Och? Är alla som vill diskutera ämnet ur ett kritiskt perspektiv diskvalificerade för att de har en agenda?

      Radera
    2. Tycker du missar hela poängen! Alla företag vill göra så mycket vinst som möjligt, men om man vill göra det mer attraktivt för folk som redan tjänar över brytpunkten för statlig inkomstskatt, så kostar det skjortan. Problemet blir att den anställde inte alls tycker det är värt att jobba den där extra helgen för att få bonusen, dvs inga skattepengar genereras.

      Jag har själv haft förmånen att jobba 80% för att jag ändå skattade 57% på de sista 20% jag gick ner i arbetstid, enkelt val! Hade jag åtminstone fått behålla 50% så hade jag nog jobbat 100% och inte 80%. I min bok är det aldrig någonsin rätt att betala mer än 50% i skatt för det betyder faktiskt ordagrant att man tjänar mer på att skatteplanera än att arbeta. Man skall alltid tjäna mer på att jobba! Det skapar sunda samhällen!

      Jag har rätt bra koll då jag jobbat med många småföretagare och folk som tjänar över brytpunkten, helt galet vad all håller på å trixar (OBS med lagliga saker!) för att betala mindre skatt. Så hade det nog inte vara om man faktiskt tjänade er på att jobba.

      Jaja varför bryr jag mig ens om att argumentera på internet... De som röstar vänster kommer aldrig hålla med ändå...

      Radera
    3. Det gamla kravet "hälften kvar!" är onekligen rätt lågt satt, när man tänker efter.

      Radera
  6. Anonym 11:33

    Det är uppenbart att du själv alltid varit anställd. Företag har inte automatiskt ett ständigt inflöde av pengar. De, precis som du, måste hushålla med dem. Gör de inte det kan även du bli av med din stadigt inkommande lön.

    /nils

    SvaraRadera
  7. Jobbet kunde jag aldrig räkna med några bonusar, finns inte inom det yrket. Men man kan köpa aktier i bolag som ibland ger extra utdelningar, det ser jag som bonus när det inträffar och jag har inte behövt anstränga mig för bonusen mer än att köpa aktien. Sen blir det utdelningahöjningar också.

    Genom att satsa på detta slipper man oroa sig för löneförhöjningar och bonusar. Skatten på isk är väl ok än så länge. Men hur länge till? De skatter som tas in förvaltas inte på bästa sätt och det slösas bort en massa istället för att prioritera det många väljare faktiskt vill tex frågor kring kriminalitet och vård. Fallskärmar och livslång pension till människor i riksdagen verkar det fortfarande finnas pengar till. Även om det där också blivit försämringar för yngre. Knappast något som gemene man vill prioritera? Men politikerna försämrar gärna inte för sig själva, någon annan betalar? Vilket detta bonusexempel visar. Pengarna till kassan ska in och Maggan & Company hittar alla möjliga sätt att få in pengar att missköta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan och bör man ta tag i det själv, men det är ändå märkligt och lite tråkigt att inte en företagare ska kunna ge en anställd en extraslant som en engångsutbetalning utan att skattesatsen blir helt absurd.

      Radera
  8. Ja det håller jag med om att det blir helt absurt med skatten för denna bonus, glömde nämna det när jag kom igång, blev så upprörd av alla skatter som tas in och hur de sen används. Tycker synd om personen som fick så lite kvar av sin bonus. Och tråkigt för arbetsgivaren som ville uppmuntra sin personal. Intressant exempel, det fick hjärnan på högvarv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också det. Vet inte hur typiskt exemplet är, men det är taget från verkligheten och fick mig att tänka.

      Radera
  9. Handlar det inte mer om vårt skatten går? Jag är rätt less på att ge mina slantar till multinationella friskolor och vårdföretag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl en kombination. Tycker man att skatten går till bra grejer blir den lättare att betala, men grundidén tycker jag ska vara att medborgaren ska få göra vad den vill med sina egna pengar, inte att varje krona som inte går till skatt är en stöld från staten, som Göran Greider uttryckte det nyligen.

      Radera
  10. Bara liiiiite tilll nuuuu, så är vi snart där igen. Pomperi possa! Tjoho!
    Man blir så ja varm inombords, när man tänker på hur mycket pengar man drar in till Löfvens partaj. Det räcker nog till så mkt röka att de snart inte ens vet vad för nya dumheter de ska bränna pengarna på?

    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Röka? Jag trodde Steffe var mer för spritfester: https://www.youtube.com/watch?v=YX1I9HrKH_c

      Radera