onsdag 3 april 2019

Min autistiska bokföring

Nej, jag har ingen medicinsk diagnos, men erkänn att rubriken gjorde dig nyfiken.

Däremot har jag ett utpräglat ordningssinne, särskilt när det kommer till siffror och pengar. Detta mynnar ut i ett behov av att hålla reda på tillgångarna och kunna jämföra siffrorna mot historik och index. Jag har min ekonomi utspridd på tre banker som var och en kan redovisa mina resultat i både tabeller och grafik, men ingen av dem gör en total sammanställning. Eftersom jag vill ha det matar jag manuellt in siffrorna i ett kalkylblad varje dag.


Ordning och reda, normalt sett. Men så kommer det svårredovisade förändringar som bruttoinkomster där jag vet att att det så småningom ska dras bort skatt. För att det då ska bli rätt borde jag räkna av skatten direkt, för oinbetalad skatt är ju i slutändan inte mina pengar.

Och så är det aktieutdelning. Först skiljs utdelningen av från aktien. Pengarna kommer inte in på kontot förrän senare, men det är ju på avskiljningsdagen aktien sjunker motsvarande belopp, så då blir det ett obefogat hack i kurvan. När MTG delade ut aktier i sin avknoppning Nordic Entertainment Group försvann 65 procent av aktievärdet för att sedan trilla tillbaka i form av aktier. Där sprack min exakthet igen.


Jag kan såklart göra uppskattningar och mata in preliminära siffror i väntan på de riktiga, men det skulle inte heller bli helt rätt och dessutom ta en massa onödig tid i anspråk. En annan lösning vore att acceptera att det inte är nödvändigt att varje dags stapel och ruta blir exakt, men det skulle jag nog inte klara.

38 kommentarer:

  1. Hur vill du rangordna dina behov av sparande, ordning, oberoende och fysisk aktivitet? I den ordning jag skrev dem? Vilket kommer sist av heder, status, idealism, acceptans och romantik? Och hur är det med revansch, makt, mat, nyfikenhet, lugn, social kontakt och familj? (Du behöver inte svara!)

    Där täckte jag in nästan alla behov som är listade i den intressanta boken Vem är du? De 16 basbehoven som styr våra handlingar och bestämmer vår personlighet, skriven av Steven Reiss. Väldigt kul och intressant läsning, vill rekommendera den.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det första blocket går inte att rangordna, jag vill ha alltihop. I övriga beror det på vad man lägger in i orden. Lite tveksam till boken, får jag erkänna.

      Radera
    2. Boken är kul, går att läsa med humor! Smakprov här.

      Sparande

      Starkt behov: sparande
      Vad personen tycker om sig själv: sparsam, driftig, planerar för framtiden
      Vad personen tycker om den andra: oansvarig, oförsiktig, dumdristig, lever för stunden, slösaktig

      Svagt behov: sparande
      Vad personen tycker om sig själv: njuter av livet, välförtjänt
      Vad personen tycker om den andra: snål, futtig, självförnekande

      Och så går det på med alla de olika behoven. Diagram, uppradningar och självgradering av varje behov. :)

      T ex ordning:
      1. Du är märkbart mer organiserad än andra.
      2. Du håller dig med många regler och försöker troget följa dem.
      3. Du tycker om att städa upp omkring dig.

      Nr 3 innebär ett svagare ordningsbehov än nr 1 som synes.

      Där står om olika hälsotillstånd och diagnoser också.

      Autism. Bla bla... och så detta: Det finns tecken som tyder på att detta tillstånd hör ihop med ett mycket starkt behov av ordning och ett mycket lågt behov av social kontakt."

      Ingen fara för autism kanske. Eller så är det en robot som svarar på din blogg. ;)

      /Eva

      Radera
    3. Tycker boken verkar intressant. Läste lite om den nyss. Vore väl jättebra med en sån bok innan människor ingår relation med varann så kan man checka av saker innan. Många år som kan sparas där om man inte matchar.

      Radera
    4. Till mig är den fortfarande inte helt insåld. Jag har liksom inget behov av att sortera in mig själv eller andra i fack. SÅ mycket kontrollmänniska är jag inte.

      Radera
    5. Där är vi extremt olika. Har aldrig sett mig som kontrollmänniska, men att kategorisera människor är ett av mina främsta intressen. Det har lärt mig massor om mänskligt beteende. Men är inte förvånad över din reaktion, den är minst sagt vanlig. Och att du är skeptiskt lagd ingår tydligt i din personlighetsprofil. Det finns många sådana på denna typ av bloggar, samt många "djävulens advokat". (Brukar dock vara samma typ.) Förlåt...nu ska jag inte skriva mer om det. ;)

      /Eva

      Radera
    6. Ja, där är vi olika. Och ja, att det handlar om personlighet kan vi vara överens om, även om jag inte tror att personlighetstyper är så platta att de kan ställas upp i ett mindre antal grupper.

      Radera
    7. Roande diskussion. Kunde inte låta bli och fnissa i t-banan. Du är bra på att skriva Eva. Vad är jag för personlighet då? ADHD DELUXE? :)

      Radera
    8. Ja, Micke är ju skribent och komiker. Det kan väl lätt bli kul om man skriver till en som dessutom alltid svarar på ens plötsliga hugskott. Det blir lite av en improvisationsteater, i synnerhet om man inte tänker efter allt för mycket heller. Jag är själv road av det, men kan ofta vara fundersam över om andra (inkl bloggägaren) är det.

      Att döma av det jag erfarit av ditt agerande på bloggar skulle jag absolut gissa på ADHD. (Eftersom du frågade så svarade jag, annars hade jag aldrig sagt något.)

      Vet en med ADHD som lugnat sig lite sedan han varje dag börjat dricka en blandning av 3 msk potatismjöl i 6 dl vatten för tarmbakteriernas skull. Resistent stärkelse, du vet (kanske). Plus en massa annat då förstås, som att helt skippa kött och en massa mediciner som nu inte ens behövs. Alla förkylningar och småkrämpor dog sakta ut med denna regim och ett nytt lugn infann sig. Rå potatis funkar annars lika bra som potatismjöl. Jag tror överhuvudaget på vikten av att äta fermenterad mat för att främja god hälsa. /Eva

      Radera
    9. Komiker var länge sedan. Jag ville bara ha det sagt, diskussionen om diagnoser och tarmbakterier lägger jag mig inte i.

      Radera
    10. Tack för tips :) I riktiga livet är jag mycket lugnare:)

      Radera
  2. Oj då, vad duktigt. Har börjat fiska fram allt till deklaration. Alltid jobbigt. Tycker om att jämföra år från år annars, sen skriver jag ned inkomster också, men utgifterna är det sämre med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter mera normalt. Är inte själv helt säker på nyttan av att hela tiden jämföra och utvärdera.

      Radera
    2. Skulle vilja ha det så för att se alla dessa hål bättre, men vi är för oorganiserade/lata/trötta/ointresserade, fast märker det är dumt med..

      Radera
    3. Det är alltid en avvägning.

      Radera
  3. Utdelningarna är lite som en nagel i ögat. Symmetrin bryts och hacket i kurvan blir ett störande moment. För TA, tänker på Johnny Torsell, måste det skapa en enorm huvudbry när motstånd bryts och säljsignaler uppkommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Torssell såg mina kurvor skulle han säkert ropa "Sälj!".

      Radera
  4. Hahaha, jag trodde bara att det var jag som hade dessa problem!
    Skönt att vara i gott sällskap.
    BTW jag hanterar det med en post i portföljen kallad "Ej erhållna utdelningar" men det är meckigt att komma ihåg att räkna ner den summan när utdelningen väl trillar in.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra att vi är fler.

      Ja, det får ju inte bli fel åt andra hållet heller. Då har man bara lagt ner mer tid för att fortfarande inte ha helt korrekta uppgifter.

      Radera
  5. Hur gör du om du är off-line, tex om internet är nere, eller om banken är nere för underhåll/överbelastad? Eller du inte har tillgång till datorn för du är på annan plats, tex övernattar hos en trevlig dam?
    Vad händer med dig om det skulle hålla i sig i flera dagar, tex när det blir strömavbrott - har du bunkrat upp med starka lugnande nervpiller då eller blir det en tripp till plattan för lite skönt häng med de kvittolösa kontanthanterande terapiarbetare för att få tag på en verklighetsflyende tripp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då räknar jag bakåt, kollar vad varje värdepapper var värt i tisdags, i onsdags osv. Flera dagars strömavbrott har jag inte varit med om, men jag tror inte att jag skulle överväga medicinering :-).

      Radera
  6. Hej - bättre att göra ungefär rätt än att göra exakt fel..

    Med vänlig hälsning, Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte det samma sak?

      Radera
    2. Visst är det det Sparo, om man tänker efter lite.....

      Radera
  7. Apropå utdelningar - jag tycker att Avanza med flera skulle kunna lägga in en särskild post för dessa -"kommande utdelningar tillgodo" direkt på varje konto. Då skulle de alltid komma med i saldot. Egentligen borde samma gälla för ISK-schablonavgifter och framtida skatt på aktiefondkonton (eller avdrag vid förlust) men inser att det är svårare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé, men jag gissar att det finns andra funktioner som prioriteras högre eftersom fler skriker efter dem.

      Radera
  8. Men Sparo, seriöst, gör du en notering var 24:e timma vad ditt net worth är!? ;-)

    Vore det inte enklare att bara göra detta t ex en gång per månad, eller litar du inte på dina banker?

    Sedan var det ju detta med att avskilda utdelningar "stör ditt net worth", ja, det är ju tragiskt att några promille av dina tillgångar svävar i ett svar hål under några dagar ibland.

    Fast det är ju olika vad vi prioriterar här i livet, men en kul grej dock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör jag. Och ja, det vore enklare att inte göra, men då skulle jag heller inte få vettiga diagram. Litar på banker - gör någon det?

      Men jag håller med dig om att detta inte är världens största problem. Det vill jag vara tydlig med, som kamrat Löfven skulle ha sagt.

      Radera
  9. Så länge du är konsekvent i hur du hanterar det så är ju felet alltid konstant och därför irrelevant om du vill trenda grejer eller beräkna medelvärden. /AK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, felen dyker ju upp och försvinner. Det är ingenting konstant i detta.

      Radera
    2. Det konstanta är ju att samma fel uppstår om och om igen, och sen försvinner om och om igen. Så bestäm dig för ett sätt och var konsekvent så spelar det ingen roll.

      Hur hanterar du fakturor? Drar du av summan från kontot samma dag du får fakturan eller när beloppet dragits? Min poäng är att så länge du gör samma sak varje gång spelar det ju ingen roll, du kan ändå jämföra siffrorna utifrån samma beräkningsbas.
      Jag gör en liknande sammanställning som du fast månadsvis och jag har bestämt mig för ett sätt att göra och sen håller jag mig till det. /AK

      Radera
    3. Fast hacken i kurvorna är ju där, på pappret men inte i verkligheten. På sikt ordnar det upp sig, det är jag med på.

      Fakturor drar jag av när beloppet dras. Såvida de inte ska periodiseras i bokföringen, men då är det på firman och här åsyftar jag privatekonomin.

      Radera
    4. Plotta kurvorna som glidande medelvärden? :)
      /AK

      Radera
    5. I princip är det väl det jag gör genom att försöka tänka bort hacken, men jag vet ju att de finns där och irriterar.

      Radera
  10. Bara en tanke, har du obegränsat med tid? Och är det inte helt fel fokus att fokusera på kronor och ören i portföljen dagligen, snarare än på vad som händer med själva företagen i sig, det du äger?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hallå, har du läst texten? Hade jag haft obegränsat med tid vore detta inget problem, då skulle jag kunna sitta och ta hänsyn till vartenda öre som hamnar i fel kolumn i en sekund.

      Klart att jag ägnar mer tid åt att försöka maximera ekonomin än att redovisa den.

      Radera
  11. Jag svär till gud inch allah du kan göra bok på den titeln, förutsatt att du har bilden på dig galet stirrande på omslaget. Jag tror att vi suktar efter lite ordning och reda i dessa blancotider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tror att Autister bokför kan bli en lika stor succé som Knarkare lagar mat https://www.youtube.com/watch?v=E9GJsk9jiKs?

      Radera