söndag 9 oktober 2022

Skatteverket, var god dröj

Har du som jag suttit i telefonkö hos Skatteverket kan det ha sin förklaring, nämligen att en av de anställda väntat på att du skulle tröttna.

Det visade sig alltså att majoriteten av dem han skulle hjälpa aldrig fick någon hjälp, de fick istället lyssna på tjugo minuter panflöjt med Dana Dragomir (eller jag vet inte, det kanske inte längre är lag på att telefonsvarares pausmusik ska utgöras av Dana Dragomir). Så vad gör karln idag? Han jobbar kvar!

Visserligen ansågs detta som arbetsvägran, men han har ”mått dåligt”, så därför räcker det med 25 procents löneavdrag under en månad. Personalansvarsnämnden anser dock att beteendet riskerar att ”allvarligt skada allmänhetens förtroende för myndigheten”. Själv gissar jag att om Skatteverket eventuellt skulle ha något förtroende kvar drabbas det hårdare av att personalansvarsnämnden på detta sätt pissar på verkets högst ofrivilliga kunder än att det gjorts ett misstag vid en anställning, det har hänt förr.

Får man inte sparken efter att man systematiskt gett fan i att göra sitt jobb får man det väl aldrig. En annan myndighet som inte precis jobbat på sitt förtroende är Arbetsförmedlingen. Där var det en kille som hade till uppgift att ringa arbetssökande, men han tyckte (antagligen helt korrekt) att det var lättare att ringa till sin egen mobil istället, så det gjorde han – 661 gånger! Även där blev det 25 procents löneavdrag i en månad. Lika bra det, vilken arbetsförmedlare skulle ha ringt honom om han fått sparken?

36 kommentarer:

  1. Jag undrar vad han gjorde istället för sitt jobb? Att bara stirra ut genom fönstret medan minutrarna med panflöjten avverkas blir nog snabbt tråkigt. Då hade jag nog "mått dåligt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han kanske hade ett annat jobb. Fast en del tror jag inte har det där behovet av att göra saker eller få något uträttat.

      Radera
  2. Kan jag göra 25% avdrag på skatteinbetalningen då? Jag mår också dåligt när jag hör sånt här.

    SvaraRadera
  3. Haller med, vilken privat arbetsgivare skulle acceptera nagot sant? Ut med myglarna.

    Men jag har inte alls samma erfarenhet av Skattemyndigheten, fast jag ringer aldrig, jag mejlar. T.ex. när jag skulle ansöka om medborgarskap här där jag bor behövde jag ett födelsebevis. Det gick att beställa direkt pa nätet. Problemet var bara att det inte innehöll information om mina föräldrars namn, eller var underskrivet och bekräftat. Da mejlade jag och nagra veckor senare kom ett nytt bevis med efterfragad info som var underskrivet av en handläggare.

    En annan gang, ganska nyligen, brakade jag med ett svenskt försäkringsbolag som ville beskatta mig som svensk. Da mejlade jag igen till Skattemyndigheten, förklarade problemet, och vips, nagra veckor senare fick jag ett snyggt och prydligt brev som bekräftade att jag ska beskattas med SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta).

    Känns konstigt att ta Skattemyndigheten i försvar, men rätt ska vara rätt.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att Skatteverket varit en av de bättre svenska myndigheterna. Inte klockren varje gång, men givetvis på en helt annan nivå än exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

      Radera
  4. Inte för att jag vet om det någonsin förekommit, men annars skulle det kunna vara att arbetsgivarna ansåg att "förövarnas" arbetsuppgifter inte direkt inspirerade till ett hundraprocentigt engagemang, dvs en förmildrande omständighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många jobb jag inte skulle vilja göra, men då söker jag inte dem heller.

      Radera
  5. Vore det inte bättre att lägga ner dom flesta myndigheter istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att inte ha ett Skattverk, men ja, helt säkert skulle många myndigheter kunna läggas ner utan att saknas av någon utöver de anställda.

      Radera
  6. Det är ju givetvis skäl för avsked på stubinen på personnivå. Annars tycker jag, och då har jag ändå noll kärlek för statliga verk, att jag upplever skattemyndigheten som i topp vad gäller effektivitet o kunnande. Men det är min personliga upplevelse och jag kan helt vara ute o cykla.

    Arbetsförmedlingen är på andrasidan min personliga skala. Var på gruppmöte där inför min utbildnings påbörjan och j*klar, lokaler man kunde (och gick) gå vilse i, varje person hade ett dansgolv till arbetsyta, sedan själva mötet krävde tydligen åtta anställda när det räckt med en. Ändå lyckades de lägga upp allting frustrerande ineffektivt...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försäkringskassan får dela min sistaplats med AF btw.

      Radera
    2. Den enda gang jag varit i kontakt med Arbetsförmedlingen var när jag pa 80-talet var vikarie under fyra ar, och arbetslös i tre dagar under den perioden. När jag skulle flytta till Stockholm gick jag dit för att avanmäla mig, och da blev jag erbjuden betalning för flytten. Inget jag räknat med, men det klart att jag tog emot erbjudandet. Kanske de var glada att bli av med mig. Men den tiden är nog förbi.

      Annika

      Radera
    3. Jag håller med dig, Jonas, både om avskedet och graderingen av statliga verk.

      Annika, jag har inte upplevt att arbetsförmedlingen hjälper till med någonting. Tvärtom! Människor som behöver en tredagars kurs för att komma ut och bli eftertraktade på arbetsmarknaden får inte det, medan andra får utbildningar de varken vill ha eller behöver. Det är som att de "lajvar" fungerande verksamhet, imiterar den utan att nå ända fram.

      Radera
    4. Annika, jag kom ut från skolning 1993, mitt i stort ras bland arbetsmöjligheter, men jag körde något halvår som bensinmacksbiträde och något halvår som finsnickare, båda var lärande och kul. Sedan fick jag till slut en öppning för en anställning pga min tekniska utbildning och avancerade under nästan 25 år inom landets stora telecombolag. Nu fick jag till slut gå för några år sedan pga politiska engagemang (Sd som jag förstått du har antipati till) och att komma in på arbetsmarknaden som 50 bast är inte utan sina nackdelar, erfarenhet medräknat.
      /Jonas B

      Radera
    5. Fick du sluta pga ditt politiska engagemang? Det later konstigt, savida du inte gatt och heilat i nagon demonstration.

      Annika

      Radera
    6. Jag är det längsta du kan komma från att ha varit någon som gått o heilat i en demonstation.

      Jag tror inte du riktigt förstår de hinder o murar som byggts upp mot oss opinonosionella senaste decenniet. Jag tror man behöver leva i det. Annars skulle din fasad av egentro på godhet rämna väldigt fort, och det vill ingen individ.

      Radera
    7. Så fort det finns något att dra fram om Sd:are så görs det flitigt i massmedia. Det kan jämföras med Centerpartiet som har haft flertalet pedofiler inom sitt parti på senare år men det är knappast så att massmedia drar fram den smutsen i ljuset.

      Radera
    8. "Fick du sluta pga ditt politiska engagemang? Det later konstigt, savida du inte gatt och heilat i nagon demonstration."

      Jag tror inte det är lika vanligt idag men förr var det inte ovanligt att personer som företrädde SD fick inofficiellt yrkesförbud. De behövde inte ha "heilat" för det. Det mest kända exemplet är Richard Jomshof som fick sparken från sitt lärarjobb på grund av han var aktiv i SD.
      Artikeln är tyvärr låst. https://www.sydsvenskan.se/2005-10-16/sparkad-for-sina-asikter

      Radera
    9. "Arbetsförmedlingen är på andrasidan min personliga skala. Var på gruppmöte där inför min utbildnings påbörjan och j*klar, lokaler man kunde (och gick) gå vilse i, varje person hade ett dansgolv till arbetsyta, sedan själva mötet krävde tydligen åtta anställda när det räckt med en. Ändå lyckades de lägga upp allting frustrerande ineffektivt..."

      Ett problem med Arbetsförmedlingen är att den knappt förmedlar några jobb.
      https://sverigesradio.se/artikel/7035131

      Jag kan tycka att det är konstigt att en myndighet sköter kontakten mellan arbetsgivarna och arbetssökarna. Det är som att ha en myndighet som förmedlar kontakten mellan säljare och köpare på bostadsmarknaden. Det borde ligga i företagens intresse att hitta personal. Jag tror att Facebook, LinkedIn, Monster är bättre än Arbetsförmedlingen på att förmedla jobb.

      Radera
    10. Ja, effektivitet är inte det första ordet man kopplar till Arbetsförmedlingen och visst är det fantastiskt att man tycks gå genom en hel karriär som arbetsförmedlare (bara lyssna på ordet!) utan att förmedla ett enda jobb. Aldrig förr har väl det engelska uttrycket "You had one job" passat så bra.

      Radera
  7. I övrigt är det väl som så att just Skatteverket är det den enda myndighet som fungerar klanderfritt, vad skatteindrivning beträffar. Skulle de andra myndigheterna vara lika effektiva och digitaliserade så skulle Sverige fungera. Det är som polisen, fast tvärtom.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, många myndigheter (alla?) är mycket sämre.

      Radera
  8. Vilka egotrippade idioter det finns. Köper inte deras dåliga mående, de ville inte avslöja sin inkompetens utan lät andra bli drabbade av den på ett fullkomligt oförlåtligt sätt. Givetvis skull de ha fått sparken. Det är självklar att folk på olika myndigheter ska bete sig korrekt och oklanderligt för vart tar det vägen annars om det naggas på en det ena än det andra. Det kan ju vara människor i kris som är i behov av stöd och hjälp och de anställda struntar i det. /E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får vara ren psykopat för att INTE må dåligt när man precis blivit påkommen med att under lång tid överhuvudtaget inte göra sitt jobb. Visst borde det ligga i myndigheternas intresse att medborgarna har förtroende för deras organisationer, och då måste rötäggen ut.

      Radera
    2. "Visst borde det ligga i myndigheternas intresse att medborgarna har förtroende för deras organisationer, och då måste rötäggen ut."

      Det BORDE ligger i myndigheternas intresse ja men jag tror ärligt talat inte att det gör det. Jag upplever att många myndigheter nöjer sig med att medborgarna inte har någon annanstans att vända sig. Jag är säker på att många myndigheter hade konkurrerats ut om privata aktörer hade fått slåss om att få göra jobbet bättre. Gör de ett bättre resultat till en lägre kostnad för skattebetalarna så kan de få behålla mellanskillnaden som vinst. Då får medborgarna bättre service till samma kostnad som idag.

      Radera
    3. Det tror jag med. Det går ju aldrig att veta fördelningen, men nog är vi väl många som drabbats av myndighetspersoner som verkat få stor tillfredsställelse av sin egen makt. Och andra jobbar där för att det är ett soft jobb där man uppenbarligen kan göra en hel del fel utan att drabbas nämnvärt.

      Radera
    4. Tror lättjan ytterst handlar om att det är skattebetalarna som betalar. Det finns inte ett tillräckligt starkt ekonomiskt incitament för ägarna (stat, kommun och landsting) eller för cheferna att använda myndigheternas pengar effektivt. De struntar i att myndigheterna fungerar ineffektivt. Kunden får betala och använda myndigheternas "tjänster" oavsett om de vill det eller inte. De har inget val.

      Radera
    5. Så är det, vilket är svårt att undvika när det gäller Skatteverket. Man kan inte ha ett konkurrerande, privat skatteverk (eller ja, det är väl många som försökt sig på varianter). När det gäller verksamheter som kan konkurrensutsättas är det därför av yttersta vikt att det också görs. Staten ska bara driva sånt som bara staten kan driva.

      Radera
  9. Det borde helt klart ses som ett så stort tjänstefel att sparken skulle vara given.

    S är inte ensamma om det. För några år sedan ville Liberalernas ungdomsförbund legalisera såväl incest som nekrofili:
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p6lLKw/liberalernas-ungdomsforbund-tillat-incest-och-nekrofili

    SvaraRadera
  10. Jag vet inte. Folk stoppar in så mycket olika grejer i det begreppet. Men helt friskt kändes det i alla fall inte.

    SvaraRadera
  11. Det kan bli tuffare tag mot tjänstemän som sover på jobbet i framtiden. I Tidöavtalet står det att ett återinförande av tjänstemannaansvaret ska utredas.

    "Tjänstemannaansvar ska införas
    Tillsätt en särskild utredare med uppdraget att lägga fram förslag för hur ett återinfört tjänstemannaansvar skulle kunna se ut, med syftet att stärka åtgärderna mot tjänstefel och vidga ansvaret för annan myndighetsverksamhet än myndighetsutövning."
    Tidöavtalet, sidan 61.
    https://moderaterna.se/app/uploads/2022/10/Tidoavtalet-Overenskommelse-for-Sverige.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter vettigt, men jag vill se det innan jag tror på det.

      Radera
  12. Jag röstar för att Sparo skriver en uppföljare till Fredrik Reinfeldts "Det sovande folket" med titeln "Det sovande myndighetsväsendet". Det hinner han nog med medan bina bakar bikakor.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Det_sovande_folket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hinner jag med, men bokförläggare gillar inte mig.

      Radera