fredag 29 december 2017

Allergi?

På tjugo år har antalet glutenallergiker femdubblats. Det finns teorier om mer gifter i luften och i kosten. Kanske får många av oss en överdos av gluten. Förutom att vi äter mer vetemjöl än tidigare tillsätts extra gluten i industribakat bröd. Men ingen vet varför Sverige är världsmästare i glutenintolerans med betydligt högre förekomst än i övriga Europa och USA. Vi har knappast några medicinska eller miljömässiga skillnader mot exempelvis norrmän eller danskar som kan förklara obalansen.


Men det är ändå bara 1-2 procent av befolkningen som lider av glutenallergi. Lite högre siffror hittar vi för laktosintolerans. Åtminstone tror man det, för precis som med gluten är många allergier självdiagnosticerade. 5-10 procent säger sig i alla fall vara överkänsliga för mjölksocker.

Att denna siffra stigit är lite begripligare. För att kunna konsumera laktos krävs att kroppen producerar enzymet laktas i tillräckligt stora nivåer och en stor majoritet av världens befolkning har för låga laktasnivåer och fixar därför inte laktos. Det är i princip bara vita människor som gör det, och vi blir ju färre både i Sverige och i världen i stort.

Men nio av tio svenska konsumenter har inga problem med vare sig mjölk eller vetemjöl. Verkar det så i butikerna? Den glutenfria hyllan blir hela tiden större och den laktosfria mjölkkylen är redan gigantisk. En isländsk evolutionsbiolog som jobbar i Uppsala, Oddný Sverrisdóttir, har sammanfattat det bäst:
Jag har aldrig varit i ett land där så många säger att de är laktosintoleranta som i Sverige, trots att ni är ett av de länder som har lägst andel laktosintoleranta i världen.


För det här är såklart big business. Specialprodukter i mjölkkylen är nästan dubbelt så dyra som vanlig mjölk, grädde, yoghurt osv. Gissningsvis är även marginalerna klart högre för såväl producent som för grossist och detaljist.

Jag är själv nötallergiker och har kommit in med svår andnöd på akuten, så jag vill inte vifta bort allergi som något påhittat. Jag har träffat människor som helt klart är gluten- och/eller laktosintoleranta, som äter medicin och verkligen mår dåligt om de råkar stoppa i sig fel saker.

Men jag har också träffat människor vars allergi jag inte tror ett dugg på. Min gissning är att inga allergier femdubblas på kort tid och att många köper gluten- och laktosfria varor för att de inbillar sig att de är nyttigare. Det är de inte, men tillverkarna gör allt de kan för att spä på myten genom formuleringar som ”Vi bryr oss” (jag har fortfarande inte sett något företag säga motsatsen) och ”För en lättare magkänsla”. ”För en lättare plånbok” hade varit ärligare.

55 kommentarer:

  1. frun har celiaki (glutenintolerans) och denna trenden är perfekt! priserna har pressats väldigt på 10 år. tidigare kostade 500g pasta 27:-, nu 13:-. bröd förr 30:-, nu 21:-.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig. Och egentligen drabbas väl inte glutentoleranta av att äta glutenfritt, mer än deras plånböcker. Själv vill jag inte ens betala 13 kr för ett kilo pasta.

      Radera
    2. drabbas av vad? äter hon gluten är det som en rejäl magsjuka.

      Radera
    3. Nu pratade jag alltså om vad som drabbar de glutentoleranta, de som inte blir sjuka vare sig maten innehåller gluten eller inte.

      Radera
  2. Varifrån kommer uppgifterna att glutenintolerans har ökat 500% på 20 år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Femdubbling=+400 % om vi ska vara petiga. Bl a här: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gluten-gor-fler-sjuka/

      Radera
  3. Hänger det inte ihop med hur sjukvården fungerar? Har man några som helst problem så ska man kapa bort saker i kosten, laktos ligger då risigt till och man plockar bort det, uppfattas det som att man då mår bättre "måste" man ha varit laktosintolerant. Trots att det egentligen inte finns några direkta belägg, samma sak gäller väl för gluten fast i mindre utsträckning.

    Självdiagnosticeringen är på frammarsch i rasande takt både vad gäller allergier och sjukdomar. Läkare har själva meddelat mig att de inte har några medicinska belägg för en specifik persons allergier men att en annan person säger att allergi finns och läkaren har inget skäl att ifrågasätta påståendet. Då är det klart att det blir många allergiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt, men jag tror nästan mer på bristen av sjukvård (eller att man helt enkelt väljer att uppsöka Google eller Facebook istället för läkare) kombinerat med att människor letar efter en quickfix i alla lägen. Vi vill inte minska stressen eller äta nyttigare för att må bättre på sikt utan hellre hitta något ämne att välja bort så att allt blir bra redan till helgen.

      Ett av problemen är att den typen av självdiagnoser riskerar att bli självuppfyllande och kanske inte alls löser problemet. Undvik vete och du minskar glutenintaget, men också intaget av fruktan, så utan diagnos vet du inte vilket som gjorde skillnaden i magen. Exempelvis.

      Radera
  4. Men det kan nog vara så att känsligheten skiljer sig mellan olika folk och det av genetiska orsaker. Finländare är ju i högre utsträckning än svenskar laktosintoleranta. (Och andra folk ännu mer lakotsintoleranta.) Delvis tror man, vad gäller finländare alltså, att det beror på generna men även att deras annorlunda koras ger dem en annan sorts mjölk som spär på tendensen så att säga. Redan på tidigt 90-tal kunde jag se mejerihyllorna i finska mataffärer digna att laktosfria alternativ, kommer ihåg att jag häpnade.

    Med det sagt är jag förstås skeptisk till den "ökade glutenintoleransen". Visserligen finner man ofta det man letar efter, särskilt om man är extra noggrann att få det sökreslutat man är ute efter, men nog verkar det ju finns knepigheter här. Det luktar pengaintresse, nya marknader, manipulation av folks föreställningsförmåga... /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika folk är olika laktosintoleranta, men det verkar ha skjutit i höjden i Sverige på senare tid. När jag gick i skolan tror jag ingen fick specialkost pga laktosintolerans. Idag är hälften av alla släktingar födde senare än jag laktosintoleranta. Det är märkligt.

      Radera
    2. Det är väl knappast så att alla som påstår sig vara laktosintolerant verkligen är det. Det tror du väl inte ens på själv. Jag trodde för ca tio år sedan att jag var det. Magen var i olag och jag avstod mjölk i månader och det blev bättre. Sedan gjorde jag en riktigt test på sjukhus. Resultatet? Jag var osedvanligt tolerant, läkaren (sköterskan?) blev väldigt överraskad. "Du kan ju dricka flera liter om dagen utan problem om du vill." Testet innebar att jag drack högkoncentrerad laktos två gånger under en timme. Riktigt äckligt var det. Men min kropp tog hand om "överdosen" utan några som helst problem på nolltid. Men magen som blev bättre av att utesluta mjölken, vad handlade det om? Jo...jag uteslöt just då också en massa annat också samtidigt utan att tänka på det, såsom skräpmat. Lade istället till mer fibrer och hade en mer stressfri tillvaro då. Självklart blev magen bättre av det, att jag var så korkad att jag inte såg sambandet är otroligt. Därför kan andra vara lika korkade också... ;) /Eva

      Radera
    3. Ja, det är ju det jag säger: "Men jag har också träffat människor vars allergi jag inte tror ett dugg på. Min gissning är att inga allergier femdubblas på kort tid och att många köper gluten- och laktosfria varor för att de inbillar sig att de är nyttigare."

      Fibrer är knepiga eftersom man kan få magproblem av för mycket också.

      Radera
  5. Förresten är alla Valios (ej laktosfria) produkter faktiskt godare än Arlas, i synnerhet smör och yoghurt. Nu när svenskt smör blivit så mycket dyrare är det märkligt att Valios smör fortfarande är kvar på nästan samma prisnivå och till och med finns kvar i ett annat hörn i butikerna när man ska handla. Men det gläds jag åt förstås. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag lyckligtvis inte har minsta problem med laktos har jag dålig koll, så jag får bara tro dig. Valios mjölk har jag testat och den var åtminstone inte godare än vanlig laktosmjölk, men det kan ju bero på att jag hade betalat den så att den fick en dålig bismak av "dyr".

      Radera
  6. Var ute och åt med en vän som har celiaki som inte är självdiagnosticerad. Eftersom han hör dåligt, så är det jag som beställer och säger till med eftertryck att han är verkligen glutenintolerant när de erbjuder stekt strömming,(råg)Schnitzel(vete)och en gryta redd med vetemjöl. Kunskapen borde ju ha ökat men det verkar som alla dessa fejkglutenintoleranta som säkert dealar med sin intolerans emellanåt och äter pizza, förstör för dem som verkligen har celiaki./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite så känner jag kring folk som kallar sig vegetarianer, men inte har några problem att äta kyckling eller skrapa bort lite skinka. Man devalverar ord på det sättet.

      Och när det kommer till allergi är det ju tokviktigt. Låter kyparen tveksam på om den vegetariska biffen innehåller jordnötsolja brukar jag försynt påpeka att har han fel kommer jag behöva en ambulans och det blir dålig reklam för restaurangen. Lite skämtsamt, men stänket av allvar brukar räcka för att han ska dubbelkolla.

      Radera
    2. Jag är rädd för att det finns en risk att när kocken har fått ändra för mycket pga alla hittepåallergier så kommer någon att bli riktigt sjuk den dagen han tröttnat på att behöva ändra

      Radera
    3. Den risken finns absolut! Samtidigt kan jag tycka att om man driver en restaurang ska man ha otroligt bra koll på såväl allergier som dieter. Klart att det vore enklare om alla åt och köpte samma sak, men tycker man att det är jobbigt bör man jobba med något annat.

      Radera
  7. Din observation är nog applicerbar inte bara på detta utan på betydligt er. Ta en titt i en vanlig svensk skolklass, numera har en tämligen hög andel (>>10%) diverse diagnoser (dyslexi etc), ingen ovanlighet. Hur kommer det sig, med en så absurd ökning på kort tid? Nästan så man fattar misstankar om annat. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att inte tala om hur många av dåtidens "spring i benen" som hade hetat ADHD, ADD eller något annat nu. Jag tror inte alltid de diagnoserna är av godo.

      Radera
  8. Håller med det allmänna åsiktsläget (det är enklast så :)). Ett problem är ju mätinstrumenten för ex. gluten - det finns inget blodprov utan du måste göra gastroskopi och analysen av resultaten är rätt godtyckliga och har ändrats genom åren. Den som för 10 år sedan fick diagnos skulle inte nödvändigtvis bedömas som glutenallergiker idag (http://freakonomics.com/podcast/demonization-gluten/). Roligt klipp i podden ovan när man frågar en hurtig amerkansk "glutenallergiker" vad gluten är och han till sist tvingas erkänna att han inte har en aning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, den måste jag höra.

      Att man drar sig för krångliga test förstår jag. En jobbig jämförelse du antagligen är förskonad ifrån (men vem är jag att köna folk...) är undersökning av prostatabesvär.

      Radera
    2. Får en tipsa om att göra PSA-test via werlabs.se? Skickade HerrEB dit (du pyntar på nätet och går till din vanliga vårdcentral, direkt till provtagningen utan att passera Herr Doktor), kostar 200 spänn och gör du det årligen så ger det åtminstone en hint om det är latexläge eller ej.

      Radera
    3. Ingen dum idé! I mitt fall inleddes latextortyren med att jag hade prostatainflammation i våras. Så då skulle handsken in lik förbannat, och i samband med det gjordes PSA-test med bra värde så nu tänkte jag klara mig något år till.

      Radera
  9. På denna länken kan du lära dig hur du gör för att du också ska bli gluten intolerant. 😊 https://youtu.be/Oht9AEq1798

    Lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul och tänkvärd! Fast varje gång jag ser den där killen går första minuten bort då jag funderar över ifall det är den norske komikern Harald Eia i peruk för de är helvete så lika.

      Radera
  10. Larsson,

    Drar ihop sig till Nyårsmenyn. Hoppas du ger dig tid till att skriva lite om den. Skall se den som en kulinarisk utmaning, och laga den själv. Ligger skumpan på kylning?

    Med vänlig hälsning

    lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här kan låta märkligt, men jag har inte tänkt så långt. Jag lever i nuet :-).

      Men skumpa blir det inte. Jag föredrar vin utan bubblor, inte bara för prisets skull.

      Radera
  11. Vi har en son som är glutenintolerant (diagnostiserad) och vi ser både fördelar och nackdelar med denna ökning och alla självdiagnostiserade hittepåallergiker. Fördelar är att utbudet ökar, nackdelar är att fusket tilltar genom att restauranger erbjuder icke glutenfria produkter som glutenfria för att kunna påstå att man har sådana alternativ (och kan sälja dessa dyrare).

    Fortfarande är det många restauranger som inte erbjuder glutenfritt då ”marknaden” påstås vara för liten (för få som är allergiker att de inte vill ha sådant på menyn). Det restaurangerna inte inser är att en allergiker i sällskapet ofta kan styra en hel familjs eller ett helt sällskaps restaurangval. Restaurangen som inte erbjuder glutenfritt kan missa att få servera inte bara en enstaka allergisk gäst utan ett helt gäng med gäster då hela sällskapet ofta går till den restaurang som fungerar för den glutenintoleranta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att hålla tummarna för att fördelarna överstiger nackdelarna för er som har det här på riktigt.

      Jag fattar att restauranger inte vill behöva anpassa sig för mycket, men mycket skulle nog lösa sig med lite flexibilitet. Som vegetarian känner jag att jag skulle kunna äta varianter på det mesta om det bara inte blandades så hejdlöst. En helt vegetarisk sallad blir oätlig för mig bara genom att man blandar i skinka eller räkor som istället hade kunnat erbjudas vid sidan om. Antagligen är det inte lika enkelt att isolera gluten, men finns det pengar att tjäna finns det ofta lösningar.

      Radera
    2. Jag tror dessa restauranger missar något. Vi var på konferens med jobbet för några år sedan på en anläggning som bjöd på fantastisk specialkost till såväl laktosintoleranta och andra allergier. Som laktosintolerant är jag urless på sorbet till efterrätt men det är få som ids anstränga sig. Påpekade den fantastiska maten när jag checkade ut och ägaren påpekade att de hade mycket specialkost i familjen och detta resulterade att de var fullbokade hela tiden. Jag kommer inte ihåg vad som serverades mer än att det var gott och med eftertanke. Har rekommenderat stället till väldigt många.

      Radera
    3. Kul! Själv har jag en motsatt erfarenhet när en krögare direkt kunde peka ut det vegetariska på sitt julbord eftersom han själv var vegetarian: knäckebröd och rödbetssallad.

      Radera
  12. Följande nyhet kom ut för bara några dagar sedan:
    www.svt.se/nyheter/inrikes/glutenfritt-ar-det-en-trend
    Glutenintoleransen sjunker medan konsumtionen av glutenfritt ökar. Det är en ganska rejäl sågning av hela fenomenet. Lyssna gärna på vad professor Levinovitz säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Även om jag är orolig för att jag är helt fel ute när jag pekar på en trend samtidigt som SVT, som ju inte haft örat mot rälsen på 30 år.

      Fast att antalet nya diagnoser minskar med 14 procent (under okänd period och i ett okänt stort område... årligen i världen?) betyder ju inte att antalet glutenintoleranta konsumenter har minskat, för jag antar att snittåldern på diagnosticerat glutenintoleranta är ganska låg.

      Radera
  13. Tydligen har mängden matallergier ökat lavinartat eller "kostavvikelser" som det heter på restaurangspråk. Men det varierar tydligen stort mellan olika yrkeskategorier. En ägare av en konferensanläggning uttalade sig nyligen i frågan. När gästerna var manliga lantbrukare hade i princip ingen någon kostavvikelse. När besökarna däremot var kvinnliga psykologer hade i princip alla kostavvikelser. Det verker med andra ord bero lite på både kön och utbildning. Som Micke påpekar borde inte vissa diagnoser eller allergier öka så kraftigt bara i Sverige utan det kanske är uttryck för något annat som sker i samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast allergier och kostavvikelser (festligt ord!) är på ett sätt väldigt olika. Jag gissar att antalet vegetarianer/veganer bland manliga lantbrukare är rätt lågt, men det innebär ju inte att de är mindre allergiska. Under mina år i träindustrin (som hade svårt att hålla verksamheten igång under älgjakten) träffade jag inte en vegetarian.

      Radera
    2. På vår senaste ätstörningskonferens visade det sig att bland de deltagande (kliniker) var det 25% som hade någon typ av "specialkost". Det är nästan färre än patienterna!

      Radera
    3. De mest kända ätstörningarna bland patienter torde vara:
      1. De som äter allt och sedan spyr.
      2. De som hoppar över maten och går direkt på kräkningarna.

      Radera
    4. JAg ordnade en konferens för 30 personer där drygt hälften hade kostavvikelser av olika slag. Det slutade med att jag beställde vegankost för det var det enda som uppfyllde alla kriterier och var positivt överraskad. Det var dock en köttätare som avvek från konferensen efter att jag aviserat menyn. Hädanefter blir det vegankost om det är fler än två med kostavvikelser.

      Radera
    5. Jag är förvånad att det inte används mer i skolorna. Vad jag förstår slipper man all religiös specialkost med veganmat, eller t o m med laktovegetariskt. Och så länge man ger det till alla lär det rimligtvis bli billigare också. Fast för gluten och nötter hjälper det inte.

      Radera
    6. Jag tror faktiskt maten var glutenfri. Nötfri var den definitivt. Det minns jag. Anledningen är väl att det skulle bli ramaskri bland föräldrarna för de stackars barnen skulle ju drabbas av proteinbristen och alla andra brister. Om man nu inte införde det på ett smart sätt i smyg.

      Radera
    7. Baljväxter ger fullvärdigt protein och ramaskri tycks det ju bli ändå. Ta bara alla diskussioner om halalkött i skolorna som man skulle slippa. Men nu menar jag inte att de ska börja servera 100 procent vegankost, bara oftare än aldrig.

      Radera
  14. Jo, tack, det där med allergi/intolerans tycks vara det nya svarta. Numera är det ett jäkla sjå att ställa till med familjemiddag eftersom ena hälften inte tål laktos och andra hälften inte tål gluten. För fyra-fem år sen så åt alla allt... Varsitt blad isbergssallad funkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min släkt är vi fortfarande mest allergiska mot varann, även om både gluten och laktos kommit starkt på slutet.

      Radera
    2. Jag är en av de där som blivit krånglig på senare år och numera är glutenintolerant (som alltså INTE är en allergi - utan en autoimmun sjukdom. Precis som diabetes eller reumatoid artrit, ledgångsreumatism. )

      Jag förstår att ditt (och andra liknande inlägg) sägs med glimten i ögat, men faktum är att man känner sig skitkrånglig och jobbig i sociala sammanhang när man av någon anledning kräver specialkost.
      Ja, kanske inte om det är något man har valt själv, men när det gäller något man definitivt inte har valt själv - och som dessutom är så krångligt att undvika som gluten - då känner man sig krånglig.

      Nu är jag en gamling på över 40, så jag kan överleva att folk tycker jag är krånglig. Värre är det för ungdomar med glutenintolerans, eller celiaki som väl är en mer korrekt benämning.
      Det finns studier som visar på att det för ungdomar nästan är som ett socialt trauma att vara den som inte kan äta som de andra. Som krånglar till allt, och som kanske ibland inte ens blir medbjuden.

      Det leder tyvärr till att en del väljer att fuska med kosten - och därmed inte riskerar enbart magont utan också en hel del andra otrevliga följder.

      Men för att säga något som har med dagens inlägg att göra ;) så kan jag ju tillägga att jag ÄLSKAR trenden med att äta glutenfritt även om man inte är konstaterat glutenintolerant. Det gör ju både att utbudet ökar och priserna sjunker för oss andra som inte har något annat val...

      Radera
    3. Min tes är alltså att du och andra som har riktig celiaki skulle känna er mindre krångliga om ni slapp hamna i samma kategori som trendkänsliga personer som bara fått för sig att det är nyttigt att undvika gluten. För då skulle alla fatta att era besvär (och därmed försiktighetsåtgärder) är på riktigt.

      På plussidan förstår jag att trenden sänker priser och det hade jag också uppskattat. Men de ungdomar du berättar om som knappt vågar "krångla" tror jag gärna hade sluppit trendnissarna.

      Fast jag tror inte att mitt blogginlägg gör varken från eller till på några trender. Mitt syfte var bara att belysa ett fenomen med tydliga ekonomiska intressen.

      Radera
  15. Detta innebär att företagen behöver fler tillsatser för att kompensera de naturliga råvaror som ett fåtal är allergiska/intoleranta mot.
    https://www.testfakta.se/sv/article/manga-tillsatser-i-fardig-pepparkaksdeg
    ”Varför använder ni inte bara vanligt smör? -Nej, det innehåller ju mjölk som är en allergen”. Nu gäller ju detta en nischad säsongsprodukt men blir nog vanligare även för andra produkter så länge producenterna kan märka laktosfritt etc och sko sig på ignoranta personer som finner sin världsbild genom Facebook och Aftonbladet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger nog mycket i det. Den som äter allt och inte brukar läsa innehållsförteckningar skulle nog bli förvånad över hur många grejer det är i varje produkt. Gissar man på fem är svaret ofta tjugo.

      Radera
  16. "Jag brukar säga att jag är vegetarian ifall de skulle servera nåt jag inte gillar, då brukar vegmaten vara godare". Det fick en bekant höra som var med och arrangerade en vidareutbildning i sin förening. Denna bekanta som var den som ansvarade för maten och såg till att fixa så alla skulle bli mätta och nöjda var inte så värst glad när nästan all vegetarianmat var orörd (och 30% av deltagarna var påstått vego).
    De bortskämda dj-arna gör det hellre extra krångligt för sina gratisarbetande kolleger än vågar prova en maträtt de aldrig smakat förut! Eller går hungriga om det inte faller dem i smaken. Det är dessa fejkintoleranta som är extra jobbiga o kinkiga, inte de som är det "på riktigt".

    Sen undrar folk varför det är ont om ledare mm i föreningslivet. Jag tillhör en av den som tröttnat.

    Hälsningar Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där är ett jävla sätt, även om jag precis som alla andra i de skolor jag gick påstod att vi var vegetarianer de dagar den vegetariska rätten såg godare ut. Mitt enda försvar är att jag var ett barn och alltså per definition en omdömeslös skithög.

      Radera
  17. Omedvetenellermedvetenkonsumtion31 december 2017 kl. 00:34

    Man kan också vara känslig mot exempelvis gluten, utan att vara allergisk. (liksom, en del människor tål inte kaffe eller stark mat så bra)
    Men vill man bara vara nyttigare så tror jag inte på att byta mot de glutenfria alternativen heller. Som kommentatorer skrivit högre upp - hur många andra tillsatser får man i sig istället? Är de nyttigare?

    Själv blev jag av med min ledvärk när jag la om kosten och bland annat slutade med gluten.
    Senare la jag till gluten igen och efter ett par veckor var ledvärken tillbaka.
    Tog bort gluten - ledvärken borta.
    Fast samtidigt som jag tog bort gluten så minskade/ökade min sockerkonsumtion med. Så kanske det var sockret som var boven i dramat?
    Det är inte helt lätt att självdiagnostisera... ;)

    I alla fall så har jag kunnat äta gluten/socker utan ledbesvär det senaste 1,5 året.
    Under den tiden har jag motionerat 1-3 timmar om dagen 5-6 dagar i veckan. Samt haft ett rörligt jobb.
    Jag tror bestämt det är det som hjälpt min kropp att bättre klara av påfrestningarna av gluten/socker.

    Och nu då "glutenallergikerna" ökat, ja kanske övriga "allergier" och olika "bokstavskombinationer" med, kan det kanske ha att göra med att vi generellt både rör oss mindre och mindre samt äter sämre och sämre?

    Många av oss har även inre organ som inte klarar av att jobba på som de ska, kanske har det ökat med åren, kanske detta också är en orsak till att folk mår bättre utan gluten och laktos?
    Om kroppen inte orkar jobba som den ska kanske man lätt blir känslig mot olika ämnen som man normalt skulle tåla?
    Men möjligen skulle de må bättre av att börja i en annan ände - ta bort halvfabrikat och så mycket tillsatser som möjlig, äta renare mat, minimera socker, motionera osv?
    Finns många frågor relaterat till detta.
    Och denna kommentaren gav inte svaren.
    Bara lite funderingar såhär kring midnatt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omedvetenellermedvetenkonsumtion31 december 2017 kl. 00:36

      PS. När min ledvärk kom och gick så åt jag inte heller de där dyra alternativen som glutenfritt bröd och pasta man kan köpa i affären.

      Radera
    2. Ja, det här är svåra grejer både för oss som enskilda människor och för vetenskapen. Min poäng med gluten är mest att om man inte alls är allergisk eller överkänslig verkar det inte vara någon poäng alls med att undvika gluten. Jämfört med exempelvis raffinerat socker som troligen alla skulle tjäna på att dra ner på.

      Men ni som mår bättre av att utesluta gluten ska givetvis göra det.

      Hel- och halvfabrikat tror jag också är av ondo för alla. Själv undviker jag dem mest av ekonomiska skäl, men också för att jag försöker skippa glutamat, som finns tillsatt i nästan all färdigmat.

      Radera
  18. Det finns ingen högre förekomst av gluténallergi ( som egentligen är väldigt sällsynt) i Sverige än i andra länder. Skillnaden förklaras i att det i Sverige har det blivit på modet att vara "glutenallergiker", därför är det en hel del svagsinta hypokondriker som inbillar sig gluténintolerans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rimligtvis. Förlorare: inbillarnas plånböcker och de som behöver bli tagna på allvar.

      Radera