torsdag 23 januari 2020

Mat eller piller

I varenda matbutik finns det kosttillskott och multivitaminer. Särskilt nu på vintern marknadsförs de rätt hårt. Jag har alltid tänkt att det nog är bättre att få i sig de vitaminer, mineraler och annat man behöver genom riktiga livsmedel istället för laboratorieframställda tabletter, men är det så? Jag bestämde mig för att gräva i det och det ser ut som att jag har rätt:
När forskarna analyserade betydelsen av källan (riktig mat eller kosttillskott) visade det sig att lägre risk att dö bara fanns om tillräckliga mängder vitamin K och magnesium kom från riktig mat och inte från kosttillskott. Lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar bara förelåg om tillräckliga mängder vitamin A, vitamin K och zink kom från riktig mat och inte från kosttillskott.


Jag tvivlar inte på att det går att hitta någon studie som säger motsatsen, men det verkar helt klart som att min fördom har stöd i forskningen. Om man däremot äter tillskott är det inte glasklart att det är bättre ifall vitaminerna och mineralerna i dessa är naturligt framställda och inte syntetiska:
Regarding natural vs. synthetic forms of vitamins in dietary supplements, sometimes natural is better, sometimes synthetic is better, and sometimes it doesn't matter.

Det gjorde mig lite förvånad. Jag fattar att det går att få till högre koncentrationer genom att utgå ifrån provrör istället för att extrahera vitaminer ur en indisk rot. Bortsett från det trodde jag dock att roten alltid vann över labbet, men det gör den inte.

Vissa rötter är mycket farliga...

När det är möjligt ska man satsa på riktig mat. Jag kommer därför fortsätta att plocka blåbär, äta nässelpulver och annat som innehåller nyttigheter. Nu ännu mer säker på att det faktiskt är bra för kroppen.

Vill man gå från andra hållet och leta upp mat som är rik på just det man är rädd att få brist på finns det sådana sidor på nätet, som den här. Redan tidigare har jag tipsat om Skogsskafferiet där man kan ta reda på vilka grödor man kan plocka helt gratis i skogen, var de finns, när de ska skördas och vilka ämnen de innehåller, så det finns inga ursäkter.

37 kommentarer:

  1. Vad jag förstått så är dessa multivitaminer totalt onödiga för en majoritet av befolkningen. Vissa vitaminer och mineraler kan dock kroppen ta upp från tillskott, vad jag förstått. I fall där det kan vara aktuellt brukar dock dessa tillskott rekommenderas av sjukvårdspersonal. Så en bra riktlinje skulle ju kunna vara: Har du blivit rekommenderad detta tillskott av en läkare efter en läkarundersökning? Go for it! Inte? Du kan med stor sannolikhet lägga dessa pengar på något mycket bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Multivitaminer har jag alltid tänkt som en onödig "livrem". Det borde väl inte vara så illa att man saknar en hel radda ämnen (då måste man ju verkligen ta tag i kosten istället) och alla vitaminer man ändå får i sig kvoten av är ju meningslösa. Förutsatt att de är vattenlösliga, annars kan de rentav vara skadliga.

      Radera
  2. Forskningen kring sånt här är ett harv att gräva i, skulle säga att du har rätt i att det är bättre att äta "rätt" istället för att ta tillskott.

    Men i studierna varierar det om kosttillskotten har tagits i samband med mat eller inte. Detta verkar ha en ganska stor effekt då det påverkar hur/om kroppen kan ta upp vissa ämnen.

    Äter man bara en C-vitamin exemepelvis, så passerar det i princip bara magen, men om man äter en c-vitamin tillsammans med en vanlig mängd mat så ökar det sannolikheten att magen hinner bearbeta och ta upp vitaminerna. Detta är eventuellt det som förklarar varför vanlig mat som är rik på ämnen är bättre än att bara trycka i sig piller med samma ämnen (men är nog inte hela förklaringen). Sen så varierar det också stort mellan vilka vitaminer/mineraler/enxzymer/dylikt som är effektivt att ta som tillskott och inte. Exemeplvis Omega3 från växtriket är i princip värdelöst (vi hinner inte omvanlda och ta upp det i magen) medan Omega3 från fisk är väldigt effektivt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Forskning är svårt, särskilt på sånt där det finns många och stora ekonomiska intressen och jag inbillar mig inte att jag som lekman fattar mer än lite grann på ytan.

      Jag brukar vara noga med att läsa på burk och bipacksedel både för mediciner och kosttillskott. Står det att något med fördel tas med mat gör jag så (även om läkaren sedan ofta säger att det där spelade inte så stor roll).

      Intressant att det också spelar roll varifrån naturliga tillskott hämtats, men det gör det ju ännu svårare att veta vad man ska lita på här.

      Radera
  3. Vitaminer:
    Vitaminer är som kryddor. Mer betyder inte nödvändigtvis bättre.
    Dock är marknadsföringen sådan att vi ofta påverkas att tro att mer= bättre.

    Sannolikt är det så att det inte enbart är vitaminen som har betydelse. Utan hur den är förpackad ...både för upptag och funktion. Därav att naturligt paketerad vitamin i mat vinner över tabletter.


    Naturlig vs syntetiskt
    Egentligen helt ointressant då molekylen inte har något minne av hur den skapades. Vi är ju alla stjärnstoft och dricker dinusaurie-kiss ;)

    En vitamin molekyl är den samma oavsett hur den skapades.

    (för kemi-intresserade. Jag väljer att blunda för S och R former...de får hänga med i föroreningar här under)

    Dock kan det finnas föroreningar i både naturliga och syntetiska produkter. Sannolikt är det dessa som driver resultaten i studierna. Inte molekylen som sig.



    Kortversionen avseende vitaminer


    Är varierad kost
    Uteslut inget utan att tänka efter
    Gå ut och få lite sol på dig vinter tid.


    Med vänlig hälsning
    THZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte mycket för kryddor heller ;-).

      Hade velat veta varför naturligt "matpaketerad" vitamin vinner över tabletter för jag är en sån där jobbig jävel som vill veta varför jag gör saker.

      Naturligt/syntetiskt: Jag köper idén om molekylens minne, men enligt en av länkarna ovan spelar det ju roll, bara att det inte alltid är det ena som vinner. Hade det bara hängt på föroreningar tycker jag att de borde ha skrivit det.

      Försöker äta varierat, men inom mina egna begränsningar, dvs vegetariskt. Och jobbar på det där med solen, men känner alltid att jag borde jobba mer. Vintertid känns det inte som någon risk att få för MYCKET sol.

      Radera
    2. Vintertid är det ingen risk...däremot sommartid om man har lite tunt med skydd på de delar på kroppen som är närmast solen.


      Varför skillnader/ och vad är föroreningarna.
      Skall försöka förklara

      Den korta versionen: Vi vet inte allt.

      Den långa versionen:
      Tänk dig kroppen som en bil.
      Vi kan fint beskriva i detalj hur däcket fungerar och kan lätt förklara varför dubbdäck har bättre grepp på is osv.
      Vi har en aning om hur motorn fungerar. Vi vet att vi måste ha bensin (kolhydradet) men att det är bra med lite olja i motorn (vitaminer) Men vi är inte säkra på vilka nivåer på oljan (olika från modell till modell) eller vilken viskositet.

      När det gäller växelådan så har vi ingen aning.


      Översatt till vitaminer ligger vi allt mellan däck (vi vet) till växellåda (vi vet inget).
      Vi kan visa på vitaminmolekylen behövs för vissa enzymsteg i cellen. Men vad som påverkar dess koncentration i cellen kan vi ofta inte alls. Sedan är det sällan så att något agerar i enrum. Det är ofta balanser mellan olika system som skall uppehållas. Det är därför nivå 1 är bra för person A, men för hög för person B och för låg för person C.

      Vår kropp är byggd/ utvecklad för att passa vår biosfär. Lika mycket som en vattenpöl har ett utseende som passar gropen den ligger i. Dvs våra system byggda för att optimalt utnyttja de förpackningar som finns i vår biosfär. Om vi kommer med ett till synes bättre och renare förpackning kanske vi inte kan utnyttja det.

      Tänk dig en optimal oljeblandning för din bil men paketerad så du spiller ut allt...…


      Sedan till föroreningarna. Lite samma sak. När du tillverkar en molekyl organiskt så kan det slumpa sig att det finns mer eller mindre av den verksamma molekylen (ofta så får man två former...en med effekt och en med liten eller ingen alls)
      Med syntetisk får du 50-50...men kan välja att ta bort en.

      Frågan är hur många som kommer på plats där de skall vara enligt liknelsen.
      Så sannolikt är det inte molekylen som driver studierna utan slump eller att man faktiskt inte förstått att sammansättningarna skiljer sig åt.


      Hoppas det blev lite klarare.....eller kanske bara mer förvirrat?

      Med vänlig hälsning
      THZ


      Radera
    3. Sommartid (särskilt försommartid) har jag märkt att solstrålarna tränger igenom min tjocka kalufs. Ett år brände jag nästan skallen under en löptur så nu kör jag keps ibland, vilket jag aldrig hade gjort annars. Men som sagt, nu får man vara nöjd med dagsljus, alla former av sol är bonus.

      Lite klokare blev jag kanske.

      Radera
    4. @anonym Förklaring via bil-liknelse. Okej!

      Radera
  4. Det här inlägget får mig att tänka på Ray Kurzweil. Uppfinnare, futurist och numera en hög chef på Google.
    Han planerar att leva för evigt, och för att överleva till den tidpunkt då tekniken gör evigt liv möjligt tar han ca 100 piller om dagen.

    Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag tycker han är en knäppgök eller om han är något på spåren...

    /Svanesang

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lägger min röst på knäppgök, men "you had me at Google" så det är kanske orättvist.

      Radera
  5. Det är inte utan att det är lite skönt att vara en allätande björn!

    Köttet hämtar jag i skogen, fisken i sjön, potatisen hos bonden, äggen hos hönan, honungen hos bina, bären och svampen i skogen och bäsken bränner jag själv.

    Men går jag med min kundvagn i affären och tjuvkikar i andras vagnar, så tror jag nog dom behöver lite piller!

    Lite prefabricerade mat, lite kakor och godis, vatten och läsk på flaska mm, men mycket mat är det inte i vagnarna.
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om jag utesluter köttet och fisken försöker även jag köpa så obearbetad mat som möjligt för det tror jag på alldeles oavsett. Om inte annat mår plånboken bättre av det, och mår plånboken bra mår jag bra :-).

      Radera
  6. Enstaka studier kan säga emot varann. Du har ju lite cherrypickat här, genom att leta upp en studie som kommit fram till det som du själv tror på. Det bästa är att leta upp meta-studier för att komma fram till vad konsensus inom fältet är.

    Vill dock säga att jag också tror att det är bättre att äta riktig mat istället för piller. Dock finns det vissa kosttillskott som har vissa fördelar, tex proteinpulver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom är studien som du länkar till av typen frågeformulär-studie, som är en av de mer osäkra typerna av studie man kan göra.

      Radera
    2. Jag säger ju det, att olika studier mycket väl kan säga emot varandra. Sedan håller jag ändå inte med om att jag cherrypickat. Jag har läst betydligt fler länkar och studier än jag visat här och gjorde mitt yttersta för att leta förutsättningslöst.

      När det gäller proteinpulver tycker jag att nästan varenda träningsnarkoman säger att det är en produkt som är helt onödig för de allra flesta, men visst kan det ha fördelar för det.

      Radera
    3. När det kommer till mat är tyvärr nästan alla studier självrapporterade, särskilt om den omfattar många individer. Det är nog ett svårlöst problem så länge det finns ekonomiska ramar att rätta sig efter.

      Radera
    4. Det finns inga livsmedel som inte är onödiga - alla livsmedel kan ersättas av något annat livsmedel. Så att säga att proteinpulver är onödigt stämmer för alla andra livsmedel också.

      Fördelarna med proteinpulver är att det är billigt protein, samt att det är lätt att ta med sig när man tränar. Därmed kan man få i sig det direkt efter träningen och behöver inte stressa hem för att äta mat.

      Radera
    5. Ja, man kan väl kalla proteinpulver för livsmedel. Jag tänkte mer på riktig mat, korv och potatis och sånt.

      Visst kan man använda proteinpulver i samband med träning, men det verkar mest vara amatörer som prompt måste äta något direkt efter träningen medan de proffs jag följer på nätet (uteslutande konditionsidrottare) inte har så bråttom, och då tänker jag att jag som motionär inte heller har det.

      Radera
    6. Proteinpulver är i princip mjölk. På vilket sätt är korv mer mat än proteinpulver?

      För konditionsidrottare är nog inte protein så viktigt. Men för styrkeidrotter har man sett att mängden protein och timingen är viktig för att få bästa effekt av sin träning. Proteinpulver är billigt och enkelt att ha med sig, så varför man inte skulle använda sig av det är för mig en gåta. Samma sak med koffein och kreatin.

      Radera
    7. Mjölk innehåller 3,5 procent protein. Menar du att proteinpulver inte är mer proteintätt än så? Märkligt namn i så fall. Hur som helst tycker jag korv är mer mat än mjölk också.

      Som sagt, tycker man att man behöver äta i samband med träningen kan man såklart häva i sig proteinpulver. Jag tror knappt att någon konditionsidrottare gör det (mer än glada amatörer, samma gäng som tror att träning utan intag av kvarg är typ bortkastad tid) och styrkeidrott tänker jag inte ägna mig åt, så för mig är det en ickefråga.

      Radera
    8. Det är koncentrerad mjölk, så självklart är det mer protein i.

      Som sagt, för konditionsidrottare tror jag inte det spelar någon roll. Förresten, brukar inte du ha med dig nyponsoppa när du springer?

      Radera
    9. Bara om jag springer över två timmar så att jag inte ska gå slut på kolhydrater. Inbillar mig att återhämtningen blir lite bättre, men det är stor risk att det sitter mest i huvudet för mig.

      Radera
  7. Oj nu kanske det blir lite liv i luckan. För jag menar det verkar finnas tämligen många som lägger en förmögenhet på olika kosttillskott. Istället för att helt enkelt bara äta varierat i sin grundkost. Utbudet i butikerna stödjer den saken, utbudet alltså. Och det är alltid apdyrt, med motiveringen att det är helt oumbärligt för kroppens bästa.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar onekligen vara bra business att kränga kosttillskott, och man vill ju må bra. Särskilt om man äter mycket skräp kan det nog kännas som att det finns förbättringspotential. Den naturligaste (oavsett vad man tror om kosttillskott kontra mat) vore såklart att lägga mer energi på maten, men det tar ju tid.

      Radera
    2. Well, proteinpulver är faktiskt ett av det billigaste protein du kan äta. Men det är kanske ett undantag.

      Radera
    3. Ja, det är inte priset jag vänder mig emot utan nyttan av att äta pulver istället för mat. Särskilt som knappt ens proffsidrottare tycker sig behöva det. Möjligen med undantag för kroppbyggare, där har jag noll koll (och med tanke på hur jag ser ut lär jag inte få det heller).

      Radera
  8. Käkar b-12, men jag har en dokumenterad brist på det. (blev ovanligt trött, icke så längre)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man brist verkar det vettigt. Själv får jag i stort sett i mig det rekommenderade dagsintaget av B12 genom mjölk. Även där är det tillsatt, men som vegetarian är det faktiskt svårt att annars få i sig B12 genom mat. Bästa källan är kött, företrädesvis lever.

      Radera
  9. Jag tänker ju att det gamla fortfarande gäller. Äter man en nyttig och varierad kost och rör på sig så ska man i normalfallet inte behöva en massa tillskott. Allt annat är bara PR för att sälja en massa skräp!

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fast hur varierad (undrar jag som laktovegetarian), och är maten i butikerna fortfarande så pass nyttig eller har den stressats fram ur utarmad jord? Eller jord överhuvudtaget, tveksamt om exempelvis de tomater man köper har varit i närheten av riktig jord. Jag vet verkligen inte.

      Radera
  10. Jag är urusel på att plocka bär i skogen. Det blir lätt så när man är byggd som en Noshörning med finmotorik som en Bergsgorilla. Allt under 10 kg vikt är för litet och fjuttigt för att hantera. Sånt där får kvinnfolket syssla med... :)

    Däremot är det 99% matlagning från scratch. Inga halvfabrikat förvirrar sig in i mitt kök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med bärplockare i handen behöver man inte vara så finmotorisk. Bra motion är det också.

      Det är rätt, förvirrade halvfabrikat ska man undvika ;-).

      Radera
  11. Fysiskt arbete + värmebölja = enda tillfället jag tankar upp med resorb och multivitamin.
    Det är väl mest vattenlösliga vitaminer som kanske kan behövas som piller lite akut. Dom kan vi ju inte lagra.

    Hörde förresten ryktas att folk har hittat trattkantareller nu i januari. Ur led är tiden. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte ens testat resorb. Tycker någonstans att om jag dricker för lite får jag skylla mig själv.

      Behöver man verkligen någonsin ta vitaminer akut? Med dagens matutbud ska man ju liksom inte landa i skörbjuggsdieter.

      Bra med svamp i januari! Tiden har ändå varit ur led länge :-).

      Radera
    2. I jobbet kan det bli kanske bortåt 4-5 timmar bara att gå i trappor. Räcker inte bara med vatten när det blir så pass långa tidsrymder.
      Vill gärna också ha hängslen och livrem då den där hjärnhinnetumören "lutar sig lite" mot hypofysen och därmed i viss mån påverkar ämnesomsättning och vätskebalans.

      (Äter däremot aldrig någonsin upp hela den kartan med järntabletter som är obligatorisk att få vid blodgivning. Har utmärkta blodvärden utan.)

      Radera
    3. Kanske annorlunda när man är sjuk. Och visst, på 4-5 timmar är det nog bra med lite salt, och ännu viktigare med energi.

      Du får sälja järntabletterna på svarta marknaden ;-).

      Radera