torsdag 7 april 2016

Vad kostar mat?

Ja, hur långt är ett snöre? Mat kan såklart vara hur dyr som helst. Inte nog med att man kan bada i Liebfraumilch och tvätta sig med gravlax, man kan inhandla sin mat på Konsum och Ica istället för Willys och Lidl och därigenom förlora runt 10 procent om man får tro PRO:s årliga prisundersökning. Har man ändå pengar kvar kan man kasta mat också. Enligt SCB slänger svensken i snitt 50 kilo mat varje år.


I Riksnormen för försörjningsstöd, existensminimum, får maten gå loss på 1732 kr/månad för en ensamstående vuxen. Mina siffror ser lite annorlunda ut, i snitt 663 kronor/månad. Då har jag räknat in allt jag handlat i butiker som säljer mat, så i siffran ingår även hygienartiklar och förbrukningsvaror (och alkohol från Systembolaget). Lägger jag till hygienartiklar och förbrukningsvaror i Försörjningsstödet blir det 2112 kr (1732+265+115) per månad.

Så varför hamnar mina kostnader på mindre än en tredjedel av existensminimum? Äter jag dåligt? Nej, tvärtom. Jag skulle säga att jag äter nyttigare och godare mat än de flesta. Typ så här:
  • 100 procent vegetarisk kost, utan kött, fisk och ägg. Jag blev vegetarian som 19-åring. På den tiden var det ideologiska/etiska skäl. Sen blev de ekonomiska.
  • Undviker hel- och halvfabrikat. Så långt det är möjligt strävar jag efter att laga mat från grunden.
  • Jag storhandlar en gång per vecka. Vanligen på Willys, men dyker det upp rabatter kan jag även handla på Citygross, Coop, Lidl eller Hemköp. Varsomhelst utom på Ica. Jag fick dåligt bemötande i en Ica Maxi-butik för snart tio år sedan. Jag är inte bara snål, jag är långsint också.
  • Storpack. Det känns fånigt att som ensamstående icke-kines handla ris i femkilossäckar, men det gynnar plånboken.
  • Ärtor, bönor och vitkål är riktigt billig mat. Bonus att den dessutom är god och nyttig.
  • Anpassar mig till extrapriser och säsongsvariationer. Jag köper tomater på sommaren, brysselkål på hösten, apelsiner på vintern osv. Inte nog med att frukt och grönt smakar bäst vissa tider på året, de är oftast billigast då också. Blomkål t ex pendlar mellan 6 och 30 kr/kilo. Gissa när jag handlar? ”When life gives you lemons, make lemonade (especially if they are on sale).”
  • Den bästa maten är gratis. Skogen är full av bär och svamp.
För hundra år sedan var en tredjedel av Sveriges befolkning bönder. Idag är de så få att inte ens Centern bryr sig om dem. Utveckling och globalisering har gjort maten billigare att producera. På 1950-talet la svensken halva inkomsten på mat. Nu lägger ”vi” i genomsnitt 12 procent av lönen på mat.

Detta trots att det aldrig köpts så mycket färdigmat som nu, vilket är ännu märkligare om vi betänker att varenda jävel har ett topprenoverat kök nuförtiden. Vad används de till då, att tina upp fryspizza? Det snackas himla mycket om långkok och surdegsbak, men det är få som tar sig tiden att göra mer än att prata.

Köpepizza

Det tar förresten inte så himla mycket tid att laga mat. Det som krävs är lite framförhållning. Börjar man tänka på mat tio minuter innan man svimmar av utmattning vill man kanske inte brassa sjömansbiff eller risotto. Men ärligt talat, få saker är så förutsägbara som att vi kommer att vilja äta middag framåt kvällen. I våra toppmoderna kök har vi varmluftsugn, mikro, kyl och frys. Det är inget fel med fryspizza, men gör den då själv för fem spänn istället för att köpa den från Findus för 39:95.

Egen pizza

Jag lägger alltså en dryg tjuga per dag för frukost, lunch, middag och mellanmål. Få eller ingen vill kopiera menyn. De flesta av er tappade jag säker redan på vegetarianpunkten. Men för den som vill finns tusenlappar att spara. Jag skulle säkert kunna halvera min egen matbudget till en tia om dagen om jag av någon anledning ville eller behövde. Det har jag inte tänkt göra, vill bara visa att precis alla har rörelsefrihet i matbudgeten. Om man vill.

17 kommentarer:

  1. Hej

    Det hade varit riktigt kul att se en typisk dag eller ännu hellre en veckomeny. Jag tar all inspiration jag kan få :-)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Jag ska klura på det.

    SvaraRadera
  3. Härlig reflektion med topprenoverade kök och färdigmat. Den har jag inte tänkt på innan!

    SvaraRadera
  4. Det är sånt som fyller min hjärna. Aldrig förr har så få gjort så lite i sina kök och samtidigt lagt så mycket tid och pengar på att maximera möjligheterna.

    Från det ena till det tredje, upptäckte precis http://sparaspendera.blogspot.se/. Om du lägger till mig i din blogglista lägger jag till dig i min. Deal?

    SvaraRadera
  5. Oj, det var en imponerande låg siffra på din månadskostnad! 663 kr per månad inklusive mat, hygienartiklar och förbrukningsvaror blir svårslaget. Du har många bra tips på hur man sänker matkostnaden. Jag äter inte kött, men ekologiska ägg vill jag inte avstå ifrån. Vitkål köper jag aldrig, men borde nog prova för det är ju både billigt och nyttigt. Bär och svamp skulle jag gärna bli bättre på att plocka själv. Förbättringspotential finns!

    SvaraRadera
  6. Ja nog finns det ställen vi skulle kunna spara in på. Jag är grymt imponerad att du lyckas lägga såpass lite som du lägger på mat. Bra jobbat! Nej veckohandling får bli steg ett för vår del samt försöka ta vara på den mat vi faktiskt släpar hem. Vi är dessvärre en av de familjer som stoppar en del av den mat vi köper i soptunnan. Skämmes ta mej fan!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att det är lättare hänt att en familj tvingas slänga mat än en ensamstående. Jag har inte fler saker i min kyl än att jag skulle kunna räkna upp 80 procent av dem.

      Men veckohandling är nog bra, det ger struktur och koll. Fast själv veckohandlar jag mest för att jag tycker att det är så tråkigt och tidskrävande att handla.

      Och så kanske det är värt att testa mer vegetariskt. Jag köper nästan inget för >40kr/kg. Eftersom jag bara äter vegetariskt har jag noll koll på besparingspotentialen, jag bara gissar. Beror ju också på om det är oxfilé eller falukorv som byts ut.

      Radera
  7. Återkom gärna med exempel på varor du handlar regelbundet!
    Mvh, BO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Några exempel framgår ju i texten (ärtor, bönor, vitkål, frukt), men jag ska absolut göra ett helt inlägg om det. Ska klura lite på hur jag ska lägga upp det, men det kommer.

      Radera
  8. Wow, jag som trodde att jag hade låga matkostnader (ca 1000 kr/mån totalt i livsmedelsbutiker). Jag, har lite samma filosofi som dig där, köper i säsong, veckohandlar utifrån veckans flygblad och 90 % vegetarian(kött för mig är en lyx jag unnar mig ibland). Det jag undrar är hur du förhåller dig till ekologiska varor? För det är något jag köper väldigt mycket av och det brukar inte finnas riktigt stora storpack med det. Nu fick du mig iallafall motiverad till att kapa någon hundring extra i matbudgeten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alltid någon värre ;-). Jag skulle säkert kunna halvera mina matkostnader så det är säkert någon som gjort just det och tycker att allt över 400 kr/månad är ohämmat slöseri.

      Jag köper sällan ekologiskt, i princip bara när extrapriser gör dem konkurrenskraftiga. Jag litar inte på nyttan, tycker att det verkar bluffas friskt med all miljömärkning och undrar om omsorgsfullt styckinplastade varor från Sydamerika verkligen kan vara att föredra jämfört med lokalproducerat. Men nu låter det som att jag försöker hitta svepskäl som rättfärdigar mitt handlande och det gör jag inte.

      Radera
    2. Haha jo det gör det alltid, du är den värsta hittills iallafall.

      Okej, nej i många anseende är det ju inte alltid så bra och jag kan hålla med om att jag föredrar lokalproducerat framför ekologiskt. Jag har börjat tvivla lite på det hela med ekologiska varor nu på sistone också men det har varit en bra övergångsfas för mig som fått mig att äta mer vegetarisk och färsk mat pga ekonomin :)

      Radera
    3. Ja, jag är nog en av de värsta i Sverige på det området.

      Det är nog bra av alla möjliga skäl att fundera över vad man stoppar i matkorgen. När det gäller miljömärkning har jag fler funderingar här: https://sparosverige.blogspot.se/2016/10/ekologiskt-rattvisemarkt-humbug.html

      Radera
    4. Intressant läsning och jag har alltid varit lite skeptiskt mot KRAV, har för mig att jag läste nånstans att det räckte med typ 40 % ekologiska ingredienser i deras produkter för att få en kravmärkning (om det var halvfabrikat, vilket jag ändå inte köper), på deras hemsida är det däremot omöjligt att få tag på informationen om hur stor del av produkten som behöver vara ekologisk, det är som sagt en djungel, vilket reser röda flaggor. EU märkningen är väl den enda utav alla dessa märkningar i livsmedelsaffären som jag faktiskt litar på, även om jag inte är så förtjust i EU, men det är en annan historia. Rättvisemärkningar o.s.v. tror jag faktiskt inte ett dugg på, men nu för tiden verkar det sitta på de flesta kaffepaket iallafall.

      Huvudanledningen till att jag köper är att jag inte vill få i mig kemikalier i onödan, sen att garants ekologiska utbud kostar ändå lika mycket som de oekologiska "finmärkena". Sen ser jag användandet av kemikalier samt lokala miljöförvaltningar som ett större hot mot miljön än CO2.

      Men det hela är ju en stor djungel och jag har ju bara intalat mig själv till mitt beteende :D

      Radera
    5. Så länge Rättvisemärkt styrs av politiker och fackpampar, världens mest korrupta yrkesgrupper, är det svårt att ta dem på allvar.

      Onödiga kemikalier känns definitivt som ett mål att undvika.

      Radera