måndag 19 april 2021

Är jorden rund och staten djup?

Vissa nyhetsrubriker bara häpnar jag över. En sådan var att det ”saknas evidens” (eller belägg som man säger på svenska) för att språkkrav leder till ökad integration. Det menar Uppsala Universitet och några andra, icke namngivna lärosäten som tror att de är politiska föreningar.

Det finns mycket man kan ifrågasätta med regeringens utredning. Man kan fundera över om svenskt medborgarskap i sig öppnar några dörrar eller om integration av invandrare ens är eftersträvansvärt, men att det är lättare att integrera sig i ett land vars språk man behärskar kräver väl knappast vetenskapliga studier?

Finns det i så fall inga studier på att det är lättare att anpassa sig till något om man själv vill det? För vill man inte ens lära sig svenska vill man väl knappast bli en del av det svenska samhället? Det diskuteras ibland om man kan bli svensk, men nog kan väl alla enas om att man inte kan bli det av misstag?

Men okej, vi leker med tanken på att det saknas belägg (förlåt, ”evidens” menar jag) för tesen. Behövs det? Nu kanske jag blir lite väl filosofisk, men om det inte finns vetenskapliga studier på att man blir blöt om man hoppar i sjön, betyder det att man inte blir det eller likt Jesus kan gå på vatten? Och varför är universiteten och övriga skattefinansierade aktivister remissinstanser? Visst kan man kasta ur sig frågor till dem, men den enda egentliga remissinstans jag vill se är väljarkåren.


En gång vart fjärde år...

Dagens Industris politiske papego... redaktör PM Nilsson kallar den djupa staten i Sverige för en myt, men här har vi ett okontroversiellt förslag om att införa en tam variant av något som borde vara självklart i världens alla länder, och vad händer?

Den myndighet som ska hantera proven vägrar eftersom de inte anser att det är deras jobb, universiteten vill inte genomföra proven eftersom de tycker att deras jobb är att ”attrahera unga människor, studenter och forskare och vill att de också ska kunna stanna kvar i landet” istället för att utbilda studenter efter gällande läroplaner, länsstyrelserna tror inte att språkkrav gör nytta och Migrationsverket verkar mest vilja tala om vem som ska få dispens från reglerna utifall att de införs.

Vilket ju inte kommer hända såvida inte statsministern själv ska rätta proven med hjälp av Anders Ygeman och Nyamko Sabuni (utifall att hennes parti skulle trotsa tyngdlagen och överleva riksdagsvalet). Lycka till, säger jag. De lär behöva det.

24 kommentarer:

  1. "Finns det i så fall inga studier på att det är lättare att anpassa sig till något om man själv vill det?"

    Det här är nog pudelns kärna. Alla invandrare jag känner som *velat* bli en del av svenska samhället och etablera sig har i någon mån lyckats med det. Ju intelligentare och från mer likt land ju snabbare förstås.

    Men externa åtgärder kan nog inte göra särskilt mycket alls för att ändra på en människa som inte vill eller kan ändras. Det fungerar inte i något annat sammanhang, så otroligt att det skulle göra det här. I alla verksamheter där man ens bryr sig lite grann om att personalen ska göra ett bra jobb på riktigt lägger man enormt mycket krut på att få in rätt person från början och utbildar *sen*. Det samma gäller i sekter och religioner. Man börjar med att sålla bort folk som inte är lämpade för medlemskap och *sen* börjar man prata om Xenu.

    Sållar man inte kommer det bli skit. Vare sig det handlar om att utbilda läkare eller rörmockare, rekrytera folk till en religion, komma i form, spela fotboll eller bli en nyttig del av ett samhälle. Det är den enda meningsfulla och viktiga åtgärden man kan göra och där väljer vi aktivt att göra ett sämre jobb än ett lotteri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del har jättesvårt för språk och man blir inte precis premierad i sitt lärande ju äldre man blir (sade den medelålders mannen surt), men vill man går det antagligen och vill man inte går det absolut inte. Där behöver knappast vetenskapliga belägg, detta vet precis alla.

      Radera
    2. Går du på språkkurs, Micke? Man kan ju undra vart det bär hän med flytten? Kan det vara danska, det är ju inte jättesvårt, portugisiska? Kanske något ställe på spanska solkusten? Hoppas vi får veta snart, är så nyfiken!

      Radera
    3. Jag hoppas också att ni får veta snart för det innebär i så fall att allt är klart.

      Jag har alltid varit intresserad av språk och sörjer lite att jag inte lärt mig fler.

      Radera
    4. Får hålla med anonym här. Det pratas stort om att flytta frän Sverige som beskrivs som ett dåligt land att bo i. Jag känner folk som alltid pratar om att flytta. Varför gör man inte det?? Varför flyttar du inte Sparo?

      Mvh Lars

      Radera
    5. För precis när jag skulle åka och titta på hus i mars-april 2020 dök det upp en pandemi som hindrade resor. Men just för att slippa denna beskyllning har jag aldrig - inte en enda gång - under året som gått tagit upp ämnet flytt trots att det inte gått en dag utan att jag gjort något i planeringen för detta. Att folk som kommenterar lyckas anknyta till ämnet emigration under blogginlägg om allt från inrikespolitik till tvättmaskiner kan du inte belasta mig för. Jag har hela tiden svarat att jag återkommer till ämnet så fort det finns något att säga, men jag kommer fortsätta att svara på tilltal och direkta frågor tills dess.

      Radera
  2. Är inte svenskt tal en ganska väsentlig del av fenomenet att vara integrerad? Jag menar.. är det möjligt att räknas som integrerad om man inte kan språket? Om inte, vad innebär termen integrerad egentligen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta bara en vanligt fest som exempel, där två personer bara pratar engelska, alla andra kan engelska men har svenska som modersmål. I början försöker alla prata engelska med varann, men när bägge utlänningarna lämnat rummet hoppar man tillbaka till svenska. Efter ett tag kommer de engelsktalande prata nästan uteslutande med varann utan att interagera med svenskarna. På samma sätt fungerar ett samhälle, utan gemensamt språk blir det ingen integration.

      Radera
  3. Menar att artikeln från SR speglar den åsikt som myndigheter och statliga verk ska ha idag, den mytomspunna "värdegrunden" den som framförallt regeringen (och dess samarbetspartier) framför.
    Att det verkar finnas avfällingar, såsom AF och SKR, är nog för att de inte inser sitt eget bästa (för framtida karriärsmöjlighet) och kommer få en reprimand och rätta in sig i värdegrundsledet alldeles straxt.

    Vad är svensk kultur, det finns ingen svensk kultur = det finns inget svensk språk, vad är svenska språket om inte något som kommer utomlands ifrån?
    Resonemangen som förs fram är inte bara förvirrande för de är ologiska, det är ju precis det som är meningen.

    Är du integrerad, lille svensk - för att travestera den välkända 'är du lönsam, lille vän' från 1972 av Peter Tillberg

    Hur går det med studierna av utomeropeiska språk, de afrikanska språken och arabiska, Sparo, för du är väl för integration och inte en språkofob. Har du intyg att dessa språk behärskas att visa upp för länstyrelserna, som visar att du är en god medborgare med 'rötter i Sverige'?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt allvarligt om de som lyder och förstår sin plats, att väljarna utser politiker som tar besluten som myndigheter ska utföra, är att betrakta som "avfällingar".

      Integration kan inte betyda att alla ska kunna fortsätta att tala sitt eget språk i alla sammanhang, det är motsatsen.

      Radera
  4. Det säger väl sig självt att en människa som bara babblar arabiska/kinesiska/volapyk inte kan bli en vettig del av det svenska samhället, utan tolk. Det går antagligen bättre för denne om den bosätter sig en av de många utomeuropeiska enklaver som har byggts upp i diverse utanförskapsområden runt om i vårat land. Där finns ju mindre samhällen där i princip alla pratar samma språk, och den mesta samhällsservicen får du ju ändå, då du i princip kan ha tolk så länge du lever. Är detta integration? Nej verkligen inte.

    Jag anser att en del av att anses integrerad om man kan prata det språk som pratas i landet man avser bosätta sig i.

    Sen är det ju så, att allt handlar ju om volymer och det "är mängden som gör det". Bosätter sig tillräckligt många araber i Sverige kommer du snart att stöta på detta folkslag precis överallt, och då kommer det ju såklart att bli mindre och mindre nödvändigt att lära sig svenska...

    Sen har vi svenskar en märkligt vilja att med enorm överdrift försöka vara till lags i alla väder. För ett tag sedan (det är tack och lov borttaget nu) stod det till och med arabisk skrift på våra bruna kompostpåsar i papper... ingen engelska, ingen finska, ingen thai, ingen danska, enbart svenska och arabiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du kan prata med myndigheterna på ditt modersmål, killen i matbutiken är landsman och du bara umgås med andra som behärskar ditt språk går det antagligen rätt bra att leva här, men särskilt integrerad är man ju inte.

      Radera
    2. Instämmer i allt. Förstår inte varför information och liknande ska finnas på mer än svenska. Det ger motivation att lära svenska.

      Radera
    3. Det skulle onekligen skicka andra signaler än exempelvis detta:
      https://nyheteridag.se/bibliotekspersonal-i-skane-utbildas-i-arabiska/

      Radera
  5. Går det att fuska med högskoleprov och annat i ett naivt land, så går det säkert att fuska med språktest också. Nöden är uppfinningarnas moder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle säkert gå, men då har man åtminstone skickat en signal att staten förväntar sig att du ska lära dig språket för att bli medlem i klubben.

      Radera
  6. När man ändå håller på och donar med medborgarskapen bör man 1. avskaffa dubbla medborgarskap och 2. möjliggöra att svenskt medborgarskap kan dras tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något logiskt med att bara vara medborgare i ett land åt gången, men jag vet inte om det egentligen spelar någon roll för Sverige ifall en del av dess medborgare också är medborgare någon annanstans.

      Att kunna dra tillbaka medborgarskap borde vara fullkomligt självklart. Om man inte är svensk från början utan kommit hit senare, fått medborgarskap och sedan exempelvis åker iväg och ansluter sig till en organisation vars uttalade mål är att förgöra Sverige borde man ha förverkat sin rätt både att komma tillbaka hit och att vara medborgare här.

      Radera
    2. Såg något inslag på Nyheterna igår där kricketspelande barn i Sverige talade om Pakistan som "sitt land". Jag kan tycka att ett absolut minimumkrav för medborgarskap är att Sverige är detta "mitt land" och jag kan tänka mig att en hel del faktiskt kommer låta bli att ansöka om medborgarskap om de därmed blir av med hemlandets medborgarskap. Blir mycket enklare sen när de skall skickas tillbaka.

      Radera
    3. Här fastnade jag direkt på "kricketspelande barn i Sverige". Jag trodde ingen utanför Storbritannien och dess forna kolonier spelade kricket.

      I övrigt ligger det något i vad du säger. Jag är alltså inte motståndare till tanken att (som många andra länder) begränsa antalet medborgarskap till ett, det kändes bara som en mindre viktig fråga.

      Radera
    4. Man kan fråga sig vad evidensen är för att dessa Universitet ska bedriva dylik politisk aktivitet, förklätt till "forskning"?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    5. Där skulle jag snarare använda ordet relevansen eller anledningen, men jag förstår vad du menar. Universitet är inrättade för att hålla på med utbildning och provskrivningar för kontroll av detta. Det blir ohållbart om personalen på dessa universitet sedan ska kunna välja bort arbetsuppgifter inom detta fält.

      Radera
  7. Hur tänker du göra annars Sparo när du flyttar?
    Tänker du göra som har blivit vanligt här i efterblivna Sverige?

    Dvs du flyttar in, kräver sedan att värdlandet ska förse dig med bidrag och bostad livet ut, begår kanske lite brott och kallar sedan lokalbefolkningen för rasister?

    Eller är det inte likt normalt folk i ett normalt land, kanske :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du anar mina svar. Jag är inte bidragsberoende och har inte för avsikt att bli det. (Därmed inte sagt att jag föraktar alla bidrag och alla som lever på dem, jag hoppas bara aldrig behöva det.)

      Radera