söndag 25 oktober 2020

Anställ inte mig som vd

Allt går att visa med statistik, sägs det. Jag hittade en lite lustig notis om en undersökning som visar att vd:ar med ovanliga namn har lättare för att tänka i nya banor än sina kollegor Larsson och Persson (eller kanske Smith & Jones eftersom undersökningen är amerikansk).

Okej, tänkte jag. Människor med typiska polisnamn, som Esbjörn Esbjörnsson och Gunno Gunnmo, borde ha blivit direktörer och inte poliser. Boutros Boutros-Ghali borde inte ha blivit generalsekreterare för FN, de borde ha valt en annan. Dock inte hans efterträdare Kofi Annan för med det namnet vore även han klippt och skuren för vd-jobbet.


Kofi & Boutros

Men ska man försöka dra lite mer seriösa slutsatser är det kanske så att människor som tidigt lär sig att de är annorlunda och att det kan finnas en styrka i detta blir mer självständigt tänkande individer. Det kan vara en dålig egenskap för exempelvis soldater, men för alla som ska utsättas för någon typ av konkurrenssituation är det en tillgång.

Och om vi överför tankarna till det svenska samhället, premieras självständighet och individualism eller likformighet och gruppanpassning? Jag tror att alla vi som genomgått svensk grundskola är på det klara med att där är det flockmentalitet som gäller för guldstjärnor. Ifrågasätt inget, lär dig att bli en välanpassad kugge.

Sverige har till skillnad från våra grannländer förbjudit hemskolning och nu ligger ett S-förslag ute om att göra förskola obligatorisk från två års ålder! Men är mänskligheten så svältfödd på självständighetsmorötter att en så liten grej som ett udda namn gör skillnad borde vi göra allt för att främja egenheter. Applådera fria val, stötta barn som går sin egen väg, mammor och pappor runt jorden – döp era söner till Greger.

12 kommentarer:

  1. Man skulle kunna tro att sossarna börjar tro att indoktrinering från tidig ålder är det enda sättet att behålla makten nu när deras trognaste generation börjar dö ut. Och makten framför allt.

    SvaraRadera
  2. Jag tror mig ana att den här reformen om obligatorisk förskola från två års ålder handlar om att barn som annars får svag koppling till det svenska språket ska få en bättre språkgrund när de möter barn med förhållandevis välutvecklat språk. En integrationsåtgärd alltså. Allt till kollektivets fromma.

    Angående ovanliga namn kan det ju finnas en ärftlig koppling också. Föräldrar som tycker om att ta initiativ och gå sin egen väg ger barnen namn som sticker ut. Barnen har då inte bara ovanliga namn utan sannolikt också en ärftlig disposition att bana sin egen väg i livet, en bit bort från fårskockens kollektiva bräkanden.

    Om man nu är född med ett vanligt -son-namn så kan man ju alltid snajda till det genom att exempelvis välja att stava det med z, eller nåt sådant.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Allt till kollektivets fromma." Jag är skeptisk.

      Sant, ärftligt kan det ju också vara.

      Radera
  3. Allt för kollektivets fromma! Framgår inte om det är seriöst eller inte. Hoppas på det sistnämnda, då allt från tvångssteriliseringar till livstids inlåsning går att motivera med detta uttryck!
    Alva och Gunnar Myrdal ansåg att barns uppfostran är alldeles för viktig för att överlåta till föräldrarna. I sossarnas värld är dessa fortfarande ikoner. Så uppfostran i statens regi från bebisålder till dödsbädd är något positivt i deras skruvade idévärld. Lägg till 100% i inkomstkskatt och sedan politiskt administrerade allmosor till "utsatta grupper och paradiset på jorden är ett socialistiskt faktum.
    Gud bevare mig!

    SvaraRadera
  4. Nu är väl inte denna kollektivism enbart ett drag från partiet? Vill minnas att Folkpartiet, förlåt Liberalerna, vädrat liknande unkna tankar redan innan.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkerligen. "Liberalerna" har ofta det mest extrema åsikterna i riksdagen när det kommer till kollektivism och förbud av individuella lösningar. T ex var det under Jan Björklunds tid som skolminister man förbjöd hemskolning.

      Radera
    2. Är du nöjd med din Garmin annars? Jag springer en del själv och har tidigare avfärdat den typen av grejer. Men, nu ser man ju nyttan de kan bringa i livet!

      Radera
    3. Jag blev väldigt mycket nöjdare med den nu ja. Men det är faktiskt ett av skälen att jag använt pulsklocka. Jag använder inte pulszoner och sånt, så pulsvärdet är egentligen bara en kul grej, men den ger en indikation på att jag springer lagom hårt och inte minst att jag verkar må bra. Vore det inte för det skulle jag lika gärna kunna ha en GPS-klocka utan puls, men det vill jag ha för att mäta tempo och distans (och kul att se var jag varit när jag virrat bort mig).

      Jag hade tidigare en Garmin 305. Lite enklare, tydligare och billigare. Den gillade jag bättre än min nuvarande 220:a och hade gärna köpt en ny sådan om jag hittat en. Men även den nya är helt okej och absolut värd sina pengar.

      Radera
    4. Var det bara klockans pulsmätning som påvisade ditt hjärtflimmer? Kändes det inte att något var fel ändå?

      Jag har en 305 och håller med om att den var enklare och tydligare. Dock fanns inte pulsmätning direkt på handleden då och jag kom aldrig överens med de där "bh-banden". Men det som gjorde att jag köpte ny var att Garmin tog bort stöd för att ladda upp gps-data till nätet. Alltså inte bara sluta uppdatera funktionen utan helt stoppa möjligheten. Det blev en ny Polar då.

      Radera
    5. Jo, jag kände hjärtklappning några gånger och tog så småningom på pulsbandet för att se om jag kände rätt. När jag normalt mätte pulsen, alltså vid löpning, var värdena helt normala. Möjligen någon runda på slutet (när jag redan visste) som var märkligt hög, men absolut inget jag hade sökt vård för.

      Många som är missnöjda med 305:ans hårda pulsband har bytt till deras mjuka. Själv gillar jag hårda bättre. Dock fick jag sy in det lite.

      Jag laddar upp min data manuellt till Garmin Connect genom att dra .fit-filen till en ruta på sajten. Det tar bara några sekunder. Från 220:an, men gissar att det är samma från 305:an. Men både Polar och Suunto funkar säkert ungefär lika bra.

      Radera