söndag 26 april 2020

Amorteringsfrihet under ansvar?

Så fort amorteringskravet på bolån slopades sänkte eller pausade 50000 låntagare sina amorteringar. Antingen är det i stort sett samtliga som blivit av med jobbet eller permitterats pga Covid-19 eller också har människor som klarat att amortera ändå tagit chansen att sluta bara för att de kan.


Har de järnkoll på sin ekonomi och investerar ”extrapengarna” vettigt behöver det inte vara fel, men man behöver inte tillhöra cynismlandslaget (Gud, vad jag önskar att det fanns ett sådant!) för att anta att många bränner dem på skit istället. ”Unnar sig” nu när världen är så eländig.

Om vi leker med tanken på att den ekonomiska krisen i världen som pandemin utlöst inte är över nu kommer många av deras bostäder att sjunka i värde. Om de var hårt belånade från början (och det kan man ju nästan säga att alla med amorteringskrav var) kan det i bästa fall leda till att de sitter fast hos sin nuvarande bank eftersom ingen annan skulle vilja ta över lånet.


I värsta fall, om deras privatekonomi drabbas genom uppsägningar och/eller oväntade engångskostnader, kan följden bli betydligt värre. Det är deras ansvar, jag var skeptisk till ett allmänt amorteringskrav redan när det kom, men jag tror att de flesta skulle gynnas av att fortsätta amortera om de kan, oavsett om huset är belånat till 85 eller 20 procent.

20 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt funderat på om jag skulle använda mig av amorteringsfriheten för att öka investeringsgraden. Dock tar det lite emot eftersom jag inte har ekonomiska problem och det handlar inte heller om några större belopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv lider jag av kreditallergi, men kan inte säga att du tänker fel.

      Radera
  2. Jag läste någon beräkning om att om man investerar det man tänkt amortera och betalar av hela skulden när man har investerat tillräckligt, så blir man av med skulden snabbare. Förutsatt dagens räntenivåer. Mycket kan hända dock under tiden. Jag tycker inte riktigt om att gå på känsla när man bestämmer sig för hur mycket man skall låna det är nog förrädiskt lätt att rationalisera sin privatekonomi men vid någon gräns är det kanske lönsamt att faktiskt ha ett lån. Men det borde ju förutsätta att hela det lånade beloppet investeras vilket är likasom att man kan köpa bostaden kontant, men väljer att inte göra det. En obehaglig insikt när man hittat sitt drömboende. I.o.f.s kan det ju vara billigare att betala ränta + drift än att hyra..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det hela bygger på att alla antaganden stämmer. Och det är en risk - som kan vara värd att ta, om man har råd. Oavsett vad man gör så finns risk, så det gäller bara att få 'rätt' risk för sig.

      Radera
    2. Jo precis och den risken justeras med hur många % man lånar tänker jag. Jag har precis skrivit på att köpa ett hus och funderar på hur mycket jag skall låna. Om jag betalar allt utan att låna är nästan hela mitt sparkapital borta, inte hela världen. Jag landar nog i att låna 50%.

      Radera
    3. Jag betalade kontant och blev obehagligt barskrapad, men hade tyckt att det varit obehagligt med lån också.

      Radera
  3. Vi utnyttjade det direkt och blev beviljade 17 månaders amorteringsfrihet. 3000 kr mer att investera för i vårt fall (vilket vi kommer göra).

    Våra förutsättningar är att ingen blivit av med jobbet och en belåningsgrad på 55-60% beroende på vilket värde man sätter på huset. Vi räknar på 60% men banken på lägre.

    Bra tillfälle för oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tänkt att räkna lite tuffare än banken.

      Radera
  4. Vi funderade på att öka amorteringen när det kom på tapeten det här med amorteringsfrihet. 50 % belåning ligger vi på och har extremt tryggade anställningar (jag är byggarbetare med väldigt många år i samma företag, en av Sveriges allra största byggföretag, min bättre hälft är specialistsjuksköterska)

    Vi lever i normalfallet på mindre än halva lönen och i år lär det bli mindre pga coronan som begränsar våra utlandssemesterplaner.

    Borde egentligen lösa in hela lånet men då kan jag inte säga omnatt trädgården på framsidan tillhör banken ändå så därför är det inte så noga där med ogräsrensningen.... Ett dilemma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Å andra sidan, om ni äger framsidan själva kan ni ju ändå skita i ogräsbekämpningen eftersom ni gör som ni vill.

      Radera
  5. Eftersom jag blivit permitterad och numer glassar runt på dagarna finansierad av mina kära landsmän så minskar min lön en aning. Jag vill inte minska mitt månatliga sparande till börsen så därför var det på sin plats att frysa amorteringen, som flitigt arbetats ned sedan lånet togs.

    Normalt sett tycker jag amortering är sunt, särskilt för egen del då jag utsätter alla andra pengar för stor risk (aktier). Det är skönt att iallafall en liten av det månatliga sparandet går till något som är "riskfritt" och som stärker min personliga balansräkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv hade jag hellre sänkt det månatliga beloppet in på börsen, men vet man vad man håller på med kan det vara rätt att göra som du.

      Men det vore kul att se siffror på hur mycket av det som tidigare gick till amortering som nu kommer att gå till chips och dipp. Totalt för Sverige alltså, inte bland ekonomibloggare och andra sparengagerade.

      Radera
    2. Att vara fri från lån är en prioritet i mitt liv, men inte vart jag lägger störst fokus nu. Det är inte viktigt för mig att äga min lägenhet til 100%, jag vill inte äga den överhuvudtaget och hyr hellre.

      Tyvärr rinner nog amorteringspengarna bort på onödiga saker för majoriteten av fölket. Mer prylar i det redan överfyllda garaget, mer kalorier runt midjan från skräpmat etc.

      Radera
    3. Om bara kostnaden vore densamma hade det varit intressant att hyra istället.

      Radera
  6. Jag tillhör en av dem som pausat amortering "bara för att jag kan", har annars mycket goda marginaler i både bolån och privatekonomi men har valt att göra så i samband med en korttidspermittering.

    Håller med om att alla gynnas av amortering oavsett belåningsgrad men du diskuterar ingenting kring alternativkostnad. Jag vet att du ogillar lån i allmänhet men varför skjuta dessa pengar in i just en bostad istället för andra investeringar?

    Hoppas att denna tid får folk att på allvar åtminstone fundera över sin privatekonomi. Eller så kanske de använder alla sparade pengar från restaurangbesök, resor etc. för att bränna på ännu mer onlineshopping? Förmodligen det sistnämnda nu när jag tänker efter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anledningen att skjuta pengar i just en bostad är att det är en av få, om inte den enda, investeringen man redan förbundit sig att göra. Men jag säger absolut inte att mitt förhållningssätt är det enda rätta. Tvärtom är jag inte alls säker på att det alltid är rätt.

      Jag hoppas som du, men tror också att många människor nu ökar sin konsumtion istället för att bygga upp sin ekonomi.

      Radera
  7. Tror det är precis detta politikerna vill. Att hushållen får loss pengar för att shoppa och på så sätt hålla igång konsumtionen. Får se om det fungerar.
    Vi ekonomiintresserade som kör amorteringsfritt samlar bara mer pengar i ladan istället.
    Jag har själv ansökt om amorteringsfritt. Kommer lägga pengarna i min buffert ifall det fortsätter vara dystert en lång tid framöver.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket möjligt. På ett samhällsplan kanske de t o m har rätt, men på ett privatekonomiskt ser jag inga fördelar med att konsumera bort sina marginaler.

      Radera
    2. Privatekonomiskt är det helt klart inte rätt men i det stora hela behöver det inte inte vara fel.

      Jag är ändå förvånad att så många ansökt om amorteringsfritt. Ska luska lite i min närhet om vänner och bekanta gjort det.

      Mvh PB?

      Radera
    3. Jag blev också förvånad att det snabbt blev så stora siffror. Det krävs ju ändå ett aktivt val, vilket brukar hindra eller fördröja de allra flesta.

      Radera