tisdag 25 oktober 2022

Botaniker, förenen eder!

Jag har ett äppelträd med goda, men rätt fula och lite maskätna äpplen. Placeringen borde ge bra skörd tack vare några hundratusen pollinerande grannar.

De är mogna nu i mitten av oktober, så jag tänkte att jag skulle koka lite äppelmos, men det blev inget av med det. Det är helt enkelt alldeles för få äpplen på trädet och en stor del av dem var ganska illa åtgångna.

Jaja, jag föredrar att fåglarna äter äpplen än bin, men det stora problemet är att mängden äpplen inte hade räckt även om jag sluppit dela med mig. Trädet ser sjukt ut. Barken är täckt med mossa och grenarna med lav.


Så nu undrar jag helt enkelt om det finns något jag kan göra för att få det här trädet att må bättre. Borde det kanske beskäras? Finns det någon näring man kan ge trädet? Jag kan tänka mig att det inte fått så mycket kärlek av tidigare ägare.

Jag är uppväxt med en tomt full av äppelträd och de såg inte alls ut så här. Förutom att jag gärna skulle skörda äpplen har jag inte så många träd på tomten, så det skulle bli tomt om det dog. Så vad säger läsarpanelen, några förslag på vad man kan göra mer än att gräva ner en ny planta och vänta några decennier?


Årets skörd räckte till en äppelpaj.

49 kommentarer:

  1. Inte pomolog, men kronan är alldeles för tät och behöver glesas ur ordentligt för att solen ska komma åt. Mossan växer till när stammen aldrig hinner torka ut. Det finns massor med info på nätet om hur man beskär, men vänta gärna till februari/mars. Mylla ner en halv säck kogödsel runt om, kanske slå en drill där ibland också. I år var det också gott om rönnbärsmal, det förklarar en del av fläckarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara det faktum att du använder ordet pomolog gör att jag är beredd att lyssna.

      Dessutom låter det du säger logiskt. Jag får försöka beskära den i vår. Lite koskit borde jag kunna få från grannen när jag ändå är där och köper mjölk. Fast när jag tänker på det vill jag nog ta det på separata resor ;-)

      Radera
    2. Koskit är da shit! Och plantera lite fler träd också för återväxten.

      Radera
    3. Jag är mer sugen på att be bonden som plöjer de intilliggande fälten att plöja upp min gräsmatta också, så kan jag odla grönsaker och rotfrukter.

      Radera
  2. Vi har två äppelträd och de ger väldigt olika mängd frukt olika år. Förra året blev det en enda 12 liters hink, i år säkert 30 hinkar.
    I mars eller april klipper jag bort grenar som dragit iväg åt något håll dit de inte ska växa. Tar även bort alla torra grenar. Man kan ta bort ganska mycket utan att trädet tar skada. Min strategi är att varje gren som sitter kvar ska ha eget "space".
    Gödslat har jag aldrig gjort, men marken här var lantbruksåker innan den bebyggdes på 1960-talet, så det kanske är olika för olika marktyper om gödsel behövs eller ej.
    Vad man gör åt ful frukt vet jag inte. Nästan all vår frukt blir ful i skalet, men fin inuti och duger till äppelmos. Bättre än så behöver det inte vara för oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beskäringen verkar som ett knepigt jobb för en ovan, men jag får läsa på och titta på trädet. Det gäller ju bara ett, så det kan få ta lite tid.

      Duger de till äppelmos duger de till mig med.

      Radera
  3. Håller med om att glesa ut, men även äppelträd mår bäst av att beskäras i JAS-perioden, dvs juli, augusti, september.
    Ta bort fallfrukt så snart som möjligt och släng i kommunens matavfall, du vill få bort mask/äppelveckare från tomten i den utsträckning det går. Sätt upp fågelholk eller fixa fågelbad så fåglarna jobbar för dig mot skadedjur. Vi har tre gamla äppelträd som förser oss med överflöd av äpplen augusti- januari. Helt perfekta som i affären är inte de flesta, men goda, giftfria och har hittills inte fått en mask i munnen :) Har aldrig gödslat dem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Ja, februari lät tidigt (då är det ju fortfarande vinter), men nu har vi två bud.

      Matavfall lägger jag i egen kompost.

      Fågelholk och fågelbad låter inte lockande. För mig som biodlare ÄR fåglar skadedjur. Talgoxar (med det fantastiskt roligare norska namnet kjøttmeis) knackar med näbben på kupan och äter upp de bin som går ut för att se vem som kommit på besök :(

      Radera
    2. Oj, vilka kluriga ena! Här är det mest koltraster som hoppar runt bland äppelträden och pickar, och det finns också massor av bin, humlor och fjärilar på sommaren, men det kanske ju för sig är vilda bin, de är väl mer svåråtkomliga. Förstår att du avstår fågelholk då. Kan också slå ett slag för att förvara äpplena kallt (4-6 grader helst), då håller vinteräpplen jättelänge och man behöver inte hålla på med mos etc om man inte har lust utan kan käka färska äpplen istället.

      Radera
    3. Jag vet inte riktigt, men tror att ju mindre fågel, desto större hot. Lite större kanske rentav ger sig på getingar, som också äter mina bin.

      Mina föräldrar förvarade äpplen i ett kallt källarförråd och som jag minns det hade vi äpplen året runt där. Någon gång i livet vill jag bygga en jordkällare, men det står inte med på årets lista.

      Radera
  4. Om äppleträd kan jag inget, men jag fick en liten fikonplanta pa nagra decimeter som jag lyckats fa att växa till över en meter. Fjärde aret gav den 30 fikon, femte aret endast ett, och i ar 28 men de mognade aldrig riktigt, de ska ju vara lite lilabruna när de är mogna, mina blev sma och var fortfarande gröna när de började trilla av trädet, vilket säkert beror pa att den fortfarande star i kruka, men ska nästa var fa flytta till rabatten framför huset.

    Det jag vet är att man ska skära bort "utväxter", de smagrenar som växer ut fran stammen. Jag har gjort det och bara kört ner i ny kruka, och de tar sig.

    Lycka till!

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda jag vet om fikon är att de inte är goda, men visst är det kul med odling. Just nu odlar jag bara chili (och knappt ens det) och så vill jag inte ha det.

      Radera
    2. Du har fel, de är jättegoda tillsammans med t.ex. bröd och ost, eller marinerade i rom (som jag brukar göra).
      Annika

      Radera
    3. Jag har svårt för den där söt/salt-kombon. I Norge kombinerar man gärna honung och brunost, eller ost och sylt på våfflor. Det vänder sig i magen bara jag tänker på det.

      Radera
  5. Här kommer ett tredje förslag på när trädet ska beskäras (för som sagts tidigare, det måste glesas ut).
    När säsongen är slut för just DEN äppelsorten. Dvs beskär när alla äpplena fallit ner. Att många enligt tradition beskär på vintern beror på
    1. förr i tiden var det då man hade tid, när jordbruket låg i vila (efter skörd men innan sådd)
    2. Marken under tar mindre skada av nedfallande grenar om den är frusen (vinter alltså)

    Men om du har tid nu när växtsäsongen är över (och om det inte längre finns äpplen i trädet) så börja beskär!

    Vissa år får man rönnbärsmal, det är trist. Ibland har äpplena skorv, det är mest ett skönhetsfel och det går utmärkt att göra mos och must. Vissa år så har det varit dåligt med blommor eller blommat innan insekterna vaknat till - då blir det också lite äpplen.
    Men eftersom olika sorter blommar lite olika tid så brukar vi ändå ofta få för mycket.
    I år fick vi inga plommon eller äpplen av tidig sort. Men vi har ändå massor av äppelmos i frysen (av en senare sort). Och har varit på musteri och gjort svindyr must så vi klarar oss några år (den är faktiskt dyrare än det vi brukar köpa, men man får jämföra med affärens lyxvarianter).
    Man kan också frysa in färdigskurna äppelklyftor. Klyfta äpplen, fyll en fryspåse ca 1 liter, frys in, ta fram när du vill göra äppelpaj.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina äpplen är precis skördade. Hade kanske kunnat vänta ytterligare några veckor, men det gör hur som helst att jag med ditt sätt att se det bör beskära i november-december. Jag har dåligt med tid nu, men detsamma gäller förmodligen i vår. Tänker ändå att jag hellre skulle beskära i mars, om man kan det.

      I år försvann hela skörden direkt. Tror jag har tre stycken kvar, så det blir väldigt lite mos, men bra tips om att frysa färdigskurna äppelklyftor. För ett annat år.

      Radera
  6. Ansluter mig till dem som menar att JAS-perioden är lämplig för beskärning, juli, augusti, september. Och läs på lite först om beskärning. Men en sak man kan göra allra först är att försiktigt ta bort grässvålen i en cirkel under trädet, gärna minst en meter ut från stammen. Här har trädet fina rötter som behöver syre och näring, vilket de inte får i tillräcklig utsträckning om det växer ogräs/gräs intill stammen. Men var varsam, inget djupgrävande, rötterna ligger grunt, och dem vill man inte skada, bara så att du får bort gräset. Sen kan du gärna lägga gräsklipp här, bästa näringen, och håller ogräset i schack en smula. Var också försiktig intill stammen så du inte skadar den, och vill du vara riktigt snäll mot trädet kan du lägga sand närmast stammen så det blir torrt och fint där. Dessa åtgärder kan faktiskt göra större skillnad för ett ledset träd än beskärning till en början. Man kan också lite varligt skrapa bort mossa och lavar från stam och grenar så det blir lite torrare. Trädet tar åt sig mycket solljus även genom barken (inte bara genom löven) och det underlättas om den inte täcks av en mossmatta. Dessutom slipper trädet det våtkalla omslaget fuktig mossa blir på vintern. Om äpplena är angripna av rönnbärsmal eller äppelvecklare finns det feromonfällor att köpa i trädgårdsbutiker som man kan hänga upp i trädet strax före blomningen som lockar till sig insekter och gånger dem. Hurra för att ta hand om gamla träd!!

    // Veronica

    PS Plöj inte upp gräsmattan! Täck med kartong/tidningar där du vill odla och bygg odlingsbäddar ovanpå med skräp från trädgården. Stockar i botten, sen grenar, kvistar och allt organiskt du har. Löv, kompost från köket, gödsel, gräsklipp osv. Vattna mellan varven så det blir genomblött och trampa ihop det så det blir så lite tomrum som möjligt. Överst som täcke ett rejält lager ruttet hö eller mögligt ensilage eller vad bönderna i närheten kan tänkas vilja bli av med. Sen gör du små gropar i detta och lägger i några nävar bra jord i som du sen sår/planterar i. Allt detta trädgårdsskräp blir så småningom jord och avger näring under tiden, och dessutom slipper du rensa ogräs. De upphöjda bäddarna blir dessutom varmare fortare på våren och de så småningom ruttnande grenarna/stockarna håller fukt som en svamp så bevattningsbehovet blir minimalt. Som bonus får mikrolivet i jorden jobba på ostört utan att plöjas upp. Googla Hügelbädd så får du nåt att läsa under vintern när du läst klart om beskärning :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juli-september känns dumt för vinterfrukt. Jag tappar väl hela skörden det året? Dessutom har jag tjockt med biodling den perioden. Oavsett när ska jag absolut läsa på.

      Bra och handfasta tips om mossan på barken och gräset under trädet!

      Varför ska jag inte plöja upp gräsmattan? Jag har aldrig sett poängen med gräsmatta och ska jag ersätta hela (eller åtminstone stora delar av) gräsmattan med odling känns det tungrott att hålla på med kartonger och tidningar.

      Radera
    2. Jag tror hon menar att det är onödigt att plöja upp, gör bäddarna direkt på gräsmattan så kommer ju gräsmattan "försvinna" under bäddarna. Så slipper du upplöjningen.

      Radera
    3. Ja, så förstod jag det också, men att täcka tusentals kvadratmeter med kartong och tidningar känns som ett bök som riskerar att resultera i att jag inte ens orkar anlägga odlingen.

      Radera
    4. Ja, dels slipper man plöjningen (men det är å andra sidan gjort i en handvändning om man har en snäll bonde till hjälp), dels skapar man bra mikroklimat, vilket är fördelaktigt på vårarna. Mina främsta skäl till att jag gör såhär är dock att jag har tung lerjord som tar år att få odlingsbar, att jag använder allt "skräp" som blir i trädgården istället för att elda det och framförallt att jag slipper rensa ogräs. Plöjer man mark med kvickrot får man dubbelt så mycket av det nästa år.

      Men jag håller med om att 1 000 kvm kartongtäckning låter lite övermäktigt, hehe... Jag håller fortfarande på att bygga upp mina odlingar, så jag anlägger några nya bäddar varje år, då är det görligt. Låter hur som helst vettigt att ersätta gräsmatta med matodling, hur man än gör det. Latmansvarianten är att förvandla den till äng, dvs matodling för dina bin :-) Men nu kom jag visst ifrån ämnet rejält...

      Radera
    5. Plöjning borde verkligen vara gjort i en handvändning. De plöjer ju här flera gånger om året, på alla sidor. Jag tänker att det i stort sett bara är att köra en bit till.

      Det var ängsvarianten jag körde i år. Dvs, jag gav fan i den. Men jag får väl grubbla på det. Fördelen med kartonglösningen är att man inte behöver ta allt på en gång utan kan dela upp det på några år.

      Radera
  7. Jag gjorde en grov beskärning av vårt äppelträd för ett år sedan på hösten. Sen gjorde jag en ny på våren där jag klippte bort de pinnar som stack rakt upp. Har fått lära mig att man vill ha ett tunt tak men brett för äpplen. Trädet hade behövt beskäras på nytt efter sommaren men fick ändå många äpplen nu i september- Oktober jämfört med förgående år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattar inte riktigt "tunt tak men brett för äpplen". Det låter som en slags T-form, men det är det inte va?

      Radera
    2. Äppelträdets krona ska inte växa på höjden och bli tjock utan den ska växa ut på sidorna i diameter. Blev det tydligare?

      Radera
    3. F.ö. gällande mossan/laven så ska kalk i jorden fungera mot dem.

      Radera
    4. Ja, lite tydligare.

      Hur fixar jag kalk? Ska jag mosa ner äggskal eller köper jag ett kalkpreparat?

      Radera
    5. Kanske menar Christoffer något åt det här hållet:
      https://www.finegardening.com/article/how-to-grow-espalier-apple-trees

      Radera
    6. Nu snackar vi breda träd!

      Radera
    7. Horsewood9 längre ner var nog mer vad jag hade i åtanke med paraplyformen.

      Radera
    8. Jag tror att jag greppat paraplyform någorlunda. Gör jag det i flera mindre steg ska det nog gå bra.

      Radera
  8. Att hänga upp gamla cd-skivor i trädet kan hjälpa till att skrämma iväg fåglarna. (Vilket kan vara det enda vettiga användningsområdet för denna obsoleta produkt). Skulle du ha rådjur och älg som kommer och kalasar på frukten kan du fylla strumpor med en blandning av blodmjöl och ammoniak och hänga i träden. Det får ögonen att tåras, men fungerar. Här brukar folk rekommendera avlagda nylonstrumpor, men jag gissar att du inte har så många sådana :-) Vilket någorlunda tunt tyg som helst borde ju funka.
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips om CD-skivor! Uttjänta nylonstrumpor skulle jag kanske kunna tigga ihop. Värre med blodmjöl :)

      Radera
  9. Hade för ett antal år sedan en kolonilott med äppelträd. Fick hjälp av min mamma att beskära dom. Ska se om jag kommer ihåg vad hon sa. Om det är ett gammalt träd som inte beskurits på länge så ska man inte ta allt på en gång, utan dela upp beskärningen på tre år, annars kommer du få miljarder med vattenskott (dom som växer rakt upp). Trädkronan matchas på ett ungefär av rotsystemet, så klipper du för mycket så blir rotsystemet för stort i förhållande och måste då kompensera för det i kronan.
    När det är färdigklippt, ska du kunna kasta en hatt mellan grenverket, sa min mamma.
    Ta hellre bort många små grenar än stora. Håll snittytorna mindre än 5-7 cm i diameter. Skär inte för nära stammen heller, skär utanför den lilla utbuktningen mellen stam och gren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra grejer! Här har det antagligen inte beskurits på många år, så det är säkert smart att dela upp det lite.

      Radera
  10. Har lärt mig att det måste finnas minst ett äppelträd till i närheten för god skörd, har nånting med pollineringen att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om inte fyra bikupor på spottavstånd tar ut det, men jag har faktiskt ett nytt, litet äppelträd femton meter bort, och det gav trots sin litenhet betydlig bättre skörd i år.

      Radera
  11. Äppelträd korspollienerar varandra. Vi som bor i villaområden behöver inte tänka så mycket på det, men de som bor i glesbygd måste, om man vill ha god skörd. Försök ta reda på vilken sort det är du har och sök på nätet vilka som pollinerar den sorten. Eftersom du får frukt så har du något som funkar, men det kan vara värt att plantera något själv för att maximera skörden.

    Det funkar utmärkt att beskära på vårvintern eller i JAS, vilket som funkar bäst för dig. Ett träd som detta, som inte beskurits på många år, hade jag gjort upp en 3-års plan för. Beskär du för mycket kommer det skjuta massor av vattenskott, för att kompensera förlust av gren/bladverk. Det ska finnas en balans mellan rot och krona. Trädets form som man strävar efter är som ett paraply, där ljuset kommer åt alla grenar. Lycka till! Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har något som funkar, en halv miljon pollinerande bin bosatta 1,5 meter från trädet ;-) Vad det är för sort ser jag som en helt omöjlig uppgift att ta reda på.

      Det verkar smart att dela upp beskärningen över tre år, och om det funkar att göra detta i mars tror jag att det är den tid på året när jag har lugnast, men när vi väl är där tycker jag säkert inte det.

      Radera
    2. Om du har en granne med smartphone kan du testa den här: https://www.nordiskamuseet.se/svenskaapplen
      Ska tydligen funka bra, men verkar begränsad till smartphone...

      Radera
    3. Jag har en egen smartphone sedan ett år tillbaka:
      https://sparosverige.blogspot.com/2021/11/att-kopa-renoverad-telefon-sponsrat-av.html

      Så jag ska testa den där appen.

      Radera
  12. Bara som förklaring så menar jag inte bina som pollinerare. Det förstår jag att du har i överflöd. Äpplen kräver pollen från andra äppelsorter för att det ska bli äpplen. Bina flyger och har med sig pollen från andra äppelträd och landar i ditt = Korspollinering. Du verkar ha sorter i närheten som funkar eftersom du får äpplen. /Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då är jag med. Men ja, så ensligt bor jag inte. Inom biflygarradie har jag nog hundra grannar och gissningsvis lika många äppelträd.

      Radera
  13. Köper i affär. Där är facit på hur gröna fingrar jag haft med mina fd äppelträd...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte det sämsta. Ett annat alternativ är att snacka med någon som har fungerande äppelträd. Chansen är stor att de låter dig hämta hur mycket som helst och garanterat all fallfrukt (som ju funkar lika bra till mos och pajer).

      Radera
  14. Lite svårt att förklara men ska försöka.
    När jag gödslade mina äppelträd så tog jag i änden av kronan(där bladverket har störst diameter) och så rakt ner till gräsmattan, för ungefär där har tydligen trädet änden av rötterna.
    Där körde jag ner en skruvmejsel ca 20cm djupt, för att hamna under gräsrötterna, och i hålet la jag ner 10-20st blåkorn. Gjorde detta på fyra ställen runt trädet.
    Hoppas det framgick hur jag gjorde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag fattar, men bara fyra ställen alltså, räcker det?

      Och när på året gör jag detta?

      Radera
    2. Fick lära mig att fyra ställen skulle räcka och minns jag rätt gjorde jag det i april/maj men kommer inte ihåg tyvärr..

      Radera
    3. Ok, då kör jag väl på fyra ställen i vår då. Ska genast lägga in det i kalendern. Annars är det bort på... torsdag.

      Radera