torsdag 6 oktober 2022

Jobbar som städare

Nja, inte riktigt, men ändå. Jag ska förklara.

Biodlingssäsongen är över. Jag har gett varje kupa 15 kilo socker i flytande form och de nästkommande fem månaderna sitter bina i ett klot och vibrerar för att hålla värmen. Med undantag för drottningen kommer alla att dö senast till våren, såvida inte hela samhället fryser ihjäl redan i vinter. Det ger lite perspektiv när man upplever tristess i livet.

Men kan jag då också gå i ide? Nej, nu ska jag ta hand om binas lokalvård. Jag har ett trettiotal lådor och flera hundra ramar som ska rensas från smuts, skräp och propolis, det kitt bina använder för att fylla håligheter, limma fast ramar och rent allmänt jävlas med biodlare.

Sedan ska det bringas ordning i oredan. Ramarna sorteras i nya, utbyggda och fyllda med foder respektive pollen. De sistnämnda ska bina få som stödfoder i vår, så får de samtidigt hjälpa mig lite med städjobbet. En ambitiös odlare skulle också kunna dela upp begagnade ramar beroende på färg eftersom mörka och ljusa ramar har lite olika egenskaper och användningsområden, men någonstans måste även tvångsmässiga pedanter dra gränsen.

Fast det här handlar inte om psykiatriska diagnoser. Det är mycket enklare att jobba med ett rent och ordnat lager. I somras behövde jag ofta på kort varsel riva fram utrustning och verktyg och då är det mycket enklare om man gör rätt saker med rätt grejer istället för att fuska.

Det ligger antagligen nära till hands att tänka att jag av ren lättja stuvade undan alla problem i somras och nu får sota för det, men jag la redan då många timmar på ordning och reda i bigården. Det är bara det att jag då fick någon låda och några ramar i taget att ta hand om medan jag nu har slungat och därmed frigjort en stor del av låd- och rambeståndet.

Som vanligt tror jag att det finns en lärdom applicerbar på att möjligt här. ”Bädda sängen”, uppmanade Jordan Peterson, delvis av samma anledning som jag nu skrapar ramar. Ordning på ett grundläggande plan ger lugn och möjlighet att fokusera på detaljer, på samma sätt som oordning får motsatt effekt.

Därför skrapar jag ramar, sorterar kvitton i pärmar, skriver att-göra-listor och bockar av punkt efter punkt, för oavsett om det gäller biodling, ekonomi eller något annat kommer problem och surdegar att stjäla tid och energi som hade gått att använda betydligt bättre.

30 kommentarer:

  1. Jag tror också på ordning, samt att det är lättare att hålla koll och fungera effektivt om man inte har så förbannat mycket skrot omkring sig (gäller också i datorn). Som tonåring uppvisade mitt rum tydliga likheter med en sopsorteringsstation, men det är tack och lov historia. Kvar har jag saker jag tycker är vackra, och annat jag vet är nyttiga. Allt annat slängs, säljs eller skänks bort, även om det råkar vara farmors gamla finporslin som aldrig någonsin används.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inte heller den pedantiske tonåringen, men med tiden har jag insett fördelarna av rena ytor.

      Radera
  2. Jag är helt enig med det du skriver om att ha ordning. Det spar tid. Jag är inte bara sparsam med pengar, utan vill också spara på tidsåtgång och ansträngning. Om man har oordning så tar letande efter saker väldigt mycket tid och energi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och den tiden känns så himla meningslös.

      Radera
    2. Inte bara meningslös, även frustrerande och irriterande. De allra flesta sysslor är åtminstone trivsamma eller rent av roliga om allt som behövs för att utföra dem är på plats. Fick punktering här om veckan och det var nästan njutbart eftersom bultar var rena och rostfria, reservhjulet pumpat och i gott skick, domkraft på plats mm. Omvänt så skrek jag rakt ut i ilska och hat när jag välte en trave lådor i jakten på rätt verktyg för att montera en soffa. Första jobbet var skoj, andra jobbet sköt jag upp i veckor för det gjorde ont i själen bara att se röran. Och summan negativa känslor över de där veckorna var inte direkt små.

      Radera
    3. Det är en väldig skillnad, ja.

      Radera
  3. Kul att bo i Norge nu när den ena skatten efter den andra höjs?
    Läser på dn.no att Stöhre vill höja skatten med 2 procentenheter och förmögenhetsskatten ska också höjas för förmögenheter mellan 1.7-20 MDKK.

    Mvh Emigrantinvesteraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är jättenöjd med att bo i Norge, men allt är inte perfekt.

      Radera
  4. Jag är likadan med att sortera in papper i pärmar. Nuförtiden är ju de flesta räkningar digitala, sa pappersmängden minskar, men det är nagra jag alltid propsar pa att ha pa papper, t.ex. allt om inköpet av min bostad, de investeringar som gjorts samt de arsmöten som hallts. Jag vill att nästa ägare ska ha koll pa allt som köpts och gjorts och bestämts under aren.

    Sängen bäddar jag däremot aldrig, det lönar sig inte för att katterna älskar att rulla in sig i mina lakan. Det gar at en himla massa klisterrullar för att halla nagotsanär kattharsfritt!

    Det finns nog inte ett enda land som är perfekt, precis som människor inte är det (antagligen just därför). Men Sparo är nöjd med att bo i Norge, liksom jag är nöjd med att bo i mitt nya land. Jag hoppas att ni svenskar ocksa är nöjda, även om jag är tveksam.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där tror jag är en bra taktik, kanske främst för bostäder och bilar, men egentligen alla lite större inköp. Den som har koll på pappren anar man också tagit hand om själva objektet.

      Jag bäddar min säng just pga katterna. De ligger lika bra på överkastet och då slipper jag hår i sängen.

      Jag hoppas också det, får ingen större glädje av att kunna utbrista "Vad var det jag sa?!" på distans. Däremot tycker jag att det är tråkigt med de som uppenbart försöker intala sig själv att de trivs trots att det är tydligt att de inte gör det och för att ekvationen ska gå ihop måste inbilla sig att alla problem i Sverige också finns i övriga världen.

      Radera
    2. Annika, vi är många som är minst sagt tveksamma, men det är få som tar steget och flyttar. Jag drar så snart en del spörsmål med familjen gått i mål, men jag märker att det finns en stark beröringsskräck bland många som inte alls gillar tanken. Jag får ofta höra att jag är en svikare, att mitt blivande nya land inte är ett dugg bättre, tvärtom, och att jag ska stanna kvar och verka för en förändring här i Sverige. Det är väldigt för sent för det.

      Radera
    3. "Jag stannar och kämpar" säger en del bittra svenskar i Sverige till mig. Jag brukar fråga på vilket sätt de bedriver denna kamp. De få gånger jag fått svarar verkar den mest bestå av att gå in och gilla andras bitterhet på Facebook, men då kan jag lugna och berätta att Facebook även finns i andra länder. Här i Norge är det betydligt större än i Sverige. Även norska ungdomar "facebookar", om än lite ironiskt där de kallar sidan för "Fjesboka". Hur som helst, den "kampen" kan man fortsätta även i ett nytt land.

      Radera
  5. Lycka till säger jag till dig Anonym. Det svaraste med att flytta och integreras är nog spraket, säger jag som bott i fem länder. Men man behöver inte prata perfekt, det räcker med att göra sig förstadd nagorlunda. De flesta är snälla och hjälper dig med ord du inte hittar.

    Och skit i dem som kallar dig svikare. Nationalism är ute, globalism är inne om nagon skulle komma pa tanken att fraga mig. Tänk bara pa hur mycket som konsumeras fran alla länder, allt ifran mat till tv och klipp pa alla möjliga sajter.

    Jag lämnade min hemstad när jag var 19, bott i ett flertal städer i Sverige, drog utomlands när jag var 35 och har nu hittat hem. Firade 20-arsjubileum i ar. Lycka till i "utlandet"!

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tittar vi på de senaste valresultaten runt om i Europa skulle jag inte säga att nationalism trängs tillbaka av globalism. Hur som helst tror jag att de flesta som flyttar mellan olika länder inte gör det av politiska skäl. Det skulle möjligen vara Joel Kinnaman som lämnade USA direkt efter att Trump blev president för sex år sedan. Eller vänta förresten... Han har visst inte kommit iväg än ;-)

      Radera
    2. Det skulle vara intressant att veta vad SD-are och andra nationalister skulle säga om det bara var etniska svenskar som skulle t.ex. servera pa restauranger, ta hand om gamla pa äldreboenden, jobba pa städfirmor, bygga hus och vägar, bli omhändertagna pa sjukhus, för att inte tala om alla leveranser av paket och andra beställningsvaror via nätet. Inte manga svenskar som jobbar där gissar jag.

      Annika

      Radera
    3. Nu är jag inte SD:are (eller något annat heller) och tror dessutom att i alla fall partiledningen skulle värja sig för nationalistbenämningen, men jag tycker att det vittnar om en rätt rutten människosyn om man vill importera folk från andra sidan jorden för att ta hand om ens skit eller passa upp på en på andra sätt. Och hur gick det förr, säg på 1970-talet. Det fanns väl servitriser och städare även då?

      När det gäller sjukhus har jag tänkt på det när jag suttit i väntrummet (och det har jag i egenskap av anhörig gjort väldigt många gånger), att andelen utomeuropeisk vårdpersonal används som ett argument för invandring, men jag har aldrig varit med om att inte andelen invandrare varit högre bland patienter än i personalen, inte en enda gång.

      Radera
    4. ”men maaaateeeeen dååååå????!!!!1
      vem ska köra bussen vem ska torka rumporna????”

      Jag vill leva med mitt eget folk och skiter i om vare sig pizzan eller sjukvården hade blivit dyrare om vi skickade hem respektive utländska yrkesgruppskast. Heller bryr jag inte om utbudet tjänster eller maträtter blivit sämre.

      Svaret på Annikas undran är att åtminstone jag skulle säga att det vore ett mål värt att sträva efter. Det kallas ett land.

      Självkära och xenofila särlingar need not apply. Ni får gärna bli kvar i er eviga turism.

      Anonym

      Radera
    5. Jag är SDare och har inga problem med invandrare generellt sålänge de vill vara en närande del av samhället, det finns många sådana i partiet som är en grym tillgång. Därav följer att jag inte heller har problem med invandrare i arbetslivet, men på platser som äldreomsorg så måste svenska språket finnas på plats i tillräcklig mån vilket ej alltid är fallet, det och liknande fall har jag problem med. Men det är ju ett systemfel och inte beroende på att invandrare per definition skulle vara sämre människor.
      /Jonas B

      Radera
    6. Jag har inte besökt norsk vård (förutom tandvård och där var det helnorsk bemanning), men jag tycker mig se att invandrare i Norge generellt pratar mycket bättre norska än invandrare i Sverige pratar svenska. Häromdagen hörde jag en afrikansk friidrottare som varit här några år och precis fått norskt medborgarskap. Han pratade i mina öron perfekt norska och då kom jag att tänka på Ludmilla Engquist och Meraf Bahta som efter många år inte ens kommit upp i Silvia-nivå.

      Vad detta beror på (om jag har rätt) kan jag bara spekulera i. Antingen väljer fler drivna människor Norge än Sverige, eller också är det något i mottagandet som får invandrare här att förstå att de bör lägga i en högre växel i språkstudierna.

      Radera
  6. Städa och bringa ordning är alltid bra, inte minst för att det precis som du säger rensar sinnet.

    Vad det gäller flytt och svek så är jag liberalist i grunden, och den enskilda människans frihet att bosätta sig var som helst går före nationalstaten Sveriges väl och ve.

    Däremot kan jag djupt beklaga att Sverige blivit ett land som människor väljer att lämna. Det var en gång i tiden ett av världens bästa länder, men sossar, kommunister och miljökommunister förstörde det.

    Dock vill jag tro att vi kan få tillbaka vad vi en gång hade, och den här gången ännu bättre. Jag bedriver inte den kampen online primärt, utan genom att inte vara tyst. Jag har ingen beröringsskräck för att tala om vad jag tycker och jag gör det högljutt, oavsett om det är på jobbet, i kön till lunchrestaurangen eller på fest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut är det så. Jag träffar ofta norrmän som varit genuint imponerade över Sverige som industrination, men den känslan har gått över.

      Framförallt tycker jag att det är trist om mer eller mindre anonyma diskussioner i sociala medier ska vara den enda platser för riktiga diskussioner. Sådana där man hade förr, där två eller flera kunde samtala om ett ämne utan att ha exakt samma åsikter och där det enda inte höjdes röster för att det var liktydigt med hatretorik.

      Radera
  7. Det är ju inte så att jag inte ser vinsten med ordning o reda, pengar på fredag, listors vinst för strukturering, fokusera på saker o ting för att få dem gjorda.

    Det är inte ens så att jag inte själv har en stor bit Luther i mig, inte heller är jag överdrivet Dionysisk även om synder ofta är roligare än total renlevnad.

    Jag måste vara programmerad från start att leva i kreativt kaos, snabba men korta loopar i närtidsminnet, däremot är långtidsminnet grymt bra vilket jag själv tycker är skumt.

    Jag är en annan sort helt enkelt.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara det funkar för dig är det bra. Själv skulle jag gå under utan listor.

      Radera
  8. Dubbla negeringar i två meningar, nytt rekord...

    SvaraRadera
  9. Drar du in mer pengar på honung än journalistik numera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Journalistik skulle jag inte säga att jag någonsin ägnat mig åt. När någon frågar vad jag skriver brukar jag svara allt utom journalistik. Fast det är inte helt sant, jag skriver inga haiku-dikter heller :)

      När det gäller honungen har inte intäkterna täckt kostnaderna än, så det har jag inte dragit in något alls på. Men hoppet lever!

      Radera
  10. Vi hoppas att din biodlingsverksamhet går bra och blir en verksamhet som kan ge dig näring och vinst.

    SvaraRadera