torsdag 10 oktober 2019

Obligatoriska avgifter

Det är inte de stora inkomsterna som gör en rik utan de små utgifterna”, sägs det. Små utgifter stör mig, särskilt när de är designade för att glida under radarn. Det bästa sättet för det är att kalla dem ”obligatoriska” får då kommer man ändå inte undan dem och kan lika gärna betala.

Nu kan man t ex ofta välja om man vill ha en faktura på papper och drabbas då av en fakturaavgift. Det må så vara, standardbeloppet 25 kr är nog rimligt. Men fakturaavgift fanns långt innan internet och hemdatorer. En vara/tjänst kostade 500 kr, men slutsumman blev 525 kr inkl fakturaavgift. Och när alla fick pappersfaktura och avgift är jag inte alls säker på att det var självkostnadspris.

Körkort är ett eldorado för obligatoriska avgifter. Man kan inte gå till konkurrenten, så det är bara att hosta upp. Halkkörning, teoriprov, tillverkningskostnad... Det mesta skulle gå att banka ihop till en enda avgift, men istället delar man upp den i en massa små, obligatoriska avgifter. Bara att betala det med.


Häromdagen fick jag en annan, mer otippad men likväl obligatorisk avgift: balsamering av min mor. När en människa dör balsameras kroppen ”enligt fastställd rutin i Stockholms läns landsting” om det går för lång tid mellan dödsfall och begravning. Men kan inte den långa ledtiden i vissa fall bero på de anhöriga? Nej. I detta fall skedde balsameringen på dödsdagen, eftersom bårhuset vet att kyrkans köer i 100 procent av fallen resulterar i att ledtiden går över tidsgränsen.

Åtminstone för kristna. Islamiska begravningar ska enligt muslimska seder helst ske inom 36 timmar. Det klarar inte svenska myndigheter, men jag är rätt säker på att de fixar balsameringsgränsen som ligger på tio dagar. Och – om detta inte redan är övertydligt – detta är inte kritik från mig mot vare sig islam eller muslimer.


Enligt Obduktionslagen (det här är Sverige, vi har lagar för allt) kan de anhöriga begära balsamering, men åt andra hållet finns inga regler. Jag är lite sugen på att bestrida avgiften, bara för att. Jag låter ändå bli, av två skäl: chansen att få rätt är lika med noll och jag har inte tid eller energi att slåss mot den här väderkvarnen just den här gången.

10 kommentarer:

  1. Det är dyrt att leva och dyrt att dö, säger man väl. Nu betalar man ju skatt så att ens person blir omhändertagen, men allt runtikring med kista och eventuell sten samt tillbehör såsom blommor kostar en smärre förmögenhet.

    Jag fick läsa ditt inlägg både en och två gånger innan jag kopplade ironin i texten " Och – om detta inte redan är övertydligt – detta är inte kritik från mig mot vare sig islam eller muslimer." och efterföljande bild :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kista och sten var jag med på, men jag kan inte säga att jag budgeterat för balsamering.

      Vad jag menar är att om en religion säger att den döde ska begravas inom X antal timmar och Sverige ställer upp på detta på bekostnad av andra döda är det varken religionen eller de religiösas fel.

      Radera
    2. Kan inte tänka mig att myndigheter rättar sig efter vad en viss religion "kräver" för sorts behandling. I så fall rekommenderar jag släkten att använda sig av en privat firma på egen bekostnad. Inget som vi övriga som kör en "normal" begravning ska lastas för.

      Radera
    3. Där tänker vi olika, men jag tänker inte forska i vem som har rätt.

      Radera
  2. Ja, det är väl det där med svenska myndighets-Sverige? Andra människors pengar är inte alls viktiga. Faktiskt totalt oviktiga?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl så att få av oss bråkar om en engångsavgift på några hundra. Dels för att vi vet att det inte hjälper och kanske också för att inte framstå som fullständiga rövhål. Därför avgiftsbeläggs vi.

      Radera
    2. Dessutom är ju den som får betala avgiften redan död.

      Radera
    3. Ja, i alla fall teoretiskt. Om dödsboet har tillgångar drabbar det ju arvingarna, men då kan det vara uppdelat på många. Den som drabbas av en tiondel av räkningen har ännu mindre skäl att ta strid.

      Radera
  3. Är väl ändå "kyrkans köer" som är grundproblemet?
    Betalade ingen balsamering när min far avled för 1,5år sedan men hade heller inget problem att få begravning 1,5vecka efter dödsfallet och då bodde han ändå i en hyfsat stor stad men inte Stockholm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kyrkans köer i kombination med att när de är för långa får kunderna betala extra. Lite som om man fick förseningsavgift på låneböcker för att biblioteket vägrar släppa in en.

      Ingen aning om Stockholm sticker ut eller om det blivit värre på 1,5 år.

      Radera