fredag 29 april 2016

Köp inte förlorare

Aktier i förlustbolag tenderar att rasa. Ingen raketforskning i det uttalandet, men man ska leva som man lär också.

Mina första aktier köpte jag i mitten av 80-talet, men det var först strax innan millennieskiftet jag började handla på allvar. Kort resumé för er som inte var med då eller har kort minne:

En samling IT-bolag med unga, hungriga ledare steg som raketer. Visserligen hade de aldrig redovisat vinst, men att det fanns pengar att göra på internet var det ingen som betvivlade. Och trots att de inte hade några vinster kunde de köpa upp konkurrenter och andra till synes tillväxtfria ”tillväxtbolag” genom att betala med egna aktier och optioner som värderades allt högre ju fler konkurrenter de köpte och ju längre tiden gick.


Jag gjorde som alla andra – köpte, sålde och köpte tillbaka igen. En del aktier blev kursdubblare på bara någon vecka. Men så gick det som det gick, marknaden började undra om det fanns substans bakom löftena. I många fall gjorde det inte det. En akties värde är en uppskattning av framtida vinster och om ingen tror på en framtida vinst blir aktien värdelös.

Och jag hängde med aktierna ner i väntan på vändningen som aldrig kom. Bolag som Framfab, Icon Medialab och Adcore gick från hundralappar till att plötsligt redovisas i ören. Jag förlorade massor av pengar, men vann en kunskap: i slutändan är det vinsten som räknas. Hur hajpat och haussat ett bolag än är – börjar de inte till slut tjäna pengar rasar de ner i källaren.


Idag handlar jag nästan uteslutande aktier i företag som går med vinst. På det viset missar jag många bra affärer, men jag missar ännu fler förluster. Idealet är såklart att hitta morgondagens storbolag medan de fortfarande är nya och ”billiga”, men hur ska man veta vilka de är? Vore jag road av lottsedlar skulle jag handla triss, helt courtagefritt.

Med facit i hand borde man ha ägt Fingerprint hela 2015 eftersom aktien rusade trots att bolaget gick med brakförlust. Jag är inte bitter (okej, lite då) över att ha missat resan från 30-kronorsnivån upp till dagens kurs runt femhundringen. Å andra sidan har jag sluppit vara med i krascher som Nordic Mines, Eniro, Mavshack... Under en livstid kan listan över aktier som tokrasar när luften går ur göras hur lång som helst. Vägen till framgång går inte i första hand ut på att pricka de stora vinnarna utan att undvika de stora förlorarna. I alla fall min väg.

8 kommentarer:

  1. Håller med, men ibland tar känslorna över. Vad har du för bolag just nu? Och är det några du bevakar för att köpa framöver?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag inte lever som jag lär har jag förlustbolagen Advenica, C-Rad, Orexo och Seamless vid sidan av vinnare som bl a stora, "tråkiga" H&M, ABB, SEB och Telia.

      Att svara på framtida köp är svårare eftersom jag mest ser förlorare. Släppte min blankningsposition i SCA innan rapporten och den köper jag nog tillbaka när den fina rapporten gett utslag i kursen, och så leker jag med tanken på att korta hela börsen på något sätt. Köp... kanske olja, men den har gått upp sedan jag sålde så just nu tar det emot för mycket. Själv då?

      Radera
    2. Jag äger ingaa mindre bolag gissar det minsta är Opus, vilket varit en dålig affär. Annars har jag Bla Swedish Match gillar snus. Lite nokia köpte jag idag, tyckte den så bra ut igår (TA) Fortum liten post, Betsson. Plus lite annat.
      Spanar på Malmbergs, HM, å lite annat. Har kört en del trading ett par år med varierande resultat.( Enbart enl TA då) Försöker nu bygga upp en liten portfölj på lång sikt vilket inte är helt lätt det heller. I min pensionsportfölj har jag viktat om till råvaran guld och det ganska kraftigt. Har köpt guld sedan 2014 nu och kommer fortsätta, Inte för jag tror på jordens undergång utan för att jag tror på råvaror på lite sikt.

      Tråkiga bolag är oftast bra på lite sikt, Spanar på Handelsbanken, men vill in under 100 kr, snål som man är.

      Mvh

      Radera
    3. Opus har jag med. Dålig affär för mig med, men har gjort vinst på dem tidigare, så därför har jag lite mer tålamod än jag hade haft annars. Guld är intressant (för mig som tror på jordens undergång). Annars har jag hört många tala sig varma för silver på sistone.

      Radera
    4. Ja Silver å guld ser jag lite som samma, men Silver har väl lite mer volla. Samt är Historiskt sett mer nerpressad.

      Radera
    5. Jag är otroligt dåligt påläst på råvaror i allmänhet och metaller i synnerhet. Är mer av en plast- och papperskille :-).

      Radera
    6. Papper å plast är bra det med, har du nån tanke om Rottneros? En liten guldklimp som jag ser det, ägt den från å till.
      Ser den som köpvärd runt 6 kr.

      Har funderat på att dra ett inlägg om mina tankar kring guldet/räntor men vet inte om jag orkar. Blir lite invecklat och enbart egna funderingar.

      Radera
    7. Nej, ingen Rottnerostanke. Har aldrig ägt eller tittat på den. Minns att en kompis talade sig varm för aktien, men det var i slutet av 80-talet så det har nog hänt en del i företag sedan dess :-).

      Ser fram emot ditt guld- och ränteinlägg! Invecklat är bra. Funderingar också.

      Radera