torsdag 20 oktober 2022

Bondsågade klipp

Jag har jobbat på ett av Sveriges största sågverk. Vi hade bra virke med millimeterprecision i dimensionerna, flera fuktkvoter och ett antal olika kvaliteter. Men som betalande slutkund föredrar jag ”bondsågar”, alltså enskilda skogsägare som sågar själva i en enklare anläggning.

De sågar troligen en mindre virkesvolym per år än vad mitt gamla sågverk gjorde på en förmiddag och har sällan något lager på annat än två-tum-fyra, så man får inte ha bråttom. På plussidan finns engagemang på en nivå en större producent varken kan eller vill hålla. Berättar man vad man ska bygga kan de ofta komma med en bättre lösning än man själv hade tänkt på.

Och så är det priset. Jag har köpt virke för klart lägre löpmeterpris än vad byggvaruhusen erbjuder. Det är inte alltid jag fått kvitto, men det gör inget för jag kommer ihåg vad jag har köpt. Första gången jag flyttade till eget hus, på 90-talet fick jag genom bekanta tag i en gubbe som var mellan 90 och döden och som faktiskt hade lager. Inte alltid på det jag behövde, men då klöv han till de dimensioner jag önskade.


Nittonmillimeters brädor sa du?

När jag flyttade till Norge fick jag lätt panik över byggvarupriserna och ett par gånger köpte jag faktiskt virke från Sverige. Men så tipsade en granne om en gammal kollega som sågar ”mest för skojs skull” och nu handlar jag helst inte virke någon annanstans. Man får som sagt var ha tålamod och om jag stod med uppbokade hantverkare som tog betalt per timme skulle det inte alltid funka, men när hantverkaren är jag själv går det finfint.

Så det får bli dagens spartips och det gäller förresten inte bara virke. Det kan gälla bilmekande, datorgrejer, plåt eller nästan vad som helst. Den som gör jobbet lite vid sidan av och i mån av tid är nästan alltid billigare än den som har dyra lokaler, personal och anläggningar att underhålla. Så lyssna alltid med kontaktnätet om det inte är någon som känner någon som känner någon. Ofta är det det.

14 kommentarer:

  1. Ah! Det där var intressant. Påminner mig om begreppet "byts", eller barter och bytesringar. Dags att se vad man själv kan bidra med, och sedan byta tjänster med någon annan för att hjälpa sig själv och andra utanför "systemet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där var nya ord för mig. Förutom systemet, men det var många år sedan jag var där :)

      Radera
  2. Jag köpte nästan enbart bondsågat till hela vårt hus. Inte vi själva som byggde utan en god vän som har byggfirma och hans gubbar. Virket beställde jag från en mindre såg i norra/mellersta Sverige, familjeägd och liten om man jämför med de stora producenterna, men lite större än de allra minsta sågarna häromkring i Sörmland. Priset var lägre än på Byggmax och de fixade dimensioner som var lite special (50x280 plank till fönsterbänkar och 70x195 reglar till takstolar t ex.). Principiellt var det rätt, jag gillar småskalighet. Ekonomiskt blev det helt fel p g a att vi inte byggde själva. Precisionen är inte som det man köper i bygghandeln, så det tog betydligt längre tid att montera innerpanelen (vilket var ett stort jobb), ganska mycket spill p g a sprickor, även regelstommen var lite bökigare eftersom virket inte var lika superrakt som när man köper från bygghandeln. Dessutom blev det en hel del tid som gick åt för hantering av virket, som kom i två stora omgångar då transportkostnaden var ganska betydande. Hade vi köpt virke från bygghandeln hade vi fått det när det behövdes, och sluppit stapla om det flera gånger, och även om det då hade kostat 500 spänn att få det levererat till byggplatsen med kranbil per gång så hade vi alla gånger tjänat på det. Även fuktkvoten var lite ojämnare än om man köper standard, så innerpanelen och golvplanken fick vi ströa upp på eftertorkning inne i huset. MEN om vi hade byggt själva så hade jag definitivt köpt bondsågat igen. Då behöver man inte betala för arbetstiden, och virket i sig var som sagt BETYDLIGT billigare. Bara värt att tänka på om man anlitar snickare, att det inte är säkert att det blir billigare trots att virket blir det. Min tanke från början var att jag skulle ta ledigt och vara med och bygga på heltid tills huset var klart, men nu blev det så att jag födde barn istället precis när det drog igång, så det fick räcka med att ta hand om ungen, vara arkitekt och projektledare för bygget :-)

    // Veronica, stark förespråkare för bondsågat virke

    PS Hur har det gått med syrning av grönsaker ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med torkningen är en poäng jag gick förbi fort. Köper man bondsågat måste man förvissa sig om att det torkat tillräckligt. Allra bäst är just om man kan köpa ett år, förvara det inne och använda det nästa år.

      Fast det där byggvaruhuset med "superrakt" virke skulle jag vilja handla på någon gång. Varje gång jag handlat på Byggmax, Bauhaus etc är det ett evigt vridande och vrakande av "propellervirke" och när jag kommer därifrån känns det som att jag fiskat ut det som var minst krokigt. Definitivt ett problem för panelvirke och golvplankor, men även om jag hade fått köpa 40-50 procent mer hade det lönat sig, så jag köper lite extra och försöker pussla ihop det så att bananbrädorna inte behöver användas hela.

      Syrning av grönsaker har det inte blivit alls. Kanske i vinter när byggprojekten lugnat ner sig. Men jag ramlar inte av stolen av förvåning om jag inte hinner då heller.

      Radera
    2. Hehe, jo. Tror att byggubbarna mest jämförde innerpanelen med den innerpanel de brukar sätta, och det var tydligen betydlig skillnad. Nu brukar min byggkompis köpa från en bra lokal bygghandel (inte Byggmax eller Bauhaus) med rejäla rabatter, och han är ganska petig, så gissar att han får fram rätt schysst virke från dem. Men bananbrädor kommer man nog aldrig ifrån, helt sant.

      När det gäller syrning är det ju inget måste heller, om man inte står med grönsaker upp till knäna och inte hinner äta upp.

      Radera
    3. Inte nödvändigt, men jag vill verkligen testa att syra grönsaker så att jag kan lära mig det för en framtid när jag har grönsaker till knäna. Det händer trots allt då och då.

      Radera
  3. Om jag någon gång köper virke, det var flera år sedan senast, så försöker jag välja ut raka plankor, som är sågade så nära stockens kärna som möjligt. Har hört att kärnvirke ska vara bäst, men vet inte om detta stämmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det köpt från en större såg kommer troligen alla plankor i samma dimension vara från kärnan och tunnare brädor vara från utkanten av stocken:
      https://www.traguiden.se/globalassets/om-tra/materialet-tra/sagprocessen/avt-fig18.jpg

      Men i princip stämmer resonemanget. Stocken vrider sig ju lite under årens lopp och ju längre ut du kommer, desto större vridning.

      Radera
  4. Betalade 300kr/tim för hjälp bilar bort ett avlopp, välvärt och tog bara 3tim.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och hade kanske tagit längre tid om du gjort det själv. Åtminstone brukar det vara så för mig, att proffsen jobbar minst dubbelt så snabbt.

      Radera
  5. Köpte själv bondsågat i somras i samband med renovering av vårt fritidshus. Det var snickaren vi tog hjälp av som meddelade var vi skulle hämta virket, dvs hos den sågbonde han kände och som hade rätt dimension - en-tum-fem - vi skulle ha till panel. Mycket trevlig tur till en för mig tidigare obekant by och trevligt samtal med sågverkeinnehavaren. Vad det kostade vet jag inte än (verkar inte vara så bråttom med fakturan...) men garanterat mindre än på byggvaruhuset :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter lite läskigt att köpa utan att veta priset, men hoppas på det bästa.

      Radera
  6. Fast det kan ha sina sidor ocksa att anlita bekantas bekanta. Jag fick tag i en 18-aring, vars pappa hade ett snickeri, för att tota ihop nagra hyllor till min balkong. Han gav ett seriöst intryck, var här och mätte och jag förklarade vad som skulle göras. Leverans? Jo, ett halvar senare (fast det klart, det var ingen bradska egentligen) och en räkning (fick aldrig nagon offert trots pastötningar) som var betydligt högre än jag förväntat. Iaf, eftersom det var en släkting till en granne och han var ung gav jag dessutom en rejäl bonus (man vill ju inte framsta som snal :) ). Men det far jag ta pa mig, my bad.

    Men i sak har du rätt. Utnyttja kontakter.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett viktigt tillägg, att det är svårare att be folk dra åt helvete som man har någon koppling till än om man ringer ett företag från telefonkatalogen.

      Fast den där offerten tycker jag att du skulle ha stött på mer med, så att du fått den innan han började. Men det är ju lätt för mig att sitta, nu när vi har facit.

      Radera