tisdag 12 december 2017

Rättigheter/skyldigheter

Gör din plikt, kräv din rätt”, är en gammal arbetarrörelseparoll, troligen över hundra år gammal. Föga förvånande kallas den ”unken moralism” av Feministiskt Initiativ som tycker att ”kräv din rätt” borde komma först.

Nu har ju inte detta parti mer än någon procents väljarstöd, men på den här punkten känns det som att de har minst halva befolkningen med sig. Folk kräver allt möjligt – respekt utan att respektera, lön utan arbete, bidrag utan motprestation, eller varför inte helgarderingen ”allt åt alla”?


I somras sittstrejkade ett gäng afghanska asylsökande. Ursäkta en dum fråga, men från vadå? Vi som inte har en anställning kan förvisso sätta oss och göra ingenting, men ordet strejk antyder att man uteblir från ett åtagande man åtagit sig, inte att man sitter på en plats istället för en annan.

I David Eberhards utmärkta bok I trygghetsnarkomanernas land berättar han om den somaliske invandraren Ahmed Egal som utbildar invandrare inom områden där det saknas arbetskraft. Egal säger något väldigt sant där:
Vi måste ta ansvar. I Sverige tar systemet hand om dig, det måste vi försöka gå förbi. Annars förblir vi barn hela livet.


Detta stämmer för såväl svenskar som invandrare och alla varianter däremellan. Vi är människor, inte fågelungar, och med det kommer ett ansvar. Att kräva rätt utan plikt är lika dumt som en bonde som kräver skörd utan sådd. Visst kan man ge honom ett flak säd och grönsaker, men då blir han aldrig en ansvarstagande vuxen och det år han inte får grödorna till skänks svälter han ihjäl.

42 kommentarer:

  1. :-)))

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Tack Micke. När man börjar tro att hela svenska folket är fullständigt dumma i huvudet så är det upplyftande att läsa din blogg. Det kanske inte finns något hopp för landet men det finns åtminstone en människa till med en fungerande hjärna.

    SvaraRadera
  3. Jag har samma känsla som du. Det går åt fel håll med både arbetsmoral och insikten att det finns ett samband mellan arbete och samhällsekonomi.

    Ekonomiska insikter verkar inte heller krävas för att med stor självsäkerhet föreslå radikala systemförändringar. En artikel om basinkomst får tjäna som exempel: http://arkiv.tidningensyre.se/tiden-ar-mogen-for-konkreta-modeller-for-basinkomst/

    "Vi inför en RIX-avgift, en avgift på futtiga 0,1 procent av penningomsättningen i Riksbankens RIX-system, vilket ger minst 124,5 miljarder kronor. Det blir med andra ord ett slags omsättningsskatt på penningomsättningen hos de cirka 25 aktörer som i dag är knutna till RIX-systemet (kreditinstitut, värdepappersföretag, OMX och några andra aktörer)."

    Beskattar man banker med "futtiga" 124 miljarder kommer det att få konsekvenser.

    Med egocentriska kravmaskiner till medborgare och politiker utan vett kan man vara säker på att välståndet på sikt eroderas. Venezuela och Argentina är två länder som på grund av vanskötsel har halkat långt ner på välståndslistan. Sverige kan hamna där också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politiker har ibland en nästan löjlig oförmåga att förstå att deras pålagor får följdverkningar. Höj skatten på arbete och folk kommer att jobba mindre. Höj skatten för företag och de kommer att flytta ut. En av fyra storbanker har redan dragit. Har de gett sig fan på att de ska skrämma iväg övriga också?

      Ja, att rasa nedåt i välståndsligan kan gå undan. Särskilt om man vägrar att inse att allt som var bra med Sverige för femtio år sedan inte som en naturlag kommer att finnas kvar för alltid.

      Radera
  4. Klockrent inlägg! Håller med med dig.

    En tanke bara, tror du inte detta går lite i cykler också? Om vi hade haft 10år med rejäl lågkonjunktur och åtstramningar så kanske läget varit bättre på "rättigheter/skyldigheter"

    Vi har ju haft rätt många feta år nu som kanske har gjort folk lite väl bortskämda....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så. Jag tror mer att det har med generationer att göra. Förhoppningsvis kommer de söndercurlade och ansvarslösa 90-talisternas barn bli ansvarstagande vuxna som en slags omvänd ungdomsrevolt.

      Radera
  5. Det löser sig själva på sikt - inget åt någon.

    SvaraRadera
  6. Det är som med bostadsrättsföreningar - alla vill ha någonstans att bo, helst till en minimal avgift. Inget får kosta, men huset skall ändå välskött så att man kan göra ett klipp om man säljer.
    Okunskapen är stor, ansvar vill man inte ta men bestämma det vill man. Människor vill ha allt serverat och någon annan ska göra, bara det inte är en själv.
    Den inställningen verkar genomsyra alla nivåer idag, att människor är jäkligt krävande men inte kan tänka sig att ta ett ansvar och vara till gagn i sitt eget sammanhang, utan anser sig bara ha rättigheter. ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite så är det, och det blir rätt trist när ingen tänker "Hur ska jag kunna bidra" och alla tänker "Vad får jag här".

      Radera
    2. Som en vis bekant en gång sade. "bostadsrätten är den nya hyresrätten"

      Troligen sagt i samband med att någon ringt ordföranden och bett honom komma och lufta deras element. Då svaret blev nej det får du göra själv blev medlemmen upprörd och hävdade att han faktiskt betalade hyra för att bo där och att det var ordförandens jobb att ombesörja sådana saker...

      Fantastiskt festligt var det iaf.

      Radera
    3. Men om jag ska försöka ta honom i försvar skiljer det ju mycket på vad föreningen gör. I vår stora förening har vi heltidsanställda fastighetsskötare medan boende i en mindre förening t o m får trappstäda själva.

      Radera
    4. Jag tror inte ordföranden i någon BRF egenhändigt kutar runt och luftar boendes element åt dem. Om de inte tycker de tär väldigt roligt, oavsett har jag svårt att se att det är ordförandens jobb. Den sk hyresgästen menade alltså att det var ordförandens jobb och att hyresgästen betalade hyra till föreningen.

      Radera
    5. Nej, trodde han ordföranden skulle gå runt var han nog rätt fel ute :-). Om det däremot finns fastighetsskötare brukar de göra en del sånt "i mån av tid". Om man är lite smidig, men det verkade ju inte heller gälla honom...

      Radera
  7. Det verkar tyvärr vara en rättighet att strejka, oavsett om du anser dig själv ha några skyldigheter eller ej...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättighet måhända, men den som inte tillför något i vanliga fall borde inte kunna komma någonstans med en strejk. Lite som när MP hotade S med att om vi inte får som vi vill lämnar vi regeringen. Hade jag varit Löfven hade jag tackat och tagit emot och gått hem och börjat skissa på vilket eget folk jag skulle ha ersatt hjärntrusten Fridolin-Bah Kunke-ochspråkröretsomärsåfärglösattingenensminnsvadhonheter med.

      Radera
    2. Omdumenardenjagtror heter hon Åsa Romson...

      Radera
    3. Nej, hon är utbytt mot den bottenfärglösa kopian Isabella Lövin. Jag fick faktiskt googla för att hitta förnamnet - inget bra betyg för en partiledare.

      Radera
  8. Jag tror att man måste ha en uns av ekonomiutbildning för att fatta hur ett samhälle eller ett land ska och kan fungera.

    SB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ekonomiutbildning låter så formellt, men det är nog bra om man vet att pengarna måste finnas i plånboken innan de kan spenderas.

      Radera
  9. Känns som ditt inlägg ligger rätt i tiden även om jag inte såg att du direkt refererade till Ylva Johanssons senaste utspel som vi vanliga, dödliga redan insett för länge sedan... :-)
    https://www.sydsvenskan.se/2017-12-12/nyanlanda-ska-lara-sig-svenska-varderingar
    Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där hade jag missat. Det faktum att Ylva Johansson tror att hon ska kunna dra igång kurser i "svenska värderingar" stärker mig i min tro att hon aldrig träffat en invandrare i hela sitt liv. Troligen har hon inte lämnat Södermalm på tjugo år för andra evenemang än partimöten i andra städer, med andra människor som är precis som hon.

      Radera
    2. Ja just att ministrar lever sitt liv så isolerat från verkligheten och från oss vanliga medborgare & väljare kan ibland göra mig mörkrädd. En halvtimmes lyssnande vid en "Svenssonfamiljs" köksbord per månad vore välbehövligt för att få många insikter utan att behöva tillsätta utredningar & konsulter... Men jag betvivlar fortfarande starkt att blinda hönor hittar korn hur mycket de än försöker. Hälsar Lars D

      Radera
    3. Bengt Göransson (utbildningsminister under Palme och Carlsson) berättade i en dokumentär att han recenserades varje dag av sina medresenärer på väg hem från riksdagen i tunnelbanan. Undrar när en svensk minister senast åkte tunnelbana. Kan nog ha varit Göransson, som slutade för 26 år sedan.

      Radera
    4. Ja att inte omge sig med ja-sägare och nickedockor borde ju vara en självklar strategi i varje mogen ledares repertoar. Sedan kan man ju inte heller som minister/politiker ange säkerhetsskäl (referens till bl a Anna Lindh m.fl. sedan dess) som en orsak till varför man väljer att inte göra som Göransson i ditt exempel valt att göra. Och "köksbordet" kan ersättas med något så modernt som "fokusgrupper" om man vill få en modern/cool/hipp (eller vilket konsulternas modeord för "köksbordet" är just nu) touch på sitt eget "köksbord". Jag tror att många skulle kunna uppföra sig vid en dylik tillställning och kunna framföra mina åsikter (om än oliktänkande ministerns egna) utan att behöva utgöra en säkerhetsrisk... Att många politiker kan gå igenom ett helt liv (och till och med med vara snubblande nära att bli ledare för det största partiet i Sverige) utan att någonsin haft ett riktigt jobb utanför partiet är på många vis både skrämmande och tankeväckande... Hälsar Lars D

      Radera
    5. Det var ju en annan tid, då det var lättare för politiker att röra sig bland "vanligt folk", men vore de intresserade skulle de nog hitta något läge att beblanda sig med pöbeln.

      Radera
    6. Undrar hur man definierar dessa svenska värderingar? Ska det vara skånska sd-inspirerade värderingar, med tanke på vad utslaget blev i förra valet, eller norrbottniska värderingar? Eller menar man stockholmska värderingar?. Vilka helgdagar ska firas och enligt vilka värderingar? Personligen skiter jag fullständigt i midsommar t.ex medan påsken är en betydligt viktigare familjehelg i de norra delarna av Sverige.

      Radera
    7. Bra frågor! Jag skulle bli mycket förvånad om någon ansvarig ställt sig dem.

      Radera
    8. "Det var ju en annan tid, då det var lättare för politiker att röra sig bland "vanligt folk", men vore de intresserade skulle de nog hitta något läge att beblanda sig med pöbeln."

      Var det enklare förut för att politikerna helt enkelt inte var lika dumma i huvudet och verklighetsfrånvända? Nu är det farligt eftersom alla ser dem som någon slags nyadel som skor sig själva och sätter sin egen agenda före folkets?

      Helst vill jag bara att de avgår, de behövs inte och tillför ingenting av värde. Vi behöver inga nya politiker heller.

      Radera
    9. Svårt att svara på hur mycket som är deras egen förskyllan, men visst faller det mesta av ansvaret på dem själva. Vet inte om det var i samma dokumentär det berättades om random privatperson som ringde statsminister Palme och fick prata med honom. Skulle jag ringa till Rosenbad tror jag knappt att jag skulle komma förbi växeln. Definitivt inte nå en pressekreterare, och hördes Löfven i andra änden skulle jag tro att de satt en imitatör där. Och att svara i telefon borde de våga.

      Radera
  10. Detta kan vara årets mest träffsäkra inlägg, underbart att läsa. Dessutom läser vi idag att Herr Landsbygdsminister Bucht bränner en halv mille på engelskakurs.
    Som snål företagare beslutar jag omedelbart att sänka månadslönen till 12,200 i syfte att inte delta i finansieringen av Herr Ministerns skolgång........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och bockar!

      Hörde någon annan nämna det där med Bucht tidigare idag. Vet inte vad som hänt just nu för det där tog jag upp för över ett år sedan: https://youtu.be/okhkQJCN-jU?t=2m

      "Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, han kan tydligen inte engelska, så då har han gått engelskakurser. Sedan juni förra året har han gått engelskakurser för en kvarts miljon. ABF, det dög inte... nej. Nu vet ju inte jag hur långt du har kommit i kursen, Sven-Erik, men... En kvarts miljon, du lär ju ha kommit en bit. Fuck you!!"

      Radera
  11. Tack Micke, skönt med någon som säger det nödvändiga.
    De sista 5-10 åren i Sverige har dock vart så fruktansvärt långt ifrån vad som kan anses vara normalt, att jag nu verkligen fruktar för landets sammanbrott. Nya Venezuela.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  12. En elegant och billigare lösning är att utbilda samtliga ministrar från andra länder i EU i svenska, lär gå snabbare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore förstås en lösning. För övrigt lär väl engelska inte längre funka i EU den dag Storbritannien lämnar eftersom inget annat land krävts engelska som ett officiellt EU-språk. Det engelskspråkiga land som finns kvar är Malta, men de har maltesiska som EU-språk. Så Bucht kanske borde plugga maltesiska eller polska istället.

      Radera
    2. Irland? Har de endast krav på gaeliska?

      Spargrisen

      Radera
    3. Jag tror det, men kan i och för sig tänka mig att det ändras när GB släpps fria. Svenskar, finnar m fl är riktigt dåliga på såväl franska som gaeliska och flamländska.

      Radera
  13. Ja "Allt åt alla" är en så konstig slogan att man undrar om den är seriös?

    Men det var ett väldans gnäll och "det var bättre förr" mentalitet i kommentarsfältet på detta inlägg. Någon som refererar till Palmes tid som en bra tid i Sverige t.ex. Det är i mina ögon nästan lika konstigt som ovan nämnda slogan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det var bättre förr - ju förr dess bättre" ;-)

      Jag brukar inte försvara Palme, men generellt känns det som att 70-talets politiker åtminstone själva trodde att deras politik skulle gynna folket. Nu nöjer de sig med att den gynnar den egna familjen.

      Radera