torsdag 23 februari 2017

”Det ska inte vara så lätt”

Jag har en släkting som brukar använda detta uttryck. Jag vet inte exakt vad han menar, men eftersom det här är min blogg förbehåller jag mig rätten att stjäla hela uttrycket, göra det till mitt och därmed definiera betydelsen.

Att curla sina barn är inget nytt, men den nya trenden verkar vara att curla sig själv. Ingenting får vara jobbigt, påfrestande, smutsigt, för kallt eller för varmt. Ja, Sverige sägs ju vara landet lagom, så det är kanske inte så konstigt.


För flera år sedan noterade jag att väldigt mycket tv-reklam handlar om mediciner mot vanliga förkylningar. Det är nässprayer, droppar, tabletter och vätskor. En mot nästäppa, en annan mot rinnsnuva osv. Är jag ensam om att veta att det inte finns någon bot mot förkylning? Det är möjligt att en del av de här preparaten lindrar lite, men varför inte bara snyta sig, dricka något varmt och vänta?

Vidare lämnas allt mer jobb bort, vanliga hushållssysslor. Enkla jobb som att byta däck eller putsa fönster, som till rätt nyligen var självklara att göra själv är nu nästan lika självklara att lämna bort till proffs. Visst går det snabbare för yrkesmän (eller -kvinnor) att byta däck, putsa fönster, tapetsera eller städa, men det är ytterst tveksamt om det lönar sig ekonomiskt att inte göra det själv. Däckbyte har jag räknat på tidigare.


Svensken orkar inte ens träna själv. Definitivt inte utomhus, där finns det ju väder – usch! Då återstår gymmet, och väl där anlitas en ”personlig tränare” som får berätta hur man ska träna och stå bredvid och heja på. Jag vill inte helt döma ut PT-fenomenet, men om någon för tio år sedan hade berättat för mig om denna yrkesgrupp hade jag kallat det för en riktigt dålig affärsidé.


Vi kunde ju gå och handla istället för att ta bilen. Det kan vi inte längre. Många orkar inte ens ta bilen längre utan beställer maten hem till dörren. Antingen färdigmat eller matkassar med färdiga recept.

Jag skulle kunna fortsätta att rabbla exempel, men jag orkar inte så i så fall gör jag nog som några av mina bloggkollegor och tar in en gästbloggare ;-).

En riktig spaning måste ändå avslutas med några ord om framtiden. Förmodligen blir vi ännu slöare och orkar göra ännu mindre själva. Vad finns det för investeringsmöjligheter i detta? Jag tror stenhårt på läxläsning, deklarationshjälp eller varför inte hemkockar som kommer hem och lagar middagsmaten, diskar och tar med sig soporna på vägen ut. Pengar är tydligen inget problem längre, bara vi slipper anstränga oss, tänka eller ens böja oss ner.

32 kommentarer:

  1. Försökt att skriva två kommentarer men de raderas när jag ska förhandsgranska, snudd på irriterande. Det beror nog på mina tillägg i Chrome. Hursomhelst, faktiskt bra poänger men med undantag för att det kan vara rationellt att beställa hem mat om priset för leveransen är rätt. Det sparar både tid och bensinpengar. Se Amazon Store. Jag köpte aktier i AMZN häromveckan och ser att de har förmågan att utveckla sina affärer.

    https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt samma har hänt mig, så jag vet precis hur det känns. Antar att det är en bugg hos plattformen som jag inte kan göra något åt. Tills dess trycker jag ctrl+a, ctrl+c innan publicering.

      Jag antar att det där är framtiden, men jag vill nog gärna inspektera den mat jag köper och tvivlar på att jag någonsin får samma butiksöverblick på en dataskärm som i en butik.

      Radera
    2. Kan nog virtuell verklighet lösa. Ta på dig VR-glasögon och stig in i butiken hemma.

      Radera
    3. Det får vänta tills glasögonen kostar mindre än jag totalt lägger på mat på ett år.

      Radera
    4. Du kan få VR-glasögonen för 200 kronor, men smartphonen kostar väl några hundringar den med. Nog borde du kunna få prylarna för 400 kronor totalt. 200 kronor för VR och 200 kronor för mobil. Kanske du köper mobilen via Blocket begagnad eller nyare för några hundringar mer, men du behöver mest en mobiltelefon som har Android 4.0 eller högre och VR-glasögon.

      Radera
    5. Jaha, kräver det smartphone också? Då försvann mitt sista intresse.

      Radera
    6. Hoppas du har intresse för att se en svensk hjärntvättad kvinna. Hon framför alla floskler hon kan. Se ungefär 10 min från länken.

      https://www.youtube.com/watch?v=cWSMURYM7bA&t=23m35s

      Hon har snarlika åsikter som Leif GW Persson har i invandringsfrågan. Han anser också att det är pensionsräddare och att svenskarna inte hade kunnat överleva utan den invandring som förts senaste decennierna och som för närvarande förs, att vi hade haft det mycket dåligt ställt. Tror någon riktigt förnuftig människa det?

      Jag ger detta land några år till, det eskalerar.

      Radera
    7. Det är så här innerstadsborna resonerar kringinvandringen: http://www.youtube.com/watch?v=RqaIgeQXQgI&t=9m8s.

      Stockholms innerstad och närområden är väldigt speciella och har en radikal skillnad i syn på invandringsfrågan. Hade Stockholm kunnat ta emot alla invandrare, skulle det vara bra för de vill ha dem.

      Varför får inte Stockholms stad ta emot 100 000 per år från MENA? Vad är problemet? Politikerna kunde föra den frågan, i synnerhet det rödgrönrosa styret i Stockholms kommun.

      Radera
    8. Nu krattade både du och programledaren för att jag skulle få se en riktigt dårpippi. Kanske blev jag lite besviken av den orsaken. Visst har hon en övertro på att alla problem ska lösa sig, men jag har sett värre. Sen kan jag tycka att frågorna var larvigt ledande, så jag förstår att hon skrattade där.

      Radera
    9. Men alltså, mitt inlägg handlar om hushållsarbete och lite om träning. Själva bloggen handlar om ekonomi, med betoning på privatekonomi och börshandel. Ibland kommer jag in på samhällsekonomi och där är invandring en del av många, men jag har inte för avsikt att detta ska bli en blogg om svensk invandringspolitik :-).

      Radera
    10. Men min poäng är att många ondgör sig över politikerna. Men enligt mig är den riktiga galningen svensken, i synnerhet den i Stockholms innerstad.

      De vill se sig själva som en etnisk minoritet och en kultur som mer liknar ett klansamhälle, fast de tror inte att det leder dit, men det gör det.

      Vi har helt enkelt ett folk som begår kollektivt självmord. Men jag vet inte hur man ska se svensken. Helt bäng i huvudet?

      Den där kvinnan som intervjuades och Stockholmarna är representiva för hur en stor andel svenskar resonerar. I Stockholms innerstad, som jag tidigare nämnt, är detta väldigt tydligt.

      Radera
    11. Nej, men jag lite extra krydda till bloggen emellanåt. :-)

      Radera
    12. Jag befarar att du har rätt Khennet. OM man ser till hur det stora flertalet i Sverige ännu tycks resonera, så tror jag faktiskt de är helt efterblivna. Inget som helst konsekvenstänk, ingen rationalitet alls.
      Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
    13. Det finns olika förklaringar till det. Västerländsk masochism, etnomasochism, kulturell överlägsenhet som leder till självförnekelse och skam ... med två ledare vid namn Olof Palme och Fredrik Reinfeldt som har utnyttjat svenskarnas naivitet.

      Nu knakar det och många svenskar vänder vänsterliberalismen ryggen, men stockholmarna verkar oförtrutet vilja störta samhället. (Minst stöd för att bevara Sverige som västerländsk nation i Stockholm då merparten röstar för fortsatt destruktiv massinvandring och ghettoisering.) Men i Stockholms innerstad och kranskommuner har färre ghetton, så de fattar kanske inte ett skit?) Hur som helst borde stockholmarna kunna lyfta blicken ovanför sitt bostadsområde.

      Centern har nu gått upp i mätningar och även SD.

      Och vem kan ta något Moderaterna eller övriga "Alliansen" på allvar?

      Fortsätt skriv på din blogg och granska. Du har mycket stort kunnande och uppskattar alltid dina inlägg Investeraren!

      Radera
  2. Vi kanske skulle gå tillbaka till att behöva "gå" ned till banken för att köpa aktier? På tal om utveckling!? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls jämförbart i min värld. Jag behöver inte göra en visuell besiktning av aktien eller klämma på den för att känna hur mogen den är, och jämförelsen mellan den aktien och andra görs tvärtemot matvaror med fördel på en dataskärm.

      Vidare köper jag gärna biljetter och elektronik på nätet och till och med skor och kläder. Ibland låter det på diskussionen som att alla former av utveckling alltid måste applåderas för att man inte ska framstå som bakåtsträvare. Jag är inte emot utveckling, jag är emot dålig utveckling.

      Radera
  3. Detta är ju en ond cirkel i hela samhället. Folk har för lite tid =》man köper sig fri från vissa sysslor =》 kostar pengar =》mer behov av pengar =》mer jobb =》 mindre tid...

    För att komma ur detta gäller bara nedskalning av sina kostnader!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det bara handlar om tid utan också en föreställning att friktion i livet är av ondo. Att jag sköter mina egna hushållssysslor, putsar mina fönster, byter däck själv osv handlar inte bara om att spara pengar utan också att jag vill vara oberoende och chef över mitt eget liv.

      Radera
  4. Var det där en pik mot att låta en annan person skriva ett gästinlägg..? :)
    Eftersom jag själv inte har en blogg och ville dela med mig av min historia så frågade jag FFF om jag kunde skriva ett inlägg på hans blogg, kanske intressant med ett annat perspektiv?
    För övrigt uppskattar jag din blogg mycket då du har intressanta ifallsvinklar.
    /Studenten A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definitivt inte en pik mot er som skriver gästinlägg. Mer mot Fantastiska Farbrorn och andra som "outsourcat" sina egna bloggar, men även det med en stor skopa ögonglimt. På samma sätt som man är i sin fulla rätt att skriva vad man vill på sin blogg kan man såklart låta andra skriva inlägg på den om man känner för det.

      Radera
    2. Okej jag tror jag förstår dig, personligen gillar jag inte plattformen tradevenue, menmen.. FFF hade skrivit på sin blogg att han välkomnade gästinlägg så jag nappade på det. Skrivandet är ett kraftfullt verktyg för personlig utveckling, man lär sig reflektera och underlättar tillbakablick.

      Kanske borde starta en egen blogg men det har ju fullkomligt exploderat på sistone, kanske en indikation på börsens historiska höga värdering?
      Vänliga hälsningar
      /Studenten A

      Radera
    3. Jag har ingen historisk koll på ekonomibloggandet som fenomen, men har en känsla av att bloggande i allmänhet dippade för tio år sedan men att det nu är på väg tillbaka. Så det finns säkert plats för din också, gäller bara att hitta en fräsch nisch.

      Radera
  5. Hejsan Micke och tack för ännu ett intressant inlägg. Det finns väldigt många där ute som inte vill starta en blogg men väl vill komma tilltals vilket om inte annat syns tydligt i kommentarerna på denna blogg. Tycker definitivt att du borde bjuda in några intressanta personer att gästa din blogg och testa på om det är något de gillar.

    När det gäller själva ämnet så vet du ju redan att jag håller med dig i detta. Framförallt tycker jag att specialiseringen i att jobba med en grej och sen outsourca allt annat gör livet tråkigare, dyrare och dessutom blir man ganska sårbar om det man är specialist på helt plötsligt visar sig inte behövas längre...vilket i stort sätt är vad som hänt alla som är över 50 och arbetslösa idag.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag hade blivit förvånad om jag fått mothugg från dig i huvudfrågan :-).

      Jag är nog lite för språkfascistisk för att ta in gästbloggare (om jag inte dessförinnan förvissat mig om att de också är det), men har såklart inget emot att andra gör det. Tyckte bara att det var ett kul exempel på att leja bort sånt man kan göra själv. I och för sig finns det ju de som låter andra spökskriva hela biografier, men på ett sätt kan man ju säga att gästbloggande är lite som att anlita andra att ta selfies åt en.

      Radera
    2. He he...fast skillnaden är ju att gästbloggaren vanligen gästar för att berätta SIN historia....eller ställa SINA frågor...

      Radera
    3. Ja, och tar de selfies åt en blir det också DERAS porträtt. Men jag håller med om att jämförelsen haltar.

      Radera
  6. Jag köper i princip alla de tjänster du rabblar ovan. Varför inte? Vet inte om jag tänker fel, men varöfr inte skola sina barn, odla sin egen mat osv... Det är väl ungefär samma sak fast kanske inte lika nya tjänster?
    Jag har till och med gått så långt att jag har 2 robotdammsugare samt en robotgräsklippare... Där kanske du har en investeringsmöjlighet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt beror på hur man värderar sin tid. Om du följer min länk om däckbyte ovan ser du att man (väldigt försiktigt räknat) måste ha en månadslön på hundratusen för att det ska löna sig ekonomiskt att inte göra det själv. Jag gissar att fönsterputsning kräver ännu högre lön för att räkna hem. Men valet är fritt, jag säger inte att det är fel att lämna bort hushållsarbete, bara oekonomiskt.

      Bra tips om robotdammsugare/-gräsklippare! Jag gissar att tillverkarna är ungefär samma som för de mer manuella alternativen, men kanske finns det någon öppning där. För att inte tala om ifall man kommer på vad morgondagens robotpryl är.

      Radera
  7. Husqvarna gör ju dom klart bästa robotklipparna!
    Roomba är ju lyxvarianten av dammsugarna. Finns att köpa på USA börsen vill jag minnas att Cornu skrev om för ett tag sedan. Själv har jag en LG och en Neato.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roomba tillverkas av Irobot, som är listade på Nasdaq. Kanske kan vara något, för de tycks specialisera sig på just robotlösningarna till skillnad från exempelvis Husqvarna som ju även tillverkar maskiner för oss som vill göra jobbet själva (och därmed är heeelt otrendiga).

      Radera
  8. Jävligt bra kommentar. Känner samma saker och försöker "aktivt" att gå tillbaka mot ett "äldre" samhälle för mig själv. Gå mer. Ute mer. Mindre elektronik/datorer/annat. Träna själv - ute i skogen, inte i ett gym.

    Det är svårt, men det går. Och framför allt känns det BRA efter man gör det, och inte lika flottigt och fel som om man precis har tryckt i sig en mcdonalds value-meal ;).

    //Aktievargen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Ute är nya inne, eller nåt :-). Och visst känns det bra att göra saker själv. Jag blir t ex på gott humör varje gång jag ser någon golvlist hemma jag jävlats med för att sätta upp, så då finns fördelar i flera år med att ha gjort det själv.

      Radera