torsdag 31 januari 2019

Hur understår du dig att tänka själv?!

Jag reagerade på en intervju i SR-programmet Plånboken. Fyrabarnsmamman Åsa Axelsson minskade sin arbetstid och upptäckte att de pengar familjen sparade på att hon fick tid över och kunde baka, laga mat från grunden, odla och vara allmänt om sig och kring sig gjorde arbetstidsförkortningen till ren vinst.


Antagligen ingen chock för er som läser min blogg, men programledaren på SR har nog inte hämtat sig än. Det är intervjuarens roll att ifrågasätta och det här var mer nyanserat än mycket annat, så det känns orättvist att hacka på just detta exempel, men det var svårt att missa indignationen i:
Hmm... Nu kan jag tänka mig att en del där ute blir lite provocerade för att det här du beskriver är ju den klassiska hemmafrun som många kvinnor har kämpat för att ta sig ifrån.


Åsa förklarar tålmodigt att hon upplever ”kvinnofällan” som ett mindre problem än den ”stressfälla” hon upplevde på jobbet hon inte trivdes med. Hon skulle också kunna fråga vad andra kvinnor har med hennes liv att göra. De som istället för att som Åsa se om sitt eget hus har lagt energi på att få andra – med eller mot deras vilja – ut på arbetsmarknaden och in i ekorrhjulet.

Som sagt, den här intervjun var långt ifrån det typiska skräckexemplet, men hur kommer det sig att de som gör genomtänkta privatekonomiska val alltid blir ifrågasatta hela vägen till banken medan de som gör som alla andra anses extremt ansvarstagande och vuxna? Borde det inte vara tvärtom?

52 kommentarer:

  1. Hörde Plånboken i P1 och reagerade också på Pia Fridéns tråkiga attityd gentemot Åsa. Hon hade precis samma inställning och förhållningssätt när hon intervjuade Farbror Fri för något år sedan. Hon säger i båda intervjuerna att folk som lyssnar kanske blir provocerade av deras livsstilar men jag tolkar det som att programledaren själv blir provocerad/ avundsjuk och har svårt att dölja detta...

    Jo, det borde vara tvärtom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så, HON blir provocerad. Sorgligt om det också provocerar andra (det gör det säkert, jag tror t ex att jag har rätt i att det finns kvinnor som tror att de gör nytta för kvinnans frigörelse genom att racka ner på Åsas frigörelse), men det vore mer klädsamt om reportern stod för sin egen åsikt istället för att klistra den på andra.

      Radera
  2. Tycker det är bra med granskande journalistik, bra att reportrar ställer frågor. Hade hon ställt upp i Aftonbladet hade inga kritiska frågor ställts.
    För jag antar att du inte menar att de som gör rätt (enligt dig) ska slippa granskande frågor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det menar jag såklart inte, och precis som jag säger är inte detta det värsta exemplet. Jag menar att journalister både ska ställa frågor OCH vara objektiva. "Nu kan jag tänka mig att en del där ute blir lite provocerade för att det här du beskriver är ju den klassiska hemmafrun som många kvinnor har kämpat för att ta sig ifrån" är ju egentligen inte ens en fråga utan en värdering om att hennes val inte är bra. Hon hade lika gärna kunnat säga "Vad har du att säga till dem som tycker..." för det hade låtit betydligt trevligare istället för den anklagande ton det nu blev.

      Radera
  3. Vilken härlig intervju :) Glad lät hon med. Fast då slopar de väl resor och coola kläder, trendiga mobiler och sånt till barnen nu? Dratt ned på aktivitetskontot för barnen?
    Att föda fyra barn låter som heltidsjobb bara det tycker jag :)
    Hemskt imponerad av alla kvinnor som orkar att vara gravida, föda, ta hand om barn, skulle vara helt slut...
    Bra de fyller upp pensionskontot med 4000 månaden.
    Tycker det är bra människor hittar en lösning som fungerar för dem. Hur de sen gör är inte så noga. Hon låter ju driftig annars så det där kan nog gå bra. Tycker inte det är fel att vara hemmafru om man trivs med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. .. och ja, varför det frågas så mycket är för att det är annorlunda. Numera. Kvinnor har kämpat massa år för att kunna jobba, men går kanske mindre bra ihop med familjeliv och skaffa massa barn?! Så fort nåt är annorlunda blir folk misstänksamma och frågar massa. Är nog nåt man bara får ta. Alla frågor inte så genomtänkta heller. Jag är ju själv inte mainstream på något vis så man är rätt van, MEN om man behandlar det på rätt sätt kan man göra det till sin STYRKA. För man kan tjäna pengar på att vara annorlunda och speciell med. Tycker Åsa hanterade det bra, hon lyste i sin röst av positiv energi..

      Radera
    2. Ja, det där med pensionskontot satte effektivt stopp för kvinnofällefrågorna (eller borde åtminstone ha gjort det).

      Visst, jag tror inte att reportern har flera timmar på sig att förbereda ett inslag på några minuter. Hon ögnar igenom ett recensions-ex, skriver fyra frågor och improviserar resten, men det är tråkigt att aversionen mot levnadssättet är så tydlig. Och ja, jag håller med om att Åsa skötte det bra. Hade jag fått en fråga om vad jag har att säga till andra som blir sura över mitt val hade jag svarat att det skiter jag fullständigt i, vilket varken låter positivt eller energiskt.

      Radera
    3. Tänkte nog faktiskt inte på att reportern var avig.
      Kanske hör det jag vill bara :) Var sen när jag läste din text lite noggrannare jag tänkte på det. Tror det är för man är ändå så van att bli ifrågasatt jämnt, men nu är vi inte FI än och det kanske blir väldigt jobbigt den dagen man faktiskt börjar leva helt annorlunda mot alla andra. Kan erkänna jag bävar lite för vad man ska säga till grannar, etc. Just för att jobb är så mkt identitet. Kommer säkert få hur mkt jobbiga frågor som helst:-/

      Tänker dock att de som nu ger sig ut på offerbålet nu med intervjuer, etc är de som får ta största oförståelsen först. För måste alltid vara några som först står på barrikaderna. Sen blir det mer vanligt, många kommer rycka på axlarna jaha, där var en till.. så tror jag det kommer bli iaf för så är det med allt som är mer ovanligt.

      Sen blir det vardag och du med många andra (och kanske vi med) kan vara stolta föregångare:D De unga FI kommer fråga hur det var på din/andras tid och förvånas att folk var så oförstående...

      Radera
    4. Ja, hur man tar emot formuleringarna beror säkert till viss del på vad man har för inställning. Själv är jag redan trött på mästrande journalister som tror att de sitter på något slags facit på hur man ska leva.

      Min känsla är att grannar och vänner är rätt ointresserade. Har du själv koll på grannarnas ekonomi? Jag har det inte, vilket till stor del beror på att jag inte bryr mig. Och journalister väljer man ju om man ska prata med och i så fall vad man ska säga.

      Radera
    5. Nja, lite faktiskt, finns alla bolag man kan kolla omsättning företag, taxeringskalendern men den har jag inte. Beror nog på var och hur man bor? Har alltid haft problemet att grannar vill snacka för mycket eller få djupare kontakt...

      Radera
  4. Nämen Sparo, nu framför du (återigen) andra åsikter än de som SR anser vara de rätta - det innebär att du per definition hatar och sålunda är det här en hatblogg!

    Eftersom du inte tillhör de sajter som var godkända i det samarbete som staten och privata aktörer hade under förra året så måste det även innebära att det som återfunns här är fäjknews. Allt enligt SR/SVT logik :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om egna tankar är liktydigt med hat har jag definitivt en hatblogg.

      Radera
  5. står i kö till den boken på biblioteket. läste nånstans att de sparat 330000:- på ett år. ska bli intressant att se hur de räknar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte på det när jag lyssnade att de måste ha haft hela galna utgifter innan :-).

      Radera
    2. vad jag kan hitta så har en fysiker strax under 40000:-/månad. säg att han får ut 30000:-. *12=360000+hon 250000=610000:- om året tillsammans. så har de sparat 330000 och har då kvar 280000:-/12= ca 23300:-/månad.

      Radera
    3. Ja, det ska man väl gå runt på, och det låter ju inte heller som att hon tycker att de tagit i. Mera bara rensat bland onödiga utgifter.

      Då vore jag mer förundrad om de skulle lyckas göra av med ungefär det dubbla, som tidigare. Men jag har förstått att det är så de flesta gör - har de en intäkt ser de till att skapa en matchande utgift.

      Radera
    4. Jajamensan, det är inte svårt att göra av med pengar :) Jag är helt chockad hur mycket vi gjort av med på vår resa till nu och då har vi fått jättemycket betalt. Vet inte var pengarna tar vägen. Tänk då en barnfamilj med fyra barn och två vuxna. Blir kanske att stanna kvar i Sverige och käka knäckebröd..

      Radera
    5. Säkert lättare att göra av med pengar om man har fyra barn, men själv lägger jag osunt mycket tid på att fundera över hur människor med vanliga löner lyckas/orkar/hinner göra av med alla pengar.

      Radera
    6. Nå, gör något annat då :)! Du vet ju redan svaret. Man bör hushålla även med sin tankekraft och inte slösa bort den på skräptankar som inte leder någon vart. En hjälp är att ta bloggpaus minst en vecka och inte heller läsa andras bloggar. Sedan inlägg om hur det var, skulle kunna bli intressant!

      Och så detta med ansvarstagande. Svara an på en förväntan till en viss handling handlar det väl om. Frågan är vilken handling som förväntas. Människor har olika förväntningar beroende på vad man anser viktigt. Så blir tolkningarna om man tagit ansvar eller inte också olika.

      Om förväntningarna är att inte sticka ut, har man automatiskt varit ansvarslös om man sticker ut. Bedömningen utgår inte ifrån eventuella goda konsekvenser av det utstickande beteendet, bara ifrån om man följt förväntan eller inte, oavsett om det i sig är bra eller dåligt. Det enda som är bra kan vara att göra som alla andra.

      Så tänkte en person jag kände. När jag ifrågasatte vissa handlingar så blev det förvånade miner. "Men alla gör ju så" menade hon. Att tänka själv fanns inte på kartan. Om något bröt mot massans beteende blev det i hennes ögon automatiskt fel, också det utan att man behövde tänka en tanke på varför det var fel, det behövdes ju inte. Det var fel i första hand för att det inte följde masssans beteende. Att tänka själv var höjden av egoism. Man skulle inte tro sig om att kunna tänka ut det rätta. Vem tror man att man är var tanken bakom. Alltså Jante.

      /Eva

      Radera
    7. Nej, jag vet inte svaret. Jag förstår inte fullt ut hur det går till. Det är därför jag är kvar i frågeställningen.

      Bloggpaus kommer säkert, men inte just nu.

      Förväntningarna på folk är väl aldrig att de ska sticka ut. Men varken det ena eller det andra behöver vara fel om det är genomtänkt. Jag blir därför trött på att ju mer man verkar ha tänkt, desto mer ifrågasatt blir man.

      Nej, vem tror man att man är när man försöker ta makten över sitt eget liv... Folk är underliga.

      Radera
    8. Tror det beror på nån sorts tidig demens eller nåt? Är som allt stagnerar men främst tror jag det beror på en rädsla för det okända? De kan inte förstå för de har alltid gjort allt på samma sätt. Det kanske fungerar för dem. Tror det är bra att ruska om allt regelbundet. Själv tycker jag bara det är kul med människor som gör eller är annorlunda, det har berikat mitt liv enormt och lärt mig massor på det..

      Radera
    9. Ja, alla behöver ju inte ta efter. Varken reportern eller de provocerade kvinnorna hon hittade på i sitt huvud (men som säkert finns i verkligheten med).

      Radera
  6. Läste ett reportage på DI för några veckor sen om denna person och hennes bok. De verkade inte ha levt helt friskt om man säger så. Handlade över 15 liter mjölk i veckan, hon själv köpte magmediciner för över 5000 kr om året och en massa annat. Till råga på allt verkade hon helt sönderstressad både i tanke och tal. De är 4 barn och två vuxna, borde det inte finnas väldigt många händer som kan hjälpa till med sysslor där hemma? Vika tvätt, ta toaletterna, dra igång en tvättmaskin, laga mat, plocka ur diskmaskinen etc. Ju fler desto bättre tänker jag? Man gör det väldigt svårt för sig själv om man ska springa runt som någon sorts slav helt själv.

    Blev inte heller klok på om hon jobbade eller var ledig, sjukskriven eller inte. Det verkade ju hända en himla massa där hemma när hon "sjukskrev" sig. Hade det inte varit bättre att säga upp sig och istället söka nytt jobb som är roligare? Eller styra upp den kaosartade hemmasituationen istället? Offerallen kändes inte långt borta faktiskt när jag läste reportaget, men vem vet, det kanske var vinklat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Ja, 15 liter mjölk låter extremt, och magmedicinerna kan inte ha varit receptbelagda för då hade högkostnadsskyddet kickat in. Så det verkar som att de jobbat sig åt rätt håll.

      Jag har inte heller koll på hur hon jobbat, men är allergisk mot folk som använder sjukskrivning som någon slags ventil för ett felprioriterat liv.

      Radera
    2. Tror faktist det var över 24liter mjölk i veckan som dom sedan drog ned till 14(!) Har läst boken och tycker den var ok. Ingen direkt aha-upplevelse eftersom jag redan är en snålis. /Lew

      Radera
    3. Snålgrisen, "men vem vet, det kanske var vinklat", ja, om du går in hos FruEffcientBadass (listad här bredvid) så kan du läsa en kommentar som Åsa själv skrivit ochsom behandlar det du tar upp om sjukskrivning mm. Du hittar det ganska långt ner bland alla kommentarer.

      Reportaget i DI är ju reklam för boken, för att boken ska sälja, och för att generera klick och inkomster för Di. Om det kan vinklas och formuleras så att man uppfyller det så är ju det att föredra.
      Mantrat 'Sant och Relevant' står inte högt i kurs, förutom när det ska debatteras om journalistik, då dras det upp.

      Radera
    4. Lew, jag blir nästan sugen på att läsa den bara för att ta reda på hur man kan dricka fyra liter mjölk per person och vecka!

      Anonym, tack för tipset! Hade helt missat att Fru EB skrivit om detta.

      Radera
    5. Hahaha! Rätt otroligt faktist. Det tyckte även Åsa Axelsson så mjölken blev inkörsporten till halvFIRE och bidrog till att hon kunde få ihop material till en bok. Har nog en "gratisbok" att ge bort via storytel om du fortfarande är sugen? /Lew

      Radera
    6. Jag kan varmt rekommendera min text om att göra egen "brölk" (https://sparosverige.blogspot.com/2018/06/egen-havremjolk.html) för den hade man inte frivilligt druckit fyra liter i veckan av :-).

      Storytel håller jag inte på med, men ser att den finns på mitt bibliotek. Just nu är det dock fullt på nattduksbordet.

      Radera
    7. Hej, det är Åsa som skriver nu. Det är väl inget konstigt att dricka 4 liter mjölk var. Jag har fått lära mig (på 70-talet) att människan behöver 5 dl mjölk/dag och så går det mjölk till pannkaka, gratänger, bullbak osv. Sen älskar min familj mjölk! De dricker hellre mjölk än saft och läsk till tårta, fika,festmiddagen och lördagsmyset. Eller DRACK. Förut. Nu är det slut på det roliga.

      Radera
    8. Konstigt är ett starkt ord, men helt vanligt tror jag inte att det är. Och hur menar du med behöver? Det beror ju helt på vad man äter/dricker i övrigt. Med 5 dl per dag av den mjölk jag dricker är man över det dagliga rekommenderade intaget på vitamin D och B12, och nära på en del annat jox.

      Men det är ingen kritik från min sida, och det är definitivt nyttigare än saft och läsk om det är alternativet.

      Radera
    9. Intressant. Jag tänker främst på calcium: hur får man i sig det utan mjölk? Det behövs ju enorma mängder grönsaker eller bönor för att få i sig samma kalciummängd, och hur tvingar man i barnen det? Vi har benskörhet i släkten också och då är väl kalcium viktigt? Eller, är det inte så längre? Rönen ändras ju hela tiden, precis som med ägg: först är det livsfarligt för kolesterolet och sen är det plötsligt helt ok med flera ägg om dan...

      Radera
    10. Jag vet inte. Trots att jag dricker mjölk (eller rättare sagt använder det i matlagning) är nog min främsta kalciumkälla hårdost, men det är ju mjölk det med.

      När det gäller kolesterol och ägg har jag hört en och annan förståsigpåare hävda att det inte finns någon vetenskaplig grund för att höga kolesterolvärden skulle öka risken för hjärt- & kärlsjukdomar som man tidigare trott. Jag vet inte det heller, jag äter ändå inte ägg.

      Radera
  7. De började med en inneboende tydligen. Det kan ju bli rätt mycke pengar.

    Jag kan inte förstå hur reportern får det till en könsrollsfråga. Det hade väl lika gärna kunnat vara mannen som blivit sjuk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men aldrig nog med pengar :-).

      Hade mannen varit hemma hade det inte varit en könsrollsfråga. Fråga mig inte varför, jag är nog för jämställd för att förstå det.

      Radera
    2. Jag önskar vår lägenhet passade för att ha inneboende. Skulle vara suberänr ekonomiskt.

      Exakt! Om mannen varit sjukskriven och bakat bröd hade det inte varit nåt problem. Upp till kamp!:)

      Radera
    3. Hur stor är den? Går att dela av? Tjänar bra på vår inneboende. Har ingen perfekt uthyrningslägenhet, även hyrt ut alkover utan privatliv och annat. I Stockholm kan man hyra ut allt :)

      Radera
  8. Innan Palmes tid så klarade sig en familj gott och väl på en inkomst. Sedan kom Palme och han ideer om välfärdsstaten. Då behövdes mycket skatteintäkter, och nu sitter vi här i ett läge då det knappt ens räcker med två inkomster för många familjer... Att många blir provocerade har även mycket att göra med att de inser att socialismens ideer inte är genomförbara om alla inte slavar på. Därför gäller det att verkligen tukta avvikarna.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inga problem att tillskriva Palme skit, men jag undrar om det inte är hela konsumtionssamhället det handlar om, att folk känner att de måste ha en himla massa nu som de inte behövde tidigare och allt kostar pengar. Grundläggande utgifter, som mat och boende, tar ju inte en större andel av inkomsten nu än den gjorde på Palmes tid eller t o m tidigare.

      Radera
    2. Konsumtionssamhället har verkligen ökat. Ta bara pedikyr. Idag finns nagelsalonger i varje hörn. Inga tjejer under 35 jag vet om fixar fötterna själva. De går till salong. Kostar ungefär 500 kr. Jag fixade fötterna själv perfekt alla år, men sen blev jag "lurad" att börja ta pedikyr, och nu springer jag också på salong regelbundet för fotvård och schellack. Bara en enkel grej, men sådär är det med mycket som städ hemma, hemkörning mat, nya kök regelbundet, mer slit&släng kläder, mat ute (vet en tjej som hade matbudget på 15 000 månaden!, Nej, ekonomin var inte strålande, hjälpte henne räkna lite), samt allt annat "man måste ha och måste göra". Speciellt yngre personer som jag vet om vill ha allt nu. Så börjar lånen ticka på och jag blir helt rädd hur mkt lån och pengar som rullar...

      Radera
    3. Menar alltså inte det är fel att konsumera, men grundläggande tycker jag är: mer pengar in än som går ut.
      Vill man ha ett konsumtionsliv måste man vara beredd att jobba med. En del verkar resonera jobba lite men spendera mycket. Hade en relation som periodvis var helt pank, men ville då köpa en snygg designlampa! Jag fattade inte varför. Prio ett måste vara att skaffa en inkomst, inte köpa en dyr lampa! Min inneboende var kort tid arbetslös. Fick uppskov med hyran 2 månader. Hade kanske 20000 sparat. Brukar ha en lön på 55000 ut i handen! Borde man inte kunna spara rätt mycket på det som singelkille?
      Vi har försökt prata om matlådor, spara pengar, men går inte in.

      Radera
    4. Palme med flera(s) införande av det så kallade välfärdssamhället ledde till att staten förutom de vanliga skattehöjningarna och avgifterna(licenser und so weiter) även beskattade folket genom inflation och devalveringar utav valutan. Köpkraften på folkets besparningar och inkomster sjönk så mycket att kvinnor "tvingades" ut i arbetslivet.

      Efter inlägg med rubriker som "Empiri som religion" och "Vem ska bygga vägar" så har du väl inget emot lite resonemang med österrikisk ekonomi som grund?(Ja, lite fultolkat på den förstnämnda.)
      Mycket av dina tankar du delar här på bloggen handlar ju om människors val.Kan tipsa om Ludvig von Mises Human Action, eller i alla fall en sammanfattning av verket.
      // Erik G

      Radera
    5. @Investeraren:

      Ja, feministerna är och har alltid varit statens och kapitalets nyttiga idioter.

      Töm hemmen på både mödrar och barn, det är bra för BNP!

      Radera
    6. Mrs D: Visst är det fantastiskt! I höstas gjorde jag en spaning i ett köpcentrum (https://sparosverige.blogspot.com/2018/09/hur-mycket-skit-finns-det-i-varlden.html) där jag hittade flera nagelsalonger, en ögonfransförlängningsbutik och andra "oumbärligheter".

      Erik G: Visst, kör på. Även om jag inte själv har för avsikt att bli fullblodslibertarian är det intressanta tankar. Men att köpkraften sjunkit och därmed tvingat familjer till två inkomster är helt enkelt inte sant.

      Vi bor större nu än på Palmes tid. Vi har dyrare bilar, ofta två per familj, och den senaste tekniken i form av mobiler och datorer (som inte alls fanns då). "Vi" har själva valt att konsumera mer (vilket också hjälpt inflationen) så att pengarna inte alls räcker som förr.

      Anonym: I Åsas fall var det nog barnen ganska vuxna. Annars är förskoleavgifter en betydande kostnad för en barnfamilj. Såg nyligen ett "liberalt" förslag om obligatorisk skolplikt från tre års ålder. Svenskarna kan bli den första befolkningen i historien som röstar sig till slaveri.

      Radera
    7. Glöm inte spraytan :)Nu pysslar jag med en del av de där sakerna med, har rätt stort skönhetskonto, men är iaf duktig på att dra in pengar också, men funderar faktiskt på att försöka minska det. På nåt sätt klarade vi oss alla på 80-90 talet utan allt lull lull runt. Kan fundera lite på vad som hände egentligen när jag blickar tillbaka. Kan sakna den tiden ibland..

      Radera
    8. Själv använder jag tvål, schampo, tandkräm, deo och vid högtidliga tillfällen en skvätt rakvatten. Hår och naglar klipper jag själv :-).

      Radera
    9. Appropå palme och 70-talet får jag väl citera salig Gerhard Raunio - fysiker och civilingenjörsförbundets ordförande 95-02: 1970 kunde en fysiker/lektor ha råd med både villa, bil och hustru och barn på en lön. Sagt i sammanhand där det på 90-talet krävdes två löner för samma standard. Orsaken var inte att fysikerna blivit slösaktiga utan att deras lönenivå halkat efter samtidigt som olika skattekilar ätit upp deras tidigare övertag i lön.

      Radera
    10. Jag ska utan omsvep erkänna att jag har obefintlig koll på fysikers löneutveckling. Min poäng är att "samma standard" inte hus som helst går att jämföra med 25 års skillnad, för om en person med relativt hög standard på sitt boende, bil osv bibehåller standarden i 25 år kommer den anses som relativt låg.

      Radera
  9. Haha! För politiskt laddat för mig. Äter hellre gåslever då (även om inte heller det är en favorit ;). Ha en riktigt go helg Micke!

    Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att din kommentar var avsedd för inlägget om linsgryta. Kanske skriver jag så enformigt att inläggen flyter ihop ;-).

      Ha en go helg själva!

      Radera
  10. Satan..du skriver i nutid.!
    Synd att jag ligger efter i läsning. Ska lyssna på denna!
    Om jag kollar inredning, så kommer 60-talet nu igen. Allt detta vill många ha, så kommer det bli, genus kommer bli en kort tid av vår historia. Om man tänker genus..som att allt ska vara lika mellan könen, jobba, inkomst, hemmet, allt ska delas lika.. Men så är icke fallet, folk, jag och min fru vill bestämma själva hur vi vill ha det!
    Men först måste man skaffa sig den friheten att bestämma, då får man skita i vad andra tycker:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det något annat sätt än att skriva i nutid ;-)?

      Bra plan! Jag tror sällan att det är vettigt att fundera på vad andra tycker när det gäller ens egna personliga val. Ibland kan det vara det, men oftast inte.

      Radera