lördag 5 oktober 2019

Vem är sjuk?

1979 var homosexualitet klassat som en sjukdom varför ett gäng homosexuella i en aktningsvärd protest sjukskrev sig med motiveringen att de kände sig lite bögiga. Det kan tyckas absurt idag, men är det konstigare att sjukskriva sig för homosexualitet än för klimatångest?


Eller för att pojkvännen gjort slut, katten dött eller ”fel” person vann presidentvalet i ett land långt borta? Jag såg någon skämta om att en 90-talsfödd praktikant sjukskrivit sig för nageltrång. Det skrämmer mig att jag inte är säker på att det saknades verklighetsbakgrund.

Riktig ångest är givetvis ett sjukdomstillstånd och jag vill inte pissa på någons känslor. Det finns tillfällen i livet då det sista man vill är att gå till jobbet eller överhuvudtaget träffa folk. Men jag tycker att det säger något om samtiden när människor ser det som ett rimligt alternativ att utebli från sina åtaganden bara för att man inte är i perfekt balans.

Även om man skulle stanna hemma så kort tid att varken samhället eller arbetsgivaren behöver betala ut sjukpenning sätter man ju alltid någon i klistret (för annars är det arbete man utför helt meningslöst och då borde man avskedas bara därför). Vore jag arbetsgivare och fick ett samtal från en anställd som tänkte vara hemma pga klimatångest skulle jag direkt kolla upp mina rättigheter att avskeda. Skyll åtminstone på något annat, som mensvärk:

16 kommentarer:

  1. Skulle nog sätta allt jag äger på att klimatångest är som vilken ångest som helst. Skillnaden är att det är en politiskt korrekt ångest som är påhejad av rikstelevision. Hade den drabbade inte varit utsatt för skrämselpropaganda hade vederbörande haft någon annan ångest.

    Går att lösa medicinskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om den (åtminstone till del) beror på skrämselpropaganda känns en medicinsk lösning helt galen.

      Radera
  2. Det som är sjukt här är väl också att alla dessa individer tränger undan alla de som faktiskt är sjuka på riktigt.
    Idag bör ingen svensk tex räkna med ett fungerande stöd från Försäkringskassan mer än ca 3 månader, oavsett om du har en dödlig sjukdom. Systemet har alltså kollapsat redan till följd av politiskt orsakad överbelastning. En rejält tilltagen familjebuffert har därmed aldrig varit så nödvändig som nu i Sverige.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som vanligt är det en fråga om resurser. Vore de oändliga gjorde det inget (förutom för den enskilde individen) om en del trams och fusk rann igenom.

      Radera
  3. Tack för länken om hur sjukdomsklassningen upphörde :-) fantastisk läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var förvånad att jag inte hittade mer. Hade historien någonstans långt i bakhuvudet och tänkte att det här måste väl massor av människor skrivit om, både artiklar och böcker. Men det verkar inte så.

      Radera
  4. Min mor var en av de som sjukskrev sig 1979! Minns än i dag med stolthet hur de lyckades ändra systemet. Kostade staten massor av pengar i sjukpenning tills de ändrade lagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, var det så? Jag trodde att det var en liten aktion, rent siffermässigt och att det var mer uppmärksamheten som blev pinsam för staten.

      Radera
  5. Vad är det för arbetsgivare som tycker det är okej med att sjukskriva sig för nageltrång? Låter som rena dumheterna. Jag hade ringt upp vederbörande och frågat om han eller hon är intresserad av att jobba kvar. Aldrig att jag hade tänkt betala för sånt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag hörde det var det en praktikant som gissningsvis inte kostade arbetsgivaren en krona och hade en begränsad praktiktid. Hade jag varit arbetsgivare hade jag nog bara tröttnat och gjort en mental notering att nästa gång någon frågar om praktik har vi fullt.

      Radera
    2. Med risk för att verka tråkig och komma med fakta så kan nageltrång vara ganska jobbigt när det blir inflammerat så fingret/tån blir extremt öm och hela halva handen/foten bultar.

      Radera
    3. Absolut, jag har provat det och det var riktigt jobbigt. Men ändå inget jag hade stannat hemma för.

      Radera
  6. I Bjärred finns en lång brygga. En kvinna ville bada men det såg för grunt ut för att dyka så hon hoppade med fötterna före. Men det var bara 55 cm djupt, hon skadade foten och blev sjukskriven i sex veckor.

    Nu vill hon att kommunen ersätter henne med 20.000 kr för att de inte varnat med skyltar.

    Att inte ta eget ansvar något måste vara symptomatiskt för den curlade generationen. Det är denna generationen som ska bygga vårt land vidare.

    /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Påminner om sådana där (i och för sig lite högre) stämningar när amerikaner häller McDonalds-kaffe i knäet och vill ha betalt för sveda och värk.

      Jag vet inte hur det ser ut i Bjärred, men tänker att det väl aldrig är givet att det alltid går att hoppa från alla bryggor. Draget till sin spets är det t ex dumt att hoppa med huvudet före när det ligger is.

      Radera
    2. i landskrona stämde en kvinna sin bostadsrättsförening för det inte hade skottat genvägen över gräsmattan hon brukade ta. de hade bara skottat gång och cykelvägarna. hon vann...

      Radera