torsdag 8 oktober 2020

Jag pantar inte

Läser om människors pantvanor. En del pantar varje gång de handlar, andra samlar ihop till en säck i källaren. Jag har en tredje variant – jag köper varken burkar eller flaskor som ska pantas. Inte som princip, det bara blir så. Det verkar finnas en falsk föreställning att man tjänar pengar på att panta, på samma sätt som folk tror att skatteåterbäringen är ”gratispengar”. Har man köpt flaskorna har man lånat ut pengarna, gratis.

Jag köper varken läsk eller saft, jag dricker citronvatten jag blandar till själv. Jag kan dricka läsk eller mineralvatten, men jag köper det inte, det är decennier sedan. Läsk med socker är onyttig, läsk med sötningsmedel är inte god. Energidryck har jag aldrig ens smakat, det kommer inte hända.

Om jag någon gång kommer över en pantburk lämnar jag in den. Jag skulle inte kunna leva med mig själv annars, men det blir ju inga pengar. Vi snackar några kronor om året. Varje gång är automaterna trasiga så att det bara finns en, och varje gång står det minst en person före mig i kön med tvåtusen burkar. Jag har övervägt att skänka mina två spänn till honom/henne (givetvis efter att först kollat att de inte tänker använda sosseknappen).

Men det skulle nog få mig att framstå som en idiot, så istället står jag där och väntar i fem minuter för att kvittera ut mina två kronor. Som om det skulle lyfta idiotstämpeln.

47 kommentarer:

  1. Du kan la köpa en Coca cola 2 liters hälla ut innehållet och andvända den i typ ett antal månader. Det är ju ändå bara flaskan som kostar, själva colans värde ligger på typ 5 öre? Btw citroncola är faktiskt god vanlig är inge vidare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle innebära att en tvåliters cola kostar 2,05 kr. Lite mer måste det väl ändå vara. Hur som helst har jag andra flaskor, men jag använde faktiskt en gammal cola (utan pant) fylld med vatten som foamroller när jag hade ont i höften.

      Radera
  2. Haha hade glömt Ove-klippet, oslagbart. Men öl då? All min egenproducerade pant består av ölburkar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte köpt öl sedan jag blev så pass gammal att det gått att få tag i annan alkohol, typ vid 16-17. Har aldrig gillat öl.

      Radera
    2. Ok ja det förklarar saken. Så länge det inte finns vin eller sprit i aluminiumburkar nuförtiden :)

      Radera
    3. Nej, fanns det skulle det kunna bli en flaska vart tredje år eller så ;-).

      Radera
  3. Jag brukar hitta burkar i föreningens soprum, säkert 30 stycken i veckan. Det blir en fin timpenning. För mig är det dock helt obegripligt att man går och slänger pantburkar i metallåtervinningen istället för att ta med dem till affären. Man bemödar ju sig ändå att sortera burkarna liksom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket som förvånar mig med sopsortering, t ex hur det kan finnas människor som tror att mjölkkartonger är gjorda av plast. Har man inte tappat tron på mänskligheten kan man besöka valfri återvinningsstation.

      Radera
    2. Eller som i vår Brfs miljörum där folk ställer allt möjligt bråte mitt på golvet utan att koppla att de själva genom avgiften bekostar att röja upp sin misskötsel...

      Radera
    3. Samma här. Jag bloggade nyligen om att någon ställt ett badkar i vårt elsoprum trots att det finns fyra containrar i föreningen med osorterade grovsopor. Och containrarna för tidningspapper har tagits bort eftersom det slängdes så mycket dumt där (kan kanske förstå fönsterkuvert, även om det är fel, men inte pizzakartonger mm).

      Radera
  4. Det är ungefär som alla "spartips" enligt formulär 1A. De börjar alltid med "köp inte kaffe på stan, det blir mycket pengar på ett år". Allvarligt, finns det NÅGON anledning att köpa kaffe när man tex är på väg till jobbet? Gillar man kaffe så brygger man det antingen hemma eller får på plats (den arbetsplats i Sverige som inte har kaffe av något slag, den arbetsplatsen finns inte). Och gillar man kaffe så kan inte tex Pressbyråns räknads som drickbart.
    Jag erkänner, jag dricker kaffe jättesällan (för jag inte är så förtjust i det). Om jag mot förmodan gör det "på stan" så ingår ett besök på ett konditori, sittande, med en bulle eller bakelse.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, varför köpa kaffe på väg till någonstans? Enda ursäkt är väl om man ska åka på lång tågresa och de enbart säljer uräckligt kaffe. Eller ska man vara "hipp" och se upptagen ut? Märkligt.

      Radera
    2. Jag håller med. Ändå finns det massor med människor som köper en kopp på väg till jobbet där de har gratis kaffe eftersom de vill ha kaffe just och "det kostar ändå bara 15 spänn".

      Radera
  5. Jag är lat och bär hem en hiskelig massa mineralvatten från Lidl, i halvlitersflaskor dessutom eftersom det blir avslaget i 1,5-liters. Skulle kanske köpt en Sodastream-maskin men även om det blir billigare är det ändå inte gratis då man måste köpa kolsyra, och det blir ännu en j-a apparat som tar plats på köksbänken. Priset på Lidls mineralvatten Saskia är dock rejält mycket billigare än t.ex. Ramlösa på ICA och smakar minst lika bra.
    Är även en ivrig konsument av lättöl (och en och annan starköl) så burkar blir det också.
    Panten samlas självklart i en egen kasse som när den svämmat över alldeles för länge får följa med till butiken. Där är jag inte helt konsekvent utan trycker faktiskt på sosseknappen ibland. Tar man ut kvitto händer det inte alltför sällan att man glömmer lämna det i kassan när man ska betala...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nog måste väl Sodastream bli väldigt mycket billigare än alla färdigprodukter?

      Sosseknappen skulle jag aldrig trycka på. På de automater jag tittat på har alternativet varit Rädda Barnen och då skulle jag hellre ta ut ett pantkvitto och slänga det med tanke på vad mycket skit RB ägnar sig åt.

      Radera
    2. Jo i längden skulle det väl troligen det. Men 20 spänn plus pant för ett sexpack halvlitrar kan jag leva med. Och då slipper jag som sagt ha ännu en maskin på den begränsade ytan på köksbänken (luktar det desperat ursäkt? ;-) )

      Egentligen vill jag ta kvittot och komma ihåg att använda det i kassan men ibland orkar man bara inte. Lättja igen - ska försöka bättra mig.

      Radera
    3. Ja, lite halvdesperat, men jag dömer inte.

      Mitt andrahandsalternativ till att använda kvittot är att slänga bort det senare. Hellre det än att stödja Rädda Barnen, men även där är var och en fri att göra som den vill. Någon gång har jag jag faktiskt låtit pantkvittot ligga kvar i plånboken till nästa veckohandling och kommit ihåg det då, men någon gång har jag tappat det längs vägen.

      Radera
    4. jag brukar köpa lidls 1,5 liters flaska med kolsyrat vatten (den gröna). den kostar ca 5kr. skulle jag köpa en sodastreamer och påfyllning på patronen så skulle jag gå break even efter ca 160 flaskor.

      Radera
    5. Jag litar på matematiken (har själv ingen aning). Tycker själv ändå att kolsyra är överskattat.

      Radera
  6. Tar ofta promenader i bostadsområdet och hittar en del tomburkar, otroligt hur mycket energidryck ungdomar verkar dricka. Även på återvinningsstationen slängs pantburkar och pantflaskor i plast- och metallkärlen. Pantar främst för miljön men att det blir några hundralappar extra per år på kontot skadar ju inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hundralappar låter extremt om det bara är hittade burkar och flaskor. Håller annars med, har jag en aluminiumburk pantar jag den för miljöns skull. Det krävs så otroligt mycket mer resurser att tillverka en ny än att återvinna en gammal.

      Radera
    2. För miljöns skull? Trodde jag inte om dig. Du är ju miljömupparnas våta dröm p g a du är så ekonomisk. Här visar du en annan sida, miljön går före enkronan.

      Radera
    3. Ja, en enkrona betyder väldigt lite för mitt liv och det skulle kännas väldigt fel att slänga en aluminiumburk i vanliga hushållssopor.

      Radera
    4. Nja, två promenader i veckan och 2-3 burkar/PET blir några hundralappar totalt. För att bibehålla pantsystemet krävs hög återvinning, målet är 90% och vi ligger strax under, ca 85%. Metallåtervinning är dessutom extremt miljösmart, jämfört med att skapa ny metall.

      Radera
    5. Det har du rätt i. Blir det så frekvent blir det tresiffrigt och det är bra för alla.

      Radera
  7. Några gånger om året kommer det lokala handbollslaget och tigger pant för att finansiera ett träningsläger eller något snarlikt. De brukar få min pant. Det känns inte värt besväret att panta själv.

    Tyvärr verkar de ha tagit covidpaus i insamligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man ju göra om man tycker att pengarna gör nytta där, men hur stort besvär kan det egentligen vara att ta med en påse pant till affären när man ändå ska handla?

      Radera
    2. Ta med en påse är inte så mycket besvär. Det som irriterar är att "Varje gång är automaterna trasiga så att det bara finns en, och varje gång står det minst en person före mig i kön med tvåtusen burkar"

      Radera
  8. Hemma i Småland har scouterna en egen återvinningsiglo för pant vid de andra (plastförpackning mm). Denna har blivit rånad ett par gånger och helt stulen en gång. Nu tror jag man får lämna in i deras lokal i stället.

    Säger en del om vad som händer i Sverige idag.

    SvaraRadera
  9. En farbror i min kommun som panta tillräckligt för att köpa en ny Volvo.
    Han drack dock inte upp burkarna själv utan gick ö samla på stan.
    Det sägs att frugan skämdes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är ju en miljöinsats som borde hyllas och inget att skämmas för. Egentligen.

      Radera
    2. Bättre att slösa och skippa skämmas ;)

      Radera
    3. Att slösa ger ju verkligen skäl att skämmas. En del ekonomiska beslut tar jag för att kunna se mig själv i spegeln. Det behöver inte gälla mycket pengar, men exempelvis att köpa något utan att kolla om det finns billigare någon annanstans skulle jag inte kunna av den anledningen.

      Radera
  10. När jag var liten brukade jag och min kompis leta burkar när vi vart sugna på godis.
    Samlade spritflaksor till klassresa när det var pant på dessa, gick i ett område som var ökänt. fick ihop 500kr på några kvällar.
    Men det roligaste var ändå att min föräldrar panta som var frikyrkliga och nykterister :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var alltid i Hagaparken morgonen efter den årliga Bellmanfesten som hölls där. På den tiden var det pant på vin- och spritflaskor och det gav bra pengar.

      Radera
  11. Niclas Rosengren9 oktober 2020 kl. 04:41

    Viktig information. Betala inte i kassan med pantkvittot. Då minskar summan du handlar för och du tappar bonuspoäng. ICA. Samla kvitton och lös in dem och få kontanter.
    Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast handlar man på Ica bryr man sig väl inte om pengar?

      Vet inte hur just Ica gör (för jag gillar pengar och handlar således aldrig där), men en del butiker vägrar att lösa in pantkvitton mot kontanter. Eller har åtminstone gjort det tidigare, sedan Sverige fått den viktiga yrkeskategorin butikstiggare är det kanske rasism att neka.

      Radera
    2. Ja, det är väl ett av de "enklare arbete" som politikerna talat så mycket om, butikstiggarna? Det och "mat för lata"-cykelbuden, för att neka hembeställning är väl rasism kan man tänka sig? Ytterst tveksamt om någon av dessa s.k. yrkesgrupper betalar någon skatt eller andra avgifter, men å andra sidan är de väl nu för tiden just själva definitionen av välfärd.
      Nä, du Micke, det är du som ska betala skatt och sen ska du hålla käften. Inte hålla på att ha åsikter och sånt skit, anser våra styrande

      Radera
    3. De där cykelbuden har jag missat, det låter som en innerstadsgrej. Att tiggare inte betalar skatt är jag däremot tämligen säker på.

      Radera
    4. Micke, de tre musketörerna/leverantörerna ("apparna") är ju foodora, uber eats och wolt de större. Och globala hamburgedjan anger för foodora att de levererar långt långt utanför innerstan, se här:

      Borlänge, Borås,Eskilstuna, Falun, Gävle,

      Göteborg, - City, - Frölunda, - Mölndal, - Ramberget

      Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Kungsbacka, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Nyköping, Skellefteå

      Stockholm – City, - Akalla, - Alvik, - Bromma, - Farsta, - Globen, - Häggvik, - Kista, - Kungens Kurva, - Liljeholmen, - Nacka, - Sickla, - Skärholmen, - Sköndal, - Sundbyberg, - Täby, - Vällingby, - Västberga, - Älvsjö

      Sundsvall, Södertälje, , Trollhättan, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Västerås, Växjö, Örebro, Östersund

      Så Häggvik är nära dig, men slutar väl vid sollentunavägen och täcker inte andra sidan av Edsviken. Bor det slösa på den ena sidan viken och sparosar på andra sidan?

      Radera
    5. Men detta är väl legitim verksamhet som förhoppningsvis både behövs och betalar skatt? Knappast att likställa med tiggeri, då har jag missat något.

      Häggvik är inte särskilt nära någon sida av Edsviken, det finns åtminstone två kommundelar som ligger närmare vattnet. Andra sidan Edsviken är Danderyd. Där flyger man nog in en kändiskock med helikopter när man blir hungrig. :)

      Radera
    6. Det finns de i debatten som upprepat att tigga är ett yrke, ett jobb. Bla vänsterfolk och se tex här

      "Tiggeri är ett yrke! Det hävdade den romske aktivisten Ciprian Necula i Sydsvenska Dagbladet förra året [...] Ciprian Necula anser att tiggaryrket är ett rollspel, där tiggaren målar upp en bild att sälja, exempelvis genom att ha på sig illaluktande kläder eller låtsas vara funktionshindrad"

      Så det som många tror är en tiggare, det är egentligen en sorts teaterföreställning, kanske t.o.m en happening, långsträckt sådan. Och skådespelare är väl ett yrke?

      Radera
    7. "Målar upp en bild av att sälja". För mig är en säljare någon som erbjuder en tjänst eller produkt. Tiggaren utanför butiken får en slant, men vad får givaren? Ett "Tak så micket, tak så micket!". För mig är det värdelöst, men andra tycker tydligen att det är värt något att få ge pengar till dessa nätverk.

      Radera
    8. Att de som medverkar i skådespeleriet, åskådarsidan/givaren, känner sig som goda människor är en stor del i det hela. Det är det som säljs, det är tjänsten som dessa skådespelare erbjuder. Och tydligt är att det finns en efterfrågan på denna marknad.

      En parallell kan väl dras till tex kyrkorna, då de erbjuder just en möjlighet att få utlopp för olika känslor av motsvarande art, tex godhet?

      Radera
    9. Ja, det verkar så. Själv brukar jag rekommendera NRK:s dokumentär om tiggeriet i Norge till de människor som fortfarande är osäkra på om tiggeriet av "EU-migranter" är organiserad brottslighet:
      https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/2017/MDDP11000617

      Radera