fredag 22 december 2017

Privat ägande är ”statsfinansiella kostnader”

Politiker låtsas ibland att deras beslut är helt oberoende av verkligheten och aldrig har en del i att något går snett, men ibland blir det nästan fånigt. Tillsammans med sin samarbetspartner Vänsterpartiet har regeringen höjt skatten för sparande i investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) samtidigt som man hotar bankerna med en ny skatt och redan har fått en storbank att flytta.


Parallellt med denna utveckling har vi hög arbetslöshet. Skulle det möjligen kunna finnas ett samband mellan att företagen inte får fram kapital och att de inte får fram fler arbetstillfällen?

När Riksrevisionen granskar ISK:n säger de att sparformen ”infördes för att förenkla och uppmuntra hushållens långsiktiga sparande och beskattas därför på ett förmånligt sätt”. Alltså inser de att det finns ett samband mellan skattesatser och folkets incitament. Blir vi tillräckligt hårt beskattade för att vi sparar i aktier kommer vi inte att göra det.

Men där slutar logiken och sista spiken i kistan för statens logiska tankeförmåga slås in när de längre ner i artikeln pratar om de ”statsfinansiella kostnader som införandet av investeringssparkonto har lett till”. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att de menar att varje sänkning av skatten är en kostnad för staten, vilket i förlängningen måste betyda att de ser allt privat ägande som en stöld från staten.


Om jag trodde att jag skulle kunna få tillbaka tron på den svenska staten skulle jag be er att föra fram någon alternativ förklaring till citatet. Men ändå, vad kan de annars mena? Jag tycker visserligen att det går för långt när det påstås att all skatt är stöld, men aldrig kunde jag tro att en statlig myndighet skulle hävda motsatsen, att alla pengar som inte lämnas till staten i form av skatt är stöld.

18 kommentarer:

  1. Du är klok, Micke. Och fyndig. Jag orkar inte skriva det så ofta men hade det funnits en like-knapp hade jag gillat varenda inlägg.
    God jul
    Christoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt kul att höra! Och roligare att få i text än en opersonlig gilla-knapp som inte ens berättar att knapptryckaren läst texten.

      Radera
    2. Om det går så skulle du väll kunna prova en like knapp? Om kommenterandet går ner, ta bort den.

      Det skulle väl hjälpa dig att se vad vi läsare finner bra.

      Annars så håller jag med Christoffer.

      Radera
    3. Tack! Men nja, jag vill inte bidra med att dränka världen i gilla-knappar. Dessutom tycker jag att den säger för lite. Betyder "gilla" att man gillar det någon har skrivit, att ämnet har lyfts eller något annat i texten? För trubbigt helt enkelt.

      Radera
  2. Nuvarande regering vill inte ge folk incitament att klara sig själva. De vill att folket ska vara beroende av staten, så att de kan sitta kvar vid makten.

    Självständiga, arbetande individer straffas. Soffsittande och gnällande gynnas.

    Hur ska vi stå oss mot resten av världen om alla incitament för produktivitet och utveckling försvagas? I förlängningen kommer detta leda till att de riktiga samhällsbärarna emigrerar och kvar sitter alla svaga och ropar på hjälp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr känns det så. Inte minst när det gäller de nya invandrare som kommer hit - kräv gärna bidrag, men jävlar i min låda vad man ska straffas om man tar ansvar och gör rätt för sig. http://www.kuriren.nu/nyheter/utvisad-for-en-teknikalitet-nm4611754.aspx, för att nämna ett exempel, men tyvärr finns det tusen till.

      Radera
    2. Skrev inte du ngt i samband med införandet av ISK-skatteändringen att det mest är en eftergift för V som led i ngn kohandel? Eller blandar jag ihop det med något annat? Och ja, jag tror som Ano skriver ovan att det är rätt bekvämt som stat att fösa runt ett gäng fösvänliga får. Jag kan inte sluta tänka på pensionsmannen, vad heter han nu igen kommunikationsdirektören på Pensionsverket - "Börja jobba tidigt, jobba mycket & länge, jobba lite till så kanske det går okej för dig" (fritt ur minnet). Tack för ett fantastiskt bloggår Sparo, imponerande att vara så produktiv och välartikulerad i kombination. Önskar dig en god jul!

      Radera
    3. Det var väl ungefär så det gick till, så det kan jag ha skrivit (med reservation för att jag inte var där och vet exakt hur turerna gick i förhandlingen). Tyvärr känns det inte särskilt långt mellan S, V och personalen på våra statliga verk när det kommer till hur de ser på privat ägande, så skrämmande många idéer kan ha kommit från vilket håll som helst.

      Antar att kommunikationsdirektören fick nya arbetsuppgifter efter den kommunikationen :-).

      Tack själv och tack detsamma!

      Radera
  3. Spirituell öppning denna fredag ! Träffsäker välformulerad läsning. Vi stackars ignoranta medborgare hoppas att Vår Käre Ledare tar hand om oss med lämpliga gåvor även 2018 !
    God Jul och Gott Nytt År
    Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Även 2018 tror jag vi gör klokt i att räkna med att ordna våra egna gåvor.

      God jul och gott nytt år själv!

      Radera
  4. Mycket spännande ämne detta. Jag tror de flesta politiker ändå förstår incitamentpolitik. Vi har högre skatt på alkohol, tobak, bensin etc. som samhället bedömer som dåligt/skadligt från ett samhällsperspektiv. Det har även förts diskussioner om att införa sockerskatt t.ex. Det betyder att man med största sannolikhet förstår att höja skatt på sparande just minskar detta. Jag har däremot svårt att koppla vad som skulle vara skadligt med att spara (på rimliga nivåer). Tycker framförallt att socialdemokratin som bygger mycket av sin politik på trygghet snarare borde vara positiva till ett eget sparande för att främja just tryggheten.

    Realist som man är får man ändå inse att politiker inte alltid tänker på samhällets bästa utan är precis som alla andra och tänker på att behålla sin egen makt. Det gör man genom att göra folk beroende av den politik man för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ha rätt, men en del politiker tror jag gott förstår att de kan straffskatta sånt de vill hålla nere (alkohol, tobak osv) samtidigt som de inte förstår att detsamma händer när man beskattar sparande eller arbete.

      När det gäller socialdemokrati och trygghet tror jag inte att de gillar trygghet i allmänhet, de gillar statlig och samhälleligt organiserad trygghet. Således gillar de a-kassa, men inte privata försäkringar, de gillar landstingssjukvård, men inte privat, polis, men inte medborgargarden och grannsamverkan...

      Och ja, mest av allt gillar de makt (och det har de gemensamt med alla politiska inriktningar). Den personliga tryggheten som omfattar den egna personen är av godo. Resten ska helst vända sig till pappa staten för att få sin beskärda del av trygghet.

      Radera
  5. Du skriver träffsäkert utan pekpinnar.
    Hade skrivit mer men jag är onykter o det var sådant där raljerande som inte behövs i textformat.
    Bra inlägg ännu en gång ( tumme upp här )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag försöker stoppa ner pekpinnarna (de driver sällan debatten framåt), men ibland är det svårt och jag är den förste att erkänna att jag inte alltid lyckas.

      Radera
  6. Om jag säljer en extremt dyr vara, men efter betalningen struntar i att leverera, då anses det vara stöld och jag hamnar i fängelse. I dagens Sverige har vi politiker som med glad min tar ut världens högsta skatter, för att sedan strunta i vad pengarna är avsedda för. Så i Sverige är skatt definitivt stöld. De höjer tex skatten på sparande samtidigt som de slår emot pensioner.
    Jag betvivlar mer och mer att Sverige har en framtid.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag känner mig sur och bitter kan jag alltid tänka att du är snäppet värre ;-). Men tyvärr har du ju några poänger här, skatteslöseri är stöld.

      Radera
  7. GOD JUL på dig Sparo, och tack för årets trevliga insiktsfulla blogginlägg som rymmer mycket sunt förnuft!

    SvaraRadera