onsdag 15 april 2020

Bondeuppror i Facebooktider

En positiv effekt av Coronakrisen är att uppmärksamhet riktats mot det faktum att Sverige inte är självförsörjande på några livsmedel överhuvudtaget. Jo, på socker och morötter, men det blir i längden en torftig diet.

Varför det?!

På 80-talet odlade Sverige i alla fall sin egen potatis, men nu är vi nere på 70 procent. Ge det några år så importerar vi säkert över hälften av all potatis vi äter precis som redan är fallet med all frukt och mycket kött. Om vi inte tar till oss Potatisuppropet i Söderhamn.
I Söderhamn har vi tillsammans påbörjat mobiliseringen. Vi organiserar en lokal livsmedelskedja för mindre matproducenter. Vi har köpt in 12 ton sättpotatis som kommer att delas ut gratis till de som vill odla. Vi har mobiliserat förr, vid krig och större kriser. Vi kan göra det idag också.
Visst låter det bra och handlingskraftigt! Äntligen skulle svenska bönder få sin upprättelse. Det finns ju inget svenskare än potatis och bondeuppror, så hur gick det till när bönderna marscherade mot Rådhuset i Söderhamn med sina högafflar i högsta hugg? Så där...


Jag vill verkligen inte göra narr av dessa bönder för jag tycker att de har rätt. De såg ett problem och bestämde sig för att göra något åt det. De som vill att Sverige ska klara sin livsmedelsproduktion borde stoppa pengarna där munnen är (nej, det uttrycket funkar nog bäst på engelska) och handla svenskt. På Bondens egen Marknad eller, ännu hellre, leta upp lokala livsmedelsproducenter och kolla om du kan få handla av dem utan mellanhänder.

Men glöm inte att begära kvitto och se till att bonden betalar in sina skatter, så att våra makthavare även fortsättningsvis har råd med alla genusutredningar, mångfaldsplaner och politikerlöner. Allt annat vore dessutom olagligt och det skulle inte föresväva mig att föreslå lagbrott. Det … får man inte.

18 kommentarer:

  1. Tänk om man kunde äta genusutredningar och mångfaldsplaner, då skulle vi alla lida av svår övervikt.

    Är det ett upprop eller uppror förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé för att få slut på världssvälten! Dåligt med proteiner och substans bara.

      De kallar det för ett uppror, men själv vill jag ha lite mer upprördhet för att den etiketten ska funka.

      Radera
    2. På skylten i bilden står det upprop. Men inte förstår jag varför en önskan om ökad självförsörjning skulle vara vare sig upprop eller uppror.

      Radera
    3. Du har rätt. På hemsidan står det visserligen att evenemanget ska ske "på samma datum som två hundra kvinnor från Söderhamn påbörjade ett landsomfattande matuppror 1917", så lite ambivalenta verkar de vara. Men jag ändrade nu, rätt ska vara rätt.

      Radera
  2. Ja det är knepigt det där. Känner en krögare som tänkte satsa på främst lokalt producerade råvaror. Tyvärr blev det inte mycket med det, antingen var de lokala producenterna svåra att få tag i/göra affärer med eller var kvaliteten på råvarorna (främst grönsaker av olika slag) så pass ojämn/dålig att det inte gick att förlita sig på detta. Det slutade med att han beställde det mesta på Lidl istället, toppkvalitet till ett hyggligt pris.

    Sverige borde absolut hålla egna lager av livsmedel, det går inte att förlita sig på solidariteten vare sig när det gäller försvar eller livsmedel eller vad det nu kan vara. Det räcker att se hur EU-förespråkarna nr 1, fransmännen beter sig i krisens tid.

    Med lite tur skrotar man allt vad genus och mångfald heter och satsar på sånt som landet verkligen behöver. Nog finns det skattepengar alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det får ju inte vara till vilket pris som helst, oavsett om merkostnaden är strikt finansiell eller består av otillgänglighet eller bristande kvalitet. Jag har själv bott i en byhåla där jag till slut konsekvent undvek lokala företag eftersom samtliga bara suckade och stånkade när man erbjöd dem jobb.

      Jag håller med om att EU verkligen bekänt färg i denna kristid, men EU-fanatiker som Carl Bildt skriker nu ÄNNU högre efter ännu mer EU-samarbete. Oklart vad det är han ser som inte jag gör.

      Radera
  3. Håller med, brukar predika att var och en borde lära sig det grundläggande om odling, svaret brukar bli - Att det är väl bara att gå till affären.Förr fick man lära sig vikten av att odla i skolorna som ofta hade köksträdgårdar.
    Det är skrämmande att Sverige är så beroende importerade livsmedel, invaggad i en törnrosasömn som om något hemskt aldrig skulle kunna hända oss./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att det ändrar sig nu, men jag tvivlar. När krisen är över tar det nog inte många veckor innan de flesta är tillbaka i just-in-time-tänket.

      Radera
  4. Det är ju det som är en av de stora och positiva uppsidorna med det som sker nu. Att Sverige ges möjlighet att återgå till ett normalbegåvat tillstånd, om möjligt.

    Den enorma expansionen av migrationsverk, genusmydigheter, kommunala kommmunikatörer och dylig skit. Allt som bara möjliggörs på toppen av en konjunktur, där befolkningen uppenbarligen haft det allt för bra för länge. Har vi tur så kommer även Sveriges befolkning nu inse följderna när kärnverksamheten inte prioriteras. Att folk dör pga det, i din egen närhet. Att folk permitteras pga det, i din egen närhet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast många verkar bara ty sig ännu mer till myndigheterna. De svenska alltså, övriga världen är inte vatten värd. Har t ex en släkting som menade på att Trump inte ska kritisera Sverige eftersom det dött fler amerikaner än svenskar i Corona. Att det dött betydligt fler svenskar i förhållande till vår befolkning hade de tydligt inte upplyst honom om i P1:s Klartext eller varifrån han nu hämtar sina nyheter.

      Och för tydlighets skull tycker jag att även Trump skött detta rätt uselt, men det baserar jag inte på vad Anna Hedenmo på barnspråk instruerat mig om att tycka.

      Radera
  5. Sverige är självförsörjande på slanggurka under säsong. Men med tanke på att slanggurka innehåller mer vatten än vattnet i Medelhavet (fakta!) kan det vara klokt att komplettera med något matigare. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, slanggurka känns så meningslöst att det knappt ens får räknas ;-).

      Radera
    2. menar du att ekologisk slanggurka för 70:-/kg inte är meningsfullt? :-)
      för övrigt: varför varierar priset på gurka så enormt? det kan vara en skillnad på över 100% vecka till vecka.

      Radera
    3. Jag menar att gurka i alla dess former känns meningslöst. Den smakar ju inget. Inlagd smakar det ättika, men då kan man ju ta en slurk direkt ur flaskan istället för den smakar fortfarande inte gurka.

      Så priset har jag ingen aning om. Däremot noterade jag idag att röd och gul paprika kostade över 80 kr/kg vilken kan vara det högsta pris jag någonsin sett.

      Radera
    4. Paprikan är sannolikt holländsk (odlas inte i Sverige). Tidigt på säsongen och dyr euro är delförklaringar. Kanske problem med frakten och trögt vid gränserna. /nils

      Radera
    5. Så kan det vara. Undrar om de inte brukar vara spanska, men det är ju samma problem. Själv föredrar jag 19,90 kr/kg. Någon gång har jag sett 59,90 (långt mer än jag kan tänka mig att betala), men 80 tror jag är all-time-high.

      Radera
  6. Länk till bönder som säljer mat direkt:
    https://agfo.se/2018/09/utan-mellanhander/

    SvaraRadera